Šta je novo?

Android navigacija i mape

Pitao sam Pametnjakovića (Gemini), to su neke promjene u Androidu:

To što se jezik aplikacije bira kroz sistemska podešavanja telefona, a ne unutar same aplikacije, direktna je posledica pravila koja je Google uveo od Androida 13, a koje koristi i vaš MagicOS 10.

Evo detaljnog objašnjenja zašto se to dešava, kako taj mehanizam funkcioniše i zašto nema srpskog jezika.

1. Šta je to "App Language" u sistemu?​

Ranije je svaki programer morao ručno da pravi poseban meni unutar aplikacije (tzv. In-app language picker) kako bi vam omogućio promenu jezika. To je značilo dupliranje koda, a aplikacije su često bile teže jer su morale da sadrže sopstvene biblioteke za upravljanje jezicima.

Google je odlučio da to centralizuje. Uvedena je funkcija Per-App Language Preferences. Ideja je sledeća:
  • Aplikacija prilikom pravljenja „prijavi” sistemu (kroz takozvani locale_config.xml fajl) spisak jezika koje je programer preveo.
  • Android preuzima kontrolu. On prepoznaje te jezike i smešta ih u sistemski meni Settings > Apps > TomTom > Language (ili kroz App Language u MagicOS-u).
  • Kada vi tamo promenite jezik, Android „naredi” aplikaciji da promeni interfejs, a aplikacija onda automatski preuzme i odgovarajući glas za navigaciju koji odgovara tom jeziku.
Zato TomTom u svojim podešavanjima više nema sopstveni izbornik jezika – prepustio je taj posao operativnom sistemu vašeg telefona.

2. Zašto vam se nudi samo oko 20 jezika i zašto nema srpskog?​

Na listi u sistemskim podešavanjima za TomTom vidite isključivo jezike koje je TomTom zvanično preveo i ubacio u tu aplikaciju.
Iako Android kao operativni sistem podržava stotine jezika (uključujući srpski, hrvatski, bosanski), on u tom specifičnom meniju za TomTom može da vam ponudi samo ono što aplikacija fizički poseduje u svom kodu. Pošto TomTom na toj listi ima oko 20 jezika (uglavnom najveća svetska tržišta poput španskog, francuskog, nemačkog, italijanskog itd.), a naših jezika nema, telefon vam ih ne može ni prikazati kao opciju.

Nazad
Vrh Dno