Šta je novo?

Android navigacija i mape

Aha,
A ja sam nekoliko univerzitetskih profesora učio da barataju sa mobilnim telefonima, smart televizorima, računarima (i neke od mojih profesora sa tehničkog fakulteta) ... i ne znam koliko ljudi širom sveta da se bakću sa navigacijama. Svojim radovima na domaćim i svetskim forumima od 2004/5-e na ovamo neću da se hvalim. Pišem i dan danas
I kakve to ima veze? Čiji je veći sad?

Mani se linuxa i takvih priča. Ni jednom rečju do sada nisi pomenuo endžin koji si koristio na telefonu niti da li si radio apdejte i podešavanja nakon toga itd itd što meni govori da u osnovi ne znaš toliko koliko misliš.
Ne zastupam nikoga, nisam plaćen, samo znam mnogo mnogo više od takvih kao što si ti.

Poslednja izmena:
Momci, potegli ste šta ste imali (forume iz prethodnih decenija?!), ako neko bude zainteresovan, neka vaga koji ima više kompetencije da instalira, pokrene i koristi navigaciju na Android platformi.

S obzirom da Sygic ima i free verziju (znam da sam je probao, ne sećam se da li je trial ili neka lite varijanta), svakako je najbolje da je svako proba na svom telefonu i eventualno Android Auto, jer problem sa lagom može i tu da nastane.

Hvala za momci :D
Iskustvo i znanje su inače trajni i uvećavaju se i unapređuju a aktivan sam i dalje, ne samo proteklih decenija

Pa dobro OK, evo i ja sam jedna matora konjina koja je u IT svetu od 90- i neke, i takodje hvala adminu za ovo momci. Takodje, admin je u pravu, krenulo je drugim smerom, tipa ciji je duzi a uopste mi nije namera skrenuti sa teme. Da se vratim na istu. Navigacija nije radila, tj imala je lag od pocetka, a istu sam uzeo zbog, vec rekoh tih vizuelnih stvarcica. Zasto je nisam reklamirao. Zato sto mi nije bila prioritet a taj novac koji je dat za nju, budimo iskreni, nikakva cifra to nije. Odes sa ortakom ili nilo kim pre provoda u neki kiosk brze hrane i uzmes dve pljeske i dve kole, i to je u sustini ta cifra. Sto se tice rada, i dalje tvrdim da je telefon bio u top stanju tada ali da navigacija nije radila a imao sam dovoljno znanja da je namestim u podesavanjima i to je to. Spomenuo sam google maps i Sygic i neko rece nije isto i to je OK, naravno sve ima svojih prednosti i mana. Ono sto sada mislim je to da navigacija tipa Sygic ali i mnoge druge koje kao veliku prednost navode offline mape, vrlo brzo ce nestati sa trzista iz prostog razloga jer je internet sve jeftiniji a potreba za istim sve veca, uporedo sa sve vecom potraznjom AI. Buducnotst navigacije je stalna internet konekcija zahvaljujuci kojem cemo dobijati informacije u realnom vremenu tipa desio se udes na 1km od vase trenutne lokacije, ili bilo sta na ruti kojom se krecete. Letos bio do Grcke na more i sve vreme koristio google maps, u Srbiji sa nasom karticom u Grckoj sa njihovom koja kosta pislj.vih 10e, bar toliko bila, a svako od nas 10e da bar za suncobran ili 20e+ na lezaljke dnevno tako da je vec sada jeftino. Eto tolio, a ja, pa... mislim da cu preci na online navigacije, sada Apple maps, pandan google maps ili mozda i nju posto je imam na iphone jer ista ne kosta nista sem interneta kojeg kao i vecina nas danas imam neogranicenog, a sve te funkcije oke neke usko orjentisane navigacije imaju mi uopste ne trebaju. Mene zanima samo da stignem sto brze i udobnije od tace A do tacke B a to mi pruzaju ove dve navedena online mape, hajde da ih ne nazivamo navigacijama. I za kraj jos jednom, Sygic kod mene nije radio :) i sigurno je necu ponovo kupiti jer su izgubili moje poverenje.

Realno ako hoće neko dobru navigaciju kupuje Garmin ili TomTom uredjaj i ne eksperimentiše tu bog zna šta i gleda da prodje što jeftinije.
Oprostite na komentaru van teme.

Sada što se tiče toga dal' branimo Sygic, ja pre nego što sam se odlučio da je koristim na 8 uredjaja 8 puta sam koristio trail varijantu i to svaki put na drugom uredjaju dok se nisam odlučio da kupim licence.
Meni je to bilo dosta jeftinije rešenje da svaki vozač ima koliko toliko dobru navigaciju i da pri tome mogu ja da mu pošaljem rutu od kuće jer po Francuskoj gledam da idu što više nacionalnim putevima da bi uštedeo na putarinu.

Godinama je koristio i nije radila kako treba al kašnjenje glasovnih komandi je prelilo čašu.
Realno, ne bi trpeo ni pet dana da me zeza a ne godine. Izbor je širok, alternativa ima dosta.
Trenutno na telefonu imam HERE, Sygic, Mapy i Gmaps. Imao sam i više al sam vremenim skapirao koja mi dogovara i koja radi posao, te su i ostale. Tako da nisam neki funboy Sygica, iako je jedini plaćen.

Piceo koristim na android autu radar maps, placena verzija... Sve je to ok, ali KATASTROFA sto ne moze da se promeni ZOOM... Na automatici mi preterano zumora da kad vozim 80 naleti mi raskrsnica za 100m koju uopste ne vidim na mapi samo izleti skretanje... I NEMA 3D pogled nego cist 2D... Uzas za voznju.
E a ako odzumiram, onda mi se izgubi strelica, vise nijenu centru vec polako ode sa mape kako vozim a to moze samo da se vrati klikom na default pogled koji je opet kazem uzasan vidis vrlo malo ispred sebe i to iz 2d ugla... Nenverujem.

Radar Maps?
Zna se đta su navigacioni programi a šta pomoćna sredsta, turistički vodiči ili jadni pokušaji

Ostao bez telefona (dok je na popravci) i broja generalno, ali i bez navigacije :).. Juce isao van grada. Dobre stare table (putokazi) :D
TAko da van grada se lako snaci bez navigacije u gradu i po lokalnim zabacenim putevima nikako..

JA sam uzeo TomTom za android i zadovoljan sam.. Pokazala se bolje od google maps i sygic. Doduse sygic mi nije placena verzija..

Ja ssm koristio Tom Tom sto mi je @Boki.N dao, odlicna je, a sad trenutno koristim placenu Tom Tom, neko je bio na forumu postavio link za kupovinu TomTom i to smo platili nesto smesno pola funte, ne verujem i da je toliko bilo.
E sad ovu TomTom sto sam dobio ima problem ne vidi je Android auto dok ovu kupjenu vidi i prebaci mi je na multimediu od kola.

Onu što si dobio je iz automobila tako da, normalno, nije ni predvieđena za AA :)
Takođe - besplatna je

Poslednja izmena:
Sad kad već spomenuste besplatne TomTom mape vidim da je u međuvremenu još jedna "APK" verzija dodata 17. avgusta 2025:

APK.jpg

arm64-v8a + armeabi-v7a
120, 160, 213, 240, 320, 480, 640dpi

Poslednja izmena:
Ihaj, da si ti živ i zdrav, kasniš samo tri ipo godine 😁
Njega smo pominjali u ovim poslednjim postovima. Zapravo malo unapređenu i obogaćenu verziju

Inače je taj app u Play prodavnici dostupan samo preko VPN-a, odnosno u usko određenim delovima sveta. Baš me inteeesuje na kojoj si ti lokaciji. Šta pokazuje apkmiror baš me briga

Poslednja izmena:
Uopšte nije nov fajl ni na apkm, i tamo stoji poodavno :)
Umeju oni da napišu svašta

Za lep ženski glas zahvali između ostalih i meni :D
Ptrvenstveno david0viču

Ne koristim ja ništa osim Google Mapa iako imam i pored njih 2 kupljene navigacije...
Nema vremena/potrebe za budževine sa piratsko-bumerskih navi foruma :D

Nazad
Vrh Dno