Šta je novo?

Android navigacija i mape

Na mom Honor Magic 6 Pro takođe ima navođenje na srpskom.

Prilozi

• Screenshot_20250105_193256_com_here_app_maps_MainActivity.jpg
    Screenshot_20250105_193256_com_here_app_maps_MainActivity.jpg
    71 KB · Pregleda: 36
Jesi probao da prebaciš TTS na hrvatski?

Nema ni on da se izabere. Ranije je znam mogao da se skine Srpski, bio je problem na relaciji sa Samsug - Here, ali sada nema ni da se skine.

Here i Samsnug (domaći, kupljen u Yetel) nema izbor za Srpski glas?
Probao na par mesta kao dole na slici u prilogu i ne nalazim ga, ima li rešenje?
Verovatno koristiš Samsungov mehanizam za čitanje teksta. Kao što ti piše gore, dodirni "Pokušajte da promenite mehanizam" i promeni ga u Guglov. Posle toga bi trebalo da ti se pojavi Srpski.

Jesam, ima tri slike i to je na jednoj, nema ni tako. Dzabe pišu ljudi koji nemaju Samsnug, prebaciću pitanje u Samsnug deo.

Ja imam Samsung. Prva slika koju si okačio je lista jezika sa Samsung mehanizmom, druge dve su iz Here aplikacije. Ti si išao na točkić za menjanje podešavanja Samsung mehanizma, a trebao si da dodirneš tu gde ti piše

Željeni mehanizam
Mehanizam za Samsung čitanje teksta

i izabereš Prepoznavanje i sinteza govora od Google-a

Da li je još nekome Waze iznenada prestao da prijavljuje speed trapove, odnosno kamere za brzinu usmeno? Sada mi samo izađe na dnu ekrana speed trap in 150m npr. a nekada je i usmeno govorio "speed camera reported ahead".

Proverio sam da li je do podešavanja da se nije slučajno isključilo to ali nije.

Da li neko zna nešto o tome? Da nije slučajno zakon promenjen kao u Francuskoj gde je ta funkcija u Waze-u isključena?

Glasovno, ne usmeno :)
Verovatno neki apdejt, mislim sistemski ili guglov, a ne Waze-ov

Da li je još nekome Waze iznenada prestao da prijavljuje speed trapove, odnosno kamere za brzinu usmeno? Sada mi samo izađe na dnu ekrana speed trap in 150m npr. a nekada je i usmeno govorio "speed camera reported ahead".

Proverio sam da li je do podešavanja da se nije slučajno isključilo to ali nije.

Da li neko zna nešto o tome? Da nije slučajno zakon promenjen kao u Francuskoj gde je ta funkcija u Waze-u isključena?

Da nisi slučajno nešto greškom uklonio od zvučnih podešavanja?
Kada zadaš destinaciju, klikni dole na ovaj mali zvučnik i onda će ti se podići prozorče sa podešavanjima za zvuk, pa tu provjeri šta imaš trenutno u podešavanjima.

1000030218.jpg1000030217.jpg

Da nisi slučajno nešto greškom uklonio od zvučnih podešavanja?
Kada zadaš destinaciju, klikni dole na ovaj mali zvučnik i onda će ti se podići prozorče sa podešavanjima za zvuk, pa tu provjeri šta imaš trenutno u podešavanjima.

Pogledajte prilog 477431Pogledajte prilog 477432
Sve je uključeno, to sam prvo proverio, čak sam i reinstalirao app više puta, jednostavno ne govori više za speed trap nikada.

Tebi radi?

Sve je uključeno, to sam prvo proverio, čak sam i reinstalirao app više puta, jednostavno ne govori više za speed trap nikada.

Tebi radi?
Da, barem je radilo prošle sedmice.
Kada si primjetio da je prestalo da radi?
Pogledaj ove parametre isto.

1000030227.jpg1000030228.jpg

Par dana sam se vozikao i sve radi ok.

Pitanje za kolege forumase, da li ima live/uzivo kamere na granicnom prelazu Bajmok?

Par dana sam se vozikao i sve radi ok.

Pitanje za kolege forumase, da li ima live/uzivo kamere na granicnom prelazu Bajmok?
Pre neki dan mi je posle nekoliko meseci prvi put rekla speed camera reported ahead, I mislim da sam shvatio da je problem samo kada je povezan telefon na bluetooth auta, sve ostalo što izgovara se čuje normalno preko bluetootha, ali za kamere ne izgovori ništa

moraću još ovih dana da testiram kada budem imao vremena

Znate li postoji li neka esim kartica direktno od operatera u nekoj od EU zemalja koja može da se kupi online, osim poljskog Orange-a? U Hrvatskoj se mogu kupiti samo na licu mesta. Prošle godine sam kupio gruzijsku tako, sećam se da su imali dobre roaming ponude za EU.

Mozes da pogledas i aplikaciju airalo na google play ako koristis android....

Za kratka putovanja od par dana mislim da je najpovoljniji Roamify

Da li je neko koristio Organic Maps i Magic Earth? Obe su bazirane na OSM mapama, i obe su besplatne.

Čuo sam da Organic Maps rade ljudi koji su radili na poznatoj Maps.me, koja je navodno prodana, i od tada kažu da nije dobra kao nekad, a vidim i da Organic Maps ima nešto veću ocjenu.

Pročitao sam da Magic Earth ima bolji algoritam za navigaciju, probao sam je i ima finih mogućnosti koje razne druge nemaju (npr. u startu prikaže nekoliko ruta da obabereš, kao TomTomGo, dok Organic Maps mi to ne daje), čak ima i dobre glasove na našem jeziku, i druge stvari. Ali sam se iznenadio juče kad sam je probavao po gradu kroz Android Auto, u jednom momentu sam želio da isključim zvuk pa da samo da gledam kako vodi na mapi, i nema opcije da se zvuk isključi, ja bar nisam pronašo, ni na glavnom ekranu a ni u opcijama u Android Auto verziji. Da li je neko kroistio,i da li zaista nema te opcije?!? Svaka druga aplikacija to ima.

Inače imam utisak kao da su se svi oni dogovorili da će svako svoju aplikaciju da zakine za neku bitnu (i često banalnu) stvar koju sve oatale aplikacije imaju, i koju korisnici trebaju. Svima nedostaje nešto što neko drugi ima, i ne mislim na nešto što se rijetko koristi nego na ovako neke logične i potrebne stvari.

Magic Earth konačno, pored ostalog, ima nešto što je po meni poželjno i logično, a to je da kad ideš na pretragu možeš da biraš iz svojih sačuvanih lokacija, pa ih istorije pretraga, i drugo, postoije te kategorije, dok kod mnogih drugih kad ideš na pretragu imaš samo istoriju pretraga. Magic Earth ima stvari koje mi se baš sviđaju, ali ima i onih kod kojih svi drugi rade bolje.

Ali na kraju najbitnije je samo rutiranje, pa da li je neko po tom pitanju koristio Organic Maps i Magic Earth, i kako su se pokazale?

Koristim ja obe. Organic ne prikazuje ograničenje brzine, pa je korisitm samo kad idem peške

Magic Earth nekad pobrljavi, (ne reaguje na komande) ali to je možda i do mog telefona. Nemam AA pa ne mogu da isprobam to što tebi pravi problem. Ali meni je definitivno najbolja navigacija koju sam probao i koristio

To ograničenje brzine je zaista odlična stvar, ali koliko ti se taj podatak sa OSM mapa pokazo precizan i pouzdan?

Ja sam to gledao na Mapy.cz, i nije precizan i pouzdan. TomTomGo je po tom pitanju mnogo bolji, ima dionica gdje ni on ne prikazuje dobro, ali u dosta slučajeva bukvalno kad prođem pored znaka za ograničenje brzine on za 1-2 sekunde prikaže baš to ograničenje. Oduševio sam se kako to kod njega radi. S druge strane ne usudim se vjerovati tom podatku na OSM mapama, nažalost, a baš bih volio da to i kod njih radi dobro. To nije do aplikacije za navigaciju nego nisu uneseni pravi podaci u same OSM mape. Šteta.

Kad već koristiš Magic Earth da te pitam, vidim da su u mom gradu precizno označene lokacije kamera za prekoračenje brzine (to nemam u drugim OSM aplikacijama, pa mi se to ovde baš sviđa) ali juče kad sam se malo vozio po gradu nisam čuo da mi je davao neka upozorenja kada sam prolazio pored njih, a u opcijama je po defaultu uključeno da to javlja. Kako to inače radi?
A jeste mi davao upozorenja da sam prekoračio dozvoljenu brzinu (i to je po defaultu uključeno).

Navigacioni softver mora da zadovoljava određene kriterijume, između ostalog - prikaz kućnih brojeva, 3D režim ... u poslednje vreme i live situaciju.
Osim poznatih i priznatih, ostali to uglavnom nemaju. Samo su pokušaj.

Jeste, svaka čast za trud, dobru volju i ostalo, ali za tako nešto potrebna su velika sredstva, oprema i logistika. Tačka
Svaki OSM bazirani koji se uopšte pojavio negde, testirao sam i tražio alternative klasičnim. Nema.

Ako misliš na 3D objekte to moj TomTomGo ne prikazuje, ali vidim po slikama na internetu da to ima. Ima li u Srbiji? Takođe za BiH nemaju Speed kamere. Live situaciju ima i to mu radi dosta dobro, ne samo prikaz nego i promjenu rute zbog gužve, kao i pomenuta ograničenja brzine, i još neke stvari su dosta dobre. Sve moje izmjene i dopune na mapi su usvojili, ali mapa je generalno, ovde bar kod mene, slabije pokrivena. Ulice više-manje, mada ni njih nema svih, ali recimo parkinzi i ostalo je dosta slabije obilježeno. Sa druge strane nedostaje mu mnogo "sitnih" i korisnih stvari koje skoro sve druge aplikacije imaju. Android Auto im je ogračničen na prikaz samo 6 sačuvanih lokacija, navodno im Google Android Auto API ne dozvoljava više, ali ne znam kako mnogi drugi nemaju to ograničenje.

3D prikaz - navođenje.
Inače ma zgrada/objekata u 3D u svim navigacionim programima

Pozdrav ljudi. Da li je neko radio igo raster mape za Srbiju, tj ima li to negde zna li ko? Mislim na mape sa satelitskim snimkom umesto zeleno plavih povrsina, nesto kao na slici. igo-sochi-4.png

Nije. Naročito što se ne rade mape za celu državu već isključivo za jednu (manju) oblast ili grad

"Težina" mape jedne manje oblasti je nekoliko GB
Ako želiš to da radiš, imaš resurse, volje i vremena, samo izvol'te. Interesenata je svakako malo a ovo nije forum za takav sadržaj.

Lično ne vidim svrhu, nema mnogo praktične niti ikakve realne koristi.

Poslednja izmena:
Slazem se, jedino lepse izgleda. Mada je prakticna za offroad, lov itd... A sto se velicine tice, cela srbija izadje oko 3.4GB u ~630 "crepova". Mada je igo ogranicen na 256 istovremeno, tako da je oko 1/3 Srbije realnija. Nema veze, svakako mi je drago sto sam opet na forumu. Svako dobro.

Nazad
Vrh Dno