Šta je novo?

Android navigacija i mape

Dalje, u NS je su u poslednje vreme neke ulice zatvarane na duže vreme zbog većih radove. Taj dan kada se ulica zatvori, to bude uneto u mapu kao zabrana kretanj
Korisnici.
Dok voziš imaš onaj plus na trasi, čime upisuješ problem na putu (ima ponuđenih mogućnosti). Drugi vozači dobiju upit da to aminuju i ubrzo se to odobri kao istinito.
Ljudski faktor se reševa tako što lažovima vremenom opadne rejting pa se manje veruje ili se sugestije čak i ne razmatraju jer nas ima previše.
Isto tako, Gugl će pre verovati svojim očima nego korisniku.
U NS-u me je par puta navigovao pogrešno kroz jednosmerne ulice u zabranjenom smeru. Pogledam na street view, kad ono stvarno ulica nekad bila u kontra smeru.
Uzmeš pa prijaviš takvu izmenu stanja.

Da li je neko poredio Igo FAST i GREEN (economical) rezime rutiranja (po gradu)? Green bi trebalo da kombinuje FAST i SHORT rezime tako da se trosi sto manje goriva. Nekako nemam utisak da GREEN moze biti ekonomicnija od FAST, ali nisam nikad ozbiljnije testirao.
Nemoguće je po prirodi stvari u gradu porediti rute po takvim parametrima.
Jedino ako voziš noću u vreme policijskog sata :) ...

@NShappy Kolega Zamzung je odgovorio na tvoje pitanje. Korisnici prijavljuju promenu i Gugl reaguje. Ovo što je naveo sa jednosmernim ulicama, jednostavno nije za tu ulicu stavljen smer i to je to. I meni se mnogo puta dešavalo da me Guglova mapa vodi kroz jednosmernu ulicu, u takvim situacijama treba prijavljivati kako bi se te greške ispravile.

ako skinem iGo Navigation sa Play prodavnice i kupim mape iz aplikacije, da li ce mi te mape biti dostupne za besplatno preuzimanje i na ostalim uredjajima sa istim Play nalogom?

Ima li Here WeGo ucrtan autoput kroz CG i nudi li ga kao opciju?

Probah, ove isprekidane paralelne rute bi trebalo da je autoput...?

Screenshot_20220802-132500_HERE_WeGo.png

Poslednja izmena:
ako skinem iGo Navigation sa Play prodavnice i kupim mape iz aplikacije, da li ce mi te mape biti dostupne za besplatno preuzimanje i na ostalim uredjajima sa istim Play nalogom?
Ja sam ovo isto hteo da uradim, medjutim vidim da u aplikaciji mogu da se kupe mape 2021 Q4.

Trenutno u kolima imam krekovani iGO sa mapama iz 2016. godine. Sad sam hteo da kupim lepo, ali na taj nacin ne mogu da imam ove poslednje 2022 Q2. Kako mogu to da uradim na najjednostavniji nacin, posto ocigledno kupovina nije? :)

Ako već nećeš Google Mape što ne probaš ovu besplatnu TomTom navigaciju?

Dostupna je samo za neke zemlje Latinske Amerike (Brazil, Argentina i Paragvaj), ali to i nije neki problem da se skine :)

Skinuti fajl instalirati sa nekim XAPK instalerom npr. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wuliang.xapkinstaller

Pa hteo sam nesto offline na multimediju da stavim, google maps mi svakako ne gine na telfonu ako zatreba. Ovaj iGO imam vec 5 godina i radi mi posao, samo sto su mape bas stare.

Mogu probati to sto si predlozio. Koje mape se tu koriste, pretpostavljam tom tom?

Ja sam ovo isto hteo da uradim, medjutim vidim da u aplikaciji mogu da se kupe mape 2021 Q4.

Trenutno u kolima imam krekovani iGO sa mapama iz 2016. godine. Sad sam hteo da kupim lepo, ali na taj nacin ne mogu da imam ove poslednje 2022 Q2. Kako mogu to da uradim na najjednostavniji nacin, posto ocigledno kupovina nije? :)
Ažuriraj te mape na krekovani iGO ako radi posao i dalje.

Nisam ni video da APK stoji na apkmirror sajtu, tako da ne treba ni taj gore XAPK instaler!

DOWNLOAD v3.4.21-latam (4294) APK: https://www.apkmirror.com/apk/tomto...navigation-3-4-21-latam-android-apk-download/

Ne može lakše i bolje, jedino ko hoće srpski ženski glas moraće da potraži mod verziju :)

TomTom je poslednji put pre dve godine radio na novim ulicama kada je Srbija u pitanju, i to treba da imate na umu. Oni su inače najavili da će preći na OSM.

U automobilu imam fabričku TomTom navigaciju, ažurirana u aprilu ove godine u ovlašćenim servisu, ubacene ulice i putevi koje sam primetio da ranije nisu postojali. Ono što je loše na TomTomu su points of interests, tako da bukvalno moram tačnu adresu ili da ubodem čiodu odokativno. Dakle ako ulicama manastir Tumane ili neki vidikovac, od toga nema ništa.
Sa druge strane, tu je AA i preko njega koristim Gmaps, Sygic ( sad je na akciji 14€ premium paket za godinu dana).
Gmaps klasika, sve što ima na telefonu tako radi i na AA. Sygic odličan, sviđa mi se sto je bas orijentisan na vožnji, pa lepo i u mapi pokazuje oštre krivine adekvatnim znakovima, slika u slici sa odvajanjima, pogotovo naputevima sa više traka itd.
Here (nekad moja omiljena) imam trenutnu beta verziju, ima dosta nedostataka, još nije ispeglana, al najbolje ubada kućne brojeve, da kažem, bez greške.
Inače Gmaps u zadnje vreme vrlo lepo ume da fejluje sa hužvama u saobraćaju.

To što je u TomTomu ažurirano u aprilu, kupili su te podatke 2020. godine.

Jako mi je čudno za Here i kućne brojeve jer to godinama nisu kupovali, jesu isto kao TomTom kupili geometriju ulica takođe pre dve godine. Jedino ako nisu od RGZa kupili set podataka sa kućnim brojevima, baš ću to proveriti ovih dana.

Slažem se za Here, najtačniji su sa kućnim brojevima već odavno...

Poređenje Gmaps i Here:

Google maps: deonica Hrvatskog A5 autoputa od Osijeka ka Belom Manastiru još nije završena, ali to ih ne sprečava da me uredno "izvedu" od Kneževih Vinograda na nezavršeni deo autoputa.

Here maps: ispravno vodi do Osijeka, pa u Osijeku tek izvodi na autoput (kako bi i trebalo).

Ajde razumem kad zeznu ruralne delove, ali brale, autoput u EU...

Gde je tacno greska? Ove trase postoje. Cisto me zanima posto ovakav bag nisam do sada video u GMaps.

Screenshot_1447.png

Danas sam koristio Here kao android Auto navigaciju. Lepo je radila i navodila sa sve saobraćajnim zastojima. Glas na srpskom je u problemu, pola engleski pola srpski, kao ženski terminator :)
I dalje mi se sviđa, da lepo pokazuje objekte i ispred svakog broj.
Inače, nisam našao u meniju dampodesim koju ću vrstu rute, to mora u telefonu direkt pre nego se nakači na AA, meni bilo namešteno na najkraći put i ladno mi pokazala putanju između zgrada, gde su parkinzi do moje adrese :)
Crveno je putanja kuda je htela da me vodi, to je ustvari put širine 2 metra, asfaltiran između zgrada, a zelena je put kuda pokazuju ostale navigacije, klasičan sa dve trakw

Prilozi

• Screenshot_2022-08-26-15-43-10-43_b71d18658519e274790a1f109e40d1e1__01.jpg
    Screenshot_2022-08-26-15-43-10-43_b71d18658519e274790a1f109e40d1e1__01.jpg
    70.4 KB · Pregleda: 74
Ja here koristim najvise na duzim putovanjima zbog ogranicenja brzine, nekad se desi ne vidim znak i onda mi dosta pomaze here, pogotovo kad idem na duza putovanja.

To valjda ima svaka navigacija, samo je pitanje da li pokazuje dobru vrednost. Na here mapama sam viđao grešku (ostane na 130 na autoputu koji ide kroz grad, gde je zapravo 100/110). Osmand~ na nekim deonicama ne prikazuje uopšte, uglavnom na manjim/seoskim putevima

Ja sam čekao akciju i za 15€ dobio ovo sa slike. Tu ima realno sve ono što treba ako se Sygic koristi na telefonu.
A za Premium plus je sad akcija oko 15€ i otključavaju se opcije za Android Auto, real traffic, i mesečno ažuriranje mapa .

Prilozi

• Screenshot_2022-08-28-09-02-52-88_b337471be7714e6e86d4c2c8c5d2121e.jpg
    Screenshot_2022-08-28-09-02-52-88_b337471be7714e6e86d4c2c8c5d2121e.jpg
    49.7 KB · Pregleda: 54
Za ta ograničenja brzine, Sygic mi se pokazao bez premca.
Na našim putevima skeniranje znakova kamerom u kolima ne pokazuje bez greške. Ne zato što kamera ne vidi dobro table, već zato što nisu na dobrim mestima. Kamera pogrešno vidi tablu koja je prelepljena reklamom, plakatom ili je baš mnogo ižvrljana, ali to je sve redja situacija.

Zona naselja za saobraćajni znak ostane gde je bila i pre 10 godina (a vidi se da je znak relativno nov), dok se naselje proširilo čitav kilometar van znaka.

Table za zonu škole često nisu adekvatno postavljene. Recimo stoji portal, sa sve LED ekranom, a nije bilo saobraćajnog znaka.

Zato sam i napisao da mi je tu Sygic bez premca. Sve što si naveo je istina, ako pričamo za prepoznavanje znakova od strane samog automobila, ali kad mi je npr uključena fabrička TomTom navigacija, ona pokazuje znakove nevezano od kamere na kolima.
Kad radi Sygic , ista situacija, baš je precizan i tad se oslanjam na njega.
Baš sam upoređivao Sygic i kameru na kolima što se znakova i obaveštenja tiče.
Kad su znakovi lepo postavljeni i obeleženi, auto čita najnormalnije, međutim ako se vozi magistralom i uđe u naseljeni deo, automobil ne prepoznaje znak naseljeno mesto, ili npr nema znaka, i na tabli auta piše i dalje 80, dok Sygic prebacuje na 50. Isto tako u 99% slučajeva, kako prođem pored table sa ograničenjem brzine, nebitno dal je dobro vidljiva ili ižvrljana ili zabačen iza grmlja, Sygic momentalno označava dato ograničenje kako prođem kraj njega. Tako da se baš oslanjam na njega na tim slabo obeleženim putevima.
Slično je i sa drugim navigacijama al sam ih baš retko koristio pa ne mogu da pišem detalje.

Inače i TomTom u kolima, Sygic i Here pokazuju kamere za prekoračenje i crveno i daju obaveštenja, s tim što opet Sygic ima detaljniji plan kamera i od Gmapa, koje neke i nemaju, a Here ih ima ali ne sve. Evo i SS od Sygic i Here, detaljniji je Sygic (crne kamere na slici), iste lokacije su porđene.

Prilozi

• Screenshot_2022-08-28-09-51-45-57_b71d18658519e274790a1f109e40d1e1.jpg
    Screenshot_2022-08-28-09-51-45-57_b71d18658519e274790a1f109e40d1e1.jpg
    258.1 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot_2022-08-28-09-51-10-67_b337471be7714e6e86d4c2c8c5d2121e.jpg
    Screenshot_2022-08-28-09-51-10-67_b337471be7714e6e86d4c2c8c5d2121e.jpg
    287 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_2022-08-28-09-50-36-34_b71d18658519e274790a1f109e40d1e1.jpg
    Screenshot_2022-08-28-09-50-36-34_b71d18658519e274790a1f109e40d1e1.jpg
    206.2 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot_2022-08-28-09-50-09-21_b337471be7714e6e86d4c2c8c5d2121e.jpg
    Screenshot_2022-08-28-09-50-09-21_b337471be7714e6e86d4c2c8c5d2121e.jpg
    175.4 KB · Pregleda: 22
To je pitanje postaviš sebi.
Sygic sam kupio za 12 eura pre 7, možda i 10 godina. Kada je postojala "doživotna" kupovina i obnova karata. I za mene je to super ponuda.

Možda sam postavio neprecizno pitanje...
I ja imam "doživotni" Sygic. Pitam se da li vredi "godišnji" Premium+...
Kupio sam Sygic pre par godina, pre svega, zbog najave da će moći da se poveže sa AA. Naravno, tak kada je izašao Premium+, rečeno je da mora da se plati, i to godišnje!
Da podsetim, iz GMaps i Waze (logićno da rade), na AA rade i AmiGo i Here WeGo, bez ikakve doplate!
EDIT: Da budemo precizni, Sygic radi na AA, ali poprilično osakaćen, dok svi ostali programi imaju full verzije

Nazad
Vrh Dno