Šta je novo?

Android navigacija i mape

Jel realno da niko ne koristi Waze ? Ubedljivo najbolja navigcija, u Americi No.2 po popularnosti, u Francuskoj No.1 ... ?

Jel realno da niko ne koristi Waze ? Ubedljivo najbolja navigcija, u Americi No.2 po popularnosti, u Francuskoj No.1 ... ?

"Concerns have been expressed that the app located on smartphones can be used to monitor movements by identifiable individuals.

Some road-safety advocates have voiced concern over the prospect of more drivers using Waze, which they say has the potential to distract them with a flurry of icons and notifications and put them at greater risk of an accident.

In March 2014, a successful attempt was made by students from Technion-Israel Institute of Technology to fake a traffic jam.

In December 2014, in a letter sent to Google, Los Angeles Police Department Chief Charlie Beck complained about the police locator feature, claiming it could be "misused by those with criminal intent to endanger police officers and the community". It was alleged that Ismaaiyl Brinsley, who shot and killed two NYPD officers that month, had used the Waze app prior to the murders and had posted a screenshot from the app on his Instagram account hours before the shootings, but that was unsubstantiated as the post was made three weeks prior to the shootings. Users are able to mark the presence of an officer with a small icon and indicate if the officer is visible or hidden. The LAPD, among other police agencies, pressured Google to disable the feature on the application. Google states that knowing the whereabouts of an officer promotes safer driving.

In April 2018, Waze was criticized for rerouting traffic to Baxter Street in Echo Park, Los Angeles, which is one of the steepest hills in the United States. The app was blamed for exacerbating the road's present condition and increasing the number of crashes and spin-outs at the steep hill. The LA municipality later reconfigured the road to a one-way street."

Navigacije društvenih mreža - popularnost se bazira na nekim sasvim drugim parametrima.
Inače daleko daleko od toga da je najbolja bilo gde.

Mozda to sto mozes da izaberes da te ne vodi preko makadamskog (neasfaltiranog) puta i da ne zavrsis na vrh gledickih planina kao sto sam zavrsio do kraja asfaltiranog puta zahvaljujuci google maps-u, te sam morao da se vracam 20 km nazad. Put na google mapsu obelezen, ima broj, na vrh planine nema vise puta, a google maps vodi dalje,

'el ovaj put? 🤔
Ili neki od ona dva ucrtana na zapadnoj strani?
Screenshot_20220708-171848_Maps.jpg

Карту читај сељака питај, вечно правило.

Ne uvek... ;) Pre mnogo godina i GPSa, išli kolega i ja za Zaječar u povratku iz Vranja nekim sporednim putem.
Zastanemo kod seljaka koji čuva goveda, "Jel' ovo put za Zaječar?", on viče "Jeste! Samo pravo! Ni levo ni desno, samo pravo!".
Nekih 500 metara dalje raskrsnica za levo i desno... a pravo livada. :LOL:

Možda je Rus, pa je hteo da vas pošalje desno? 🤔

Sigurno je jedan put bio sporedan i njemu je ceo život onaj drugi put bio pravo, jer se onim sporednim retko ide.

Kada tražim put (važi i za mnoge druge stvari), pitanje uvek fomulišem na način da nije moguće odgovoriti sa da ili ne. Ljudi imaju tendenciju da potvrđuju stvari za koje ne znaju odgovor ili nisu ni razumeli šta si pitao...

Ne uvek... ;) Pre mnogo godina i GPSa, išli kolega i ja za Zaječar u povratku iz Vranja nekim sporednim putem.
Zastanemo kod seljaka koji čuva goveda, "Jel' ovo put za Zaječar?", on viče "Jeste! Samo pravo! Ni levo ni desno, samo pravo!".
Nekih 500 metara dalje raskrsnica za levo i desno... a pravo livada. :LOL:
Ti si još i dobar, pre nekoliko godina moj dobar prijatelj krenuo za Vranje kod ćerke na svadbu, a završio u suprotnom smeru prema Beogradu. 😁
I pošto je autoput kada je shvatio šta je uradio isključio se na divljaka i nekim seoskim (atarskim) putem se opet na divljaka uključio na pravi smer.
Platio putarinu kod Naisa (tad je još postojala rampa tu) 10000din. u malo ga nisu uhapsili. 🤣

Zar Waze sad nije u vlasništvu Gugla?
Kontam da sve što valja kopiraju u GMaps pa će vremenom Waze da proglase viškom.

Moja situacija u NSu pre 2 nedelje, gledao da izbegneđ gužvu išao iz servisa u neku radionicu...
Mape kažu da idem kroz Partizansku i to baš gde su radovi i zatvoren put. Vidim i na mapama da je zatvoren...
Ja na raskrsnici i vidim barikade ali GMaps kaže "forverc"! More skrećem. Kad opet Maps - "halt!" ,polukrug i vrati se.

Nisam ranije imao taj problem.
Prijavio sam im bug.

Ja se trudim da ne koristim navigaciju i gledam samo znakove. I naravno pogledam trasu pre polaska.Jedino kad uđem u grad i tražim tačnu adresu :)
2 puta su me here mape izvukle iz gužve (obavestile da se isključim ranije sa autoputa zbog saobraćajne nesreće), ali sad rizikujem. Manje grešim i mašim isključenja od kada ne palim navigaviciju :)

Here mape koristiti za brdoviti deo Srbije. Kad kaže da idete okolo, idite okolo. Jer ono što Gmaps kažu da je put drugog reda negde u nekoj nedođiji, sigurno nije. Provereno dvaput. Jednom u februaru, usred snega na makadamskog putu, presečenog potocima topljenog snega.

U Bosni su me i Gmaps i Sygic (koji valjda ima TomTom mape) odveli na 10ak km makadama. Što je najgore, neko vraćanje bi podrazumevalo još 80 km vožnje.

Msm, potpuno sam siguran da svaka baza mapa tu i tamo ima neki manji ili veći propust ovakvog tipa. Ako nas jedni jednom prevare, ne znači da neki drugi neće na nekom drugom mestu.

Kada zateknete ovako nešto, prijavite map provajderu. Svi imaju neki način da se prijave greške na mapama. Može pomoći da mape budu bolje.

Pa naravno da je uključeno da se makadami izbegavaju. To je kod Sygic-a default.
Problem je što je makadam u mape upisan kao asfaltirani put. I u Gmaps i u TomTom bazu.

(...kažu lokalci da su od EU uzeli pare za asfaltiranje, i prijavili da jeste asfaltirano... pa tako upisano i u mape... :D :p :) )

Amazon je blokirao pristup on-line HERE mapama iz Srbije, pa ne mogu da pogledam kako su isti putevi uneti u HERE bazu.

Poslednja izmena:
Koristim iGO već 10 godina, i za 10 godina korišćenja sam video možda 5 grešaka na mapama. Uglavnom po Beogradu i Novom Sadu, gde je skoro svaka greška ispravljena u narednoj verziji. Po Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, i ostatku EU, nikada nisam našao ni jednu grešku, čak i sa 2 godine starim mapama. Samo sam se jednom u potpunosti oslonio na iGO, a to je bio put za Neckenmarkt u Austriji, gde me je navigacija vodila nekim asfaltiranim putem u sred noći po nekoj nedođiji. Mrtvi, ali apsolutno mrtvi mrak gde nema nikakve signalizacije, svetla, znakova, ili bilo čega. Toliko je bilo jezivo, da sam apsolutno bio ubeđen da sam otišao gde ne treba. Posle 20min vožnje, počeli su da se pojavljuju znakovi, a u daljini sam ugledao skromno osvetljenu selendru u sred ničega, i to je bio Neckenmarkt. Nebi to bilo toliko jezivo da nisam bio slab sa gorivom.

Što se tiče iGo instalirah ovu Israel i sve lepo radi. Zanima me koje su bolje Here ili TomTom u Evropi a koje u Srbiji?

Što se tiče iGo instalirah ovu Israel i sve lepo radi. Zanima me koje su bolje Here ili TomTom u Evropi a koje u Srbiji?

Here u Srbiji i okruženju odličan, uvek su mi primarne njihove mape (uz iGO) a ostale čisto za proveru.
Google se više puta pokazao kao slab sa makadamskim/asfaltiranim putevima...

Što se mene tiče samo je pitanje da li imaš dobar internet paket sa dosta GB!?
Od kad je to slučaj kod mene iGO i Sygic više ne koristim godinama pored Google Mapa ;)

Što se mene tiče samo je pitanje da li imaš dobar internet paket sa dosta GB!?
Zato je iGO neprevaziđen. Za navigaciju se oslanja samo na GPS. Ne moraš čak ni SIM karticu da imaš. Navigacije koje zavise od internet konekcije nisu baš sjajno rešenje.

Nije mi se do sada dešavalo, ako se baš ide u "nedođije" onda se skinu offline mape ili instalira iGO ili Sygic sa Google Play Store-a.

Imam kupljeni Sygic i to je imalo toliko grešaka u rutiranju ili neke brojeve nije nalazio da je to smešno. Više ga ni ne držim na telefonu instaliranog.

Ima i Google opciju za offline mape, selektuje se oblast na mapi i on je skine ali opet kažem nije joj za verovati po lokalnim seoskim i planinskim putevima.
Ima prednost jer se lako skroluje, zumira i pregledna je.

Google Maps je u offline modu jako loš. I dalje mi je TomTom NDS mod najbolja offline navigacija, iGo sam skroz izbacio.

GMaps i Here drzim, i to je to. Here bas volim, jednostavna za koriscenje.

Isprobao u Grčkoj, Albaniji i Bugarskoj i u putu do tamo, pre svega, rutiranje bez neta je očajno (vodiće te preko brda i dolina, pride deluje kao da sve puteve vidi isto), a same mape su poprilično bazične (fali puno toga, od manjih puteva, do lokacija). Zatreba mi parking npr. u nekom gradu koji ne znam, ili hoću da odem na divlju plažu do koje ima samo neasvaltiranih puteva. Dok ima neta, odlične su, kad nema, palim TomTom NDS.

Nazad
Vrh Dno