Šta je novo?

Android navigacija i mape

Ja sam pre ćaletu uvek podešavao iGo kad ide na more u Grčku, ove godine sam mu stavio Here.
Radi posao, a i lakši je za korišćenje i intuitivniji od iGo 5x.
iGo realno ima više opcija i mogućnosti, ali njemu treba navigacija od tačke a do tačke b, da radi i da bude jednostavno..
 
Nisam poslednje 3 godine bio u Grčkoj pa ne znam da li su nešto menjali, ali su offline Here mape i GMaps bile baš siromašne, neuporedivo sa TomTom mapama na iGo. Probaj TomTom NDS mod navigaciju, mape se stalno ažuriraju i dosta su detaljnije.
Po čemu siromašne, može pomoć?
 
Samo bazični putevi (nisu ni svi asvaltirani pokriveni), nema prilaza plažama, pogotovo ovim malo udaljenijim od samog mesta letovanja. Nije mi ni parkinge nalazio. Pritom obe lošije rutiraju. GMaps mi je najpraktičniji kad ima interneta, ali za offline samo iGo sa TomTom mapama ili još bolje TomTom NDS mod. NDS ima sve što treba, a jednostavan interfejs.
 
Here je orijentaciona aplikacija, vozila me kao magarca tamo-ovamo juče u Grčkoj. Ako stajem na pumpi da pitam za smer, čemu mi služi aplikacija?! Znao sam 95% puta, sve osim samog kraja, pa se nisam cimao da ubacim nešto bolje, ali ko ne zna put, neka potraži nešto pouzdanije.
 
Samo bazični putevi (nisu ni svi asvaltirani pokriveni), nema prilaza plažama, pogotovo ovim malo udaljenijim od samog mesta letovanja. Nije mi ni parkinge nalazio. Pritom obe lošije rutiraju. GMaps mi je najpraktičniji kad ima interneta, ali za offline samo iGo sa TomTom mapama ili još bolje TomTom NDS mod. NDS ima sve što treba, a jednostavan interfejs.
Pre nekih 10ak godina smo otkrili Grčku kao vau destinaciju I od tada idemo bar jednom godišnje, nisam siguran od kada sam sa Mio C220 prešao na Gmaps tamo, ali stvarno sve ima. Od 7 ostrva (neka više puta) i ove godine prvi put više od jedan dan kontinetalna Grčka, broj plaža obidjenih je sigurno preko 50, možda i bliže 100, Gmaps je zaista radio posao. I ako nema neku deonicu, nema više gde da pogrešiš levo desno, jer ideš off road do neke plaže. Nisam brand addict, ako neko da bolju ponudu, menjam odmah, ali brate mili, sve ima.

Bilo je tu više lokacija za koja renta car eksplicitno navodi da tamo nisi pokriven osiguranjem.

Gmaps sam koristio i u zemljama gde je unapred najavljeno nikako Gmaps i svuda je radilo.

E, znaš šta nema, tast ima vinograd u Mandjelosu i kada dodješ do kraja puta, njegov je drugi levo. Nema ucrtan put, ali se nalazi u zoni naselja. Dok sam vozio Civic, uvek je bio izazov tih poslednjih nekoliko stotina metara, a prošli vikend prvi put vidim da nije na Google maps :)
 
@PJ
GMaps offline ili sa netom?
 
Uglavnom online, ali često i offline. Naveo sam gore gde sam imao problem sa offline, pa sam naknadno negde pročitao da je problem, jer dobijaš drugačiju mapu u zavisnosti od IP adrese.

Da li je on ili offline, dobar test je bila Kuba, jer sam tamo imao net na kašičicu, najveći paket je bio 1GB za 10CUC (nakon što sam našao lokalca da mi kupi karticu). Po Havani je radilo OK, ali van grada je često padalo na 2G ili sam ostajao bez signala. Nisam imao problema sa rutiranjem.
Traffic tamo generalno nije problem, ali koliko se sećam, nije ni pokazivao bilo šta. Jer je broj uređaja u upotrebi zanemarljiv :)

Za Offline je bitno da skineš mape pre nego što kreneš na put. Mape skidam iz nekoliko preklopljenih deonica. Recimo za nedavni put u Grčku sam skinuo Makedoniju iz 2x, deo Grčke koji mi je potreban iz 4x. To mi se pokazalo bolje, nego da skidam sve od jednom. Kada imam skinutu mapu, online režim mi troši zanemarljivo malo protoka. Osim ako ne uključim ortofoto (ili satelitski, kako ga zovu) da nešto pogledam.
 
Pazi, ogromna je razlika između offline i online moda. Koliko mi je poznato, offline mapa se koristi samo kada i jesi offline. Nije samo saobraćaj razlika, POI mislim i da nema u offline mapama (ili je baš siromašno), a rutiranje je, najviše upravo zbog malo referenca osim bazičnih puteva, loše. Kad imaš net (a ne troši se puno), ne treba ništa drugo pored GMaps-a, ali ako je bez neta onda su TomTom NDS (mod) ili iGo mnogo bolja rešenja. Pored toga, za balkanske zemlje TomTom mape su bolje od Here, tako da i iGo sa TomTom mapama, ne sa Here (doduše, Here nisam isprobavao godinu, dve).
 
Ja u kolima koristim Igo, posto jedino on radi kako treba (spor je android uredjaj, samo 1gb rama). Ostale navigacije (sygic, tomtom) su toliko spore da su neupotrebljive, dok gmaps ne mogu ni da pokrenem., treba im par minuta. Igo radi odlicno. Koristim Here mape vec godinama, jos od iPaq navigacije, i nikad nisam imao problema po Srbiji i okolnim zemljama.

Za voznju po Bg koristim google mape brze mi je na telefonu da ukucam sta mi treba, isto nema problema, osim par puta navodjenja u jednosmernu ulicu
 
Pazi, ogromna je razlika između offline i online moda. Koliko mi je poznato, offline mapa se koristi samo kada i jesi offline. Nije samo saobraćaj razlika, POI mislim i da nema u offline mapama (ili je baš siromašno), a rutiranje je, najviše upravo zbog malo referenca osim bazičnih puteva, loše. Kad imaš net (a ne troši se puno), ne treba ništa drugo pored GMaps-a, ali ako je bez neta onda su TomTom NDS (mod) ili iGo mnogo bolja rešenja. Pored toga, za balkanske zemlje TomTom mape su bolje od Here, tako da i iGo sa TomTom mapama, ne sa Here (doduše, Here nisam isprobavao godinu, dve).
Kada Gmaps koristim offline, ne vidim pitanju kojom idem, već samo najavu skretanja, ne vidim traffic i naravno, ne mogu da pretražujem stvari koje se čuvaju online. Ali generalno radi ok. Opet ponavljam, kad god putujem, imam nekakav net sa sobom, čak i na mestima gde to i nije baš očekivano, ali taj net ne koristim neprekidno za mape, već povremeno.

Ne znam kako bi se ponašale mape da samo skinem offline i koristim ih offline 15 dana bez kačenja na net.
 
Gmpas kod offline ima problem sto usled nedovoljnog broja mapiranih puteva u offline mode-u gotovo uvek kad se promasi skretanje vodi na auto put, sto u npr Italiji moze da znaci i 20-30 eura usled promasenog skretanja i ulaska na auto put neplanirano...

Cak i ako pustite navigaciju iz hotela npr gde imate net i on isplanira preko besplatnih a odlicnih regionalnih puteva po Italiji kroz prelepe krajolike, sto ja uvek radim i preporucujem jer je prelepo stvarno i ima odlicnih porodicnih restorana i vinarija :) ako promasite skretanje, sto je jako lagano s obzirom da ima milion kruznih tokova i ne bas najbolje putokaze, onda se zaglupi i krene da rerutira na auto put, sto kao sto sam rekao moze poprilicno da kosta i za 10-15km ulaska, tako da oprez...
 
@toxicm Hvala na pojašnjenju. Nisi prvi koji se požalio na Here mape.
Ja pak imam pozitivno iskustvo sa njima. Ako sam se nekada i zeznuo bilo je do mene jer nisam hteo da slušam mape. :)

Mala situacija u Grčkoj, mislim da je na Kritu bilo.
Kažu Here mape da sa neke plaže idem oko brda ,da se vratim na neki veći put kojim sam došao pa da odatle idem do druge plaže.
Hteo ja da uštedim sebi vreme od oko 20 minuta vraćanja.
Vidim ima ucrtan zemljani put i krenem njim. I solidan put, delom zemlja a deo tucanik, bez rupa, nailazio čak na druga vozila ali vidim da su lokalci.
Kad ja pred kućom nekom i vinograd i maslinjaci pored. A tuda vodi put. I zastanem, izađe neki "Grekos Nikostratos" i pitam da li se može tuda do plaže? Kaže može ali ne dam. :)
I eto, nisam nešto bio vičan da se cenkam, možda bi me i pustio. Morao sam da se vratim natrag izgubivši 20 minuta.

*mali offtopic
Vidim pišu u temi ljudi koji idu na odmor. Uđite u bilo koji ren-a-car i pitajte a oni su voljni da preporuče koje mape valjaju kod njih.
Ja sam u Grčkoj uvek dobijao preporuke za aplikacije neke meni manje poznate ali sam se držao Google Maps i Here We Go. I sa njima obišao Krf, Lefkadu, Krit.
 
Poslednja izmena:
Probaj TomTom NDS mod mape, Google pretraga će ih naći, brzo ćeš videti razliku. Mape se preuzimaju i ažuriraju iz same aplikacije, znači samo je potrebno instalirati aplikaciju.
 
Here ili Sygic kao offline varijanta za podrucje exYU? Imam i GMaps naravno ali da se ne oslanjam na njih samo.
 
Što se letovanja u Grčkoj tiče (i EU uopšte), kroz Makedoniju nema rominga, u Grčkoj je ili dovoljno jeftin roming internet ili sami roming paketi... Google, Waze, štagod (osim za neko pentranje po šumama i gorama).
Naravno, uvek pregledati rutu pre kretanja ukoliko je duža a ne škodi ni skinuti paket lokalnih mapa za GMaps, za svaki slučaj.
Ko tera šleper, gornja priča ne važi.
 
За летовање је сасвим довољна (и неопходна) добра анализа могућих рута пре поласка на путовање. По доласку на дестинацију има времена за скидање офлајн мапа за локал.
 

Transit_Crowdedness_Predictions.gif


Transit crowdedness predictions are expanding to over 10,000 cities in 100 countries
 
Da se zapljunem, ja tradicionalno koristim Sygic i nema greske, free verzija nema info o saobracaju oosle 7 dana triala. Skines lepo mape pred put iz vozi misko. Svaki out u Grcku sa Sygicom i nema glavobolje
 
Da i ja napisem koju posle povratka sa puta iz grcke...

Imao sam instalirano google maps, GPS map factor, i here

Autoput kroz srbiju katastrofalna guzva, pa sam vrlo brzo startovao google maps da vidim guzvu koja ceka ispred...
Kroz makedoniju roming radio odlicno, telefonirao i uglavnom koristio googlemaps.

U grckoj sam ugasio googlemaps, plasio sam se roming interneta i startovao here koji je izbacivao neku gresku i nije hteo da se pokrene bez neta...pa sam se presaltovao na map factor i njega koristio samo do soluna gde je pocela nenormalna guzva

Tada sam opet ukljucio gmaps u romingu da vidim kako da izbegnem guzvu a i zgodno je sto u telefonu mogu da okranicim koriscenje roming podataka samo na aplikaciju koju hocu i ja sam odredio 3mb za googlemaps, i bilo je sasvim dovoljno do odredista...

kada smo stigli lokalno sam pokusao da koristim googlemaps sa offline mapama ali to je radilo jako lose, a i video sam da internet i nije tako skup pa sam koristio roming internet i na kraju celog puta potrosio oko 400din za data (samo navigacija) i razgovore u romingu.

U povratku sam koristio gmpas u koga sam vec stekao poverenje, na putu kroz makedoniju sam trazio restoran da rucamo,
gmaps ima zgodnu opciju da odmah prikaze restorane na ruti i preracuna koliko ce koji da oduzme vremena za skretanje sa rute...
ali ko za baksuz izaberem restoran ali navigacija nece da radi, jednostavno internet ni da mrdne...tu sam poludeo 3 puta stajao na autoputu jer ne mogu da nadjem put do restorana!

GPS map factor jednostavno nije imao ni to jezero gde sam isao niti puteve oko njega, here nije hteo ni da se pokrene...batalio sam
na kraju sam rucno pregledao mapu i skrenuo sa puta gde mi se cinilo da treba, promasio skretanje i pitao seljake kako da se vratim i na kraju nekako nasao put do restorana.

U restoranu sam se nakacio na net i opet koristio gmaps da se vratim na autoput, u povratku kroz MKD mi nije radio roming internet iz neobjasnjivih razloga.

sve u svemu gmaps samo sa netom vredi, a ostale navigacije samo ako ne planirate da se zavlacite kao ja.
 
Poslednja izmena:
Da, 3mb dnevno sam stavio limit i posle da se ugasi
posto nisam imao predstavu koliko kosta roming internet jer nisam pratio ova desavanja i koliko na kraju kosta roming internet.

Sustina je da google maps trosi jako malo pa je i tih 3mb i vise nego dovoljno za navigaciju
ali u povratku me je roming internet potpuno izneverio, nije hteo ni da mrdne.
 
jeftinije je da si uzeo Sygic i ne treba ti internet za navigaciju.
 
Računaju li gmaps i tomtom trenutni zastoj i čekanje na graničnom prelazu kad daju estimaciju vremena? Koliko znam samo oni imaju taj real traffic merenje. Poredio sam 5 navigacija i dobio delimično slične rezultate, osim here koji kaže sat duže.

Here: 7h 30min
Magic earth: 6h 30min
Gmaps: 6h 45min
Sygic: 7h
Tomtom nds: 6h 25min

Može se izvući neko srednje vreme, ali ne znam da su od ove dve sa čekanjem ili ne.
 
Gmaps, odlicno racuna vreme, lepo ispisuje kuda da ides i koliko ce da bude duze ili krace ako skreces sa glavne rute (primer kada sam trazio restoran) i to je veoma korisno.

Mada na dugackoj ruti se vreme i guzve i situacije ispred vas stalno menjaju pa vam ne znaci mnogo podatak da je na 500km ispred vas ogroman zastoj jer vi dok tamo dodjete toga ili nece biti ili ce se pojaviti neki drugi kolaps.

i jos jedna zbunjujuca situacija koju sam zaboravio vezana za gmaps.
pre granice sa presevom me je opomenuo veliki zastoj ispred i predlozio da obavezno promenim rutu i poveo me putem kao na ovoj slici, ali posto je to bilo u 3 ujutru i u takvu pomrcinu me odveo na neki lokalni put ja sam se ipak okrenuo i vratio na autoput i zaglavio u guzvu cekajuci vise od 2 sata.

Evo i sada kada pogledam mapu meni nije jasno da li na tom mestu u opste postoji prelaz ili ne, deluje kao neki lokalni put?
Capture.JPG
 
Nije poenta u offline mapama već u praćenju saobraćaja.
Da, 3mb dnevno sam stavio limit i posle da se ugasi
posto nisam imao predstavu koliko kosta roming internet jer nisam pratio ova desavanja i koliko na kraju kosta roming internet.

Sustina je da google maps trosi jako malo pa je i tih 3mb i vise nego dovoljno za navigaciju
ali u povratku me je roming internet potpuno izneverio, nije hteo ni da mrdne.

Ja sam odgovorio na ovaj post, mada ako pričamo o praćenju saobraćaja ima ta opcija kod Sygic-a
 
Nazad
Vrh Dno