Šta je novo?

Android Knjigovodstvena aplikacija

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 1735

Guest
Kolege, posle izlaska GALAXY NOTE modela, mislim da su se stekli konacno uslovi da se napravi biznis-knjigovodstvena aplikacija na ovom mobilnom telefonu (koji je konacno dovoljno veliki da se mogu lako ukucavati podaci, a opet je dovoljno mali da moze da stane u dzep).

Posto sam bezuspesno trazio android program koji bi mogao da pokrene office access baze podataka sa svim opcijama od formi, baza podataka i kreiranja i stampe samih izvestaja odlucio sam da moram da napravim isti.

Taj program ce voditi bazu podataka o poslovanju firme (stranke, artikli,magacin, fakture,otpremnice itd), zatim ce sastavljati dokumente na osnovu unetih podataka u bazu i onda ih slati na stampac preko odredjenog interfejsa.

E sada me zanima koje su vase preporuke kako da resim neke od osnovnih problema:

1. Koji SDK i koji prog jezik
2. Koja baza ( moje misljenje je SQlite)
3. U kom formatu je najlakse da kreiram fajlove za stampu (moje misljenje je da
je .doc najjednostavniji-dokument mora da je formatiran i da ima logo firme)
4. Na koji nacin da saljem fajlove na stampu:
4.1.da mogu da stampam na tudjim kompjuterima sa internet konekcijom
(recimo google cloud)
4.2.da mogu da stampam na stampacu koji je u mojim kolima
- wifi stampac - elegantno resenje
- rucno prebacivanje na laptop na kojem je povezan stampac (najlakse ali
smor resenje)

Posto cu posle nove godine imati dosta slobodnog vremena, hteo bih ovo da odradim, pa me zanima vase misljenje.

Pozdrav,
Devil 2000.

Sto se tice stampe, mislim da sam nasao kompromis, a to je program Cortado Workplace, koji stampa fajlove iz android mobilnog preko wifi na stampac. Ima lep mali WIFI laser HP P1102W koji moze da se sakrije u autu, i sto je najvaznije, izbegavam laptop i vezu sa internetom, tako da mi je to reseno.

PostgreSQL (MySQL, Firebird) + Apache HTTP Server + PHP i radiš iz bilo kog brovsera.
Bonus: nema licenci i ostalih troškova, sve je besplatno.

3. U kom formatu je najlakse da kreiram fajlove za stampu (moje misljenje je da
je .doc najjednostavniji-dokument mora da je formatiran i da ima logo firme)

Naravno pdf.

@devil:
Sta god da radis, bezi od propriatery formata.. Zaobidji doc u sirokom luku. Bolje napravi odt ili nki xml koji moze svako da procita.
Ako je baza na telefonu, to je veoma rizicno, jer mozes da izgubis telefon ili da se blokira i moras da uradis factory reset i reinstaliras OS. U tom slucaju mozda izgubis podatke. Podaci treba da se nalaze negde na netu na sigurnoj lokaciji. Korisnik pdetlic je lepo top objasnio i u potpunosti se slazem sa njim.. osim u delu sa http serverom i php-om. Rad u web browseru nije brz kao sto moze biti brz u nekoj app specijalno namenjenoj za to. Evo mog prdloga:
1. baza se nalazi na serveru negde na internetu i postoji neki web service preko koga pristupas bazi
2. napravis app na telefonu koji priprema stvari u lokalu i kada zavrsis, commitujes fakture na server. Server prihvai fakture, generise PDF i posalje na email adresu klijenta.
3. web servis treba da omoguci pregled faktura, klijenata, stanje magacina, itd.
4. razmisli o integraciji sa postojecim resenjima... kako bi ubedio neku firmu da koristi tvoj paket?

Znaci, hocete da kazete da je lakse napraviti kod koji ce da generise pdf fajl sa podacima iz moje baze (podaci stranke, artikli, cena, itd) nego kod koji ce generisati .doc fajl?
Da napomenem da bih hteo da imam i tabelu ili bar nacrtanih par linija da mogu da odvajam stavke tipa artikli, da mogu da ubacim sliku kao logo firme itd...
Zatim, bitno mi je da mogu da stampam (kada sam na terenu) na printeru u kolima ,koji bi radio bez laptopa i interneta, http server zahteva da imam racunar sa internetom koji je povezan na stampac.
Kao sto sam napisao, trenutno mi je vodeca ideja wifi printer, na koji se moze stampati preko gore pomenutog programa za android, tako sto bih sve sto ide na stampu generisao neki fajl (pdf,doc...) i snimio ih u folder za stampu, pa bih preko tog programa svaki fajl posebno slao na wifi stampaca.

Imam terenski posao, tako da mi je stampa na terenu bitna.

Evo ja sam komercijalista na terenu i stvarno nema (ne vidim je) potrebe da rizikuješ da ti se nešto desi sa telefonom i pogubiš sve podatke. Neka taj fon radi u lokalu pripremu podataka i pošalje gprs-om (neki recimo .xml fajl) podatke nekom serveru na sigurnom a on ti vrati gotovu fakturu u PDF-u. Fakture iz idee i merkatora koje mi stižu na mejl su reda veličine 40kb , ništa veliko.
A ti onda štampaj kako ti se god sviđa.

Sto se tice gubljenja podataka sa telefonom to mi uopste ne predstavlja problem. Svako vece mi se bekapuje sd kartica na komp, tako da i kada izgubim telefon i sve podatke koje sam kucao tog dana, uvek mi ostaje kopija otpremnice ili fakture u stampanom obliku, tako da mogu naknadno to sve da unesem.

Ponavljam jos jednom, da vase resenje sa serverom, nema jednostavno resenu stampu, tj ako imam podatke na serveru, moram imati dodatni komp-laptop koji je na internetu da mi skida dokumente i da ih stampa. Sto bih ovo radio kada mogu direktno sa mobilnog da preko wifi posaljem na stampac, bez komp-laptop+internet kombinacije.

Drugo, jedno je imati veliku firmu, gde komercijalista ide po terenu i skuplja sa PDA narudzbine koje internetom salje u centralu, pa onda centrala odstampa otpremnicu-fakturu, i onda da vozacu koji licno donese sa robom.Ja hocu da izbegnem papirologiju kad odem kuci i pakovanje pisama u koverte, adresiranje i slanje u postu, i da molim boga da ce mi stranka dobiti urucen koverat (tj da prizna da mu je stigla faktura - ako je posten). Ja hocu da odmah dobijem odstampan dokumenat koji cu licno na ruke predati odgovornom licu, i sa time da zatvorim taj posao i da predjem na drugi.

Poslednja izmena od urednika:
Pa mozes ti da imas i client side printing. Ovaj gore predlozeni sistem je onako kako se radi. A sada ti mozes taj generisani pdf (koji ti server posalje) stampati u lokalu na taj stampac. Ako ti bas treba mnogo clent funkcionalnosti, mozes da ides na neku varijantu embeed browsera na koji bi dodavao funkcionalnosti (kao sto rade app-ovi koji otvaraju i internet strane).

A mozes i da (ako bas treba) napravis punu client side app, koja ce da komunicira sa serverom po potrebi.

Poz

Ja se ne razumem u programiranje, ali mislim da vidim gde škripi u komunikaciji...Problem je što Devil2000 želi da taj program napravi za sebe, a ne za komercijalnu upotrebu, stoga je njemu sasvim prihvativo rešenje da mu ti podaci stoje na telefonu. Dok vi predlažete komercijalnija rešenja, koja firme mogu komotno da koriste...kako male tako i velike.
Zato mislim da je za njega bolje rešenje da mu aplikacija generiše neki pdf koji će odmah slati na štampu, ali je u globalu bolje rešenje da za to koristi neki server.

E sad Devil2000, ja mislim da ti sa tim serverom možeš da komuniciraš i preko gprs-a. Znači telefon pošalje podatke i primi fakturu, jedino što te to košta :(

Mislim da je direktna veza sa stampacom preko wifi najbolje resenje.
Jer ja idem dosta po zabacenim mestima gde je uzasan kvalitet signala i za razgovor, a kamoli za internet. I cekanje na pristup internetu bi me smorio, plus komplikacije sa otvaranjem i odrzavanjem servera, kad sve moze da se odradi na telefonu.
Bishope, dobro si shvatio da meni treba program za mene samog, a ne za vise nas ili cak komercijalno.

Pa onda ti je definitivno najbolje rešenje to što si i planirao wifi štampač i direktno sa telefona na štampu. Ne bi bilo loše da imaš i uvek sa sobom po jednu backup memorijsku zboz podataka ili čak da imaš posebnu memorijsku namenjenu samo poslu. Koju ćeš kod kupca ubaciti u telefon, kreirati fakturu i štampati. A zatim ponovo vratiti memorijsku sa muzikom/slikama...

Prvo mislim da je tako sigurnije, jer ako izgubiš fon, kartica sa poslovnim podacima ti ostaje. Ili da na samom programu napraviš login, kako bi zaštitio poslovne podatke od eventualne zloupotrebe u nepoželjnim situacijam.

Stavicu login, na dnevnom nivou cu da bekapujem sd karticu.
Sad bas da mi neko hakerise program, zbog infoa o prometu i strankama, mislim da je previse.
Mada ni telefon od 600e sa 5.3incha ekranom nije bas lako izgubiti :d

Poslednja izmena od urednika:
Ne verujem da ce svako da ti da pristup svojoj wifi mrezi da bi ti stampao fakturu sa telefona. U vecim preduzecima wifi je no-no ili je maksimalno ogranicen zbog sigurnosti. Sa druge strane, svi imaju email.. Posaljes pdf na mail klijenta (dok si kod njega u radnji/kanc), on sam skine i odstampa i potpisete zajedno. Zamisli da posle razgovora, trknes do auta i palis wifi stampac da bi odstampao (pro)fakturu pa se vracas nazad da doneses.

Zanimljiv je koncept, ali razmisli o nacinu koriscenja, zamisli nekoliko scenarija i kako bi ih ti obavio i proveri da li je to dovoljno elegantno.

Pa ne bi on pristupao ničijoj wifi mreži, nego bi kupio svoj štampač sa kojim bi mogao da mogao da komunicira preko wifi-a sa svog telefona.

Ne bavim se aktivno programiranjem, ali imam nekoliko nedoumica sa celom idejom...
tako da nemoj da me shvatis kao kritiku, vec vise kao pitanja...

Prvo... zasto samo Galaxy Note?
Praviti software bas za uredjaj koji ja imam, mi je neproduktivno (ako nije iPhone)...
cak iako pravis samo za sebe aplikaciju, koliko dugo ces ti moci da koristis taj mobilni/tablet, pre nego sto predjes na nesto novo, za koje ces dodatno morati da modifikujes soft?

Drugo ceo koncept dovoljno velik telefon koji nije tablet...
Koliko sam shvatio terenac si, koji svuda ide sa svojim kolima... gde bi nosio i WiFi stampac?
Kako ja gledam... u kola moze da ti stane i desktop...

Da li si siguran da neces da koristis custom made software, na Galaxy Note samo zato sto je "cool"?
Pored "normalnog" full power vec gotovog softvera za windows na laptopu (ili cak tabletu)?

1. Koji SDK i koji prog jezik
ovo pitanje me totalno zbunjuje :d
Ja sam vezan iskljucivo za Microsoft tehnologije, pa znam od cega bi krenuo sa razvojem za Android...

Stvarno ne znam kako stojis sa programiranjem, ali po meni (open nemoj pogresno da me shvatis) ako se raspitujes za SDK i programski jezik onda ne bi trebao da radis software, gde si ti podaci kriticni (cak iako ih imas u stampanoj formi)... Imaces neki obracun i software ce ti buguvati, a neces imati vremena da trazis problem...

Vidim hoces da imas podatke iskljucivo u offline modu, gde ces kod kuce backupovati SD karticu jednom dnevno...
Izuzetno sam protiv ovoga... i protiv bilo kakog menjanja kartica na terenu i kuci.
Tebi treba nesto stabilno i automatizovano, kad zavrsis sa unosom podataka stranaka da vise ne mislis na to, a ne da se tripujes da li ti je to software sada dobro uneo.... Da li ti je baza pukla zato sto si prevideo da ime firme ne moze da ima vise od 50karaktera itd.. Da li je backup dobro napravljen...
Samo online verzija (ehm da ne kazem cloud) mi se vise svidja, ali s obzirom da radis na terenu neces uvek imati pristup internetu...

Ja to da radim ili bi se fokusirao na neku sinhronizaciju podataka sa mobilnog sa serverom ili bi napravio neko automatsko uplodovanje na server kad postoji internet konekcija...
Ali ovo treba zaista da znas sta radis... Kako bi sa time uradio CRUD (Select/Insert/Update/Delete) bi bilo vrlo vrlo interesantno...

4. Na koji nacin da saljem fajlove na stampu:
4.1.da mogu da stampam na tudjim kompjuterima sa internet konekcijom
(recimo google cloud)
4.2.da mogu da stampam na stampacu koji je u mojim kolima
- wifi stampac - elegantno resenje
- rucno prebacivanje na laptop na kojem je povezan stampac (najlakse ali
smor resenje)

Kao sto rekoh, ja sam pre svega za ovo poslednje, samo izbaci mobilni :D
Ovo za stampanje na tudjim racunarima, cak iako im saljes mail, koristis te shared stampace itd...
Da li zaista zelis da se petljas sa tudjim racunarima? :)
razmisli koliko imas klijenata i na koliko mesta moras sve da podesavas? i koliko ima "strucnih" stranaka koji ce to tvoje "bolje" da podese?

I sto je najbitnije... koliko ti imas vremena da se upustis u ovako nesto?
Da li ces neko vreme koristiti 2 softwarea istovremeno (dok ne pohvatas velike bugove)?
Da li ces imati zivaca (i vremena) da ovaj software ispravljas mesecima kasnije, posto zavrsis sa razvojem?
I... naravno kako planiras da unovcis ovaj rad? Ili ovo samo radis radi ucenja i neke licne satisfakcije?

Dosta zavisi od tvoga postojeceg znanja i koliko si u mogucnosti da ulozis svoga vremena i resursa u takav poduhvat.
Za razvoj na Androidu bi logicno bilo da pocnes sa Javom/Android SDk-om i Eclipse/ADT-om.
Neka funkcionalnost OS-a od verzije 2.2 ti bude polazna za razvoj (minSDKversion 8 u manifestu) a ako ti nije potrebna instalacija na external storage mozes koristiti i 1.6 ili 2.0.
Vezano za Galaxy Note, imas veliki broj telefona i tableta na kojima ce aplikacija moci da radi (ukljucujuci i Honeycomb i novi ICS).
Pridrzavaj se osnovnih i UI Layout guideline-ova i neces imati problema.
Sudeci po tvojim potrebama (pravljenje faktura, klijenti, magacin, itd) mislim da ce ti funkcionalnost SQLLite-a biti dovoljna za pravljenje osnovnih izvestaja i browse i search baze.
Mislim da bi bilo pametno i izloziti te funkcionalnosti u content provideru da bi bolje organizovao i kategorizovao sve svoje data source-ove (npr. content://knjgovodstvo/klijenti/1 ili content://knjgovodstvo/racun/35)
Slozene upite, stored procedure, itd. se mogu vec izvrsiti na nekom kompleksnijem DBMS-u (MySQL, Postgre, MSSQL) nakon sinhronizacije podataka, ako te ogranici SQLite u nekom trenutku.
Kada smo vec kod sinhronizacije mislim da je najbolje da napravis Android service koji bi u pozadini preko tcp socketa, http ili nekog slicnog protokola izvrsio razmenu i slanje podataka na server(XML, JSON) nakon sto se telefon konektuje na net. Na serveru bi to bio opet tcp server koji bi cekao request na nekom portu, ili web servis, dakle komponenta koju bi isto morao da razvijes nezavisno od razvoja za Android. Postoji mogucnost komunikacije i preko ADB-a i Bluethoota, ali mislim da je ovo daleko elegantije resenje, jer bi mogao slican ako ne isti server da pokrenes i na laptopu koji imas u kolima zbog backupa (mozda stavis i mali AP u gepek kola :) ).
Za proveru raspolozivosti interenet konekcije moze ti posluziti ConnectivityManager API dok pravila za razmenu podataka mozes da utvrdis preko timestampa, id-a, guida ili kombinacije tih metoda ili pak nekog sopstvenog pravila.
Za stampu izgleda da za sada jedino postoje 3rd party resenja koja moraju da se licenciraju (potrazi PrinterShare Mobile od Mobile Dynamixa)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno