Šta je novo?

Android - general Q&A (FAQ u prvom postu)

Pogresno sam napisao, mislio sam na F2. Sve ostalo ostaje isto sto sam rekao, to je Android 10. Super za video, jedva cekam. Razmisljam se da instaliram neki Android 11 custom aosp rom.
 
Kao što sam i mislio. Flešovao sam android 11 rom, I gestures rade, ali kao što govore svi online, rade vrlo loše. Tj. home gesture radi vrlo loše. Jednom u pet puta bude smooth, ali veliku većinu puta po par sekundi mu treba da iscrta ikone. Tako da te priče da rade gestures na a11/12 možete da okačite mačku o rep. Mislim, ne znam ni sam šta sam očekivao ako sama Nova kaže da ne rade. Mislim.....
 
Tj. home gesture radi vrlo loše. Jednom u pet puta bude smooth, ali veliku većinu puta po par sekundi mu treba da iscrta ikone.
Nikad nisam iskusio tako nešto a izmenjao sam gomilu custom romova. Probaj drugi rom, taj je neki krš.
 
Naravno da nije krš. Bezveze mi je da vodim više ovu raspravu. Ovaj problem je opšte poznat svima, sam google je ukinuo podršku za gestures za 3rd party launchere, sami su to objavili, takođe svi launcher developeri su to već davno potvrdili. Tako da ne znam čemu ovo ubeđivanje sa tvoje strane da nešto radi, ako je već zvanično i opšte poznato da ne radi?! Okačio je neko iznad objašnjenje zašto na tvom telefonu radi koliko toliko kako treba, ali to ne znači da na ostalima radi, jer jednostavno ne radi. Barem ne kako treba. Ako misliš da ja, gugl, nova i svi ostali izmišljamo, slobodno guglaj "android 11 3rd party launcher gestures" I vidi šta će sve da ti se pojavi.
 
Radi, bez seckanja i bilo čega.
Uploadovao bih snimak ali i 6 MB neće, kaže da je fajl preveliki.
 
Ne sumnjam da postoji par telefona na kojima iz nekog razloga radi (ima veze sa API-em i QuickSwitch modulom), ali to su samo izuzeci, u domenu statisticke greske. Sustina je da na ogromnoj vecini telefona to ne radi kako treba. Pomalo mi je sokantno da moramo da se ubedjujemo oko necega sto su potvrdili i sam Google i 3rd party launcheri, za sta smo okacili linkove iznad.

Ne rece, koji launcher koristis?
 
Zasto mislis da je do roma? Probao sam ih nekoliko, trenutno je Picsel Inexperience 11. Mi 9t je telefon.
 
Upravo i ja instalirao novu prime na OnePlus 8t da probam i rade gestures normalno, nema samo animacije na pocetnom ekranu kada se ikronica vraca na mesto ali sve ostalo radi fluidno...
 
Da ozivimo malo temu , kako vam se cini to sto su izbacili SOT since last charge u andoridu 12 ?

Naime postoji resenje ali to me ne zanima :cautious:

Ovde je jasno da je to android imao u ranijim verzijama i da su svesno to uklonili forom da mozemo videti samo zadnjih 24h stanje potrosnje baterije.
Ima li nekav info da li ce to vratiti u 13 ili kasnije ...
 
Ide se ka tome da ce baterije biti slabije, a punjaci brzi i nije bitno sto imas 2-3 sata SOT-a, kad napunis za 20 minuta do 100%.
 
Neka onda uklone i prikaz za 24h ... kome to jos treba kada gotovo svaki danas telefon ima brzo punjenje...
Unistili su cak i pixel filozofiju.
 
Ja već 2 i po godine isti telefon i Android 10 šljaka bez problema... Apsolutno nisam imao pojma da su na novijoj verziji izbacili SoT.
Koja glupost...
 
....poyyy caletu je zablokirao telefon neka "talk back" aplikacija ili sta je? kako bi mogo to da resim?
 
Presao sam sa androida 9 na 12 (samsung S21) i imam problem sa open with dialogom, pa da vidim da li je jos neko imao slican problem i zna kako ga resiti. Aplikacije su istih verzija, jedino se razlikuje verzija androida. Konkretan usecase:

Stigne mi email i notifikacija od ProtonMail aplikacije, tapnem na nju i otvori se ProtonMail aplikacija normalno, ali se preko toga otvori i open with prozor sa trenutnim browserima iz nekog razloga. Zna li neko kako disable-ovati ovu glupost?

Posto ja nisam uspeo da disable-ujem, odaberem ja browser testa radi i tu primetim jos vecu glupost. Sad kad stigne email, uopste ne stigne notifikacija, dok se ne udje u aplikaciju rucno. Izuzetno korisno. :) Nema veze, odradicu "clear defaults", vratiti bar na onu pocetnu svinjariju, kad ono ni za jedan browser nema "clear defaults" :) vec su u pitanju radio button-i, pa mora da se odabere jedan, dakle ne postoji nacin da se vrati open with dialog, a da nije brisanje onog browsera koji je trenutno podrazumevani...

Jos jedna povezana stvar sa ovom odlukom nekih idiota koji rade na android sistemu je i ta da su izbacili "always ask" opciju za supported URL-ove/linkove, pa tako postoji jedino "in this app" ili "in other app" za "open supported links" sto dovodi do toga da ukoliko odaberete prvu opciju (konkretno ovde pisem za NewPipe, ne znam da li je drugacije za default youtube app), nece izaci open with dialog, ako iz bilo kog razloga zelite link da otvorite u bilo cemu sto nije NewPipe, vec odmah otvara njega. Ako se odabere druga opcija, pojavljuje se sad vec cuveni "open with" dialog, ali logicno sada nema NewPipe-a u listi ponudjenih aplikacija.

Pretpostavljam da ova glupost ne moze da se resi bez upotrebe 3rd party aplikacije? Postoji ova, ali cisto da proverim ako jos neko koristi nesto slicno.
 

Android 13, which mandates new devices implement virtual A/B partitions.
The Android 13 CDD doesn’t say that A/B system updates are required, but if virtual A/B support is now mandatory for GMS licensing, then I don’t see how future Android 13 launch devices won’t support Seamless Updates
 
Poslednja izmena:
Do sada,.samo si trebao ubiti. tj. deaktivirati eSIM na starom, da bi ga aktivirao na novom uređaju.
 
Ko kaze da IOS nije koristan za Android platformu , lako se prekopira dobra ideja.
 
The Google Pixel 2 and Pixel 2XL were the first phones to use embedded eSIM technology. However, the eSIM feature for the 2 and 2 XL devices is only available to Fi subscribers in the US. It needs to be activated in the US but is enabled for global usage through Google’s partner networks.
 
Ovo :unsure:

Currently, Android doesn't let you transfer your eSIM profile from one phone to another. You have to deactivate the eSIM profile on your old phone and activate it on your new phone. The process isn't seamless, and you might even have to contact your carrier to activate the eSIM on your new phone. iOS, on the other hand, offers a built-in Quick Transfer feature that lets you transfer physical or eSIMs from your old iPhone to a new model without requiring you to contact your carrier. Taking inspiration from this iOS feature, Google is now reportedly working on bringing similar functionality to Android.
 
Nazad
Vrh Dno