Šta je novo?

Android - general Q&A (FAQ u prvom postu)

^market je najmanji problem, medjutim bez gmail naloga previse stvari je neupotrebljivo.

@varicak Moze opusteno, bio sam na xda video modovan gaps sa kojim radi sve vezano za google bez naloga(osim marketa). Potrazi na xda, zove se no google, black google ili tako nekako.

Poslednja izmena:
Ma besmisleno je tako nesto raditi, Android je koncipiran oko Google platforme - ko ne voli Google, nema razloga da kupuje Android, postoje alternative.

Za market moze bilo koja email adresa

Ćao svima! Zašto se na ovom ekranu ne pokazuje Screen? Hteo sam da vidim koliko je ekran bio aktivan (hh:mm). Drugarov fon, slikao je kamerom, ne zna da napravi screenshot. Još mi kaže da je čačkao i razne aplikacije, međutim, ništa se ne pokazuje.

Njegov skrin:

IMG-20130601-WA0004_zps21b77c0a.jpg
IMG-20130601-WA0003_zps4d10107c.jpg

Kako bi trebalo:

60749d1361288573-galaxy-nexus-battery-life-screenshot-2.jpg

U čemu je "catch22"?

Neki bag, neka restartuje telefon pa neka vidi ponovo...

Jedno pitanjce :)
Kako smisleno prevesti reč "launcher" na naški?

Nije bag nego nije zabelezio jer je telefon u debelom stendbaju cim 6 dana radi na bateriji.
A primetio sam da neki telefoni beleze samo 3 stavke u potrosnji baterije a ekran bude najmanji potrosac pa se ni ne vidi.

6 DANA!!!
***. nisam ni skontao da su dani u pitanju :D
Jel taj lik uopšte koristi telefon? :)

6 DANA!!!
***. nisam ni skontao da su dani u pitanju :D
Jel taj lik uopšte koristi telefon? :)
Ne koristi, formira bateriju! :) Šalim se, kupili smo dva ista telefona koje još ne koristimo, zajedno ćemo da ih stavimo "u pogon" za 2 nedelje kad dođe iz Kine. Onako sam ga pitao da mi pročita koju smo ver. Androida dobili, a onda video da moram da mu napišem baby steps, kako da dođe do System Info i verzije. Kad sam hteo da vidim screen on time, poslao mi je fotke koje sam podelio sa vama. :)

* * *

Što se tiče reči "launcher" i prevoda, mi u SRB nismo na vreme usaglasili IT termine, tj. metodologiju prevođenja, već su to činile izdavačke kuće, časopisi, zasebno. Npr, Blic IT sekcija insistira na "Vindouz tač-ped ekranima", "aj-fon"-u, "Ha-pe dobavljaču". Srećom pa "brauzer" nigde nije ostao "pretraživač", iako se dugo tako prevodio (ali jeste "pregledač"). Launcher = pokretač.

Moram nešto da priznam: ne snalazim se na Windows-u na srpskom, kao ni Chrome-u na srpskom, a tek na na Androidu na srpskom. Odrastao sam u vreme kada razumem i lako se snalazim sa engleskim rečima, te je na svim mojim uređajima jezik -- engleski. Problem sa "pokretačem" je što se to neće uvrstiti u nekakvu dogovorenu bazu izraza, već će jedna redakcija koristiti original, druga "pokretač" a treća svoj prevod, a kao rezultat čitaocu neće biti jasno na šta se misli. Otuda je potrebno da se svaki put na početku teksta napiše: "pokretač (eng. launcher)".

Slažem se da je potrebno imati neki prevod ali da bude unikatan, dogovoren što ne postoji u SRB. Dolaskom smart-uređaja, nova tehnologija, i to komplikovanija, postala je dostupna daleko većem broju ljudi koji ne govore engleski ili ne razumeju mnoge izraze. Prevođenje termina je otuda nužno, onda kada je moguće. Launcher je jedan od tih slučajeva. Srećom, mi na forumu na moramo da prevodimo. :smoke:

Ali reč pokretač i nema neke stvarne veze sa funkcijama launčera, ipak je launčer nešto mnogo kompleksnije od pokretača.

^ Ovako bismo mogli do sutra. Pa i Windows Start taster je "pokretač", zar ne? :) Samo da ne izmišljamo nove reči kao naši susedi. ;)

Najsmesniji mi je prevod "about" na srpskom.
Ladno su napisali "O":)

Ali reč pokretač i nema neke stvarne veze sa funkcijama launčera, ipak je launčer nešto mnogo kompleksnije od pokretača.

Upravo zbog ovoga sam rekao da ne moze da se prevede zato sto je vise od toga.

Ili ga prevesti kao "Pokretač" ili kao "Lančer". Nema boljeg izraza, jer ne postoji takva reč u našem jeziku.

P.S. Koji launcher prevodiš na Srpski jezik?

A lansir? :trololo:

Sve se može prevesti, samo se prevod treba standardizovati, kako bi onima koji ga koriste uvek bio poznat. Nama će uvek biti čudan. Šta god da bude.

Pokretaćina, krhko je znanje..

Glasam za "lansir", to je moderno u vreme američkih Patriot i ruskih S projektila! :)

Jedno pitanje koje je Androd Q, možda ne za ovu rubriku, al' ne znam za koju je onda: šta mislite o prednostima i manama 4:3 formata tableta (iPad) vs. Nexus format 16:9 (16:10)? Do sada sam imao samo 16:9 uređaje (fon i tablet). Uzeo bih 10" tablet.

Kod tolikog tableta, ja sam za 4:3.
Možda i zato što me nijedan tablet sa androidom nije impresionirao.
Ipad mi je nekako lakši za držanje jer je kraći.

Preveo sam Holo launcher za zenu i klinca. I za launcher sam stavio lančer. Najveci fazon je bio kad sam pokazao zeni a ona kad je videla "lančer" kaze pa ovo nije prevedeno :)

Imam LG P500 i na njemu je verzije OS Android 2.2.2!
Da li je moguce apdejtovati noviju verziju, ako moze da li moze biti nekih posledice, i kako to uraditi?

Moguce je, ali samo do 2.3. Ides na link i tu skines potrebne drajvere (u software update delu) i procitas uputstvo. Mala je verovatnoca da ce nesto krenuti po zlu, ako radis po uputstvu.

P.S. Edit: Sta god da se desi, ne udaraj telefon glavom :D

HVala ti za ovo, pokusacu malo kasnije da probam.
Za telefon ne brini, necu udarati :smash:

Pošto Djilke najbolje stoji sa Wakelock-ovima:
Screenshot_2013_06_09_12_32_04.png
Screenshot_2013_06_09_12_31_51.png
Screenshot_2013_06_09_12_32_13.png

Na prvoj slici je Screen Wakelock. Zar je moguce da App Cache Cleaner (preko procesa WindowManager, sta je to? ) nije dao ovoliko vremena da se ugasi ekran. Nisam to vidio nikad mora da se desavalo dok sam spavao :D. Mozda zbog toga sto sam podesio da automatski brise cache, mada nigdje veze.:trust: Na drugoj slici je CPU Wakelock. Zanima me za ovo vrijeme wakelock-a je l' ukupno vrijeme za svaku aplikaciju (a ne posebno za svaki put) koliko je opterecivala CPU i budila telefon iz sleepa, a broj pored koliko puta je to radila.

Treca slika mi nije jasna Wakeup triggers. Kao aplikacije koje su budile telefon preko AlarmManager-a. Sta je ustvari AlarmManager, i zasto se budi preko njega.

Prikazane su samo USER aplikacije one Systemske sam sakrio, jer nema potrebe, tu ne mogu mnogo uciniti. Zelena slova znaci da je aplikacija pokrenuta, ostale su Idle :)

Poslednja izmena:
Ђилкош помаже само ако користиш ВВЅ ;)

Vrh Dno