pa sad, ja bih da vas opovrgnem obojicu, a bilo je ranije rechi o ovome, pre mozda godinu dana ..
ja sam na MATF-u, smer informatika, a jedan od mojih profesora je visoko cenjen IT struchnjak, koji putuje po svakojakim seminarima, i chovek je zaista video sve i svashta.
naime - postoji aparatura, koja funkcionishe na sledeci nachin:
unoshenje bit-a u polje se vrshi magnetizacijom, i demagnetizacijom polja (0 i 1)
onog trenutka, kada se unese neki podatak, svi pozitivni bitovi ostavljaju neki, ja ne znam kako se zove, al cu da ga nazovem - magnetic residue koji ISPOD diska ostavlja odredjeni "signature" dakle - ispod polja.
kada se odredjeni podatci vrracaju, ta aparatura skenira megnetni potpis, sa ploche (koju treba odvojiti od hard diska) i analizom namagnetisanih polja, odredjuje prostor i jachinu potpisa, kako bi uspeo pored otkrivenih jedinica da doda i nule.
navodno, aparaturu koristi NSA, FBI i drugari, i u stanju je da povrati preko 40 formata, dakle da izvuche podatke sa, recimo - 80gb hard diska, u vrednosti od 3.2 terabajta.
sho, ako i laichki poznajesh fiziku - sasvim moguce da jeste istina.
i nemoj da mi se neko smejao, nego da pitate ljude koji se razumeju u to, i da vidite dal je zaista tako, ja profesoru verujem.