dejan_osipaonic
Slavan
- Učlanjen(a)
- 12.11.2006
- Poena
- 360
Pa nema ReDragona odavno od pola druge strane se dopisiujemo mi redovni u retrosobi.
Prema popisu amigasa koje je sprovodio vec vise puta pominjani (po amiga temama ovde) Voja Ilic A4000T je postojao u tadasnjoj SR Jugoslaviji i to samo u 2 primerka.
(mozda je bila jos neka, ali taj amigas vlasnik mora da je bio super asocijalan ako se nigde nije znalo za njega)
U koje svrhe danas moze da sluzi ovaj hardver, odnosno sta to moze amiga sto ne moze PC?
sigurno ih je bilo vise. ja sam kupio jednu A4000T pre par godina ovde.
naravno u pitanju je ona Escom-ova (ili bese AmigaTechnologies). kazu da je Commodore verzija prava retkost, mozda je mislio na nju.
Izinjavam se nisam bio tu par dana
Prvo cu sve da procitam pa cu da odgovorim
hvala na trudu
@Shang Tsung - jesi li ti imao nesto osim te "kante" koju i danas imas (PCja)?
to je najteže objasniti nekome ko nije seo za Amigu, ali probaću.@mmike
Kakva je to intuitivnost?
snaga hardvera je nešto slabija od 386-ice, mada u praksi radi brže nego 486. pentium je ipak vidno nadmoćniji.Kolika je snaga uopste tog hardvera?
Koje poslove obavljas na amigi i sl?
to je najteže objasniti nekome ko nije seo za Amigu, ali probaću.
pre svega - sistem je stabilan. JEDNOM sam instalirao WB (nešto kao Win desktop) na hard i čačkao po njemu nekih 6 - 7 godina i NIJEDNOM nisam morao da ga reinstaliram. ali STVARNO sam čačkao - menjao lib-ove, menjao izgled korisničkog interfejsa, imao trideset startnih sekvenci (nešto kao auto run, samo vezano za dizanje sistema) za različite potrebe i NIKADA se ništa nije nepovratno sje*alo.
sva setovanja su kao na unix-u - dostupna i editabilna. kada pukne aplikacija, pukla je aplikacija, jako je redak slučaj da moraš da restartuješ ceo komp. sve korisne stvari koje imamo danas na PC-u su bukvalno prekopirane sa Amige - standardizovani shortcut-ovi, tabovi, button-i za kontrolu prozora, čak i raspored opcija u menijima. ovo se naravno ne odnosi na ceo WIN, pošto glavonje iz redmonda nisu hteli da se odreknu nekih gluposti koje vuku jos od win-a 3.11.
i ono najbolje - postojala je solidarnost u Amiga zajednici i postojala je SCENA, čak i kod nas! u vreme kada smo modemisali sa bbs-ovima, bilo mi je dostupno više kvalitetnije dokumentacije za naš sistem nego danas za moderne mašine u vreme interneta. iako su najznalci čuvali svoje najznanje samo za sebe, svako je uz malo truda mogao da dođe do onoga što ga je zanimalo, pa se jako puno ljudi bavilo kodiranjem, grafikom, zvukom... u procentu mnogo, mnogo, mnogo, mnogo više nego danas.
snaga hardvera je nešto slabija od 386-ice, mada u praksi radi brže nego 486. pentium je ipak vidno nadmoćniji.
osnovni modeli nisu imali 3d "chunky" nego bitplanarnu grafiku, što je bio sjajno za 2D platforme, skrolove, telope (ali šarene, sa neverovatnim fontovima) i slične zavitlavancije koje su u potpunosti koristile projektovani hardver.
na amigi danas igram kick off 2povremeno transarcticu i slične, nikad tako dobro obrađene igre.
onomad (do pre desetak godina) sam bukvalno sve što sam radio na kompu radio na amigi, ali danas to više nije realno - da bi održao "korak sa vremenom" moraš da izvrneš mnogo više keša nego na pc-u.
Mali off, ali i nije .... nova A500 na prodaju ... da li je ovo moguće, da je zaostala negde? Da li će postići cenu onog komodora od 6060 evra?
http://cgi.ebay.com/Vintage-Commodo...emQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item20af00aab4
Mali off, ali i nije .... nova A500 na prodaju ... da li je ovo moguće, da je zaostala negde? Da li će postići cenu onog komodora od 6060 evra?
http://cgi.ebay.com/Vintage-Commodo...emQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item20af00aab4
sve korisne stvari koje imamo danas na PC-u su bukvalno prekopirane sa Amige - standardizovani shortcut-ovi, tabovi, button-i za kontrolu prozora, čak i raspored opcija u menijima. ovo se naravno ne odnosi na ceo WIN, pošto glavonje iz redmonda nisu hteli da se odreknu nekih gluposti koje vuku jos od win-a 3.11.
i ovo je više nego tačnoi ono najbolje - postojala je solidarnost u Amiga zajednici i postojala je SCENA, čak i kod nas! u vreme kada smo modemisali sa bbs-ovima, bilo mi je dostupno više kvalitetnije dokumentacije za naš sistem nego danas za moderne mašine u vreme interneta. iako su najznalci čuvali svoje najznanje samo za sebe, svako je uz malo truda mogao da dođe do onoga što ga je zanimalo, pa se jako puno ljudi bavilo kodiranjem, grafikom, zvukom... u procentu mnogo, mnogo, mnogo, mnogo više nego danas.
koliko vidim po slikama, ovo je original commodore-ova a500, najverovatnije 1.3. ima ugravirano AMIGA, C= znak i Amiga tastere (mislim da su prve amige imale jedan A i jedan C= taster). sasvim je nalik na onu koju sam pazario krajem osamdesetih.cisto sumnjam, taj komodor je bio retkost i kad se pojavio i napravljano ih je jako malo za razliku od a500.
Najjaci 68k CPU je MC68060 koji je generacijski i po performansama Pentium klasa procesora. Po broju 32bitnih registara ni danasnji x86 procesori mu nisu ni blizu, iako radi na frekvencijama od 50-100MHz broj operacija po kloku mu je mnogo veci nego kod x86 familije pa se slobodno moze reci da je 060/50 pandan Pentiumu/100. (npr. prema testovima renderinga u Lightwave-u ili sl.)
http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Motorola_68040
btw na Amigi 68K i PPC mogu da se koriste istovremeno ili ne ?
evo najnormalnijeg odgovoara (koji ima veze sa mojim pitanjen): da si ikada imao Amigu znao bi zbog cega pojedinci danas trose pare, traze stare delove, trose vreme na Amige...
PrC do sredine 90tih niti je imao kršten GUI niti je imao M od multitasking ili multimedije...
mi koji smo od sredine 80tih odrstali uz GUI i(li) Multitasking i(li) Multimediju mogli smo samo da sedimo i gledamo kako je neko ko je živeo u kamenom dobu svo to vreme (i finansijski ga podržavao), kako je odjednom doživeo buđenje i oduševljenje stvarima koje su bile uobičajene, svakodnevni i normalne nama ostalima (non-PC luserima), deceniju unazad.
mislim da je to poenta. Apple, Amiga i Atari su "živi" dokaz koliko je IT industrija stajala i tapakala u mestu zbog "Microsoftovih" trećerazrednih "proizvoda".
pre svega - sistem je stabilan. JEDNOM sam instalirao WB (nešto kao Win desktop) na hard i čačkao po njemu nekih 6 - 7 godina i NIJEDNOM nisam morao da ga reinstaliram. ali STVARNO sam čačkao - menjao lib-ove, menjao izgled korisničkog interfejsa, imao trideset startnih sekvenci (nešto kao auto run, samo vezano za dizanje sistema) za različite potrebe i NIKADA se ništa nije nepovratno sje*alo.
sva setovanja su kao na unix-u - dostupna i editabilna. kada pukne aplikacija, pukla je aplikacija, jako je redak slučaj da moraš da restartuješ ceo komp. sve korisne stvari koje imamo danas na PC-u su bukvalno prekopirane sa Amige - standardizovani shortcut-ovi, tabovi, button-i za kontrolu prozora, čak i raspored opcija u menijima. ovo se naravno ne odnosi na ceo WIN, pošto glavonje iz redmonda nisu hteli da se odreknu nekih gluposti koje vuku jos od win-a 3.11.
i ono najbolje - postojala je solidarnost u Amiga zajednici i postojala je SCENA, čak i kod nas! u vreme kada smo modemisali sa bbs-ovima, bilo mi je dostupno više kvalitetnije dokumentacije za naš sistem nego danas za moderne mašine u vreme interneta. iako su najznalci čuvali svoje najznanje samo za sebe, svako je uz malo truda mogao da dođe do onoga što ga je zanimalo, pa se jako puno ljudi bavilo kodiranjem, grafikom, zvukom... u procentu mnogo, mnogo, mnogo, mnogo više nego danas.
snaga hardvera je nešto slabija od 386-ice, mada u praksi radi brže nego 486. pentium je ipak vidno nadmoćniji.
osnovni modeli nisu imali 3d "chunky" nego bitplanarnu grafiku, što je bio sjajno za 2D platforme, skrolove, telope (ali šarene, sa neverovatnim fontovima) i slične zavitlavancije koje su u potpunosti koristile projektovani hardver.
na amigi danas igram kick off 2povremeno transarcticu i slične, nikad tako dobro obrađene igre.
onomad (do pre desetak godina) sam bukvalno sve što sam radio na kompu radio na amigi, ali danas to više nije realno - da bi održao "korak sa vremenom" moraš da izvrneš mnogo više keša nego na pc-u.
Svaka cast na tome kako si srocio prvi deo teksta vezan za rad i trajnost Workbencha. (prakticno dok ti ne crkne HDD Workbench ce raditi godinama bez obzira sta mu radio).
Cinjenica da danas pod windowsom jedan pogresan klik prilikom surfovanja moze da ti uvali spyware/malware kome nema leka osim reinstalacije citavog sistema je zaista stvar zbog koje ponekad bukvalno cupam kosu.
Sto se tice drugog dela, nemoj da ga zbunjujes cinjenicama koje ne stoje. Jos u ovoj temi sam pokazao "slabije" turbo karte koje su brze od prvih pentiuma. (PPCBlizzard 603e/160MHz za A1200)
Amige koriste dve familije procesora od pocetka do danas, Motorola 68k i AIM PPC (Apple, IBM, Motorola)
Najjaci 68k CPU je MC68060 koji je generacijski i po performansama Pentium klasa procesora. Po broju 32bitnih registara ni danasnji x86 procesori mu nisu ni blizu, iako radi na frekvencijama od 50-100MHz broj operacija po kloku mu je mnogo veci nego kod x86 familije pa se slobodno moze reci da je 060/50 pandan Pentiumu/100. (npr. prema testovima renderinga u Lightwave-u ili sl.)
Zvanicno najjaci "stari" PPC procesor na klasicnim amigama je 604e/233MHz prema tome 386 je bukvalno u kamenome dobu. Nezvanicno postoje i brze jer mnogi korisnici ovih kartica su zamenili CPU za brze verzije i do 604e/350!!!.
Ako si mislio na standarne amige bez turbo kartica (koje su i pre deset godina bile must have za bilo kakav ozbiljinji rad na amigi) onda si dobro napisao, ali posto odgovaras coveku koji nema nikakvo iskustvo sa amigama sve sto moze da pomisli je - sta kukate oko toliko slabe platforme. :wave:
Ugrubo se moze reci ovako: Stare 68k amige sa najjacim turbo kartama (A1200/A3000/A4000 moze i A2000 ali za nju nikada nije izasao ppc akcelerator) npr. BlizzardPPC 060/66 + 603e/240 + 128MB je u 68k aplikacijama kao Pentium 100-120MHz. (mereno npr. u Lightwave renderingu koji je postojao na obe platforme) a sto se tice PPC aplikacija, 603e/240MHz nesto kao Pentium II 233MHz ili malo sporije,
Za amige 3000 i 4000 turbo karta je imala PPC604e koji je imao malo veci kes i nesto bolji FPU pa je nesto brzi od 603e.
Novije PPC Amige sa G3 i G4 procesorima su klase Pentiuma 3, a novije od toga ocekujemo sa najavljenom X1000.![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari