Šta je novo?

Amiga

Pa nema ReDragona odavno od pola druge strane se dopisiujemo mi redovni u retrosobi.

zato je važno da je napušio sve redom i objasnio nam po koju.

A4000 nije *******cija, to vredi posedovati, cak i A2000 nije bila losa ako se nabudzi, ako se dobro secam bila je slabija od A1200 po defaultu ali je imala monitor i mogla je da se budzi.

U koje svrhe danas moze da sluzi ovaj hardver, odnosno sta to moze amiga sto ne moze PC?

@Shang Tsung - jesi li ti imao nesto osim te "kante" koju i danas imas (PCja)?

Prema popisu amigasa koje je sprovodio vec vise puta pominjani (po amiga temama ovde) Voja Ilic A4000T je postojao u tadasnjoj SR Jugoslaviji i to samo u 2 primerka.
(mozda je bila jos neka, ali taj amigas vlasnik mora da je bio super asocijalan ako se nigde nije znalo za njega)

sigurno ih je bilo vise. ja sam kupio jednu A4000T pre par godina ovde.
naravno u pitanju je ona Escom-ova (ili bese AmigaTechnologies). kazu da je Commodore verzija prava retkost, mozda je mislio na nju.

Izinjavam se nisam bio tu par dana

Prvo cu sve da procitam pa cu da odgovorim :)

hvala na trudu

U koje svrhe danas moze da sluzi ovaj hardver, odnosno sta to moze amiga sto ne moze PC?

s obzirom da je emulacija napredovala, praktično ne može ništa što moderni pc ne može da izemulira, ali kako reče jednom neko - emulacija je spram originalnog hardvera isto što i masturbacija u odnosu na seks.

inače, prednosti Amige su mnogobrojne, a i dan danas na "kanti" nemaš intuitivnost u korišćenju sistema i aplikacija kakvu si imao pre 25 godina na amigi. da ne spominjem kako to izgleda kada želiš da programiraš - sistem lib-ova koji je amiga donela i dan danas "objašnjava", bez obzira da li želiš da im pristupiš pozivajući ih iz recimo programa napisanog u C-u, ili direkt iz koda u asembleru.

sigurno ih je bilo vise. ja sam kupio jednu A4000T pre par godina ovde.
naravno u pitanju je ona Escom-ova (ili bese AmigaTechnologies). kazu da je Commodore verzija prava retkost, mozda je mislio na nju.

Ako si uspeo da nabavis A4000T kod nas sta drugo reci, nego svaka cast. :)

Eto vec par godina unazad gledam ovde teme po retro sceni i nisam video da je neko dao konkretniji review (npr. sa slikama licnog hardvera i desktop shotova) svoje licne kolekcije. Naravno ima toga na netu da se vidi jer preostali amigasi su i kolekcionari pa mnogi poseduju i na desetine amiga u funkcionalnom stanju, ali bilo bi lepo videti i nekog naseg.
Koliko imas amiga uopste i sta sve posedujes od dodatne opreme?
Koja ti je primarna amiga, posto tu navodis PPCBlizzard+Bvision izgleda da koristis A1200, cemu ti sluzi ta A4000T?

:wave:

@Shang Tsung - jesi li ti imao nesto osim te "kante" koju i danas imas (PCja)?

Kao prvo, ne diraj ti meni moju kantu :p
A drugo, zasto odma taj odbrambeni stav? Ja sam postavio najnormalnije pitanje, a u ovoj tvojoj recenici ne vidim nikakav smislen odgovor.

@mmike
Kakva je to intuitivnost? Kolika je snaga uopste tog hardvera?
Koje poslove obavljas na amigi i sl?

To pitam.
:wave:

evo najnormalnijeg odgovoara (koji ima veze sa mojim pitanjen): da si ikada imao Amigu znao bi zbog cega pojedinci danas trose pare, traze stare delove, trose vreme na Amige ;) ...

PrC do sredine 90tih niti je imao kršten GUI niti je imao M od multitasking ili multimedije...

mi koji smo od sredine 80tih odrstali uz GUI i(li) Multitasking i(li) Multimediju mogli smo samo da sedimo i gledamo kako je neko ko je živeo u kamenom dobu svo to vreme (i finansijski ga podržavao), kako je odjednom doživeo buđenje i oduševljenje stvarima koje su bile uobičajene, svakodnevni i normalne nama ostalima (non-PC luserima), deceniju unazad.

mislim da je to poenta. Apple, Amiga i Atari su "živi" dokaz koliko je IT industrija stajala i tapakala u mestu zbog "Microsoftovih" trećerazrednih "proizvoda".

@mmike
Kakva je to intuitivnost?
to je najteže objasniti nekome ko nije seo za Amigu, ali probaću.

pre svega - sistem je stabilan. JEDNOM sam instalirao WB (nešto kao Win desktop) na hard i čačkao po njemu nekih 6 - 7 godina i NIJEDNOM nisam morao da ga reinstaliram. ali STVARNO sam čačkao - menjao lib-ove, menjao izgled korisničkog interfejsa, imao trideset startnih sekvenci (nešto kao auto run, samo vezano za dizanje sistema) za različite potrebe i NIKADA se ništa nije nepovratno sje*alo.

sva setovanja su kao na unix-u - dostupna i editabilna. kada pukne aplikacija, pukla je aplikacija, jako je redak slučaj da moraš da restartuješ ceo komp. sve korisne stvari koje imamo danas na PC-u su bukvalno prekopirane sa Amige - standardizovani shortcut-ovi, tabovi, button-i za kontrolu prozora, čak i raspored opcija u menijima. ovo se naravno ne odnosi na ceo WIN, pošto glavonje iz redmonda nisu hteli da se odreknu nekih gluposti koje vuku jos od win-a 3.11.

i ono najbolje - postojala je solidarnost u Amiga zajednici i postojala je SCENA, čak i kod nas! u vreme kada smo modemisali sa bbs-ovima, bilo mi je dostupno više kvalitetnije dokumentacije za naš sistem nego danas za moderne mašine u vreme interneta. iako su najznalci čuvali svoje najznanje samo za sebe, svako je uz malo truda mogao da dođe do onoga što ga je zanimalo, pa se jako puno ljudi bavilo kodiranjem, grafikom, zvukom... u procentu mnogo, mnogo, mnogo, mnogo više nego danas.

Kolika je snaga uopste tog hardvera?
Koje poslove obavljas na amigi i sl?
snaga hardvera je nešto slabija od 386-ice, mada u praksi radi brže nego 486. pentium je ipak vidno nadmoćniji.
osnovni modeli nisu imali 3d "chunky" nego bitplanarnu grafiku, što je bio sjajno za 2D platforme, skrolove, telope (ali šarene, sa neverovatnim fontovima) i slične zavitlavancije koje su u potpunosti koristile projektovani hardver.

na amigi danas igram kick off 2 :) povremeno transarcticu i slične, nikad tako dobro obrađene igre.

onomad (do pre desetak godina) sam bukvalno sve što sam radio na kompu radio na amigi, ali danas to više nije realno - da bi održao "korak sa vremenom" moraš da izvrneš mnogo više keša nego na pc-u.

pre svega - sistem je stabilan. JEDNOM sam instalirao WB (nešto kao Win desktop) na hard i čačkao po njemu nekih 6 - 7 godina i NIJEDNOM nisam morao da ga reinstaliram. ali STVARNO sam čačkao - menjao lib-ove, menjao izgled korisničkog interfejsa, imao trideset startnih sekvenci (nešto kao auto run, samo vezano za dizanje sistema) za različite potrebe i NIKADA se ništa nije nepovratno sje*alo.

sva setovanja su kao na unix-u - dostupna i editabilna. kada pukne aplikacija, pukla je aplikacija, jako je redak slučaj da moraš da restartuješ ceo komp. sve korisne stvari koje imamo danas na PC-u su bukvalno prekopirane sa Amige - standardizovani shortcut-ovi, tabovi, button-i za kontrolu prozora, čak i raspored opcija u menijima. ovo se naravno ne odnosi na ceo WIN, pošto glavonje iz redmonda nisu hteli da se odreknu nekih gluposti koje vuku jos od win-a 3.11.

i ono najbolje - postojala je solidarnost u Amiga zajednici i postojala je SCENA, čak i kod nas! u vreme kada smo modemisali sa bbs-ovima, bilo mi je dostupno više kvalitetnije dokumentacije za naš sistem nego danas za moderne mašine u vreme interneta. iako su najznalci čuvali svoje najznanje samo za sebe, svako je uz malo truda mogao da dođe do onoga što ga je zanimalo, pa se jako puno ljudi bavilo kodiranjem, grafikom, zvukom... u procentu mnogo, mnogo, mnogo, mnogo više nego danas.

snaga hardvera je nešto slabija od 386-ice, mada u praksi radi brže nego 486. pentium je ipak vidno nadmoćniji.
osnovni modeli nisu imali 3d "chunky" nego bitplanarnu grafiku, što je bio sjajno za 2D platforme, skrolove, telope (ali šarene, sa neverovatnim fontovima) i slične zavitlavancije koje su u potpunosti koristile projektovani hardver.

na amigi danas igram kick off 2 :) povremeno transarcticu i slične, nikad tako dobro obrađene igre.

onomad (do pre desetak godina) sam bukvalno sve što sam radio na kompu radio na amigi, ali danas to više nije realno - da bi održao "korak sa vremenom" moraš da izvrneš mnogo više keša nego na pc-u.

Svaka cast na tome kako si srocio prvi deo teksta vezan za rad i trajnost Workbencha. (prakticno dok ti ne crkne HDD Workbench ce raditi godinama bez obzira sta mu radio). :)
Cinjenica da danas pod windowsom jedan pogresan klik prilikom surfovanja moze da ti uvali spyware/malware kome nema leka osim reinstalacije citavog sistema je zaista stvar zbog koje ponekad bukvalno cupam kosu.

Sto se tice drugog dela, nemoj da ga zbunjujes cinjenicama koje ne stoje. Jos u ovoj temi sam pokazao "slabije" turbo karte koje su brze od prvih pentiuma. (PPCBlizzard 603e/160MHz za A1200)

Amige koriste dve familije procesora od pocetka do danas, Motorola 68k i AIM PPC (Apple, IBM, Motorola)

Najjaci 68k CPU je MC68060 koji je generacijski i po performansama Pentium klasa procesora. Po broju 32bitnih registara ni danasnji x86 procesori mu nisu ni blizu, iako radi na frekvencijama od 50-100MHz broj operacija po kloku mu je mnogo veci nego kod x86 familije pa se slobodno moze reci da je 060/50 pandan Pentiumu/100. (npr. prema testovima renderinga u Lightwave-u ili sl.)
Zvanicno najjaci "stari" PPC procesor na klasicnim amigama je 604e/233MHz prema tome 386 je bukvalno u kamenome dobu. Nezvanicno postoje i brze jer mnogi korisnici ovih kartica su zamenili CPU za brze verzije i do 604e/350!!!.
Ako si mislio na standarne amige bez turbo kartica (koje su i pre deset godina bile must have za bilo kakav ozbiljinji rad na amigi) onda si dobro napisao, ali posto odgovaras coveku koji nema nikakvo iskustvo sa amigama sve sto moze da pomisli je - sta kukate oko toliko slabe platforme. :wave:

Ugrubo se moze reci ovako: Stare 68k amige sa najjacim turbo kartama (A1200/A3000/A4000 moze i A2000 ali za nju nikada nije izasao ppc akcelerator) npr. BlizzardPPC 060/66 + 603e/240 + 128MB je u 68k aplikacijama kao Pentium 100-120MHz. (mereno npr. u Lightwave renderingu koji je postojao na obe platforme) a sto se tice PPC aplikacija, 603e/240MHz nesto kao Pentium II 233MHz ili malo sporije,
Za amige 3000 i 4000 turbo karta je imala PPC604e koji je imao malo veci kes i nesto bolji FPU pa je nesto brzi od 603e.

Novije PPC Amige sa G3 i G4 procesorima su klase Pentiuma 3, a novije od toga ocekujemo sa najavljenom X1000. :)

Poslednja izmena:
mislio sam na osnovne modele i 680x0 procesore (ne i na 060, on je ipak bio jako retko u nečijoj mašini) i osnovne custom chipset-ove. naravno da sam jednog blizz-a i sam ugurao u a1200 ;)

@kull
vidi mail

Mali off, ali i nije .... nova A500 na prodaju ... da li je ovo moguće, da je zaostala negde? Da li će postići cenu onog komodora od 6060 evra?

http://cgi.ebay.com/Vintage-Commodo...emQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item20af00aab4

cisto sumnjam, taj komodor je bio retkost i kad se pojavio i napravljano ih je jako malo za razliku od a500.

bila je pre nekog vremena prica na a.org-u o novim CD32 negde u Indiji (tzv new-old stock).

takodje neki lik sa a.org-a je bio nabavio brdo A4000D u Americi. iz nekog magacina, ne znam dal su bile 'nove' ili ne.

sve korisne stvari koje imamo danas na PC-u su bukvalno prekopirane sa Amige - standardizovani shortcut-ovi, tabovi, button-i za kontrolu prozora, čak i raspored opcija u menijima. ovo se naravno ne odnosi na ceo WIN, pošto glavonje iz redmonda nisu hteli da se odreknu nekih gluposti koje vuku jos od win-a 3.11.

to je bedak - sve ove stvari (standardni shortcut) su postojali na svim sistemima 80tih osim na DOS-u. - njima je trebalo 15 godina da naprave neke frakenstajn shortcutove koji danas vaze na windowsu (ctrl+F4 za zatvaranje prozora (!?!?!!) - srecom pa se i na Windowsu preihvatilo Mac pravilo da Ctrl+W zatvara prozor)

sjajan tekst na temu: How Apple Keyboards Lost a Logo and Windows PCs Gained One - PC je samo unazadio kompjutersku industriju za cca. 10 godina!

jos bilji link sa činjenicama: 1985-1990: 16-bit Graphical Computing:

"While DOS programs already made use of keyboard shortcuts, each application made up its own set of commands, and most weren’t at all intuitive. For example, each of these DOS applications had its own way to open a new document:

•WordPerfect used the command F7 + 3.
•WordStar used Ctrl + K + O.
•Lotus 1-2-3 used / to open the menu, W for Workspace + R for Retrieve.
•Microsoft Word used Esc to open the menu, T for Transfer + L for Load."

...da nije tužno, bilo bi smešno ;)

i ovo je više nego tačno :) nekada si uz Amigu i Amiste i Atari i Atariste mogao da naučiš puno toga, pogotovo osnovnih stvari vezano za računare... danas po ceo da slušam neke likove kako nešto ima xyz MHz ili xyz GB....

Poslednja izmena:
cisto sumnjam, taj komodor je bio retkost i kad se pojavio i napravljano ih je jako malo za razliku od a500.
koliko vidim po slikama, ovo je original commodore-ova a500, najverovatnije 1.3. ima ugravirano AMIGA, C= znak i Amiga tastere (mislim da su prve amige imale jedan A i jedan C= taster). sasvim je nalik na onu koju sam pazario krajem osamdesetih.

Najjaci 68k CPU je MC68060 koji je generacijski i po performansama Pentium klasa procesora. Po broju 32bitnih registara ni danasnji x86 procesori mu nisu ni blizu, iako radi na frekvencijama od 50-100MHz broj operacija po kloku mu je mnogo veci nego kod x86 familije pa se slobodno moze reci da je 060/50 pandan Pentiumu/100. (npr. prema testovima renderinga u Lightwave-u ili sl.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Motorola_68040

btw na Amigi 68K i PPC mogu da se koriste istovremeno ili ne ?

Poslednja izmena:
bojim se da ne. kada gurneš karticu sa procesorom u slot, od tog momenta je procesor na njoj Sloba i Mira.

http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Motorola_68040

btw na Amigi 68K i PPC mogu da se koriste istovremeno ili ne ?

Naravno da je moglo, evo ti i zvanicne tehnikalije vezane za Amiga PowerUp program.
(kako je ambiciozno PhaseV nazvao migraciju klasicne amige na ppc)

http://powerup.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=18

Bilo je 3D demoa vezanih bas za Ward3D koji smo pominjali ranije, gde su oba procesora bila iskoriscena. Takodje pri prvim verzijama AmiAMPa, (MP3 plejer) postojala je verzija gde se program generalno pokrece kao 68k, ali onda poziva ppc.library i aktivira ppc koji obavlja kompletan dekoding.
Generalno pod 68k AmigaOS-om (AmigaOS3.9 kao poslednji) ppc je sve vreme nevidljiv dok 68k procesor ne pokrene aplikaciju koja poziva pomenuti library i tek tada ppc se baci u akciju. Tako su radile i ppc igre, glQuake npr, Wipeout i sl.

AmigaOS4.0 je native ppc i takodje radi na starim ppc amigama (ali samo 4.0 i to sa 64MB RAM, 4.1 trazi brze ppc procesore) i na njima samo ppc radi dok je 68k potpuno neaktivan.

@mmike, misli se na 68k na turbo kartici uz ppc ne na 68k koji je na ploci i koji bi se iskljucio nakon sto amiga detektuje prisustvo turbo karte.

Poslednja izmena:
evo najnormalnijeg odgovoara (koji ima veze sa mojim pitanjen): da si ikada imao Amigu znao bi zbog cega pojedinci danas trose pare, traze stare delove, trose vreme na Amige ;) ...

PrC do sredine 90tih niti je imao kršten GUI niti je imao M od multitasking ili multimedije...

mi koji smo od sredine 80tih odrstali uz GUI i(li) Multitasking i(li) Multimediju mogli smo samo da sedimo i gledamo kako je neko ko je živeo u kamenom dobu svo to vreme (i finansijski ga podržavao), kako je odjednom doživeo buđenje i oduševljenje stvarima koje su bile uobičajene, svakodnevni i normalne nama ostalima (non-PC luserima), deceniju unazad.

mislim da je to poenta. Apple, Amiga i Atari su "živi" dokaz koliko je IT industrija stajala i tapakala u mestu zbog "Microsoftovih" trećerazrednih "proizvoda".

Svaka cast na tome kako si srocio prvi deo teksta vezan za rad i trajnost Workbencha. (prakticno dok ti ne crkne HDD Workbench ce raditi godinama bez obzira sta mu radio). :)
Cinjenica da danas pod windowsom jedan pogresan klik prilikom surfovanja moze da ti uvali spyware/malware kome nema leka osim reinstalacije citavog sistema je zaista stvar zbog koje ponekad bukvalno cupam kosu.

Sto se tice drugog dela, nemoj da ga zbunjujes cinjenicama koje ne stoje. Jos u ovoj temi sam pokazao "slabije" turbo karte koje su brze od prvih pentiuma. (PPCBlizzard 603e/160MHz za A1200)

Amige koriste dve familije procesora od pocetka do danas, Motorola 68k i AIM PPC (Apple, IBM, Motorola)

Zvanicno najjaci "stari" PPC procesor na klasicnim amigama je 604e/233MHz prema tome 386 je bukvalno u kamenome dobu. Nezvanicno postoje i brze jer mnogi korisnici ovih kartica su zamenili CPU za brze verzije i do 604e/350!!!.
Ako si mislio na standarne amige bez turbo kartica (koje su i pre deset godina bile must have za bilo kakav ozbiljinji rad na amigi) onda si dobro napisao, ali posto odgovaras coveku koji nema nikakvo iskustvo sa amigama sve sto moze da pomisli je - sta kukate oko toliko slabe platforme. :wave:

Ugrubo se moze reci ovako: Stare 68k amige sa najjacim turbo kartama (A1200/A3000/A4000 moze i A2000 ali za nju nikada nije izasao ppc akcelerator) npr. BlizzardPPC 060/66 + 603e/240 + 128MB je u 68k aplikacijama kao Pentium 100-120MHz. (mereno npr. u Lightwave renderingu koji je postojao na obe platforme) a sto se tice PPC aplikacija, 603e/240MHz nesto kao Pentium II 233MHz ili malo sporije,
Za amige 3000 i 4000 turbo karta je imala PPC604e koji je imao malo veci kes i nesto bolji FPU pa je nesto brzi od 603e.

Novije PPC Amige sa G3 i G4 procesorima su klase Pentiuma 3, a novije od toga ocekujemo sa najavljenom X1000. :)

Oke, hvala svima puno na pojasnjenjima. :)

Jel neko od vas koristi za neke poslove danas taj hardver?

Nadogradjene stare Amige koje smo pominjali i ove nove PPC Amige su potpuno upotrebljive za niz stvari, ali kao sto smo vec napomenuli, dostupnost tog hardvera u nasoj zemlji je jako slaba.
(cak i onaj hardver koji smo nekad imali kao da je u zemlju propao, ne zna se kod koga je ili se mozda cak i pokvario???)
Ako se konacno sredi ta ekonomska situacija u zemlji i definitivno bezbedno i pouzdano proradi online trgovina sa EU prodavnicama ili licima koja ih prodaju polovne mislim da ce ponovo biti vise Amiga kod nas, a do tada nazalost spada da na Bench forumu nema puno modernih Amigasa.

E znaci ekstra opis Workbencha i njegove trajnosti dok bih ja dodao ipak par sitnica cisto da ne ostanu neke stvari nedorecene. Elem dugo sam imao instaliran wb (iliti sa amigaos) 3.0 updateovan kasnije na 3.1 na amigi 1200.Elem izasli su novi sistemi pa sam i njih dodavao u mulit boot listu prvo os 3.5 a zatim je isti zamenjen za 3.9. Stari 3.1 sam koristio zato sto je bio nastelovan do krajnjih granica i nasminkan da po svemu lici na os 3.9 .Naime desilo mi se jednom da sam uspeo da upropastim stanje stvari na hardu na kome su bile amigine sistemske particije.Ovo sam uspeo samo zato sto sam iz nekih programa tipa hddtool box pokusavao da promenim velicine nekih particija e sad iz nekog razloga stanje promene nije htelo da se snimi.Ali ja nebih bio JA da nisam bio uporan i nadjem program koji je to uspesno odradio tako sto mi je ubio obe sistemske particije dok je dve data particije ostavio netaknute ,a ustvari je njih trebalo da spoji.Normalno da sam imao bekap obe sys particije (os 3.1 i 3.9) odnosno najprostije iskopirano i narezano sve na cd. Copy nazad sve na sys particije reset i sve radi kao da havarije nije ni bilo.
Kada bi danas ovako mogao da se uradi bekap XP-a,viste ili W7 vracanje sistema na racunar bi trajalo max 5-10 minuta koliko traje kopiranje fajlova s dvd ili cd diska.

Mozda nam ovo prirede kao iznenadjenje iz microsofta za w8 ,w9,w112 ko ga zna.Dotle mozda samo specijalizovanim programima.

Na pitanje za sta bih koristio amigu danas: mogu reci da vise i nisam puno zahtevan tak oda bi a1200 solidno opremljena mogla fino da zavrsava posao surfanja netom i to poprilicno BEZBEDNO ,mail,chat.Kada bi bilo jacih procesora za te stare amige nesto ranga 500mhz da pusta dvd i div-x filmove bez ikakvih problema mislim da mi cak sta vise nista vise nebi nedostajalo. Davno sam cuo izreku koju s jednim drugarom cesto citiram "ma sta me zabole na koliko me MHz procesor ceka da pritisnem neki taster"sto stvarno dolazi do izrazaja kada kucate neki tekst. Tako da bi meni mozda posao avrsila i natami platforma ako se ikada pojavi dok ovaj x1000 to je vrh vrhova sto se amiga sveta tice pogotovu danas.

Poslednja izmena:
Evo malo filmica za Kovaca koji je pitao kako rade i koje igre imaju za amigu da koriste njen 3D API:

Masina je zaista stara i najslabija po pitanju PPC procesora od svih Amiga:
A1200T+060/66+PPC603e/175MHz+256MB RAM + Mediator 1200 + Voodoo3 PCI AmigaOS3.9
(ove igre su PPC igre i pod OS 3.9 rade preko ppc.library i warpup.library dok pod OS4 rade native posto je taj OS PPC native)

Wipeout 2097
http://www.youtube.com/watch?v=x1OkvNlBXgE

glQuake
http://www.youtube.com/watch?v=Ao7haFa2iQk

glQuake II
http://www.youtube.com/watch?v=PHWlIgvHsaE

Posto je ovo bukvalno najsporija PPC Amiga (postoji i BlizzardPPC@166MHz ali razlika je minorna posto taj koristi brzi bus na 66MHz a malo sporiji takt CPUa) i bez obzira na cinjenicu da su u pitanju starije 3D igre mislim da ne treba komentarisati koliko snaznije amige poput AmigaONE XE-G4@933MHz ili SAM440EP@800MHz mogu da pruze odnosno ona zver u najavi X-1000. Jos da se neko prihvati pravljenja unikatne Amiga igre optimizovane za ovaj hardver umesto pukog portovanja s drugih platformi, mislim da bi opet poneko pozeleo "prijateljicu" u kuci za svojim stolom. ;)

Evo i onoga sto sam pominjao vezano za apgrejd ppc procesora na ovim vec vremesnim karticama.
Trenutno na jednom od amiga foruma izvesni poljski serviser je iz Kine uvezao znatnu kolicinu XC68060 iz poslednje generacije istih kao i PPC 603e/300. Odavno se suska po forumima da kinezi imaju povoljno na prodaju bukvalno sve postojece procesore ikada proizvedene bez obzira na vrstu, 68k, coldfire, PPC, ARM, RISC...

Galerija slika i video kako najsporiji BlizzardPPC 040/25 + 603e/166 postaje 060/66 + 603e/300!!! :)

http://picasaweb.google.pl/stacho100/BlizzardPPC_06066MHzPPC300MHz#
http://www.youtube.com/watch?v=ewuwDs6QNgM

Ne znam koliko tip naplacuje, ali interesovanje je poprilicno tako da i ovim "starinama" se moze udahnuti novi zivot. 060 i PPC300 za svakog! :D

Poslednja izmena:
Eh dobra stara vremena
Nikako ne treba zaboraviti i genijalnu custom koncepciju koja je tada bila daleko ispred svog vremena-dakle centralni procesor sa specijalizovanim cipovima kao "pomagacima" koji su zaduzeni za pojedine funkcije(zvuk,grafika..)pa je tako "rastereceni" procesor obavljao sve svoje operacije znatno brze i efikasnije
Zato su se pojedini Amiga modeli uvek poredili sa po broju Mhz skoro duplo pa i vise brzim tadasnjim PC procesorima
Svoju uspesnu primenu je ovaj koncept nasao i u igrackim konzolama najnovije generacije-recimo Playstation
Kada je na trziste izasla Amiga 500 mislim da nijedna druga platforma nije ponudila takvu raskos u grafici i zvuku-dakle treba samo uporediti tadasnje aktuelne igre za Amigu i PC i sve postaje jasno-mislim porediti onakvu grafiku i zvuk iz Defender Of The Crown sa PC EGA grafikom i pistanjem iz bipera je totalno deplasirano :)
Zalosno je zaista da je PC tek od sredine 90-tih stvari koje su na Amigi bile uobicajene skoro 10 godina pre(graficko multitasking okruzenje,dobre multimedijalne mogucnosti)dozivljavao kao nesto novo i revolucionarno
Tek da ne pominjem totalni plug and play kod Amige-dakle ustekas i radi sve za razliku od tada PC carolija sa ISA slotovima,dzapmerisanjem,drajverima sa disketa za disk kontrolere,IRQ *******cijama i slicnim biserima :D
Secam se svog prvog casa informatike u srednjoj,ono negde '96 godine a uci se ubogi DOS i Win 95
Jos profesor kao pita ko ima bilo kakav racunar kuci,i ja se javim i kazem da imam Amigu a on ce meni "a sta ti je to?" :smoke:
E moji PC-jevci :d

Poslednja izmena:
hvala za linkove! ;)

nego da pitam za Scan Doublere - koja je njihova cena sada i gde mogu da se nabave?
(neko mi je nedavno slao link za online prodavnicu, mislim da je poljska u pitanju, gde ima sve zivo za Amigu... pa ako neko zna za ovo neke posalje link)

Takodje me interesuje kako rade, odnosno da li bi mozda mogli da se iskoriste i za Atari?

btw @mladenius: to za custom chipove - i Commodore 64 i Atari 8bitnici su takodje imali custom chipove, isto kao i Atari ST.

Amiga jeste imala ubedljivo najbolje audio/vizuelne mogucnosti zbog najboljih custom chipova ali nije jedina koja ih je imala ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno