Šta je novo?

Amiga

ReDragon

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
309
Sta je bolje amiga 1200 ili 4000 da kupim koje su prednosti a koje su mane

Amiga 4000 je visa klasa. Tako da je i skuplja. Gde ima da se kupe ? Posto su ?

ok 4000 jeste visa klasa ali to neznaci da je bolja cene jesta bitna ali ne presudna

Pa naravno i da je bolja jer ima bolje perfomanse. Amiga 1200 je ipak kucni racunar dok je Amiga 4000 bio klasa za sebe. Kakav hardware imaju te Amige ?

Sto dajete odgovore sa pitanjima.

Pokusaj te da procitete pitanje pa da odgovorite.

Da znam imam amigu 1200 i razmisljam da ulazem u nju ili da ulzem u 4000.

Sto dajete odgovore sa pitanjima.

Pokusaj te da procitete pitanje pa da odgovorite.

Da znam imam amigu 1200 i razmisljam da ulazem u nju ili da ulzem u 4000.

Pa delujes mi kao da nemas pojma sta je Amiga ? Koliko ti imas uopste godina ?

@ReDragon
Nemoj da se ljutis ali kolege su u pravu :)
Ovakvo pitanje jednostavno ne moze da se postavi.
Mozda Driver dovuce Mravnada odnekud pa da ti on to polako stalozeno objasni :D

EDIT:
A mozda si nekim cudom nasao na zaboravljeno skladiste sa gomilom A4000. U tom slucaju daj po jednu za svakog od nas :D

Poslednja izmena:
@ReDragon
Nemoj da se ljutis ali kolege su u pravu :)
Ovakvo pitanje jednostavno ne moze da se postavi.
Mozda Driver dovuce Mravnada odnekud pa da ti on to polako stalozeno objasni :D

EDIT:
A mozda si nekim cudom nasao na zaboravljeno skladiste sa gomilom A4000. U tom slucaju daj po jednu za svakog od nas :D

neljutim se vec upucujem na greske

Nazalost nisam naso magacin ali imam kesa znam da se jako lepo moze prosiriti 1200 ali znam da se jos bolje moze prosirii 4000 ali tu je i dileme da li da lje da ulazem u 1200 ili da pocnem ispocetka za 4000

I dalje nisma dobio ni jedn pametan odgovor na pitanje

a pojedinci koji se javljaju nemaju pojma inace bi vec odgovorili

ja znam nesto a ne dovoljno da se pravim pametan vec samo sam postavio pitanje da bi dobio pametan odgovor ili bar nesto na osnovu cega da se odlucim

Pametovati sam mogao sam nemojte davati pitanja na pitanja hvala

Ako imas pare i mozes da kupis A4000 u dobrom stanju, svakako idi na to.
A4000 je wet dream svakog amigiste :)
Ja recimo ne mogu da prezalim sto "onda" nisam mogao da je kupim.
Kao sto rece Mige, A4000 je sasvim druga klasa masine. Ziv nam bio ti i postovao slika ako je kupis :wave:

Ako imas pare i mozes da kupis A4000 u dobrom stanju, svakako idi na to.
A4000 je wet dream svakog amigiste :)
Ja recimo ne mogu da prezalim sto "onda" nisam mogao da je kupim.
Kao sto rece Mige, A4000 je sasvim druga klasa masine. Ziv nam bio ti i postovao slika ako je kupis :wave:

Hvala svaka cast na postu jos cu razmisliti pa ce mo videti i slike

U tome je problem nije jeftina a imam 1200

Ipak hvala

"Ovakvo pitanje jednostavno ne moze da se postavi."

Ovako pitanje moze da se postavi nisu to fiksne cene a nemam ni na bacanje ako ti imas to je uredu da je onda ovo glupo pitanje

Citiram korisnika: ReDragon Pogledaj poruku
opet pitanje vise od tebe imam godina veruj mi
Pa ako imas vise godina od mene, zasto postavljas tako glupo pitanje. Imam utisak kao da si tek nabavio Amigu i da je nikad ranije nisi imao.

ili si glup ili nepismen bez pitanja molim

da li neko od admina moze da zatvori ovu temu jer ima puno neozbilnosti nebitno sa cije strane ali nema smisla dalje da se postuje hvala

Ma daj nisi bas pitanje formulisao kako treba.Ali ajde da probam iz mog ugla:

A1200 ima 68ec020 na 14 mhz.
u nasim krajevima je bila popularnija zbog nize cene
i uopste u svetu je vise 1200 modela prodato takodje zbog nize cene
Zbog veceg broja primeraka ima vise dodatnog hardvera odnosno vise modela turbo karti pa bi trebalo da je lakse iste "nabaviti" danas
Mana je da bi trebalo vaditi plocu iz tastature za neki ozbiljniji upgrade..

A4000 u startu dolazi s jacim procesorom 68030/25 mislim da je najslabija koju sam primetio takodje ima i 68040 modela tako da je u startu znacajno o kakvoj a4000 se radi.
S druge strane ima sigurno manje modela a4000 nego 1200 ali bi trebalo da sav hardwer s A3000 i A2000 pase u cetiriiljadarku mada mi se cini da je izbor turbo karti dosta slabiji u odnosu na A1200

Sta bih ja sad mogao da kazem sta je bolja varijanta.HM. Sreca pa nisam u tvojoj kozi...mada bih ja verovatno ponovo zaglavio na 1200modelu koji sam vec imao

Poslednja izmena:
ja bih licno pre uzeo a4000. ali ne znam da li ti je to dobra varijanta. zavisi sta planiras da radis na Amigi. ako ces samo igrice mozda bolje da sacuvas pare i ostanes na a1200. cini mi se da nisi naveo kakva prosirenja te interesuju. mnogo para moze da se potrosi na obe, pogotovo na a4000.

za nazovi ozbiljan rad je verovatno bolja a4000 jer u startu dolazi u 'pravom' kucistu sa boljim napajanjem i hladjenjem od a1200. i imas zoro3 slotove za razne kartice, a moze i pci jednog dana.
doduse to valjda moze i na a1200 ali mora da se 'budzi'.
mislim da su postojale i fabricke '040 amige 4000.

Kupi Amiga 4000T

Lep izbor nema sta, ali nazalost veoma nerealan.

ReDragon je iz Sombora, (barem tako pise) i ako ima mogucnost da nabavi nesto iz inostranstva onda ima sansi da se i ostvari ovo sto zeli, ali ako misli da kupuje ovde u Srbiji, pronaci i A4oooD/030 je potraga za svetim gralom. (desktop A4000)

Prema popisu amigasa koje je sprovodio vec vise puta pominjani (po amiga temama ovde) Voja Ilic A4000T je postojao u tadasnjoj SR Jugoslaviji i to samo u 2 primerka.
(mozda je bila jos neka, ali taj amigas vlasnik mora da je bio super asocijalan ako se nigde nije znalo za njega)

Dejan i orange47 su zaista lepo savetovali ReDragona, ali ako je istina da on nema prethodnog iskustva sa amigama bez navedenih konkretnih cifara nece znati sta i kako da odabere.

1. Bez 1000E kesovine nema ni govora o ulasku u bilo kakvu ozbiljniju amiga avanturu.
2.Dostpunost snaznijeg amiga hardvera u slobodnoj prodaji trenutno u Srbiji je bukvalno ravna nuli i iskreno se pitam gde nestadose one nase amige iz devedesetih. Takodje nije mi jasno da za razliku od madjarske, bugarske, poljske, grcke , turske i sl. u Srbiji vise nema nijedan jedini amiga servis/diler.
3. za 1000E (i manje) je moguce kupiti potpuno nov amiga ppc racunar sa aktuelnim OS 4.1.1 sistemom tako da se treba zapitati isplati li se nadogradnja stare 68k amige sa komponentama bez garancije za prakticno isti novac.

Evo kompletan nov racunar sa AmigaOS4.1 SAM440ep-flex 733 MHz, - 750E
http://www.vesalia.de/e_sam440epflex[6482].htm
Prikacis bilo koji VGA monitor i vozi Misko.

Ali, ako bas zelis klasicnu 68k Amigu evo ti moje preporuke. Brzina CPU-a i nije toliko presudna koliko nedostatak 24bitne grafike na bilo kojoj od default starih amiga.
Dakle presudno je imati bilo kakvu true color grafiku, za surfovanje netom, igranje poslednjih igara, brzi rad sa prozorima, pregled slika i ostalo.
Klasicne amige za true color workbench (OS 3.9) koriste PicassoRTG API/driver i Cybergraphics V3/V4 posto originalne amige nikada nisu dospele da budu true color masine out of the box.
Cinjenica jeste da je lakse pronaci i ubosti graficku kartu u "velike" amige A3000/A4000, ali ipak postoji jeftinija i laksa opcija sa A1200, a ona bi bila sledeca:

-A1200 u standardnom kucistu
-BlizzardPPC 040/25 + 603e/160 + 32MB Fast RAM (minimum)
-BVisionPPC Permedia 2 8MB (VGA rezolucije do 1600X1200)
- zamenjeno napajanje od A1200 sa napajanjem od A500 koje je imalo vecu snagu i moze da tera pomenute dve dodate komponente utaknute u trapdoor ispod. Eventualno je potrebno podici A1200 malo vise od stola da bi se obezbedilo bolje hladjenje jer se i turbo karta i graficka poprilicno greju, ali lakse je nego traziti originalni tower za A1200 sa AT napajanjem ili je budziti u PC kuciste. Meni su ovo davne '98 uradili odlicno u firmi ZDE Electronic koja postoji i danas, ali iskreno sumjnam da se time jos uvek bave.

-ostale komponente su standardne PC komponente. HDD, optika, VGA monitor.

Pomenuta konfiguracija moze da radi bez premestanja A1200 u zaseban tower a poseduje solidan 68k i PPC procesor, odnosnor true-color graficku.
Pomenuti turbo akcelerator BlizzardPPC + BVisionPPC moze da se nabavi za 500E a ono sto je zanimljivo postojalo ih je dosta i ovde kod nas.
Po Vojinom spisku 18 BlizzardaPPC i 7 BvisionPPC kartica, 1999. godine.
U EU sigurno mogu da se nabave lakse, ali tamo ima i boljih stvari ponekad, samo treba obilaziti postojece amiga forume, ebay i sl.

Popis svih PhaseV/DCE PPC kartica i grafickih.
http://powerup.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=1

Amigaworld.net ima redovno male oglase gde ima zanimljivih ponuda, ali kao sto napisah treba imati nekoga da to i dostavi ovde u Srbiju. (Trenutno ima jako mocna A3000T/PPC/Cybervision/+ mnogo extra stvari za 1100E u Poljskoj)
http://amigaworld.net/

Da dodam jos dve stvari koje bih recimo i sam stavio u navedenu A1200/BlizzardPPC/BvisionPPC konfiguraciju: (a bez kojih se moze ako je budzet tanak)

- DelfinaDSP izuzetno mala i mocna 16-bit zvucna karta sa Motorola 56002 DSP koja se stavlja u clockport A1200 (drugi expansion slot unutar A1200) i omogucava 16 bitni zvuk preko AHI zvucnbog API-ja na A1200 kao i CPU-free slusanje MP3 i sl. cena joj se krece od 100-300 evra kako kad
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1286
- SUBWAY USB 4 portna USB kartica koja se postavlja u isti clockport (nazalost potrebno je odluciti se izmedju ovoga i Delfine) i omogucava koriscenje USB uredjaja na A1200, ovo ima i novo da se kupi za cca 100-150E
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=137

Naravno za A1200T, npr. poput Elbox Power Tower postoje ZorroII/III bus boards ili jos bolje Grex-PCI, Mediator PCI dodatne karte koje omogucabaju instalaciju, Voodoo3,4,5 PCI kartica, Radeona 9250, raznih zvucnih kartica poput SB Live, SB Audigy, USB kartica, SATA PCI kartica, TV tunera i sl.
Ovo se relativno lako nabavlja u zemljama EU, ali kao sto napisah cena moze lako da doskoci do 1kE, a za te pare ja bih ipak kupio nov AmigaOS 4.1 kompatibilan racunar jer je u pitanju aktuelna platforma bez obzira sto hardverski vise nema nekih dodrinih tacak sa starim amigama. Zapravo najlepse je posedovati i jedno i drugo, ali kao sto kaze Ilija Cvorovic: "To kosta brate pa onda droga..." :)

Poslednja izmena:
sjajan post Kull.

nego sad gledam nesto na wikipediji za Mediator PCI kartice kažu da je transfer do 12MB/s ??

da li postoje za stare 68k Amige neke novije turbo kartice/dodaci ili su sve iz 90tih? pitam jer PCI na Falconu treba da ima 44MB/s (PCI to FastRAM), isto tako i SDRAM na CT63 ima nesto preko 100MB/s...

sjajan post Kull.

nego sad gledam nesto na wikipediji za Mediator PCI kartice kažu da je transfer do 12MB/s ??

da li postoje za stare 68k Amige neke novije turbo kartice/dodaci ili su sve iz 90tih? pitam jer PCI na Falconu treba da ima 44MB/s (PCI to FastRAM), isto tako i SDRAM na CT63 ima nesto preko 100MB/s...

Znam za taj podatak od 12MB/s jer se isti navodi u specifikacijama nekih PCI busboarda za Amigu, ali moram da priznam da nisam siguran da je to istina posto ima cinjenica koje pokazuju suprotno.

A3000/A4000 imaju ZorroIII slotove koji su full 32bit sa protokom slicnim PCI 33MHz magistrali i njihov mediator PCI se utice u isti tako da teoretski bi trebalo da zadovoljava limit od 132MB/s. U praksi naravno protok je manji, ali gubici su slicni kao i na x86 plocama.
Evo ti ovde link do proizvodjaca Mediatora na kojemu mozes da vidis mnogo modela Mediatora i svi su zaista proizvedeni, a razlikuju se po nacinu montaze u odnosu na kuciste, desktop ili tower, odnosno modelu amige.
http://www.elbox.com/products.html

Nije Elbox Mediator jedini PCI bus board za amige, po tvrdnjama mnogih Prometheus PCI je davao najbolje rezultate jer je logika na samoj ploci najkvalitetnija.
(a i PCI drajveri su razliciti) Ovde se pominju tih 12MB/s.
http://www.vesalia.de/e_prometheus.htm

Sto se tice A1200 prica je malo tuznija, posto ista iako ima po defaultu 32bitni CPU njen bus je 24-bitan kao i slot za akceleratorsku karticu. (njen slot je fizicki drugaciji, ali po komunikaciji Zorro II kompatibilan koji se nalazi na A1500/A2000/A2500)
Dakle pomenuti Mediator 1200TX se ubada u pomenuti slot A1200, a na njega nakon toga turbo kartica jer Mediator 1200 sadrzi na sebi pored PCI slotova i kopirani slot za turbo karticu.
Teoretski protok kroz slot kod A1200 je samim tim umanjen posto koristi uzu magistralu od 32 bita, odnosno 24 bit.

E, sad ona cinjenica koju sam pomenuo ranije.

BlizzardPPC ima na sebi mini PCI slot za BlizzardVision 8MB graficku kartu za A1200 isto kao i CyberstormPPC ima na sebi slican slot (nije isti kao na Blizzardu) za CybervisionPPC 8MB koje se koriste na A3000/A4000.
Izmereni protok na obe kartice kroz pomenuti mini PCI slot je oko 25MB/s. (Da ne bude zabune posto turbo karta direktno komunicira sa grafickom i memorijom koja je na njoj, komunikacija kroz "stari" amiga slot se odvija iskljucivo sa I/O chipovima ostalim na ploci pa sam slot ne predstavlja usko grlo)
Mnogi su se zalili na ovo posto je pred izlazak pomenutih kartica obecavano 125MB/s od strane PhaseV koji ih je i napravio.

Nakon pojave PCI busboarda vecina amigasa je presla na iste i na njima umesto Bvision i Cybervision koristila graficke karte poput Voodoo 2000, 3000, Radeona 8500, 9000, 9200 i sl. zadrzavajuci iste turbo akceleratore.
Bez ikakvih optimizacija, fps u igrama je mnogo veci nego sa one dve pomenute kartice tako da verujem da propusni opseg mora da bude veci bez obzira sto na rezultat utice i koriscenje modernijih kartica od Permedia II chipa koji se nalazi na BVision i CyberVision.
Inace da naglasim da graficki API kod AmigaOS3.9 (i Picasso i Cybergraphics V4) ne moze da adresira vise od 8MB VRAM. (tako da Radeon9250 PCI sa 256MB zapravo korsiti samo 8MB, tuzno, ali istinito :( )
Kod novog AmigaOS4 ta vrednost je podignuta na 128MB pa je situacija malo laksa.

Evo jedan lep link do Amige 1200T sa 1260 karticom i Mediatorom 1200SX i jos mnogo lepih stvari sve skupa sa fotografijama. Inace sajt na kome ima puno amiga na prodaju je taj amibay.com
http://amibay.com/showthread.php?t=3787

Sto se tice novijih turbo kartica, povremeno se pojave neke nove 1230 karte (ima ih trenutno na vesalia.de za 149E!!!) ili 630, (za amigu 600 prosle godine je izasla nova serija ovih 630) a nista jace nema novo.
Cena za nov CPU Freescale XC68060/60 je pala ispod 100E po komadu pa je stvarno steta sto niko nece da odradi neku novu kartu za ovaj CPU.

Poslednja izmena:
Sve ok o postu kull samo zelim da skrenem paznju na jedan detalj.Naime kod a1200 modela bus nije 24bitni nego je adresna magistrala procesora skracena sa 32 na 24 bita odnosno fali mu jos 8 nozica dok je sam ec020 ima potpuno isto jezgro kao i ne ec verzija 020 procesora.Data bus na procesoru je sirok celih 32bita inace da je 24-bitni to bi bila teska budalastina od strane motorole da napravi totalnu asimetriju.Jer ako bi ga sakatili onda bi ga osakatili na 16 bita. Znaci sam protok na busu kod a1200 je ogranicen na nekim drugim stvarima posto je data bus full 32 bita koji su direktno vezivani za data bus procesora dok sama adresna magistrala nema puno veze s ovim stvarima.Veci problem mogu predstavljati custom cipovi koji su isto vezani za ovu magistralu.
Inace je ostalo verovatno ok.

hm... za Zorro III na wikipediji pise da ima 20MB/s.
Na Falconu je ostavljen ceo data + adres bus od MC68030 kroz muske pinove na ploci. kad se gurne CT63 od originalnog Flacona ostane video i zvuk (i prateći "chip" RAM), a uskoro ni to: SuperVidel, PCI, novi IDE...

Bvision miniPCI slot - da li je to ono sto ima, hm kako da kazem... u sredini plastiku i sa obe strane plastike pinove i sa bocne strane pinove? dugacak je svega 3-4 cm ?

znaci u svakom slucaju je bolje nabaviti PCI slot za A1200 nego juriti Bvision.
da li postoji varijanta da PCI slotovi na Amigi mogu nekako da se upakuju u standardno kuciste ili su PCI slotovi iskljucivo za tower varijante (plus graficka karta - ovo mi deluje nemoguce ali ajde da pitam)?
da li sve sto radi na Bvision/Cybervison radi i na PCI PC grafickim karticama?

koje su to sve 3D igra koje koriste 3D GPU? koliko znam na Amigi postoji samo kao 3D API, right?

Amiga OS 4 ima kompozitni desktop, right? zasto ima limit od 128MB?

(odavno nisam postavio ovoliko pitanja nekome :D)

EDIT: samo da se nadovezem na Dejanov post: kod Falcona je, iz žurbe najverovatnije, ostavljen ceo BUS na izvolte.
inače Falcon ima 16bitni memoriju gledano sa strane MC68030, odnosno 32 bitnu sa strane Videla (video chip).

Poslednja izmena:
The A1200 utilized a Motorola MC68EC020 CISC CPU (roughly four times faster than the 68000 processor in the Amiga 500). It is noteworthy that, like the 68000, the 68EC020 had a 24-Bit expansion bus; allowing for a theoretical maximum of 16 Megabytes of memory.

Dakle oni su to sami zvali expansion bus pa sam zato i ja to nazvao busom. :)

Mislio sam pre svega na expansion 150pin CPU slot jer se secam da je bio "prostiji" od CPU slota kod A3000/A4000.
Takodje je cinjenica da su akceleratori sa istim CPU-om za A3000/A4000 uvek bili kompleksniji (i skuplji) nego za A1200.
npr. PhaseV Cyberstorm060 koristi iskljucivo 64-bitni pristup SIM memoriji pa ista uvek mora da radi u paru, dakle karta je imala 4 slota za memoriju i nije htela da radi sa neparnim brojem modula.
PhaseV Blizzard1260 je radio sa sa single SIMM slotom bez problema.

Pa klasicna greska i to obicno proizvede dosta zabune a ustvari su trebali da stave adress umesto expansion bus. Zbog toga sam ja i skrenuo paznju posto ovakve stvari cesto dovode u zabludu.

Ma milane svi prave gluposti prvo je krenuo IBM s PC racunarom. Zasto da ne grese commodore i atari :) ??

hm... za Zorro III na wikipediji pise da ima 20MB/s.
Na Falconu je ostavljen ceo data + adres bus od MC68030 kroz muske pinove na ploci. kad se gurne CT63 od originalnog Flacona ostane video i zvuk (i prateći "chip" RAM), a uskoro ni to: SuperVidel, PCI, novi IDE...

Bvision miniPCI slot - da li je to ono sto ima, hm kako da kazem... u sredini plastiku i sa obe strane plastike pinove i sa bocne strane pinove? dugacak je svega 3-4 cm ?

znaci u svakom slucaju je bolje nabaviti PCI slot za A1200 nego juriti Bvision.
da li postoji varijanta da PCI slotovi na Amigi mogu nekako da se upakuju u standardno kuciste ili su PCI slotovi iskljucivo za tower varijante (plus graficka karta - ovo mi deluje nemoguce ali ajde da pitam)?
da li sve sto radi na Bvision/Cybervison radi i na PCI PC grafickim karticama?

koje su to sve 3D igra koje koriste 3D GPU? koliko znam na Amigi postoji samo kao 3D API, right?

Amiga OS 4 ima kompozitni desktop, right? zasto ima limit od 128MB?

(odavno nisam postavio ovoliko pitanja nekome :D)

EDIT: samo da se nadovezem na Dejanov post: kod Falcona je, iz žurbe najverovatnije, ostavljen ceo BUS na izvolte.
inače Falcon ima 16bitni memoriju gledano sa strane MC68030, odnosno 32 bitnu sa strane Videla (video chip).

S obzirom na starost ZorroIII slotova sasvim je moguce da je limit protoka na tako malih 20MB/s. ali to mi je zaista premalo s obzirom na cinjenicu kakav se sve hardver u to zabadao.

Sto se tice BlizzardaPPC i Bvision mini PCI slota evo ti i oznaceno:
(inace ovaj slot je koristio mini PCI slot link, ali je fizicki drugaciji od mini PCI slota kakav postoji na nekim PC racunarima)
phasevblizzardppc02.jpg

Na linku koji sam dao u onom postu imas fotke do A1200T sa Mediatorom pa mozes da vidis kako to izgleda spojeno. S obzirom na velicinu PCI busboarda tesko da moze da se instalira bez towera. :)

AmigaOS 3.9 ima dva 3D APIja uglavnom razvijena za igre; Warp3D i miniGL. (postojala je i neka uboga StormMESA, ali nije odmakla dalje od par demoa)

AmigaOS 4 ima samo jedan 3D API miniGL. (Warp3D je izbacen uglavnom iz razloga sto ga je razvijao Ralf Schmidt covek koji stoji iza razvoja MorphOS-a s kojima su braca Freiden vlasnici Hyperiona zaratili prethodnih godina iz vise razloga koji nikad nisu izgladjeni)

Ne mogu tacno da se setim svih igara, ali evo nekih:

Warp3D igre:
-Wipeout 2097 - ne mogu da nadjem ko je bio izdavac ovoga i jel ima i dalje nova u prodaji da se nadje
-Crossfire II
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=47&products_id=469
-Payback
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=47&products_id=872
bilo je i nekoliko freeware portova za WARP3D quake, doom, hexen, descent...
Ima ih jos al ne mogu da se setim mozda ce orange47 da dopuni ako i dalje ima ppc amigu

miniGL ima vise igara posto on nastavlja svoj zivot na OS4:

Hyperion komercijalni naslovi naslovi:
Heretic 2, Shogo, Quake II, Sin, Freespace, Gorky 17
http://hyperion-entertainment.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=55

Pored njih ima tu jos nekih novijih igara za miniGL, tipa QuakeIII, The Battle for Wesnoth i uglavnom linux portovi.

Takodje i stari Picasso96RTG odnosno Cybergraphics imaju odredjene akcelerisane graficke funkcije (mahom 2D, neka Phong sencenja i sl.) pa ima i jako lepih igara koje zahtevaju samo kompatibilnost sa istima.

Napalm, Foundation, Earth 2140, Exodus, Desert Racing, i sl..
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=47&products_id=358
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=47&products_id=468

Picasso 96 RTG (tako se zove na Amigi mada mu dodje isto sto i API) je postao osnovni za AmigaOS3.9 i sve novije graficke karte ukljucujuci i nove PCI koje imaju drajver za isti. Cybergraphics je napusten izmedju ostalog jer je u poslednjoj verziji V4x bio i komercijalan i nimalo jeftin. Picasso je bio besplatan od pocetka i iskljucivo na Villagetronic Picasso karticama, ali napustanjem amiga trzista VT je ostavio svoj RTG na besplatno koriscenje za sve novije karte jer se pokazao kao najbolje resenje. Inace bilo je jos nekih pokusaja u proslosti, (i kartica koje su nekompatibilne sa navedenim) ali s obzirom da su proizvodjaci softvera i igara odabrali ovaj, on je ostao do danas kao najbolji.

AmigaOS4 koristi tkz. AmiRTG (ReAction GUI) koji je baziran na Picassu i naravno podrzava sve iste kartice kao i stari RTG barem sto se tice 2D akceleracije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno