Šta je novo?

Amiga OS 4.0 Final

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
@ kovacm
ma sta si napo stim st-om u temi o amiga os.
@ mige
ma ok to za kvalitet ali cene su za snagu hardvera ipak prejake pa i brand pc nije po takvim cenama za iste performanse.Nesto ne vidim da so i ammigisti na zapadu poludeli za tim novotarijama vec se vise okrecu skupljanjem i budzenjem starijih amiga.
@ voodoo nbgd
naprimer fali mu autoconfig koji je na amigi od pocetka stupio na snagu.Nesto ko plug`n play samo mnogo naprednije a pojavilo se sa amigom jos davne 1985.Nisam siguran ali mislim da je i atari imao tako nesto.Ispravite me ako gresim.

Uvek je i uvek ce Amiga hardver biti skuplji od Pc-ja ! Kvalitet izrade amiginog hardvera je na najvisem mogucem nivou.

secam se kad sam pre par godina nosio A4000 tastaturu [sredjenu za A1200 tower] na "popravku" [neki tasteri nisu imali "odziv"], a covek koji je otvorio tastaturu je bio impresioniran, kaze da kvalitetniju tastaturu nije u zivotu video [!?] Ludilo :) Jeste kvalitetno al preskupo...

Btw, na youtube.com ima odlicnih klipova koji pokazuju kako funkcionishe OS4... npr ovaj je ok: http://www.youtube.com/watch?v=kWmMSPJZprQ

Poslednja izmena:
E mozda sam dosadan al evo sta sam dosad naso "PowerPC Architecture Emulator " evo i link:
http://pearpc.sourceforge.net/
Emulator emulira PPC arhitekturu ,znaci ne samo mac,ali na zalost zadnja verzija je iz 20.12.2005. posle toga je valjda i izasao mac sa intelom pa je verovatno zbog toga projekat i zapostavljen.Nisam video verziju za windowse ali za linux ima sto kod mene nije problem imam trenutno suse10.2(instaliran)i mandrivu 10 (da se instalira) jedino ti romovi i kopija os4

naprimer fali mu autoconfig koji je na amigi od pocetka stupio na snagu.Nesto ko plug`n play samo mnogo naprednije a pojavilo se sa amigom jos davne 1985.Nisam siguran ali mislim da je i atari imao tako nesto.Ispravite me ako gresim.

Sta fali PNP-u kod PC-a i Macintosha? :)
Mozda je za tadasnje standarde bio napredan ali danas malo teze.

Poslednja izmena:
@ kovacm
ma sta si napo stim st-om u temi o amiga os.

zato sto 1. nema atarista ovde 2. zanimljivo mi je posto je atari vs. amiga epska prica... ,)

btw jel moze neko da pojasni toliko hvaljeni "autoconfig" ??? na atariju nije bilo toga, morao si cesto lemilicu da uzimas u ruke :)

@kutija pnp na PCju nije 0 nego -10! ima bre da ocelavim i dole od idotarija koje windows moze da ti priredi...!

PNP zavrsava svojom pamecu tu sto ispise sta je ubodeno u komp.
Autoconfig:
Ubacis npr turbo kartu u expansion slot(a500,a1200) i prilikom butovanja kickstart odmah vidi sta je tacno ustekano u komp.Iz rom-a ubacene karte se ucitaju potrebni library fajlovi,handleri i slicno i sve odmah radi,netrebaju dodatni drajveri.Sve lepo odradjeno jos pri butovanju.Cisto i brzo nema potezanja za ucitavanjem sa diskova.
Inace biblioteke (library) su slicne sa dll fajlovima sa win-a.Razlika je samo sto se svaka biblioteka ucitava samo jednom bez obzira koliko je programa poziva,sto kod dll-ova nije slucaj.Jos da napomenem da su library retko prelazile duzinu od 100KB.Za razliku od pc-a amiga i mac su od pocetka pravljeni kao multitasking racunari pa je os i na najnizem stadijumu radio u multitaskingu cak i kad je podignut samo CLI (amiga dos) moze se simultano pokrenuti vise procesa odjednom.
Ali ko sto sam ranije rekao microsoft nije izmislio windowse vec ih je samo prekopirao i nasminkao za pc platformu.Mozemo samo misliti kako bi amiga os radio na hardveru na kome se pokrece windows.

Evo jos jedne ploce (sam440) koja bi trebalo da je lowcost za amiga os4,integrisana ati mobilna grafika i procesor na 600 mhz,4 sata uredjaja.Jos samo da zvanicno bude podrzana a proizvodi se u komsiluku,italija.
http://www.sam440.com/eng/index.html

Razlika je samo sto se svaka biblioteka ucitava samo jednom bez obzira koliko je programa poziva,sto kod dll-ova nije slucaj.
Netačno. Pošto su izvršni fajlovi (DLL-ovi i EXE-ovi) podeljeni u code i data segmente, koristi se ista code sekcija. Ako pokreneš pet instanci Notepada, koristi se isti kod za sve procese.

Da to i potkrepim:

A dynamic link library (DLL) is a library of functions and procedures that can be called from an application or another DLL. Using a library in this way has two major functions:

* It permits the sharing of code. The same DLL can be used by many other DLLs and applications. The Win32 API, for instance, is implemented as a series of Windows DLLs. Moreover, as long as multiple processes load the same DLL at the same base address, they can share the code in the DLL. In other words, a single DLL in memory can be accessed by multiple processes.
* It allows for component-based and modular development, which makes development and the upgrade process easier.

http://www.windowsdevcenter.com/pub/a/windows/2005/04/26/create_dll.html

Razumem ja da hoćeš da istakneš da je Amiga bila ispred svog vremena, ali da Windows kasni 20 godina, baš i nije tako.

Dalje,
Za razliku od pc-a amiga i mac su od pocetka pravljeni kao multitasking racunari pa je os i na najnizem stadijumu radio u multitaskingu cak i kad je podignut samo CLI (amiga dos) moze se simultano pokrenuti vise procesa odjednom.
Tako je i Windows NT (2000, XP) razvijan od početka. Hvala Bogu, Windows 9x mutante više skoro niko ne koristi.

Poslednja izmena:
Hteo sam samo da kazem kako je jos pre vise od 20 godina zamisljen jedan stvarno dobar sistem sto sadasnje vreme samo dokazuje.Nije mi jasno kako je jedna takva kompanija dozvolila da tako lako potone ko da su je srbi vodili.I nemoj da se sad neko nadje uvredjen nije namerno samo poredim.

Ovaj link ti ne radi

pa obrisi uglastu zagradu na kraju! :D

www.beotel.yu/~jamon/
Za razliku od pc-a amiga i mac su od pocetka pravljeni kao multitasking racunari pa je os i na najnizem stadijumu radio u multitaskingu...
Mac nije u pocetku zamisljen kao multitasking system!
Na Mac-u su postojali accesories programi - mali utility programi koje si mogao da pozoves u bilo kom trenutku (isto kao na Atariju). Tek od verzije 7 (ako se ne varam) Mac dobija kooperativni multitasking. A tek od MacOS X preemptive multitasking (dakle tek 2000. godine!!!!!). Ali zato MacOS X sije M$ sWinjdows u svakom segmentu za svetlosnu godinu!

Tako je i Windows NT (2000, XP) razvijan od početka. Hvala Bogu, Windows 9x mutante više skoro niko ne koristi.

da, da... pa tek sad sa dualcore procesorima Win vise ne zakucava ostatak sistema kad RAR nesto kompresuje u pozadini :D :D (naravno osim ako ne startujete vise instanci RARa - u tom slucaju moracemo da cekamo na quad procesore.... :d) btw NT se pojavio tek 1993...

Poslednja izmena:
Commodore je propao jer su insistirali na PC klonovima i Commodore 64, Amiga je bila zlatna koka u koju se minimalno ulagalo - eto tako su propali. :(

Commodore je propao jer su insistirali na PC klonovima i Commodore 64, Amiga je bila zlatna koka u koju se minimalno ulagalo - eto tako su propali. :(

Pa sa tim pc clonovima se bas zakitio dok im sa c64 i nije bilo tako lose ali nisu hteli da na vreme odustanu od osmobitnih masina.Secate li se samo promasaja sa c64gs konzolom koja je tad upala u rat izmedju sege i ninteda koji su tu bili na domacem terenu,a zatim i naknadno iscrpljivanje s projektom c65 koji nije ugledao svetlo dana.Mozda je svemu tome doprineo i preuranjeni izlazak CDTV posto su slicne masine od drugih proizvodjaca dosle dosta kasnije.Zelja commodora da postane lider na vise polja mu se obila o glavu.Inace dva najuspesnija commodorova racunara C64 i amiga nisu cisto njegov proizvod jer ih je komodor kao takve kupio i samo ih dalje unapredio.

Poslednja izmena:
meni samo nije jasno zasto je Commodore raspustio originalni HiToro team? Amiga2000 i Amiga500 su projektovane u evropi, bas u to vreme su otpustili ceo tim koji je bio odgovoran za orignalni Amiga koncept...
ECS i AGA je bila samo evolucija originalnog koncepta, vise nije bilo revolucije.... a osim toga bilo bi pravo cudo napraviti revoluciju kakvu je napravila Amiga 1985.

Ma nema danas vise revolucije samo sitna unapredjenja.Mada koliko gledam ove nove racunare integracija dolazi sve vise do izrazaja tako da ponovo dolazimo do situacije iz vremena amige i atarija gde je sve u jednom sa manjim mogucnostima prosirenja.Ne kazem da su ploce sa mogucnoscu prosirenja ugrozene vec da je sve vise integrisanih ploca koje uopste vise nisu lose .Cist primer je ga m55plus s3g koja jos ima i ekstra mogucnosti za prosirenja.Na kraju ako ovi iz amiga inc-a budu dovoljno pametni(mada sumnjam)mozda amiga koncept uspe malo da ozivi na ovim powerpc plocama jer ovo je prvi put da se pojavljuju neka resenja po relativno razumnim cenama.Mada u sustini nema razumnih cena dok se ne pocnu proizvodnje ogromnog broja primeraka i to u kini pa svidjalo se to nama ili ne.

PNP zavrsava svojom pamecu tu sto ispise sta je ubodeno u komp.
Inace biblioteke (library) su slicne sa dll fajlovima sa win-a.Razlika je samo sto se svaka biblioteka ucitava samo jednom bez obzira koliko je programa poziva,sto kod dll-ova nije slucaj.Jos da napomenem da su library retko prelazile duzinu od 100KB.Za razliku od pc-a amiga i mac su od pocetka pravljeni kao multitasking racunari pa je os i na najnizem stadijumu radio u multitaskingu cak i kad je podignut samo CLI (amiga dos) moze se simultano pokrenuti vise procesa odjednom.
Ali ko sto sam ranije rekao microsoft nije izmislio windowse vec ih je samo prekopirao i nasminkao za pc platformu.Mozemo samo misliti kako bi amiga os radio na hardveru na kome se pokrece windows.

Kad sam 1996. kupio laserski stampac za pripremu za stampu sa PostScript modulom i 10mb ram-a, drajver za PC je bio ~20 mb-a [kojeg sam morao da svuchem s neta modemom brzine ~4kbps] dok je amigin drajver za taj isti shtampach bio ~4kb! e TO je bila mashina :)

Eto cist primer prednosti PNP tehnologije.Uvek ti treba onaj veci drajver sa interneta.Sta ces marfijev zakon je cudo u pravom zivotu.

Ako je aplikacija dostojna zasto da ne.Svaki dobar program je dobrodosao.Zar ne bi voleo real 3d na atariju.

Pa sa tim pc clonovima se bas zakitio dok im sa c64 i nije bilo tako lose ali nisu hteli da na vreme odustanu od osmobitnih masina.Secate li se samo promasaja sa c64gs konzolom koja je tad upala u rat izmedju sege i ninteda koji su tu bili na domacem terenu,a zatim i naknadno iscrpljivanje s projektom c65 koji nije ugledao svetlo dana.Mozda je svemu tome doprineo i preuranjeni izlazak CDTV posto su slicne masine od drugih proizvodjaca dosle dosta kasnije.Zelja commodora da postane lider na vise polja mu se obila o glavu.Inace dva najuspesnija commodorova racunara C64 i amiga nisu cisto njegov proizvod jer ih je komodor kao takve kupio i samo ih dalje unapredio.

NETACNO!

Amiga jeste, uvezeni koncept. Tacnije, Commodore je 1984 kupio ovu malu kompaniju, za koju je bio zainteresovan i Atari, te je Amiga 1000 (koja je predstavljena jula 1985), prakticno bio racunar koji je Commodore samo spakovao u svoje kuciste. Doduse svi kasniji modeli su razvijani u laboratorijama Commodore-a u Evropi ili Americi.

E, sada sto se tice C64, stavri stoje ovako...

Jack Tramiel je polovinom sedamdesetih bio strasno iznerviran zbog zavisnosti Commodore-a od dobavljaca. Razlog je lezao u podmukloj prevari koju je Commodore-u napravio Texas Instruments. Naime, svojevremeno je Commodore, posle pisacih masina, proizvodio kalkulatore, a najznacajniji dobavljac poluprovodnika i cipova im je bio upravo Texas Instruments. Shvativsi koliko je veliko trziste kalkulatora TI je odlucio da i sam izadje sa svojim modelima. Da bi ovo uradio prvo je morao da izbaci neke od igraca iz igre, pa je tako pustio u prodaju modele kalkulatora cija je cena bila manja od cene po kojoj je Commodore kupovao cipove od TI-a!!! Da se ne bi u buducnosti opet nasao u ovakvoj situaciji Jack je odlucio da kupi neku od manjih fabrika za proizvodnju poluprovodnika. Izbor je pao na MOS Technology, Inc., (preskacem pricu o tome kako je Jack uspeo ovo da izvede, iako zasluzuje opis u, mozda, nekom drugom postu).

Jedan od glavnih inzenjera u MOS-u je bio i Chuck Peddle, on je uspeo da ubedi Jack-a kako je vreme kalkulatora proslo i kako buducnost pripada kucnim racunarima. Tako je nastao prvi Commodore-ov racunar PET. PET je postigao ogroman uspeh (zanimljivo je da je najveci strah od konkurencije u drugoj polovini sedamdesetih Steve Jobs imao upravo od Commodore-a i PET-a), i cela kompanija se uskoro preorijentisala na proizvodnju racunara. Sledeci veliki uspeh je doziveo VIC-20 racunar, a 1982 Commodore je predstavio C64.

O njemu ne treba trositi previse reci, C64 je u Ginisovoj knjizi rekorda kao najprodavaniji racunar svih vremena, 22.000.000 primeraka (ima teorija da ova brojka dostize i do celih 30.000.000)!!! Kako bilo C64 je pored svih HW/SW prednosti, koje ovde necu nabrajati, verovatno najznacajniji racunar svih vremena! I, da, u potpunosti je, 100%, delo Commodore-ovih inzenjera.

Zanimljiva je cinjenica da je zahvaljujuci vertikalnoj integraciji koju je Jack napravio sam Commodore proizvodio sve kljucne delove za C64: CPU (6510), zvucni cip (SID), video cip (VIC II), cime je ne samo obezbedio sebi slobodu od strane dobavljaca, vec i drasticno smanjio troskove proizvodnje. Tacnije kada se pojavio C64 je kostao 595$, dok su celokupni troskovi proizvodnje iznosili 135$!!!

Poslednja izmena:
ako vas interesuje kompletan text iz amigastyle posta mozete ga naci na http://www.atari-explorer.com/articles/articles-Jack-Tramiel.html

inace postoji jedan interesantan mit o Jack T. i Steve J.: davno, davno Jack T. je dao 10tak MOS procesora dvojici studenata za njihov projekat 'u garazi' jer ovi nisu imali para da ih kupe!! studenti su naravno bili Steve Jobs i Steve Wozniak... ,)

C64 je racunar koji je kompjuterski opismenio svet! povraca mi se kad cujem da danas imamo racunar u svakoj kuci zahvaljujuci Bill Gatesu! :vomit: :vomit: :vomit: :vomit: :vomit: :crash: bullshit! ...pa na kvadrat! zahvaljujuci Bill Gatesu danas imamo ovakve racunare kakve imamo - najgore moguce! (Mac je svetlosnu godinu ispred sWinjdowsa a voleo bih da isprobam i AmigaOS 4.0 cisto da vidim sta sve danas propustamo uz gosn. B. Gatesa....)

:wc:

Amiga 1000 jeste pocetni koncept ali on nije radikalno menjan sem sto je unapredjivan novim cipovima.Ista stvar je i sa pc racunarima bez obzira na promene magistrala i procesora.Kad malo dublje pogledate ipak je to IBM PC kakvim ga je davno predstavio ibm nista tu znacajno nije menjano.
Zato i jesu amiga,atari falcon i mac napredniji koncepti jer su drugacije zamisljeni.Danas to samo potvrdjuju najnovije konzole koje se plasiraju jer nemaju uzore u dalekim 80.godinama vec se arhitektura hardvera napravi od nule.Mad ovo moze da bude i zamka za projektante,setite se samo sege dreamcast,inferiorni hardver tog perioda koji je maltene sahranio segu.
Nego odosmo odavno u off covek samo pitao sta treba da bi se poterao amiga os4 ,a mi pocesmo o istoriji racunara.

Najbolje da nije menjano. Da se slučajno danas ne koristi 8-bitna ISA magistrala i asinhrona memorija? Jedino po čemu je današnji PC sličan onome od pre 20 godina je koncept sastavljanja od delova različitih proizvođača, sve ostalo je daleko promenjeno.

Pa taj koncept i jeste problematican :) jer je zbog ocuvanja kompatibilnosti i podrske za lagacy standarde razvoj IBM PC kompatibilnih racunara poprilicno spor. Tek posle 22 godine vidimo da se tezi objedinjavanju CPU i GPU tj stvaranju sistema sa custom cipovima koji mogu da preuzimaju odredjeni deo zadataka od procesora i slicno - nesto sto je Amiga imala 1985-e.

nazad na temu: Najavljeno je da ce Efika terati i AmigaOS4 i Morphos..... :)

Pa taj koncept i jeste problematican :) jer je zbog ocuvanja kompatibilnosti i podrske za lagacy standarde razvoj IBM PC kompatibilnih racunara poprilicno spor. Tek posle 22 godine vidimo da se tezi objedinjavanju CPU i GPU tj stvaranju sistema sa custom cipovima koji mogu da preuzimaju odredjeni deo zadataka od procesora i slicno - nesto sto je Amiga imala 1985-e.

ajd jedno pitanje bash sto se tice arhitekture:
kako radi overlay na PCju? kapiram da je amiga imala prednosti prilikom scrola da ako hocete npr. da napravite fine scroll samo menjate pocetak video memorije za npr. 160byte-a pri svakom VBLu sto vas kosta ~4 takta.
Ono sto me interesuje kako overlay uopste radi (na PCju ili bilo kojoj drugoj platformi)? sve sto se iscrtava preko overlay trosi 1% CPU na modernim masina... pa i na starim tipa PII/300MHz!
Da li je to neki sistem gde se slika sa npr.TV kartice kopira direktno u memoriju graficke kartice a ova opet na mesto predvidjeno overlayom chita podatke iz nekog overlay buffer?!??
Ovo pokusavam da saznam vec par godina ali nigde nema lepo i kompletno objasnjenje na netu!
ali uopste ne mogu da provalim koji je to sistem jer da bi se prikazao PAL signal treba setati 30MB/s okolo po memoriji...

sve ima svojih prednosti i mana... na Atariju ste recimo mogli kompletnu memoriju ravnopravno da koristiti (danas to zovu UMA - Unified Memory Architecture) sto je za posledicu imalo da ste onaj "trik" sa fine scrollom mogli da uradite nad recimo svih 4MB memorije a ne samo nad 0.5MB chip RAMa kao kod Amige.

Mislim i PC je doneo sjajne stvari ali glavni problem, odnosno razlika je bash u OS-u. Windows je stvarno nesto najgore sto je ikada napravljeno. Danas Mac radi na istom HW kao i Windows a sije ga za dva koplja... :) najace mi je sto sad napokon ima testova tipa Photoshop za Windows vs PS za MacOSX (100% isti hardware): u svakom slucaju sav software radi brze pod MacOSX.

EDIT: samo da dodam da je i Amiga sa Cooperom izazvala totalni shock kod mene kad sam prvi put video dve totalno razlicite rezolucije na jednom ekranu u workbenchu!!

Poslednja izmena:
Hehe trikovi sa coperom.Kakvi su to fazoni bili.Najacu arhikteturu ,po meni, je predstavio atari sa falcon modelom(kovacm mozes da likujes).Sto se magistrala tice na pc samo to ijeste razlika umesto 8-bit imamo 32 ili 64-bit i to je to nema tu dalje nikakve razlike.Sva dalja ogranicenja poticu odatle jer pocetni koncept nije zamisljen da se radikalno menja.Sve sto se dobilo dobilo se povecanjem megaherca.
Znaci moci ce Efika i os4,verovatno ce onda i sam440 moci (ili biti podrzan).Slicna koncepcija ali se meni nekako vise svidja.Inace mozemo ocekivati da ce moci da se nabavi i kod nas tako da ne moramo da idemo preko.

O Sam440 se uveliko prica da ce terati AmigaOS 4.0, MorphOS, Linux..., o Efika ploci (koja je vec u prodaji), se takodje uveliko prica da ce raditi i sa OS4.0. Ne zaboravimo i AMY projekat, pa i ACK, turbo kartice i ploce, te Denisov Minimig...

Sve u svemu uz OS4.0 koji je definitivno zavrsen, ceka nas zanimljiva 2007 kada je Amiga HW u pitanju.

2890.jpg

Nazad
Vrh Dno