Šta je novo?

Amiga OS 4.0 Final

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Ovaj mini kojih je to dimenzija otprilike s obzirom da je kompletna a500 (zasad) unutra?

@kovacm
Kod amige su onih osnovnih 512kb (kasnije 1 i 2mb) jesu bili uma tipa (takozvani chip ram) i samo tom delu rama su mogli da pristupaju specijalizovani cipovi,dok je resto rama (fast ram)bio dostupan samo procesoru.Inace i sam UMA ima svoje mane jer zbog osobine da svi cipovi mugu da mu pristupe rad sa njim je znao dosta da usporava procesor ako se program koji se izvrsava nalazi u njemu.Mozda danas to kes memorija moze da nadoknadi,ali mislim da je bolje da jednom delu memorije pristupa samo centralni procesor.Inace sve amige su bile primetno brze nakon dodavanja fast rama ,ponekad i duplo brze.Jeste bilo lepo kad se zaposli coper cip da kopira blok memorije i uradi to brze nego sto bi procesor to uradio ali se to plati na drugoj strani.

Problem sa kucnim Amiga modelima je bio u tome sto su isporucivani samo sa CHIP memorijom, dok se procesorska FAST memorija posebno dokupljivala. Procesor je bez FAST memorije bio u situaciji koji imaju specijalizovani cipovi na Atariju ili kompatibilcima - mora da ceka da dobije podatak iz memorije koju adresira Agnus (Alice kasnije). Kada se doda FAST - procesor ima svoju memoriju, cipovi svoju - i eto veselja :) Cinjenica je da je memorija bila skupa u doba pojavljivanja Amige (1000) ali je stvarno *****ski bilo izbaciti A1200 bez ijednog lezista za FAST ram (72pinski simm npr)...

@kovacm: Overlay radi bas tako kako mislis

Da li je to neki sistem gde se slika sa npr.TV kartice kopira direktno u memoriju graficke kartice a ova opet na mesto predvidjeno overlayom chita podatke iz nekog overlay buffer?!??

Sjajno je sto je u Amiga OS4 ostavljeno povlacenje ekrana i uopste SCREEN/WINDOW koncept...

SCREEN/WINDOW koncept pa to i jeste glavna fora.Zato mi se linux desktopi i svidjaju ne dodjes u situaciju da kopas po desku kad ti je pokrenuto vise programa odjednom.Na linuxu uzmes lepo kad zatrpas desk ti otvoris drugi i na njemu pokrenes druge programe koji ti trebaju.Kod amige su obicno sami programi otvarali svoj screen i lepota.Nakon instalacije multicx-a klikom na oba tastera na misu setas izmedju screen-ova i lepota.Cini mi se da je ovo radio dmouse koji je kasnije postao deo multicx.Voleo bih da na PC-u postoje tako korisni i sveobuhvatni i kratki programcici.
Ali stvarno je bilo bezveze sto nije imala nikakva podnozja za fast ram u kucnim varijantama.Ovaj bezobrazluk su kasnije nastavili i proizvodjaci turbo karti tako sto su ili lemili ram na kartici ili stavljajuci "nestandarne slotove" ali na svu srecu i to se zadnjih godina promenilo.

"MC68000 je CPU sistema. Svi drugi resursi su pod njegovom kontrolom. Sva tri custom chipa imaju kontrolne registre u koje motorola može da piše/čita i na taj način kontroliše rad custom čipova. Motorola komunicira sa ostatkom računara preko adresne magistrale i specijalnih kontrolnih linija. Sa blok dijagrama (nemam skener :() se vidi da se custom čipovi ne nalaze direktno na motorolinoj adresnij magistrali nego na RGA adresnoj magistrali. KAda motorola započne ciklus koji za cilj ima custom čipoce ili ChipRAM, Gary proverava da li je ChipRAM data magistrala slobodna, ako nije neće dati DTACK (data trensfer acknowledge) signal za korišćenje ChipRAM data magistrale motoroli. Kada ChipRAM data magistrala bude slobodna Gary će dati DTACK signal Motoroli i ona će izvršiti svoj bus ciklus. Kako ChipRAM data magistrala radi na 14,32MHz (duplo brže od Motorole) pa samim tim ima i duplo veću propusnu moć od Motorole, Motorola obično ne mora dugo da čeka da ChipRAM data magistrala postane slobodna. Motorola može direktno (preko svoje magistrale) da adresira (pristupi) ROMu, FastRAMu (expansion slot) i ulazno/izlaznim chipovima.
Tri custom čipa omogućavaju brzu manipulaciju grafickim i audio podacima u chaip ramu. Agnus, prvi custom chip, moze da kontrolise i podesava druga dva custom chipa, Denise (grafika) i Paula (zvuk i flopy), preko RGA (register adress) magistrale. Agnus moze da podesava i chipram zbog DMA (Direct Memory Access), niz podataka koji se prenose bez opterecenja CPUa. DMA kanala ima 25 ali to ne znaci da oni rade paralelno jer je i dalje samo jedna data magistrala. 25 kanala postoji da bi se sto brze prelazilo sa jednog na drugi kanal uz sto manje podesavanja. 25 kanal je podeljeno na 4 DMA kanala za 4 audio kanal, 6 kanal za 6 bitnih ravni (mogu biti bilo gde u chipramu), 2 DMA kanala za bliter... Sva ova premestanja podataka se vrse preko ChipRAM magistrale koje je nezavisna od Motoroline magistrale i po potrebi se moze potpuno izolovati od Motorole. Glavna prednost ovako razdvojenih magistrala je da Motorola moze preko svoje magistrale da adresira RAM, I/O chipove ili FastRAM dok Agnus i custom chipovi adresiraju ChipRAM. Ovim je postignut interni paralelizam rada custom chipova i CPU. Jedino Copper i Bliter chip "kradu" cikluse Motoroli ali oni obavljaju poslove koje bi inache morao da obavlja sama Motorola samo sto oni rade to mnogo brze.

Sinhronizacija na ChipRAM magistrali

Gary i Agnus kotrolisu rad ChipRAM magistrale, pored toga sinhronizuju rad Motorole sa ChipRAM magistralom. Kako Motorola i ChipRAM ne rade na istoj frekvenciji moze se desiti da Motorola zapocne rad na ChipRAM magistrali u pogresnom trenutku. Ovo se ispravlja tako sto Gary ne da DTACK signal dovoljno dugo Motoroli da bi se uskladila sa ChipRAM magistralom. Kontrola nad ChipRAM magistralom izmedju Motorole i Agnusa je resena tako sto Agnus javi Garyju da preuyima ChipRAM magistralu tako sto salje signal DBR. Kada Motorola hoce da pristupi ChipRAM magistrali, Gary ne daje DTACK signal i na taj nacin se Motorola zadrzava dok ChipRAM magistrala ne postane slobodna."

ovo je citat iz mog maturskog rada iz 1997/1998 :D

btw nisam siguran kako je na atariju st reseno ali znam da se npr. shifter (video chip) nikada ne sudara sa motorolom ;) citao sam text Shiraz Shivji kako je bio sav odusevljen jer je uspeo da optimizuje ST tako da bas nigde nema zastoja... dok npr. Atari Falcon jeste imao veliki problem za pristupom memoriji jer je u modu sa 256boja imao i do 30% usporenja! mada kad se dodata FastRAM radi mnogo brze. TT je isto imao FastRAM (doduse na Atariju se FastRAM zove TT Ram :) ali posto je amiga prva uvela "fast RAM" taj naziv se odomacio i na atariju)

:wave:

Poslednja izmena:
Pa i kod a1200 na 256 boja se ceo komp uspori sto ce reci da je mem protok dovoljan za 16 boja ali za 256...........

nema veze :) sad ionko imamo turbo/gfx karte koje prevazilaze ove mane odnosno ogranicenja... arhitekture su bile svakako vrhunske i inovativne u svoje vreme, daleko ispred PrC kanta!

btw Shiraz Shivji je bio jedan od rukovodioca u CirriusLogicu posto je napustio atari (sa nekoliko svojih kolega) posle zavrsetka Atari TTa...

Najveci problem PrCa danas je OS. Ovo je katastrofalno: da M$ sada (2007. godina) isporucuje OS koji je na nivou MacOSX iz 2002 (search, compozitni desktop Quartz extreme, novi printe sistem koji ima podrsku za transparentne objekte...)!
i OPET cu reci da mi se povraca kad cujem da zahvaljujuci M$-u imamo ovakvu SUPER tehnologiju. Pa oni su najvise UNAZADILI celu planetu sa polu-proizvodima i krsh resenjima koja plasiraju pola decenije kasnije na trziste (samo zato sto su apsolutni monopolisti)!!!

btw bacite pogled na steve ballmera; haludza je odlicno opisao sta mu se desilo.... :)

ovaj Mac po kome sada kuckam mi je ubercool jer ima slicne shortcutove kao i Atari pa se osecam kao kod kuce :)

Poslednja izmena:
Pa i sa prvim izdanjem win-a je bilo ono e gotovo je sad svi morate da kupite misa jer evo neceg sto ce izmeniti racunarski svet.Nema veze sto vec mac,atari,amiga,acron (ako sam nekog izostavio izvinite) gotovo ne mogu da se koriste bez istog.A da su promenili svet racunara vidi se danas.Jeste da su svi ovi os-evi imali da se izvrsavaju na propisanom hardveru ali zar je to opravdanje za ovakav haos na pc-u?
Nego necete da verujete sta mi se najvise svidjalo na st-u?Tastatura verovali ili ne ne znam kakav kvalitet iste je bio ali mi se dizajn oduvek svidjao.Nekako mi bio lepsi od amiginog al nemojte me sad drvljem i kamenjem.

Poslednja izmena:
e pa treba! :D evo ja sam malo programiram na Falconu (wet.atari.org, setio se posle 5 godina... :D) i tek sad vidim koliko je krsh ona atarijeva tastatura; mada, ruku na srce, ST jeste imao malo bolju tastaturu od Falcona... i btw bash lepo sto ti se od CELOG racunara najvise svidela tastaturua! :D :D :D

e pa treba! :D evo ja sam malo programiram na Falconu (wet.atari.org, setio se posle 5 godina... :D) i tek sad vidim koliko je krsh ona atarijeva tastatura; mada, ruku na srce, ST jeste imao malo bolju tastaturu od Falcona... i btw bash lepo sto ti se od CELOG racunara najvise svidela tastaturua! :D :D :D

Pa i Amiga je imala trash tastaturu (bar moja 500-tka, 1200-tka i 4000)... Mac je neprevazidjen po tom pitanju (bar moj iMac G3/400 i tri PowerBook-a do sada :) ).

Poslednja izmena:
Sory kovacm ali stvarno nikad nisam imao priliku da koristim atari st (osmobitne jesam) par puta sam samo video racunar uzivo u komisionu i jednom valjda 260st isto u komisionu bez prilike da ih ikad cackam jer u mom kraju nisu bili popularni pa nisam poznavao ljude koji su ih eventualno imali.Mislio sam na dizajn bas mi se svideo a kvalitet je vec nesto drugo.
Dosta davno sam cuo da je navodno na A500 v1.2 bila najkvalitetnija tastatura u amiga svetu

Poslednja izmena:
Pa i Amiga je imala trash tastaturu (bar moja 500-tka, 1200-tka i 4000)... Mac je neprevazidjen po tom pitanju (bar moj iMac G3/400 i tri PowerBook-a do sada :) ).

da ali je ipak imala bolju nego ST... ne znam odakle im ideja da naprave onakvu tastaturu mada mi je pre 20 godina bash bila super :D

a sto se tice danasnjih tastatura: sa MacBooka sam do sada pisao sve ove postove i slazem se sa tobom da je to najbolja tastatura! :D ,)

@dejan ma opusteno... zezam se, gotivno mi je sto si napisao da je od celog kompa najbolja tastatura :D to me podseti na ono: "kupujte atari, uvek moze ponestati drva za potpalu!" :D

da ali je ipak imala bolju nego ST... ne znam odakle im ideja da naprave onakvu tastaturu mada mi je pre 20 godina bash bila super :D

a sto se tice danasnjih tastatura: sa MacBooka sam do sada pisao sve ove postove i slazem se sa tobom da je to najbolja tastatura! :D ,)

@dejan ma opusteno... zezam se, gotivno mi je sto si napisao da je od celog kompa najbolja tastatura :D to me podseti na ono: "kupujte atari, uvek moze ponestati drva za potpalu!" :D

Nadam se da mislis na MacBook Pro, jer ako ti je MacBook tastatura najbolja, onda nisi jos nista video :)

MacBook Pro odnosno PowerBook G4 Alu tastatura je najbolja (uz IBM-ovu) kada su notebookovi u pitanju ;) Ipak, Apple (po meni) ima bolju tastaturu, jer su tasteri pune velicine, za razliku od IBM-ovim koji su manji i vise ispupceni.

Mada, dosta OT-a :)

Ma ajde dajte nam negde temu na forumu za nas nostalgicare pa da zapocnemo rat.Jeste spectrum je bio bolji od c64.Ma sta ti znas cpc464 je zakon.Aha ali je atari 800xl majka jana za sve 192 boje na ekranu.
O boze kako mi nedostaju ta vremena.Ovaj rat korisnika AMD vs INTEL je smesan.
Amiga je bolja od svega ostalog.

vidi ti ovo! ti bi odmah uleteo u flame war :D

ja bih stvarno vise voleo da diskutujem o stari racunarim jer tu ima stosta novog da se nauci. ovo danas pisanje o hardwareu je tesko smaranje... 150gigaBita transfer, 160mega fillrate... ma dosadno. nemozes skoro nista novo nauciti, previse se udaljilo od metala (kako neki vole da kazu :) ). pa i na celom internetu stvarno dobrih i strucnih tekstova ima na 3-4 sajta.

btw jel 800xl stvarno mogao da prikaze 192 boje? negde sam video link kako su uspeli da izvuku 30tak boja na spectrumu. ma ono je bio show program... :D

"Ovaj rat korisnika AMD vs INTEL je smesan." isto ****** drugo pakovanje ,)

ti dejane spomenu Acorn ako se ne varam... ne znam da li znate ali ARM procesori koji se danas koriste u mobile uredjajima su delo Acorna. Zao mi je sto nikada nisam video nesto sa Arhimeda, kazu da su bili daleko mocniji od Atarija i Amige... ma ima puno tema za pricanje o starim racunarim, stvarno bi mogli da otvorite jednu sobicu :)

Jeste fali ono vreme kad si mogao da naucis kako ceo racunar funkcionise.Knjigu commodore za sva vremena jos uvek cuvam mada je sva raskupusana.Spektrum prirucnik sam nekome pozajmio i boze oprosti.Bese vreme kad hoces da napravis nesto izuzetno ti potegnes svo znanje o doticnoj masini i vise od poznatog pa rasiris rezoluciju i po borderu na spectrumu, ili koknes sprajt u border na c64.Imali ljudi znanje i vestinu da to iskopaju i urade.Danas kad neko napravi nesto izuzetno onaj ko to hoce da vidimora da kupi najnoviji procesor i graficku i nafiluje sa mnogo rama i da se pomoli bogu da proradi kako treba.
Za 800xl onako neobavezno mislim da sam dosta davno procitao da ima paletu od 256 boja ali da je maksimum 192 i koliko se secam tehnika mi lici na amigin ham mod znam da sam se dugo palio na taj komp ali mi je posle stigla a500 tako da sam sve ostalo zaboravio.
Kad vec pomenusmo arhimeda secam se najava tog racunara kao i da je mnogo jace delovao od tadasnjih amiga i atarija.Sad se ne secam najbolje ali cini mi se da je imao risc procesor na 2-3 mhz koji je sio ostale procesore na vecem taktu ili sam se samo tripovao.

Kakvo bogohuljenje................
Ja do sad ne videh bolju tastaturu od prvih 500-tki.
Jedino profi IBM moze da je pridnje ali i to tesko.
-Solim

Hvala milanbb gledao sam ovog arhimeda sto bio kao a500 32-bit risc procesor na 8mhz.
prva kucna 32-bitna masina

Pa MC68000 je 16/32 bitna, ima sve registere 32bitna samo joj je eksterna magistrala 16bitna! Sto ce reci MC68000 je vise 32bitna nego 16bitni CPU. Ma masina pogotovo u poredjenju sa pre x386 procesorima... :D

Ma ne 68000 je cisto 16-bit procesor koji ima 32-bit registre jer i z80 je imao 16-bit registre ali je ipak bio 8-bitni.Inace je 68000 bio ala za 286 na istom taktu a i nekako je imao normalniji pristup memoriji (nisi morao memoriju da delis na stranice) e sad ne znam jel 68000 uopste pravljen da bude kompatibilan sa motrolinim 6800 8-bitnim serijama procesora.
E sad jedno glupo pitanje zasto malo ,malo pa naletim da je 6502 motorolin procesor kad nije jer koliko je meni poznato pravio ga je mostec ,a kasnije sam commodore.Mozda brkaju zbog oznake M6502 i M6510.Da je motorolin procesor valjda bi bio 6802.

6502 su razvijali inzenjeri MOS-a koji su nekada radili u Motorili. Inace 6502 je radjen kao jeftinija verzija nekog Motorolinog procesora (ne znam tacno napamet kog procesora, ali svejedno). Odatle verovatno dolazi do zabune. Inace 6502 i 6510 se i dan danas proizvode! :)

Ispamovali ste tred za medalju :)

Ajde sada ako neko moze neka postuje linkove ka hardveru kao sto je EFIKA i ostalom hardveru na kome je moguce voziti Amiga OS.

Ukratko:

1. Oficijelni hardver na kome radi OS4.0 je AmigaOne. Obzirom da ovu plocu vise ne proizvodi britanski Eyetech, moze se nabaviti samo kao polovna. Sav ostali hardver, jos uvek ne radi sa OS4.0, vec je planu njihova podrska.

2. Shark PPC kartica za A1200 ce verovatno raditi sa OS4.0.

3. Postojece PPC kartice (Phase5 i DCE) za A1200 i A4000, navodno, mogu da rade sa OS4.0. Negde na netu sam naleteo na likove kojima je ovo poslo za rukom.

4. Efika je G3 ploca koja radi pod Linuxom. Predvidjena je podrska za MorphOS i Amiga OS4.0. Ovo su potvrdili i Raquel Velasco i Bill Buck iz Genesia. Ima nekoliko vesti o ovome na netu. Ali trenutno Efika NE RADI pod OS4.0

5. SAM440 je delo italijanske firme i razvija se sa idejom da radi pod OS4.0. Ploca je u razvoju. Gotov je prototip i ocekuje se serijska proizvodnja u Q1 2007.

6. AMY05 ploca se razvija vec neko vreme sa osnovnom namenom da gura OS4.0. Trebala je vec neko vreme da bude gotova, ali izgleda da je negde zapelo u razvoju.

7. Adamov ACK projekat se odnosi na zasebnu plocu i turbo karticu za klasicne Amige. Obe bi trebale da podrzavaju OS4.0.

8. Denisov minimig definitivno nece raditi pod OS4.0, jer je u pitanje A500 - FPGA Remake :)

Zakljucak: Jedini hardver koji radi pod OS4.0 je AmigaOne ploca, pokojnog Eyetecha. Sve ostalo je pod: videcemo. Uglavnom dva kljucna raspleta, Efika i SAM440 se ocekuju u narednih nekoliko meseci.

Ispamovali ste tred za medalju :)

Ajde sada ako neko moze neka postuje linkove ka hardveru kao sto je EFIKA i ostalom hardveru na kome je moguce voziti Amiga OS.

nostalgiraci, nostalgiraci, nostalgiraci, nostalgiraci, nostalgiraci! ajmo sada svi! :banana:

http://www.youtube.com/watch?v=HMhrRovP9qA

ozbiljno otvorite neku sobu za nostalgicare, gde bi pravila bila malo opustenija jer tamo ce postovati samo oni koji imaju bar 25 god. :D

btw Amigastyle mislio si na 6800 - "6502 je radjen kao jeftinija verzija nekog Motorolinog procesora"

Ma ne 68000 je cisto 16-bit procesor koji ima 32-bit registre jer i z80 je imao 16-bit registre ali je ipak bio 8-bitni.Inace je 68000 bio ala za 286 na istom taktu a i nekako je imao normalniji pristup memoriji (nisi morao memoriju da delis na stranice) e sad ne znam jel 68000 uopste pravljen da bude kompatibilan sa motrolinim 6800 8-bitnim serijama procesora.
E sad jedno glupo pitanje zasto malo ,malo pa naletim da je 6502 motorolin procesor kad nije jer koliko je meni poznato pravio ga je mostec ,a kasnije sam commodore.Mozda brkaju zbog oznake M6502 i M6510.Da je motorolin procesor valjda bi bio 6802.

Motorola nema segmente kao 286 jer je bliza 32bitnim procesorima! 286 ima 16bitnu adresnu magistralu dok MC68000 ima 24bitnu adresnu magistrlu sto joj omogucava da direktno adresira 4MB! (286 moze direktno da adresira samo 64KB i zato ima memoriju podeljenu na segmente...)
Pogledaj razliku izmedju 286 i 386 (nebo i zemlja) a onda pogledaj razliku izmedju MC68000 i npr. MC68020. btw i na Wikipediji pise za MC68000 da je 32bitni CPU... imas i lepo objasnjenje zasto.

btw sad sam nasao slucajno " VMware and similar virtualization software for the x86 must employ very sophisticated techniques to trap and virtualize the execution of certain instructions. These techniques incur some performance overhead as compared to a VM running on a natively virtualizable architecture such as the IBM System/370 or Motorola MC68020."
i sad posle 20 godina nadjes potvrdu koliko je MC bila bolja od Intela... prosto neverovatno kako je losija tehnologija uspela da postane dominantna (Wintel)...

Mislim da je veci problem bila platforma, PC je ipak bio standard koji je svako mogao da proizvodi i koji su spasli tajvanski i kineski clone-copy maheri plus sto je proguran u sigurno trziste poslovnih masina koje je MORALO da se odrzi...

Te kobne 90'e godine je jedino preziveo Apple nudeci maltene specijalizovane DTP/Audio masine i polako cupkajuci stek para iz 80'ih, kada su videli da tako vise ne moze povukli su Jobsa nazad i napravili iMac...

A to da losiji pobedjuju bolje, vidjamo svaki dan :(

Poslednja izmena:
Pa sta je tu cudno i sonijev betamax (ko se ovog seca) je pao pored jvc vhs standarda zato sto je u startu bio laksi i jeftiniji za proizvodnju.
Ista stvar je i sa motorolom da su se njeni procesori vise prodavali i njihova cena bi bila niza.Inace veliku ulogu da IBM uzme intelov procesor je odigrao sam Bil Gates jer je kupio operativni sistem za intelov procesor (bese cpm2 malo preradjen i preimenovan u msdos1,pcdos,dr dos).Doduse IBM je tu ucinio jedan pametan potez trazeci od intela da obezbedi jos jednog proizvodjaca intel kompatibilnih procesora.Znam da je na ovaj korak ubedjen AMD koji je tada razvijao svoj procesor pa su zato cesto na sudu ova dva proizvodjaca.Ne znam dali je intel imao dilove sa cyrx,TI i jos nekima koji su pravili x86 procesore.Inace su pobedi PC najvise doprineli tajvanski klonovi i sto su svi sve razvijali negledajuci sta dalje radi IBM iako je predstavio neke dobre stvari sa sledecim modelima.

Heh, da, ironija - IBM koji je predstavio PC je pukao sa PS/2 :)

Nazad
Vrh Dno