Šta je novo?

Amiga OS 4.0 Final

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
....da smo tako matori :D :D :D :D

Koji sabor matoraca i penzionera ovde :) Podsecate me na borce iz WWII koji pricaju kako su ubijali Nemce :)

Salu na stranu, ja sam trazio i trazio ali nigde ne videh nista sire o OS4 od onog sto je prezentovano na gore pomenutom sajtu.

I koja je perspektiva ovog sistema, sem da pokrene secanja na nekada sjajan koncept?

Poslednja izmena:
kapiram da mozes da odradis 90% svakodnevnih poslova :) pored toga na handle uredjajima mislim da bi bio idealan! Symbian je dobar ali ne preterano brz na 200MHz, pored toga Amiga ima neuporedivo kvalitetnije i bolje programe za sve primene, programi na Symbianu su uglavnom igracke. Ja pokusavam da iskopam neku varijantu za Atari emulator na E61 jer bi time dobio 1.000.000 vrhunskih programa kakvi za Symbian tek treba da se pojave. (da ne pricam da za Amigu i Atari postoje web serveri, sql serveri.... stvari o kojima Symbian moze samo da sanja :D)

Koji sabor matoraca i penzionera ovde :) Podsecate me na borce iz WWII koji pricaju kako su ubijali Nemce :)

Salu na stranu, ja sam trazio i trazio ali nigde ne videh nista sire o OS4 od onog sto je prezentovano na gore pomenutom sajtu.

I koja je perspektiva ovog sistema, sem da pokrene secanja na nekada sjajan koncept?

Pa ono shto je vrhunski je PageStream - zahvaljujuci tom programu sam opstao na Amigi ~10 godina duzhe nego drugi... a uradio sam tonu priprema za shtampu, chasopise, knjige... Pgs je neshto kao Illustrator i QuarkXpress u jednom... Potom tu su trekeri [u to vreme FastTracker muz program je "uginuo", pa sam koristio OctaMED SoundStudio i DigiBooster [128 kanala], a s obzirom da sam imao PPC sa grafichkom, mogao sam i da uzhivam u 3D igrama [dodushe konverzijama s PC-a] a uz to sam i malo hakerisao i odlicno se provodio :) A da ne pominjem odlichne kompjuterske partije koji su se odrzavali 1 ili 2 x godishnje u Beogradu, NS-u, koji su organizovali moji prijatelji iz Corrosiona [crsn.com]... Jednostavno, neponovljivo vreme :)

Medjutim, s pojavom Renoise trekera... i uchenjem ostalih Adobeovih programa [tipa AfterEffects, Premiere, Photoshop, Illustrator, Wavelab...] sve je krenulo Uzbrdo :) s PC-jem a i ja s istim. :,,:

pa, Iskreno... postoji potencijal i ima dosta fanova ali nema finansijera... i programera koji bi bili placeni da odrade sve kako treba... od nekih sajtova koji su meni potpuno OK sto se tiche amige je amigaworld.net, amiga.org ali i amiga alternative tipa http://www.pegasos-suisse.com/ ili http://www.pegasosppc.com/ i http://www.morphos.de/

kSymbian je dobar ali ne preterano brz na 200MHz, pored toga Amiga ima neuporedivo kvalitetnije i bolje programe za sve primene, programi na Symbianu su uglavnom igracke. Ja pokusavam da iskopam neku varijantu za Atari emulator na E61 jer bi time dobio 1.000.000 vrhunskih programa kakvi za Symbian tek treba da se pojave....

kasno - http://www.apple.com/iphone/phone/ ! :)

Daleko od toga da je kasno, ali je i dalje potrebno mnogo ulaganja sto nikako da se desi jer su investitori spremniji da uloze u Google ili Apple nego u nesto 'novo' :(

ma salim se da je kasno :) samo malo hajpujem i ovde oko novog iPhone-a.

na wikipediji pise da ce apple biti prilicno restriktivan ka 3th party iPhone software developerima...

Ajde sto stalno upadas sa Atarijem, nemoj sada i sa "kalifom umesto kalifa" ;)

Pre oko godinu dana sam procitao na netu kako je neko pokrenuo AmigaOS4 beta na klasicnoj A1200 naravno PPC + BVision i utisci su bili prilicno povoljni, nije bilo velike razlike u brzini u odnosu na AmigaOne bez obzira na daleko slabiji harware....
Svojevremeno sam prodavao kompletnu A1200 sa PPC 603e@200MHz 040@25MHz 64MB, Bvision 2 (permedia 2) 8mb, Elbox kuciste, hdd, CD, modem... za 300E ali posto je svima bilo skupo prodao sam samo PPC + Bvision za 315 $ koliko se secam a A1200 u kucistu i dalje imam (trebao mi je hitno novac uvodio sam grejanje)... Nisam preterano zagrizen u Amigu uglavnom sam je koristio za igrice i slusanje modula, tako da mi tako dobra turbo i graficka karta nisu trebale, po meni malo bezveze igrati Doom ili Quake 1 & 2, Descent, WipeoutXL... kada sve to odlicno radi na P1 od 10E. Najvise me je nervirala uzasna sporost internog IDE kontrolera, sto je i normalno za 1992..
Kako imam dosta obaveza postao sam dosta lenj jer ipak na Amigi je dosta toga komplikovanije nego na PC-u (i harverski i softverski), to je ipak komp koji trazi dosta vremena i postovanja.... Najvise bih voleo A1200 u istom kucistu sa sledecim karakteristikama:
1. CPU 030, 040 ili 060 sa CPU po mogucnosti sa podnozjem za svaki (kako bi upgrade bio sto bezbolniji
2. par podnozja za 72 pin SIM ili SDRam memoriju (sve jedno)
3. par puta brza AA grafika (VGA, RGB, S-VHS izlaz)
4. 16bit zvuk
5. HDD kontroler koji podrzava ATA133 standard
6. Ugradjen HDD i DVDRW
7. slot za GFX ko kod laptopa
8. Integrisani na ploci USB, LAN, WLAN, Sata, serial (sve sto treba jednoj normalnoj ploci)
da se ovako nesto proizvodi bez problema bih platio 200-300E

Mislim da je beta tim i terao OS4 na 1200/4000 PPC kartama pre nego sto se pojavila (i nestala) AmigaONE.

ah da sasamil ti si prodavao Amigu za 300e. ali nisam imao tad para... shit. Anyway kupio bih A1200+bar 030 (prodavao je neko iz hrvatske ali mislim da je trazio mnogo vishe za mnogo manje :D)

mada bih sacekao da vidim na cemu i kako radi OS 4.0 ... ako neko sazna da je neko poterao OS 4.0 neka javlja naravno :)

Kako citam, izgleda da je Amiga OS4 za PPC kartice sledeci "release" od Hyperiona, ocekuje se do kraja prvog tromesecja 2007.

Poslednja izmena:
Pozdrav za mog prijatelja DJ Nicka !!

Amiga je otisla u penziju, onda kada je lik sa mog avatara penzionisan !

Poslednja izmena:
dobar ti potpis markokikinda :D

http://www.intuitionbase.com dobar sajt!

ajte da vas pitam amigiSTi: da li postoji za Windows program koji kao na Amigi moze da prikaze sliku sa aktivnom animacijom (npr. sat sa sekundama ili tako nesto...) u visokoj rezoluciji dok se bootuje OS?

^ Lol, pa gde moze CPU da "razmishlja" dok radi HDD na PCu ? :)

Dual Core ? :D

Pozdrav za mog prijatelja DJ Nicka !!

Amiga je otisla u penziju, onda kada je lik sa mog avatara penzionisan !

hey pozz Mige :) Long time No See.
anyway, ja koristim na win-u Windowsblinds[zakrpa za GUI] i sistem izgleda prilicno OK jedino sto ne radi pod svim programima. A takodje ima dodatak za bootovanje [vidim da ima u instalaciji ceo dir sa gomilom slika koje se mogu prikazivati prilikom bootovanja, ali teshko pod dos-om :)

trenutno imam core2duo, 2gb ram-a, svashta neshto ali PC i dalje zeza :(
sveukupno nisam spojio ni mesec dana da mi se neshto na PC-u ne "pokvari". al sta ces, na svetu postoji samo 1 sistem [ne rachunam MAC-a], i to je zakon trzista, novac je chudo...

Pozdrav dj nick-u kojise sa nasih prostora najvise proslavio amigom .
Btw cekao sam taj os4.0 2 godine i na kraju pre godinu ipo prodo svoju a1200 sa blizardom ppc603e na 160mhzi 040 na 25.Zao me dan danas al sta da se radi.Nego jel sam ja dobro skonto ili ono stvarno os4 kosta 15eur ? Bagatela covece cak i za nas.Da su napravili bar da moze na nekim 68k(otkad ovo nisam napisao)pa da se tera pod amithlonom ili uae,bas bi bilo kul.Ovako jedino da ishakujemo nesto.Da nisam prodo ammigu odmah bi narucio os.
Da nisam veceras kucao amiga u google ne bih ovo nasao.
Au amigisti koliko nas ima.Slazem se matori smo.Pola klinaca nisu ni culi za amigu.Vec neko vreme pokusavam da ponovo pronadjem jednu ispravnu a1200.
Pozdrav i amiga forewer.

Hm najnovije konzole.Ako bolje razmislimo amiga je i usla na trziste kao igracka masina.Predlog da se os4 potera na novim konzolama je super samo ako ovi iz amiga inc-a to cuju.Bio bi to pravi zmaj kad se pogleda kakav hardver imaju te konzole jos da se omoguci butovanje ko linux na x-box-u.
Kad se danas osvrnem i razmislim stvarno mi nije jasno kako su mogli da puknu commodore i atari kad su vladali trzistem kucnih kompjutera?

Evo jos jednog bivseg Amigiste...
Nego jel se seca neko Amiga Dream Network-a (ADN), sistem BBS-ova nesto kao SETNET ili FIDO? Sta se desilo sa tim,jel jos uvek funkcionise mada cisto sumnjam?
Bili su tu Ecstasy BBS, Eros BBS, Underground, Prometheus... Pa onda likovi kao Norge, Freak, Teorist...
E to su bili dani.

Pozdrav

@Jalex kako se ne bi secali Norge-a, Freaka, Dragona... :) jesi li mozda bio na SETNet okupljanu u Starim Banovcima kod Norge-a?

(vec je bio jedan topic i pricalo se o SETNetu ali je onda neko od "pametnih" moderatora obrisao ceo thread; a javilo se bash dosta nostalgicara sa SETNeta/ADN-a...!)

Ja se skoro primio na c64 SID muziku-posebno na Rob Hubbardove numere.
Mada i na Amigi je bilo ekstra mjuze:) :p
Octamed sam cackao kad sam bio klinac.Hehe,stari dobri trekeri...:)
Moracu malo da se bacim na ovaj Renoise;)

Evo jos jednog bivseg Amigiste...
Nego jel se seca neko Amiga Dream Network-a (ADN), sistem BBS-ova nesto kao SETNET ili FIDO? Sta se desilo sa tim,jel jos uvek funkcionise mada cisto sumnjam?
Bili su tu Ecstasy BBS, Eros BBS, Underground, Prometheus... Pa onda likovi kao Norge, Freak, Teorist...
E to su bili dani.
Pozdrav

Svi ti ljudi su zivi i zdravi i rade :) Dominator [www.crsn.com], Abyss [trazite Besno Pile Napada Japan na google-u, Norge [Petar C.], Freak, Ninja, Cyborg, pa Jamon [www.beotel.yu/~jamon/], PC i XBox igre, grafika, programiranje, muzika, svasta nesto...
Evo NKN [NightKnight]-a, covek je i dalje pravi scener: www.nknight.com :]

Pa valjda da su svi zivi nisu to neki ekstra matorci bili ni pre.Ja u to zlatno vreme amige nisam imao fiksni telefon pa mi je krivo sto sam sve to propustio,a ni sada nebih imao net da nije wirelesa.PPC amigu sam uspesno koristio do 2004. e al mi onda zapelo da gledam div-x ove pa mi trebao jaci hardver.Na amigi sam uspesno gledao tek po neki div-x.
Sta mislite bi li mogla ovde da se otvori tema oldtajmeri pa da se mi nostalgicari tu okupljamo.
Inace mi se ne svidja sto je amiga hardver zadnjih godina bio prilicno skup u odnosu na PrC hardver.Ovde mislim i na amigaone i na sve kasnije projekte,a najvise me nervira nekompatibilnost tog hardvera izmedju sebe.Svi hteli da naprave nesto posebno i da to malo trziste amiga fanova iskoriste sto vise.
Nego nesto ozbiljnije imama na umu.Na linux platformi postoji emulator macppc racunara(neznam dali postoji port za win)pa bilo bi lepo kad bi to moglo da se iskoristi za teranje os4.0
ako se uspe nesto ishakovati.Nisam nasao sta os4.0 zahteva ali u svakom slucaju bi nam trebao bar snimak rom-a (biosa ili sta je vec u genesisu-kickstart).
Bas sam se napalio da ga vidim i procackam.Amiga os je i danas za mene neprevazidjen os,mali brz,logicno organizovani sistemski direktorijumi....... ti windows . Dok sam koristio workbench imao sam Gatesa u korpi.Tamo mu je mesto.

Prilozi

• desktop.png
    desktop.png
    13.2 KB · Pregleda: 114
.
Inace mi se ne svidja sto je amiga hardver zadnjih godina bio prilicno skup u odnosu na PrC hardver.

Uvek je i uvek ce Amiga hardver biti skuplji od Pc-ja ! Kvalitet izrade amiginog hardvera je na najvisem mogucem nivou.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno