Šta je novo?

Amiga 4000D stigla

Zenon

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2010
Poena
310
doduse u neispravnom stanju ali kompletna
1 zamena svih capacitora
2 2 ostecena simm socketa
3 jedan capacitor izlomljen na cpu boardu..
4 fali alt na tastaturi mada sam uzeo od pc tastaure ne znam samo da l moze se ubudzi :p
Uglavnom nista spec 68030 na 25 i 16 rama nema nikakvih dodatnih karti
disk 8 gb

Saljem je u Francusku na servis oko 50 evra ,

a tu je i malisa

Gde si uzeo ovo ?

Cestitam na kupovini :) Jel to revizija B ploce? Da li je to vec radjena ploca, vidim da je SuperBuster u socketu? (rev09?)

Sta je uracunato u servis? I ja bih vrlo rado izmenjao simm podnozja kao i elektrolite na ploci.

Poslednja izmena:
Uzeo u Stockholmu.. od nekog lika iz udruzenja amigista ima josh nekoliko 2000
samo ispravnih i josh 2 neispravne 4000D ali kao nece da ih prodaje (ovu sam ovako uzeo za 50 evra) ,
u servis ulazi zamena svih kapacitora za 23 evra, 2 socketa 8 evra, kikcstart 3.1 15 evra
testiranje i chishcenje ploche kao i namestanje nove baterije 4 evra menja kapacitore i na zorro board i na cpu board kao i na mobo .. da ga ne reklamiram na PM
Ima ceo blog kako se radi ako ocesh sam da radish al ja se ne be *****avao kad lik to radi jeftino jedino postarina i trazi da se upakuje extra ..
Da nisam slikao i sirius 2 genlock koji je extra znachi ko nov njega sam uzeo na ebay za 50 evra mada mislim da mu je realna cena veca...
juche je na ebay otishla za 320 $ ista ovakva neispravna 4000 doduse sa video toasterom al on je NTSC plus americhko napajanje 110 v i nije hteo da slika izbliza mobo ovo sam bar video uzivo je plocha kao NOVA
Ne znam da li je sta radjeno izgleda kao da nije... jer ovaj buster ne ulazi u osnovnu plochu?
I misha mi je uvalio od 500 al dobro za ove pare hehe nema bolje
Da plocha je revizija B

Poslednja izmena:
super izgleda. i super cena :)

koliko te kosta da posaljes u francusku i nazad? i kako saljes.

bas sam hteo da kazem da mozes i sam, ili ako imas nekog servisera npr. mobilnih telefona, da zamenis sve kondezatore; a simm podnozja sam video u ...mikro princu?

i super ti ZX81, to si skoro kupio ili 80tih? :D

Koja simm podnozja stavlja Francuz? Sa metalnom kopcom ili plastika? Ima mali problem sa elektrolitima na A4000, navodno postoji greska na stampi PCB-a i neki su pogresno okrenuti...

mislim da je to sve mogao neko odavde da ti odradi..
i mada mnogi hvale tog Francuza, ima i negativnih kritika:
http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=52598

na svim A4000 se moraju zameniti ona dva audio kondenzatora. valjda su i oni lose polarisani (ili je trebalo tu koristiti nepolarisane). IIRC, kazu da je ona commodore cpu karta sa '040, valjda a3640 ili tako nesto, imala obrnute kondenzatore ali to nije tvoj slucaj.

mislim da bi trebao u duhu pravog Amigiste da sam zamenis bateriju i te kondenzatore :)
nije toliko tesko a pre ili kasnije bi ti koristilo to iskustvo..

Poslednja izmena:
Jooooj sto ja ovo volim :)
Blago tebi i zelim ti da sve ispadne kako treba !

mislim da je to sve mogao neko odavde da ti odradi..
i mada mnogi hvale tog Francuza, ima i negativnih kritika:
http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=52598

na svim A4000 se moraju zameniti ona dva audio kondenzatora. valjda su i oni lose polarisani (ili je trebalo tu koristiti nepolarisane). IIRC, kazu da je ona commodore cpu karta sa '040, valjda a3640 ili tako nesto, imala obrnute kondenzatore ali to nije tvoj slucaj.

mislim da bi trebao u duhu pravog Amigiste da sam zamenis bateriju i te kondenzatore :)
nije toliko tesko a pre ili kasnije bi ti koristilo to iskustvo..

Slazem se oko sredjivanja i sam sam to pomislio samo ja ne vidim bash dobro (27 god za compovima) imam i onu lupu ogromnu al zao mi je da izgorim plochu jednostavno necu da se uchim na njoj imam i lemilicu na podeshavanja jachine samo znam da cu da se smorim i da je mozda i ne uradim kako treba... bice vremena..
A slazem se da bi u Srbiji neko to uradio laganica i za manje pare kad se urachuna poshtarina samo ja zivim u Stockholmu a necu brzo dole ispada mi ovaj francuz najbolja alternativa pored onog amiga centra isto iz francuske koji DERE zatim onog iz N Zelanda koji se ne javlja uopste na mail vec 7. dan i ostalih (zetro) jedini mi se ovaj javio i bio jako prijatan bar na mailu...
Postoji greshka oko polarizacije kondenzatora ali on ce zameniti apsolutno bash sve i ispraviti greshku. Greshka inache radi samo da smanji zivot kondenzarorima i pre iscure ako su loshe nameshteni koliko sam ja obaveshten.

E sad mene zanima da bih mogao da vozim na njoj WB 3.9 sta treba da se napuca josh i naravno net sta mi je najbolja alternativa mada mi izgleda kao mediator i onda na njega pci Voodoo i mrezna samo i ona je po ushima imate neka bolja reshenja? Preporuke? Ja sam totalno ispao iz amiga sveta jer nisam pipao Amigu 15 god i stvarno sam pozabravljao puno toga.

ne znam koliko ce biti postarina ali to i nije tako vazno posto su tarife razlichite sigurno u odnosu na Srbiju.. podnozja su verovatno ista ali ne verujem da cu da neshto menjam jer ovo je slomio neki sivonja koji nikad nije menjao memoriju...

A evo i slikice on genlocka

fali jedna ruchica klizacha ali cu vec nekako to da iskopam ili napravim od resina ^^
Volim kad je stvar stara 15 i vishe godina u kartonu sa uputstvom i svim kablovima... samo nema napajanja jer on vuche struju od kabla i napanje sluzi samo u kojim uslovima ili jednostavno fali zna neko?
U uputsvu stoji da ima MOGUCNOST za extra napajanje 12 v 1200 mA znachi verovatno u uslovima velike eksploatacije?

Proverio sam link nije u ptanju isti lik ovaj je solo a ono je firma Amiga France ti za koje kazu da su skupi evo link od ovog sto ce meni da radi tj. njegov blog gde step by step objashnjava neke operacije na amigi na francuskom ali tu je google translator

video
http://www.youtube.com/watch?v=8vqyS5QcqaE

blog
http://cosmosamiga.blogspot.com/

Poslednja izmena:
pa nije kriv taj 'sivonja' jer su skoro na svim A4000 izlomljena SIMM podnozja, ja sam se nervirao i nervirao oko toga, dobijao razne 'obojene ekrane' (skroz zeleno, zuto i tako to) i na kraju uzeo "hot glue" i fiksirao Chip RAM za sva vremena! ionako ne moze da se prosiruje..

sto se tice mrezne ja koristim Ariadne, ali i ona je dosta skupa. pogotovo ako ti jos treba i grafika.
ima ona jeftinija mrezna, XSURF. medjutim ta mi se ne svidja uopste, jer je to neka ISA PC kartica nabudzena da radi na Zorro3 slotu. doduse uz nju mozes da dobije i clockport i IDE.

pa nije kriv taj 'sivonja' jer su skoro na svim A4000 izlomljena SIMM podnozja, ja sam se nervirao i nervirao oko toga, dobijao razne 'obojene ekrane' (skroz zeleno, zuto i tako to) i na kraju uzeo "hot glue" i fiksirao Chip RAM za sva vremena! ionako ne moze da se prosiruje..

sto se tice mrezne ja koristim Ariadne, ali i ona je dosta skupa. pogotovo ako ti jos treba i grafika.
ima ona jeftinija mrezna, XSURF. medjutim ta mi se ne svidja uopste, jer je to neka ISA PC kartica nabudzena da radi na Zorro3 slotu. doduse uz nju mozes da dobije i clockport i IDE.

Ja sam kupio XSurf 3cc preko Amigakit i sokirao se kada je stigla... ZAista je to ISA mrezna kartica ciji je ISA konektor zalemljen na Zoro plocu, pa preko lema zalepljeno parce plasike... Medjutim... RAdi izvanredno... Apsolutno bez ikakvih problema... Cak sam aktivirao i IDE port i na njega prikljucio DVD na A4000D, clockport nisam probao. Dakle iako izgleda cudno, radi izvanredno i toplo preporucujem svima...

i za Atari ima tih LAN ISA kartica prebudzenih da rade na raznim Atari konektorima :D

btw koja je max. brzina kod tebe bokasa preko te ISA kartice?

kartica je sigurno brža nego protok preko dma /pio ili hardwerskog kontrolera
jedino da kopira iz ram diska u ram disk

:D pa mislio sam da stvarno probas da iskopiras nesto preko LANa. Ja jos nisam probao ovu moju koja se bode u ROM port ali mislim da je joj je limit oko 200-250KB/s.

mislim da nece moci preko 300 kilobajta/s
inace neki kazu da je najbrza ona stara commodore a2065 kartica, imam i nju ali zahteva 'transciever'.

edit: to sto pise 20 umesto 10 verovatno misle da je 'fullduplex'

Poslednja izmena:
300KB/s je skoro i max za Atari ROM port na brzim masinama (030 > 16MHz)...

ne moze da se izvuce ni punih 10Mb/s na starim racunarima :D
mozda preko PCI slotova i LAN kartice u njima? :)

ko da ti treba neka brzina kad je prosečan software-igra na 2 diskete ;)

OFFTOPIC: nije ni čudo šo je grafički bedni ali mrežni pc pobedio ;)

brzina mi treba samo jednom - da prebacim par GB MP3a i SAV atari software na Atari :)
tako da u sustini nije bitna... nego me je vise interesovalo koliko je spor ovaj ROM LAN adapter na Atariju...

OFFTOPIC: bezmrezni PC je pobedio i pre nego sto se Amiga pojavila ;)

Total share: 30 years of personal computer market share figures

marketshare.jpg

Poslednja izmena:
Lako je provaliti :p

IBM je International Business Machines

e kad nesto ima u prefiksu medjunarodno kao na pr. ,medjunarodni monetarni fond (koji je privatan btw) pa Medjunarodni sud u HAAg-u , Pa Evropska, Svetska, Federalna, bla bla bla sve je ista ekipa iza i rade sta hoce.
Mozemo da zakljuchimo da je Amiga bila 10 god ispred vremena i da je bankrotirala.
a pc koji je kostao 5 puta vishe i bio 5 puta gori pobedio

A kad tek prochitam ovakvu glupost? U istom chlanku...

Bill Gates' predictions were coming true, as new, inexpensive graphics cards that cloned the new IBM VGA standard were starting to make the PC a credible game platform. In 1990, Origin released the first Wing Commander game. Its 256-color, scaled, and rotated bitmaps gave the illusion of 3D and made existing 2D space shooters on other computers, game consoles and arcades seem instantly outdated and quaint by comparison. 3D came to role playing games with Ultima Underworld in 1992 and fast-action first-person shooters with Wolfenstein 3D the same year. Now it was the PC that was setting the standard for new games, instead of the Amiga.

1990 ehe ali juche!!!
Amiga Wing commander na amigi 500 od tadashnjih 400 $
http://www.youtube.com/watch?v=B7ue_4GNz4M&feature=related (ovo je na winue ali dovoljno je za razumeti)
Pc Wing commander SA NAbudzenom karticom za zvuk verovatno total 2000-2500 $
http://www.youtube.com/watch?v=x0aY3K8A7FI

Poslednja izmena:

E provericu ovih dana posto mi je juce stiglo paket sa tower kucistem za A1200 i Mediator PCI... KAd sve sklopim provericu kojom brzinom radi Realtek 530 mrezna kartica na PCI slotu u a1200, a kojom ISA kartica u Zoro slotu A4000D,

a svaka cast :) ;)

mozda bi mogli da napravimo jedan thread ko sta ima od "retro" racunara :)

Cekaj cekaj ja sam tek pocheo da kupujem :type:

Al ste mi ga offtopicovali btw mashina otputovala u Francusku na servis sve ukupno sa 2 postarine tamo vamo 100 jevra... i stigo mi DC TV pro digitizer za neku sicu

u jeee... bas je dosta sto jevara...

btw oce neko krenuti sa tim novim topicom? :) meni je trenutno aparat u outu pa ne mogu da se "hvalim" sa retro opremom :)

Stigla i Amiga 1200 sa jostickom i jedno 200 disketa i 7-8 igara u orginalnom pakovanju .. chim me prodje mrzovolja slikacu.. inache sam se smorio nisam odmah mogao da je ukljuchim jer je engelski standard utikach za struju pa sad trazim kako da prepravim

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno