Šta je novo?

AMD X870 ploce

Moguće ako driver cache nije ispražnjen što mnogi "klineri" rade. U svakom slučaju bilo bi dobro da se poveže sa internetom pre prvog butovanja i to žično jer povezivanje proradi odmah i windowsi mogu sami da povuku drajvere ako stari ne odgovaraju ili ih nema.

Butovao mi je Win10 sa Intela na AMD isti sistem, tako da radiće verovatno. Mnogo teže da neće raditi nego da hoće.

I meni takođe ali je trebalo puno prepravki drajvera da radi kako treba. Zato je najbolje pripremiti drajvere unapred.

Porucio sam pa cemo videti, nadam se da ce proci bezbolno 🙂
jedino sto nisu imali 2x16GB module DDR5 memorije, pa sam uzeo dva pakovanja 2x8GB, znaci ukupno 4x8GB Kingston Fury Beast, valjda to sa 4 modula nece stvarati neki problem

Do 6000MHz ne bi trebalo da pravi probleme, pazi samo da ih dobro rasporediš. 2 iz jednog pakovanja u 2 i 4 a iz drugog 1 i 3.

Verovatno neće dok se mnogo ne prekorači nativna IMC frekvencija.

nisam uopste obratio paznju, da li Ryzen 9700X dolazi sa kulerom ili bez. Imam na ovoj ploci EKWB namontiran na Ryzen 5800X, predpostavljam da to nije kompatibilno sa AM5, pa da samo premontiram ?
1765884437154.png

namontirah plocu X870, Ryzen 9700X i 4x8GB DDR5, ucitan EXPO1 profil, sve sljaka ko podmazano
bogami, dobar je par ovaj ryzen 9700X sa grafom RX9070

Sve je ok, samo mi se ne svidja sto kada namestis nesto u biosu ne mora da ima nikakve veze sa memorijom brzinu ventova lupam. Nakon blio kakve promene u Biosu ona radi
Memory Training.

Jesi li uključio Memory Context Restore (MCR) u BIOSu?

Jeste to je Enablovano nisam to dirao ali negde sam porcitao da treba da disalblujem power down

Kingston beast fury, kupio dva pakovanja od 2x8GB. posto ima 4 modula, ucitao sam EXPO na 5600, da ga ne natezem bas na 6000, ali extra sve radi za sada
Jel ti sljaka sad sve sa starim windowsom na novoj konfiguraciji? Posto cu uskoro imati identicnu situaciju kao i ti,prelazak sa 5800x na 9800X3D...

ma sljakalo je sve super, samo sto sam imao neki cudan stutter na YT i slusanju radia, i seckanje misa, a na igrama ne.
i na kraju fresh install win11, ono sve isto ako ne i gore.

i na kraju je bio u pitanju PCIe extender kabal koji je zastareo gen3

Tako da i nisam morao ubijati win11

Ukratko, nisam imao problema, dok sam bio na default podešavanjima.

Ali pošto imam ručno podešen RAM (ugašen EXPO, manuelno podešeni i zategnuti tajminzi i naponi (provereno sve sa TM5 i ycrancher-om), upaljen PBO (trenutno povećani PPT, TDC i EDC, scalar 1x, CO i CS trenutno ugašeni), imao sam par 00/0d/36 kodova pri paljenju. Gašenje napajanja na prekidač je rešavalo ove situacije, kod mene. Ovo iskustvo imam na 2 računara, Taichi Lite iz potpisa koristim od decembra 2024. godine a od oko juna prošle godine je OC-ovan. EDIT: BIOS verzije od 3.16 sve do trenutnog 4.04.
Drugi 9950X sa MSI B850M Gaming Plus pločom je imao jedan slučaj upaljene dve diode pri paljenju, kad sam bio preoptimističan sa podešavanjima za RAM. Rešeno sa CMOS Reset-om. Ovaj komp sam sastavio u decembru 2025.
Na oba kompa je isključen Sleep, generalno ga ne koristim, a redovno koristim hibernaciju.

U mom slučaju verovatno imam problem sa nekim od napona za RAM ili SOC (IOD, tj. memorijski kontroler), ali nisam uspeo utvrditi koji tačno. Oba računara su non-stop u upotrebi (posao, renderovanje, deca gejming) i nije bilo nikakvih drugih znakova nestabilnosti.

Poslednja izmena:

Od Asusa samo OLED monitore i nista drugo.

Nista vise od Asusa duze vreme.

Nazad
Vrh Dno