Šta je novo?

AMD X570/X570S ploče

Mene recimo više nerviraju cene na našem tržištu..razlika je i do 5000 dinara između prodavnica i ovih "mađara" za ovu gigabyte aorus elite, a da ne pričam o kingston najezdi skakavaca kod nas..kao da ne postoji drugi proizvođač memorija

Nije gledanje na kupovinu nego coveku trebalo nesto sto Tomahawk nema, i to je to. Nema tu nikakve racunice ako to fali.

To sam i ja rekao(b450 tema), specifična namena i kraj priče, ali onda Kolos dođe i kaže kako je Asus overall najbolji, što je čista glupost.
Imaju jednu dobru ploču, što se tiče b450 i x470, i to je hero, sve ostalo za istu ili čak nižu cenu, ima da se nađe na drugom mestu.
Od 100 kupaca, jedan će da baci pare na custom loop, I to na 3900x.
3900x I razumem, ali na 3700x nikako, čisto bacanje para. Estetika je nešto drugo totalno i bragging rights.

Poslednja izmena:
Nećeš da prekineš? Ok...

Nema sta, b450 samo MSI, x470 samo Taichi, x570 budzet Elite, sledeca stanica je Taichi x570. Posle x570 Taichi samo Gigabyte
Eto, za mene je ovo glupost.

To sam i ja rekao(b450 tema), specifična namena i kraj priče, ali onda Kolos dođe i kaže kako je Asus overall najbolji, što je čista glupost.
Imaju jednu dobru ploču, što se tiče b450 i x470, i to je hero, sve ostalo za istu ili čak nižu cenu, ima da se nađe na drugom mestu.
Nema, svakoj najmanje fali Asus BIOS. ;) Na stranu specifični konektori i Asus sexyness.

Od 100 kupaca, jedan će da baci pare na custom loop, I to na 3900x.
3900x I razumem, ali na 3700x nikako, čisto bacanje para. Estetika je nešto drugo totalno i bragging rights.
I to je sad problem, da mi ne treba možda dozvola šta ću i kako da hladim?
Lepo piše:
2-pin T konektor jer sam mu sastavio i custom vodeno(CPU i GPU).
Zbog zato, može mi(mu) se. Zbog CC120 ekipe, zbog Black Widow ekipe, zbog MSI Tomahawk ekipe, zbog price–performance ekipe, terapija. ;)

Ovo sad me podsetilo na neku raspravu kada se pojavilo MS Black Widow kućište i kada su masovno počeli da se lože u temi da je ISTO kao Fractal R5...ovce za šišanje, bla bla, stara ploča...
Kažem im da nije ni po čemu isto, osim što samo podseća izgledom na R5. Fractal(osim kvaliteta) nudi mnogo više(aludirajući na custom loop) i da je sa razlogom skuplje i da većina ljudi ne koristi sve mogućnosti tog kućišta, kao i to da nema jeftinijeg kućišta koje sve to nudi.
Ne, oni nastave po starom, bla bla, Black Widow zakon, mi ovce...
Pitam, kako onda da u MS smestim dva 360 radijatora?
Lik odgovara da mi ne trebaju dva radijatora! :zgran:

Šta reći... :D

@Kolos
1. Svidelo se tebi ili ne, rangiranje je takvo.
2. Postujem, Asus je uvek po meni imao ponajbolji bios, ako ne i najbolji. Sexyness??? Tebra, da neces selfije da kacis sa plocom??? xD
3. Daleko od toga.
4. Terapija???? U kom svetu ti zivis, nikoga nije briga, samo steta sto su pare bacene da nesto sto nema svrhu osim bragging rights, a ta razlika je mogla za drugu komponentu da se iskoristi, mozda bolju grafu ili sta vec.

Potpuno ja tebe razumem, da je intel 9900k u pitanju, ni rec ne bih rekao.
MS BW xDDDD
Kupio za office masinu MS, nema kilo u njemu, zato je i kostalo manje od 2000 dinara.
Nema ovde Tomahawk ekipe, meni je malo falilo da uzmem Strix-F(nije bilo nista drugo od MSI osim Gaming Plus, cija me kombinacija boja uzasava, iako cu plocu videti nekoliko puta u isto toliko godina) ili pak Taichi x470, jer nisam hteo da cekam Tomahawk. Sreca, pojavila se na dan kada mi je strpljenje bilo na izmicaju. Bilo gotovo taj dan, ili dodje ili narucujem drugo nesto. Ponedeljak, dan kada smo pricali u b450 temi, ako se dobro secam.
Sve u svemu, to su njegove pare kao sto sam rekao, jedina zamerka je sto su mogle bolje da se iskoriste, ali koliko vidim, bitna je estetika pre svega, tj. ''sexy body''. xD
A sto se Fractala tice, sto ne uze kao covek PC 011 Dynamic, mozes 3x360 da cusnes unutra?

Javi mi temp vrm-a tog Strixa kada kloknes taj 3700x, cisto da znam.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    6 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Asus B450 TUF Pro je dobra ploča, B450 Strix-F takođe. X470 Prime Pro i Strix-F su dobre ploče. Crosshair je najbolja X470 ploča. Strix B450i je odlična ITX ploča...

Asusov problem nije što nema dobre AM4 ploče već što koštaju previše.

I što su sa X570 napravili karikaturu od sebe, ali to je već druga priča...

Gleadaj ovo, da je 10% vise i da je to odradjeno kako treba, ja bih prvi rekao ASUS, ali posto je 20% vise i nije bolje, nego cak i gore u pogledu vrm-a i hladjenja istog u odnosu na ostale, onda ne mogu nista drugo da kazem nego furda. xD

Dobre jesu Juro, ali sta vredi kad imaju bolje za iste ili manje pare, makar u pogledu vrm-a i budućeg ugrade-a.
Ako je menjanje ploče kod AMD-a postao trend kao kod Intela, onda *mjau**mjau**mjau*.

Poslednja izmena:
Zbog zato, može mi(mu) se. Zbog CC120 ekipe, zbog Black Widow ekipe, zbog MSI Tomahawk ekipe, zbog price–performance ekipe, terapija. ;)

Hm, u žurbi si načisto zabopravio na još jednu važnu ekipu, " lc 600W ".

:smoke:

Uzeo si P12 value pack, gotovo sad, sad si i ti deo "ekipa", svidjalo se to tebi ili ne [emoji14]

@anarki1302

samo 10%,20% bolje je los nacin da se gleda na to. Pre se to 10%,20% losija odradjena VRM za dodatno ovo+ovo+ovo sto nema na drugim plocama.

Ja licno eto nikad ne bih uzeo nijednu plocu koja ima samo 3 izlaza za zvuk pozadi. Treba mi za 5.1 zvucnike (5+opticki i to je to). Tako da meni otpadaju sve MSI ljubimice.
Takodje jos jedan od faktora za buducnost koji sam krenuo da gledam jeste da mora da ima 2 M.2 slota ploca, i to da PCI-E slot mora da bude iznad graficke zbog grejanja, a da drugi M.2 slot mora da ima opciju i za SATA, ili da bude samo SATA (u ovom slucaju mi nije bitno da li pada ispod graficke).

Takodje kad bih uzimao recimo miniITX/DTX, opet isto hocu PCI-E M.2 slot ispred graficke, i hocu pozadi M.2 slot, i ne sme da bude samo PCI-E pozadi, mora da bude PCI-E ili SATA, ili iskljucivo SATA zbog grejanja. Tako da se nadam da ce biti vise miniDTX maticnih sa 6 izlaza za zvuk pozadi, i boljom zvucnom sekcijom zbog veceg prostora.

Jos kad ubacimo ALC1220 zvucnu otpadnu Asrock Steel Legend i MSI Mortar i sta mi ostane ? Giga B450 Aorus Pro, MSI Gaming Pro carbon i Asus B450-F i B450-E

Sta sve ovo znaci, pa znaci da Asus B450-F izlazi kao best-buy za mene, ako necu Asrock X370 neku malo jeftiniju :)

Mislim poenta je za mene licno hipoteticka, jer imam Asus Prime X370-PRO i necu/nemam kintu skoro menjati to, ali recimo ortak sklapa build, i ide B450M Steel Legend po mojoj preporuci.

Takodje pogledajte ovu detaljniju listu AM4 ploca:

https://forums.tomshardware.com/threads/x570-x470-x370-b450-b350-a320-motherboards-am4-socket-for-amd-ryzen-cpus-sortable-comparison-tables.3110172/

Poslednja izmena:
@anarki1302

samo 10%,20% bolje je los nacin da se gleda na to. Pre se to 10%,20% losija odradjena VRM za dodatno ovo+ovo+ovo sto nema na drugim plocama.

Ja licno eto nikad ne bih uzeo nijednu plocu koja ima samo 3 izlaza za zvuk pozadi. Treba mi za 5.1 zvucnike (5+opticki i to je to). Tako da meni otpadaju sve MSI ljubimice.
Takodje jos jedan od faktora za buducnost koji sam krenuo da gledam jeste da mora da ima 2 M.2 slota ploca, i to da PCI-E slot mora da bude iznad graficke zbog grejanja, a da drugi M.2 slot mora da ima opciju i za SATA, ili da bude samo SATA (u ovom slucaju mi nije bitno da li pada ispod graficke).

X570-I aorus moze 5.1 na 3 izlaza pozadi (testirao i radi lepo), a sa koriscenjem front audio panela na kucistu moze i 7.1. Mozda mogu i te MSI.
Sto se tice 2x m.2 slot, to je must have.

Ja sam poručio ovu Asus prime X570-P za 3600...overkill :D :p

X570-I aorus moze 5.1 na 3 izlaza pozadi (testirao i radi lepo), a sa koriscenjem front audio panela na kucistu moze i 7.1. Mozda mogu i te MSI.
Sto se tice 2x m.2 slot, to je must have.

Opa, to je u svari veoma korisna informacija :), hvala. A minITX Asus-ove B450/X370/X470 sto imaju spojeno zvucnu sa M.2 delom, da li znas da li je i kod njih isto to podrzano mozda ?

Opa, to je u svari veoma korisna informacija :), hvala. A minITX Asus-ove B450/X370/X470 sto imaju spojeno zvucnu sa M.2 delom, da li znas da li je i kod njih isto to podrzano mozda ?

Ne znam stvarno, ali baci pogled na manual, ako moze sigurno je opisano kako to ide u audio sekciji uputstva.

Ne znam stvarno, ali baci pogled na manual, ako moze sigurno je opisano kako to ide u audio sekciji uputstva.

Podrzavaju sve, pa cak i vecina full ATX i microATX i sa slabijim audio chip-ovima. Sad nemam izgovor da ne uzmem preventivno miniITX ili miniDTX maticnu sledeci put :). Em mogu da eksperimentisem sa kucistima, em cu moci bolji OC da napravim sa micron e-die sto uzeh nedavno.

Koliko vidim, jedino resenje koje 1/1 radi trenutno sa r5 3600, out of the box, je x570. Planiram 3600 kupovinu, da li ima smisla cekati B550 u vremenskom pogledu? Kapiram moze biti za mesec ili dva... ili brze? Malo mi je overkill taj x570 na 3600 kontam.

Šta znači da radi 1/1 out of box?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

1/1 sve MSI b450 max rade out of the box, a one non max, rade takodje, samo sto treba da flesnes bios, za koji ti ne treba cpu uopste, jer pojedine msi imaju fleshback.

To podrazumevam pod 1/1 out of the box - da mi ne treba 1000 ili 2000 serija da bih mogao da boot-ujem tj. flash-ujem pre toga. Hvala za info. Vredi li cekati B550 recimo zbog PCI 4.0 i sl.? 3600 + Tomahawk su znaci dobar budget combo?

Poslednja izmena:
b550 nece imati 4.0

Tomahawk MAX, Mortar MAX, A-PRO MAX, sve su to odlicne budzet kombinacije.

Poslednja izmena:
Bravo, upravo procitah to. Znaci, za non-X ryzen i value for money x570 je definitivno previse.

Trebalo bi da sada salju svi, jedino ako je lager od pre 100 godina, onda mozda mora flash.

Navodno su negde primetili online listinge za neke brand mašine koje imaju B550 ploče, pa bi po tome trebalo da nalete za mesec ili dva. Ko zna...

Pratio sam ovu i druge teme za ryzen 3000 jer sam planirao prelazak, do kraja nisam znao koju plocu izabrati zapravo dal ici na bxx ili Xxx serije
Presekao sam i porucio gigabyte x570 aorus elite zbog konektora prevashodno a i zbog mogucnosti ubadanja i nekog jaceg procseora u buducnosti. Planiram za pocetak ryzen 3600 da ubodem pa cu imati par pitanja koja setovanja da podesim za njega.
Vidim da se spominju neki PBO-evi i ostala fina podesavanja u sta se ne razumem bas, navikao sam na PnP kod intela samo stavim veci mnozilac i udri. Ali spreman sam da dam amd-u sansu iako znam da nece sve raditi iz prve bez cackanja

Pratio sam ovu i druge teme za ryzen 3000 jer sam planirao prelazak, do kraja nisam znao koju plocu izabrati zapravo dal ici na bxx ili Xxx serije
Presekao sam i porucio gigabyte x570 aorus elite zbog konektora prevashodno a i zbog mogucnosti ubadanja i nekog jaceg procseora u buducnosti. Planiram za pocetak ryzen 3600 da ubodem pa cu imati par pitanja koja setovanja da podesim za njega.
Vidim da se spominju neki PBO-evi i ostala fina podesavanja u sta se ne razumem bas, navikao sam na PnP kod intela samo stavim veci mnozilac i udri. Ali spreman sam da dam amd-u sansu iako znam da nece sve raditi iz prve bez cackanja
To sa množiocem je za OC, sada praktično i ne treba, PBO omogućava dobar boost kada zatreba.

Vrh Dno