Šta je novo?

AMD X570/X570S ploče

Nije skup za džabe, ploče su odlično urađene i treba da koštaju.

"Iznenađujuće" dobre termalne VRM performanse matične ploče ASUS Prime X570-P u novom Hardware Unboxed video snimku:

Za nijansu bolje temperature u odnosu na ASUS TUF Gaming X-570, iako X570-P ima četiri faze manje, ali bolji (sposobniji) VRM hladnjak u odnosu na TUF model.

Zanimljiva borba među "budžet" X-570 modelima, ove tri matične ploče se za sada izdvajaju kao favoriti (Geizhals link):

ASUS Prime X570-P
Gigabyte X570 Aorus Elite
ASUS TUF Gaming X570-Plus

Da mi je potrebna trenutno X570 ploča, verovatno bih išao na Gigabyte X570 Aorus Elite.

BIOS na Gigabyte pločama je jako napredovao, trenutno su možda najažurniji što se tiče update istih, MSI i ASRock su malo podbacili ovaj put sa "budžet" modelima, mada kod ASRock to polako postaje konstanta, još od X-370 serije se ponavlja ista priča, odlični high-end modeli, ne baš tako dobri u srednjoj i budžet klasi, a tu su ranije bili odlični.

Gigabyte ozbiljne x570 ploče napravio.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Yup, nisu dzabe poslali Bullzoid-u jedini sve high-def slike svih maticnih, i platili mu put smestaj provod u Tajwanu za uporedjivanje ploca :)

Master ploča im je fenomenalna, mogu da zamislim Xtreme tek kakva je. Jeste da košta, ali to je da se sačeka 3950X i da se vozi lepo.

Yup, nisu dzabe poslali Bullzoid-u jedini sve high-def slike svih maticnih, i platili mu put smestaj provod u Tajwanu za uporedjivanje ploca :)

On je pricao o njima jos pre nego sto je dobio besplatan put.
Giga ima najbolje x570 za pare, i to ubedljivo. Giga x570 ELITE je ploca od 200e, takav Asus preko 300e, a nista bolji nije.
Jedino Taichi moze da se umesa tu do 300e, sve ostale ploca su niza klasa u odnosu na Gigu, u pogledu izrade i vrm-a itd.

Ali zato Gigine b450 su njesra, kao i sve ostale, dok MSI je ubedljivo najbolji.
Jedna tura dobra, jedna losa, tako to ide. Asus je uleteo u niz losijih u odnosu na konkurenciju.

Poslednja izmena:
Asus je overall ispred konkurencije. Nije ploča samo VRM. Ne računam krševe od 100e.

Vrm i hladjenje istog je 70% ploče.
Asus je jedino ispred svih što se tiče bios-a, sve ostalo je na mnogo nižem nivou, nego što se očekivalo, s obzirom na cenu.

Tuf x570 nema šta da traži pored gige elite, a košta 20% više. To je jedan od primera.
X570-e nema šta da traži pored Taichi-a, a kamoli pored Giginog Mastera.

Kolos, ne postoji overall, kao što sam rekao, sve je pitanje cipseta do čipseta, jedna serija dobra jedna loša, ali Asus nikako da bude top, a košta 20% više od ostalih.

B450 ploče su im katastrofa, tj. hladnjak ili šta već, vrm temperature idu preko 100c. Taj isti vrm na Strix b450 maximala 8 core za overklokovanje.
X470 jedino Cross imaju, sve ostalo za cenu ispod konkurencije.
X570, tu ih šije giga samo tako, em cenom, em vrm-om, em temp istog. Vidiš sta Gulfi kaže, čak je i BIOS vrhunski na Gigi.
Za druge strane, nisam pratio Intel ploče, ali mislim da su tu dosta bolji, i da bih ih preporučio.
Za AMD, nijedan Asus po mom mišljenju nema mesta u bilo kojoj mašini, bila to budžet ili top varijanta.
Asus po meni ima najlepše ploče, šteta što mene izgled ne zanima ali nimalo.

Moje mišljenje, ništa drugo, na osnovu onoga što sam pročitao, pogledao u poslednjih nekoliko meseci.

Poslednja izmena:
Vrm i hladjenje istog je 70% ploče.
Asus je jedino ispred svih što se tiče bios-a, sve ostalo je na mnogo nižem nivou, nego što se očekivalo, s obzirom na cenu.

Tuf x570 nema šta da traži pored gige elite, a košta 20% više. To je jedan od primera.
X570-e nema šta da traži pored Taichi-a, a kamoli pored Giginog Mastera.

Kolos, ne postoji overall, kao što sam rekao, sve je pitanje cipseta do čipseta, jedna serija dobra jedna loša, ali Asus nikako da bude top, a košta 20% više od ostalih.

B450 ploče su im katastrofa, tj. hladnjak ili šta već, vrm temperature idu preko 100c. Taj isti vrm na Strix b450 maximala 8 core za overklokovanje.
X470 jedino Cross imaju, sve ostalo za cenu ispod konkurencije.
X570, tu ih šije giga samo tako, em cenom, em vrm-om, em temp istog. Vidiš sta Gulfi kaže, čak je i BIOS vrhunski na Gigi.
Za druge strane, nisam pratio Intel ploče, ali mislim da su tu dosta bolji, i da bih ih preporučio.
Za AMD, nijedan Asus po mom mišljenju nema mesta u bilo kojoj mašini, bila to budžet ili top varijanta.
Asus po meni ima najlepše ploče, šteta što mene izgled ne zanima ali nimalo.

Moje mišljenje, ništa drugo, na osnovu onoga što sam pročitao, pogledao u poslednjih nekoliko meseci.

Asus je preskup za ono sto nudi na svojim plocama.

Ja sam navikao na Asus i AsRock biose, meni su oni nekako najlepsi, ali i godine tih ploca. Ali iznenadio me kako je Giga uradio bios, mnogo opcija, ispeglan. Da idem na Ryzen uzeo bih neku Giga.

@Sasa012

Ne, nego većina korisnika ne koristi sve što ta "preskupa" Asus ploča(npr. Strix B450-E) nudi za 40e više u odnosu na klot B450 Tomahawk.

@anarki1302

Pre će procesor udariti u zid i/ili će hlađenje biti ograničavajući faktor kod većine korisnika, nego što će se javiti bilo kakav problem sa VRM-om.

X570 me ne zanimaju, totalno nepotrebne što se mene tiče. PCI-E 4.0, moš misliti...uzimanje para dok se bliži kraj AM4 platforme.

Tako je, Crosshair VII Hero je vrh X470 ploča i jedino bih nju sebi uzeo(ne samo zbog VRM-a) da sada menjam mašinu(normalno sa 3800X :D), bez obzira što je overkill za bilo koji Ryzen procesor i što bih zaglavio na 4.2GHz za svaki dan kao i sa pločom od 100e. :)

Loš primerak CPU-a je loš i na ploči od 100e i na ploči od 300e, uvek bilo kod overkloka. Kada to prenesemo na ovaj(Ryzen) slučaj, neće se niko ovajditi od "za dlaku" boljeg VRM-a što se tiče ploča od 100-150e. Ne računam 3900X i budući 3950X, oni nisu za kod kuće.

@kolos
Ryzen nema prostora za 24/7 oc, to svi znamo.
To sto je situacija takva pa oni ne mogu da se kloknu preko max boosta, tesko cak i do tog kloka, a da mogu, taj Strix vrm ne bi izdrzao. Ne mozes ni 3900x da kloknes na toj ploci, ma koliko to bilo, jer vrm temp idu u tri lepe.
To sto strix ima intel lan, bolju zvucna i sta jos, jedan vise m2, jos nesto(mrzi me da poredim iskreno)?

Nemoj da mislis da ja mrzim Asus ili bilo sta, cak stavise samo sam njih i koristio u proslosti, 2500k i ranije, cak i na starom bartonu, A7V8X bese oznaka ili tako nesto slicno, ali sada su jednostavno bezobrazni, a ja ne volim bezobrazluk.

https://docs.google.com/spreadsheet...TJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/edit#gid=611478281

Pogledaj ovo, vec sam kacio nekoliko puta, sve ce ti biti jasno.

150e je mnogo za bilo koju b450 plocu, jer je Taichi x470 180e.

Ranije sam rekao, 80-120 samo b450 i samo MSI, 130-180 nista ne bih kupio, jer nijedna ploca ne opravdava cenu, kada je taichi na 180e. Samo ljubitelj moze da da 150e za b450, a za 30e vise, ceka ploca 2 klase iznad po pitanju svega, ali nije Asus ROG. xD
To sto je tvoj drugar kupio na tvoju preporuku je cista glupost, koju nisam hteo da komentarisem, sve do sada.
Moje misljenje je formirano citanjem, slusanjem svih zivih testera, cak i nasih kao sto je Gulf. Nijedan, ali nijedan nije pomenuo b450 Strix kao vrednu opciju, ponajmanje onu od 150e, kada znaju da je x470 Taichi 180.

Ako 3 razlike Toma i Strix koje sam pomenuo vrede 40e, onda vredi i +30 vise za Taichi, mnogo vise Taichi opravdava tu razliku u odnosu na Strix, nego Strix u odnosu na Tomu.

Poslednja izmena:
3950X je baš za kod kuće. :D

Za entuzijaste i momke koji hoce prvoklasan Strim u jednoj masini, lagano 3950x je za kod kuce, a kamoli 3900x.
Umalo ja da ga kupim, Jurodivi i Gulf me uverili da bacam pare, jer samo igram CS GO i Apex Legends, i to 2 sata sedmicno. xD
Probao sam i strim preko youtube-a,high strim preko Gexp lagano cs go, imam opet preko 300 fps-a. Moram da uzmem Orion, da bih mogao da dam 10mb za ultra, jer na SBB imam samo 10mb uploada.
Probacu neki 1080p custom strim, samo da sredim masinu do kraja, trebalo bi za vikend.

Bacio si pare i za 3700X realno :D Iz istog razloga neću menjati 5820K dokle god bude živo kod mene.

Znam da jesam, ali me zabole, nije ni prvi ni poslednji put.
Masinu sam sastavio u prosli cetvrtak, odigrao sam 3-4 partije CS-a do danas, probao strim 5 minuta, i probao Apex 3 minuta i to trening da vidim koliko FPS-a izbacuje. xD
Da je istog dana imao r3000 kada sam odlucio da kupujem novi komp, uzeo bih ja 3900x lagano, nego sreca pa nije, pa sam imao vremena da razmislim sta i koliko.
Mada na isto dodje, pukao sam oko 1000e, tako da tih 200-300e razlike sto bih dao, isti djavo.
Ovako sam deo potrosio na staru masinu koju sam dao za office, ostatak popio.

Poslednja izmena:
Ryzen nema prostora za 24/7 oc, to svi znamo. To sto je situacija takva pa oni ne mogu da se kloknu preko max boosta, tesko cak i do tog kloka, a da mogu, taj Strix vrm ne bi izdrzao.
Ne mozes ni 3900x da kloknes na toj ploci, ma koliko to bilo, jer vrm temp idu u tri lepe.
Ovo bi trebalo da bude argument? Činjenica je da nikada nećemo saznati šta bi bilo. ;)
3900X ne bih upario ni sa jednom B450 pločom.

150e je mnogo za bilo koju b450 plocu, jer je Taichi x470 180e. Ranije sam rekao, 80-120 samo b450 i samo MSI, 130-180 nista ne bih kupio, jer nijedna ploca ne opravdava cenu, kada je taichi na 180e.
Samo ljubitelj moze da da 150e za b450, a za 30e vise, ceka ploca 2 klase iznad po pitanju svega, ali nije Asus ROG. xD
To sto je tvoj drugar kupio na tvoju preporuku je cista glupost, koju nisam hteo da komentarisem, sve do sada.
Moje misljenje je formirano citanjem, slusanjem svih zivih testera, cak i nasih kao sto je Gulf. Nijedan, ali nijedan nije pomenuo b450 Strix kao vrednu opciju, ponajmanje onu od 150e, kada znaju da je x470 Taichi 180.
To sto strix ima intel lan, bolju zvucna i sta jos, jedan vise m2, jos nesto(mrzi me da poredim iskreno)?
Ako 3 razlike Toma i Strix koje sam pomenuo vrede 40e, onda vredi i +30 vise za Taichi, mnogo vise Taichi opravdava tu razliku u odnosu na Strix, nego Strix u odnosu na Tomu.
Objasnio sam već u drugoj temi, ali evo ponoviću: B450-E je najjeftinija ploča koja ispunjava sve zahteve kupca(drugara) - Intel LAN, bolji zvuk, WiFi/BT i najvažnije od svega 2-pin T konektor jer sam mu sastavio i custom vodeno(CPU i GPU).
Ljudi koji su upućeni znaju koliko je bitno znati temperaturu vode i koliko je korisno kada svaki fan header na ploči kontrolišeš na osnovu water temp, da ne davim ovde o tome. Samo ta stavka vredi 40e razlike.
Klot Tomahawk nema to. A vidiš, ni svemogući Taichi nema tu mogućnost, a kažeš 180e... Ali zato Crosshair VII ima water in, water out i water flow konektor. ;)

Jesam i jasno mi je, zato i pišem sve ovo. :)
Da li po toj tabeli B450-E VRM zadovoljava 3700X OC za koji je kupljena? Zadovoljava.
Ono što se ne vidi u tabeli je da će VRM kod boljih/najboljih ploča statirati u kukuruzu kada su 3600(X), 3700X, 3800X, pa čak i 3900X u pitanju. ;)

@ostali

Vidim da skoro svaki dan neko pita koju ploču da kupi za 2600/3600, ljudi se naplašili čitajući svašta vezano za VRM.

Evo imate tabelu, 3600 kolona, sve što je zeleno slobodno kupite ako cena odgovara ili zadovoljava vaše potrebe što se tiče konektora i sl. Ne mora biti Tomahawk. ;)

Kupite bolji kuler od CC120, ne mora D15, ima odličnih do 40-50e.

Ohladite procesor što je više moguće, jer je Ryzen OC skoro pa uzaludan i dosadan kao i kod nVidia grafičkih od Pascal-a do danas. Temperatura je ključ.

Pustite procesor da sam bustuje, batalite manual overklok, eventualno korigujte napon i uživajte.

Ne bih vas više zadržavao. :D

Edit:
Vezano za temu - ne kupujte X570 ploče!

Poslednja izmena:
U toj tabeli pise i da je Biostar X570 dovoljna za OC i najjačih procesora, ali to iz mog testiranja nije baš tako. Ne bih ja ubo u onu ploču ništa više od 3700X i to je to.

Isto tako ne zna se kakva će sledeća generacija procesora biti, možda će biti raspoloženija za OC, to se nikada ne zna. A pošto će verovatno biti podrške za starije procesore, što ne uzezi bolju naponsku recimo.
Ja lično imam vodu, ali ne zanima me temperatura iste, jer znam da je dobra, tako da mi taj vid monitoringa nije bitan. Ali svako ima neke svoje prohteve i želje, otuda i postoji brdo različitih ploča na tržištu.

Nije tako zbog šit BIOS-a na Biostar pločama, VRM je adekvatan(po tabeli).

A oni koji kupuju 2600/3600 najverovatnije neće skoro raditi upgrade, ništa im ne znači VRM overkill.

Svakako će za 3-5 godina sve ovo danas aktuelno(AMD/Intel) da ode u isti slivnik.

Poslednja izmena:
Pa po tabeli, a kada proverim naponsku, usijava se sve. Neću sigurno slepo da verujem onom tamo ako vidim da to nije to. Što na Gigabyte Master nije vrelo, zato što je bolja mnogo naponska.

Naravno, ali kapiram da je tabelu pravio neko kompetentan, bez veze ako nije tako.

Razlog mog pisanja je to da je anarki1302 ubeđen da Tomahawk ima drastično bolji VRM od pomenute B450-E i sličnih, što je daleko od istine, isti krševi sa 4 faze.

Obe realno nisu za jači procesor od 2700X/3700X.

Možda "Toma" ima bolji hladnjak i nižu VRM temp, ali nema mnogo toga što ova druga nudi za malo više para. Znači, ako sve to drugo ne koristiš, Asus je skup? Važi. :)

ASUS jeste skup, ali i nudi neke sitnice koje su presudne. Kao sto je Kolos rekao, nekom je jako bitno da ima water temp senzor headere, pa WIFI, pa BT, pa ovo pa ono. Sve to kosta.
Ali recimo Crosshair X570 Hero je sjajna ploca za taj novac. Mozda i najbolja.

Poslednja izmena:
Zanima me recimo Godlike kakav je, Godlike ploce su uvek bile prepune tih stvari na ploči.

Ma ok je Tomahawk, može na njega i 3900X na defaultu da radi verovatno, ali ne treba da se diže u nebesa i da je ista kao neke X570 ploče, jednostavno nije tako. Ne bi postojala razlika u čipsetovima za džabe.

Zanima me recimo Godlike kakav je, Godlike ploce su uvek bile prepune tih stvari na ploči.

Ma ok je Tomahawk, može na njega i 3900X na defaultu da radi verovatno, ali ne treba da se diže u nebesa i da je ista kao neke X570 ploče, jednostavno nije tako. Ne bi postojala razlika u čipsetovima za džabe.

Ja sam se malo igrao na poslu sa istom. U principu dosta zezalica, ali u osnovi kad je OC u pitanju nista nije bolja od Heroja koji kosta upola toliko :D

Pa to, puna je opreme, na to sam mislio. OC, sve je to slično, procesori staju na istim freq i nema tu mnogo pameti.

@KOLOS
Cinjenica je da cemo saznati istog trenutka kada bude hteo da uzme vise od 8 core.
Sto se tice senzora za vodeno, to je ok, ali opet overkill iz poznatih razloga, jer nema tu mnogo mesta za planinarenje.
U principu, vasa stvar, vas trosak.
Svako sa svojim parama raspolaze, a skola se uci. Pogresis ovde, pogresis onde, dok ce pri sledecoj kupovini stvar biti drugacija.
A to da Tomahawk ima isti krs vrm kao Strix, to necu da komentarisem, a kamoli da dokazujem. Zabole me, ja nisam pogresio kada sam kupovao, u to sam 100% siguran, a za ostale me zabole patak.

@Gulf

Naravno da nije bolji Tomahawk od x570, a i da jeste od nekih, opet nije od x470 Taichi, koja je 180, tako da je glupo porediti je sa bilo kojom plocom osim nekom drugom b450.

Poslednja izmena:
Taichi mislim da gravitira oko 200. To je već cena Gbyte x570 Elite.
Nekako mi se čini da je izbor što se ploča tiče baš mršav, MSI sa Max serijom pa x570 i tako sve do izlaska B550.

Elite nije bolja od Taichi, nebitno sto je T x470.
Taichi ima za 180-190, kako hoces, vredi i 200.

Nema sta, b450 samo MSI, x470 samo Taichi, x570 budzet Elite, sledeca stanica je Taichi x570. Sve izmedju Elite i Taichi x570 je glupost po meni, jednostavno mi se ne svidja kupovina bilo cega.
Posle x570 Taichi samo Gigabyte, i to do nekih 400e max, mada i to je mnogo para za plocu. Sve preko ne gledam iskreno.

Nazad
Vrh Dno