Šta je novo?

AMD vs Intel

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

bole

Čuven
Učlanjen(a)
03.03.2002
Poena
604
Vec duze vremena pratim testove AMD-a protiv Intel i definitivno mi nije jasno sta da kupim. Potreban mi je savet za izbor ploce i procesora

bole je napisao(la):
Vec duze vremena pratim testove AMD-a protiv Intel i definitivno mi nije jasno sta da kupim. Potreban mi je savet za izbor ploce i procesora

Da si malo sa search-om pretrazio forum, nasao bi gomilu rasprava na tu temu.

Pre nog što počne prepucavanje koji je procesor ubedljivo najbolji da nešto napišem...

U prinicipu sve zavisi koliko para hoćeš da daš za procesor + matičnu ploču.
Kombinacija NForce2 + AMD je jeftinija i ima bolji odnos cena/performanse...
Intel P4 + neka i875 ploča koštaju mnogo više - nesrazmerno dobitku u performansama.

Ja sam recimo, pre par dana prešao sa Epox 8RDA3+ i Barton 2500+ na Asus P4C800E Deluxe i P4 3.0C i sistem je poleteo...iskreno nisam očekivao toliku razliku. Samo je pitanje da li ti se isplati da daš dosta više love, tj. za šta ćeš koristiti računar... to ćeš morati sam da odlučiš...

U svakom slučaju koju god kombinaciju da izabereš (sa nekom dobrom matičnom pločom) nećeš pogrešiti... osim celerona - njega zaobiđi.

Ajd... cheers

Poslednja izmena:
Pa zar opet rasprava ko je bolji... Intel ili AMD
Ja glasam u znak protesta za VIA C3 :D

bole je napisao(la):
Dobro bre... nisi od juce na forumu! Ti si bas resio da zapalis vatru tj da zapocnes rat ovde. Pretrazi malo forum, skoro je bilo besomucnih rasprava!

Pokusaj da protumacis moj avatar :D

p.s.
Moderatori,lepo sam vam predlozio da sami postavite temu AMD vs Intel i okacite je kao sticky...Ali necete da poslusate pametan predlog i to je to.Samo produzavate ovakve agonije...
Pozdrav!

npetar je napisao(la):
Pokusaj da protumacis moj avatar :D
...

Ja tvoj avatar tumacim kao:
Intel čarape :)

bole je napisao(la):

Bole, stvar je komplikovanija vise nego sto mislis. Naime, cuo sam da ako u maticne ploce za AMD-a ubodes komponente u svim slotovima, ploca se zaglupi. Dok kod Intela to nije slucaj, sve radi fantasticno stabilno. Da ne bude da forsiram Intela, ali uzmimo recimo plocu MSI P4-MAM-L, neverovatna ploca za tu cenu. Krasi je stabilnost i brzina, ima korektnu integrisanu grafiku (Direc3D i OpenGL) i dozvoljava overclocking, ako vec u startu nisi zadovoljan brzinom koju pruza.Ubodes nekl celeron i miran si dugo vremena. Masina u koju mozes da se zakunes.

S druge strane AMD. Gaming platforma. Brzo, brzo i brzo. Nema sve mogucnosti kao Intel ali radi svoj posao. Uzmes neki AMD XP na 2000+ Mhz i uzmes recimo plocu Asus A7N8X-VM i to radi. Cak imas i Tv Out integrisan na ploci. Naravno, integrisana (odlicna) grafika je sastavni deo. Samo AMD se greje i moze da crkne. Intel bogami ne.

Javi sta si odlucio. Verovatno mnoge na forumu zanima ova prica.

:wave:

r!sc! je napisao(la):
Bole, stvar je komplikovanija vise nego sto mislis. Naime, cuo sam da ako u maticne ploce za AMD-a ubodes komponente u svim slotovima, ploca se zaglupi. Dok kod Intela to nije slucaj, sve radi fantasticno stabilno. Da ne bude da forsiram Intela, ali uzmimo recimo plocu MSI P4-MAM-L, neverovatna ploca za tu cenu. Krasi je stabilnost i brzina, ima korektnu integrisanu grafiku (Direc3D i OpenGL) i dozvoljava overclocking, ako vec u startu nisi zadovoljan brzinom koju pruza.Ubodes nekl celeron i miran si dugo vremena. Masina u koju mozes da se zakunes.

S druge strane AMD. Gaming platforma. Brzo, brzo i brzo. Nema sve mogucnosti kao Intel ali radi svoj posao. Uzmes neki AMD XP na 2000+ Mhz i uzmes recimo plocu Asus A7N8X-VM i to radi. Cak imas i Tv Out integrisan na ploci. Naravno, integrisana (odlicna) grafika je sastavni deo. Samo AMD se greje i moze da crkne. Intel bogami ne.

Javi sta si odlucio. Verovatno mnoge na forumu zanima ova prica.

:wave:

Kako ces sad da "snosis posledice" zbog ovoga sto si napisao... Ma videces i sam, cekaj samo da se anti-Intel lobi malo "probudi"...

r!sc! je napisao(la):
Bole, stvar je komplikovanija vise nego sto mislis. Naime, cuo sam da ako u maticne ploce za AMD-a ubodes komponente u svim slotovima, ploca se zaglupi. Dok kod Intela to nije slucaj, sve radi fantasticno stabilno.

Veoma mali broj ploča (i za AMD i za Intel-a) može stabilno da radi sa svim slotovima popunjenim. Naravno zavisi i od kartica, ali ne treba računati na to da svi slotovi mogu da se popune. Ja sam samo par puta video računare sa svim PCI slotovima popunjenin (čini mi se 6BTM i KT7-RAID - ali sa isključenim RAID kontrolerom). Na novijim pločama nisam probao da popunim sve slotove, ali recimo Epox 8RDA3+ radi sa SB Live!, Adaptec 29160 i Pinnacle PCTV bez problema.

r!sc! je napisao(la):
Ubodes nekl celeron i miran si dugo vremena. Masina u koju mozes da se zakunes.

Ubode celeron i posle može dugo vremena da mirno sedi i da plače... :p

r!sc! je napisao(la):
ploci. Naravno, integrisana (odlicna) grafika je sastavni deo. Samo AMD se greje i moze da crkne. Intel bogami ne.

:trust: Khm, khm... Greju se i jedan i drugi...

Ne, ne, nisam ja za Intela. A ni za AMD. Zavisi zasta treba coveku.

@ Zeleni Zub
Na Intel i845PE ploci, Abit IT7-MAX2 imao sam sve PCI slotove popunjene i sve je radilo rock-stable. Ploca ima 4 PCI slota ali i: HPT374, Firewire, usb2.0, sound... integrisano na sebi

jaksa je napisao(la):
Na Intel i845PE ploci, Abit IT7-MAX2 imao sam sve PCI slotove popunjene i sve je radilo rock-stable. Ploca ima 4 PCI slota ali i: HPT374, Firewire, usb2.0, sound... integrisano na sebi

Ipak je to Abit... ;) :D

Kao što rekoh, zavisi od kartica, a i ta ploča ima samo 4 PCI slota... Obično nastane problem kada treba da se ubaci 5. kartica....

Ajd... cheers

jaksa je napisao(la):
Ja tvoj avatar tumacim kao:
Intel čarape :)

Hmmm...pa kad ste me "napali" i ti i Klokos da menjam avatar ali :D ...hehehe...ipak avatar govori sam za sebe.To sto ga ti tumacis kao Intel carape je OK,ali kakve carape.Ja npr. mislim da su te carape one koje 10-ak dana nisu videle svetlost iz cipela :banana:

No da se vraitmo na temu.A da!!!...nisam ni skretao od teme :-devil-:

Stvarno covek da procita svasta u ovom thread-u. Celeron dobar procesor pa jos se savetuje da se kupi i ploca sa integrisanom grafikom.Joooooooooj!

A sad me itekako interesuje da useri koji predlazu kako je Intel ploca bolja od AMD-ove to i dokazu.Dakle,sta je tu bolje?
I bas me interesuje ko to ima toliko kartica pa mu fale PCI slotovi?

Nemojte ljudi da bunite co'eka...To je kao da poredite BMW i Mercedes.Oba su dobra i svaki vredi uzeti.Samo nikako auto sa Celeron motorom a sve ostalo je OK
Ajd...

Osnovno je pitanje sta planiras da radis s racunarom i koliko novca nameravas odvojiti.Kada to definises onda pravi izbor komponenti.A da li ce to biti Intel ili AMD u sustini je svejedno.

r!sc! je napisao(la):
Ne, ne, nisam ja za Intela. A ni za AMD. Zavisi zasta treba coveku.

Ja mislim da co'eku treba racunar.Znaci,posto mu treba racunar ili-ti kompjuter kao takav, ne znam onda u cemu je razlika izmedju AMD-a i Intel-a.Ko zna,mozda mu treba da ga :crash: pa zato preporucujem AMD koji je jeftiniji...

p.s.
Morao sam malo da se nasalim(bilo je jace od mene) u ovom thread-u pa molim sve da mi ne zamere ;)

npetar je napisao(la):
A sad me itekako interesuje da useri koji predlazu kako je Intel ploca bolja od AMD-ove to i dokazu.Dakle,sta je tu bolje?

Pa pod jedan... na njih mogu da se stave Intel procesori... :D :p ,)
I još neke sitnice: AMI Bios, 4 podnožja za memoriju, Promise SATA RAID kontroler - 4 SATA i 2 PATA može i multiraid... :p

npetar je napisao(la):
I bas me interesuje ko to ima toliko kartica pa mu fale PCI slotovi?

Sada kada sve ploče imaju integrisanu mrežnu karticu...veoma malo ljudi može da popuni sve slotove.

npetar je napisao(la):
Samo nikako auto sa Celeron motorom a sve ostalo je OK

Važno je da smo se svi složili oko Celerona... ;) :D

Pa nista narocito ne bih da radim sa racunarom. MP3, malo surfa,igrice i DVD rip :type:

npetar je napisao(la):
p.s.
Morao sam malo da se nasalim(bilo je jace od mene) u ovom thread-u pa molim sve da mi ne zamere ;)

:D Vidiš da je ceo thread takav... :D

I ne znam da li ste primetili, ali ovo je prvi ovakav thread u kome se svi slažemo da je sve jedno koji procesor uzima... :D Nema flame-a, navijanja i neargumentovanih izjava,....

Mora da je zbog novog foruma... :p

Ajd... cheers

Ako ti je to namena, uzmi bilo sta, mozda cak i tog nagrdjenog celerona. Tacnije izvazi samo prema svom dzepu. Pogledaj samo malo koji modeli ploca i grafickih se cene da ne bi bas uzeo neko djubre, ali generalno za takvu uopstenu kucnu primenu nema uopste potrebe da lupas glavu. Ja bih licno na tvom mestu uzeo neku barton platformu sa tihim kulerom i malo kvalitetnijim napajanjem, te bi dalje preneo 'lupanje glave' na to koju graficku kartu (recimo 9600Pro) i koliki kapacitet diska. Za kucnu zezanciju nekako dobijas najvise za relativno razumne pare. Neces prepuniti sve slotove, neces imati pregrevanja (veruj mi na rec) i ostale extremne slucajeve opisane od strane brojinih poznavalaca :d ovde.

bole je napisao(la):
Pa nista narocito ne bih da radim sa racunarom. MP3, malo surfa,igrice i DVD rip :type:

Hmmm, za MP3, surf, DVD rip ti ne treba neka babaroga. Moze da ti posao zavrsi i neki Barton 2500+ sa nforce 2 cipsetom. Na njemu ces moci i neke igrice da igras.
Ali ako hoces ozbiljnu masinu za igranje koja se ne restartuje i na kojoj rade igrice koje mogu da se nadju kod nas, onda nekog intela na 2.4 Mhz sa plocom koja je spomenuta ranije u ovom tridu (P4-MAM-L). Na njoj ces moci takodje da radis posao kao i sa Bartonom.
Ali, najbolji rezultati u igrama su postignuti sa AMD procesorima. Naime, moj drug je pre preso Wolfenstein na AMD-u nego drugi na Intel-u.

Koju sumu novca si spreman da ulozis?

sobzirom za sta ti treba najeftinija moguca varijanta bi ti bila sa nekim duron-om, ali za malo vise para mozes dobiti i Athlon XP koji ti je mnogo bolja varijanta i od durona i od celerona, a da dodam da je u istom cenovnom rangu za celeronom a otprilike je duplo brzi.

r!sc! je napisao(la):
Hmmm, za MP3, surf, DVD rip ti ne treba neka babaroga. Moze da ti posao zavrsi i neki Barton 2500+ sa nforce 2 cipsetom. Na njemu ces moci i neke igrice da igras.
Ali ako hoces ozbiljnu masinu za igranje koja se ne restartuje i na kojoj rade igrice koje mogu da se nadju kod nas, onda nekog intela na 2.4 Mhz sa plocom koja je spomenuta ranije u ovom tridu (P4-MAM-L). Na njoj ces moci takodje da radis posao kao i sa Bartonom.
Ali, najbolji rezultati u igrama su postignuti sa AMD procesorima. Naime, moj drug je pre preso Wolfenstein na AMD-u nego drugi na Intel-u.

Nisam jos definitivno siguran, ali oko 400 450 eura za plocu i procesor

r!sc! je napisao(la):

Neke? Ispade ko da uzima Duron na 600MHz, a ne Barton 2500+...
U igrama će najmanje da oseti razliku između P4 i Bartona.

r!sc! je napisao(la):

Za igre mu je mnogo važnija grafička kartica nego procesor. Ako pričamo o igrama - bolje da uzme Bartona sa nekom boljom grafičkom (ako su pare ograničavajući faktor - a obično jesu).

Ovo oko resetovanja neću ni da komentarišem. :trust:

r!sc! je napisao(la):

E sad sam sve video.... :laugh:

Poslednja izmena:
zeleni_zub je napisao(la):
Veoma mali broj ploča (i za AMD i za Intel-a) može stabilno da radi sa svim slotovima popunjenim. Naravno zavisi i od kartica, ali ne treba računati na to da svi slotovi mogu da se popune. Ja sam samo par puta video računare sa svim PCI slotovima popunjenin (čini mi se 6BTM i KT7-RAID - ali sa isključenim RAID kontrolerom). Na novijim pločama nisam probao da popunim sve slotove, ali recimo Epox 8RDA3+ radi sa SB Live!, Adaptec 29160 i Pinnacle PCTV bez problema.

ja takođe imam epox-a 8rda3+ i mogu ti reci da su svi PCI slotovi popunjeni i da masina radi odlicno (ukljucen mi je i RAID kontroler, kao i zvucna na ploci). Imam cak i neke veoma osetljive komponente, kao sto su SkyStar2 kartica, kao i PCTV tjuner i sve radi kao podmazano.

r!sc! je napisao(la):

Dal' si ti svestan koliko si lupio?
Za dobrobit usera koji se kroz ovaj thread informisu sta ce kupiti,molim te da prestanes sa svojim cinjenicama.Lepo je sto se trudis da nekome pomognes,ali kad ne znas(ili to jos uvek nisi shvatio) , bolje da cutis i stojis po strani.
Znaci,nista licno...samo, iznosis neistinu i tome mora da se stane na kraj.

Bole,prijateljski savet...
Za procesor i plocu zelis da das 400e.
Kupi Abit NF7 NForce 2 + Barton 2500+ za 70+70=140e i dobices top masinu, a ostale pare potrosi na graficku(poslusaj Silvera) i DVD rezac, ili bolje potrosi ostatak para na kvalitetan monitor.
Naravno,uzmi i neko dobro napajanje(npr. Chieftec 360W ili jace)

Poslednja izmena:
r!sc! je napisao(la):
Naime, moj drug je pre preso Wolfenstein na AMD-u nego drugi na Intel-u.

covek je verovatno mislio na veci frame rate :d ja sam se oduvek pitao da li ima razlike u 2-4 fps i izgleda da ima... :wall:

Poslednja izmena:
moja greska...

Mislio sam na Intela 2.4 Ghz a ne 2.4 Mhz. Mozda je to napravilo neku zabunu. Sorry, moja greska.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno