Sve to stoji, ali da posmatramo situaciju sa druge strane. Imas manjih i vecih firmi, koje uspevaju mnogo bolje da kapitalizuju svoje tehnologije. Zasto AMD to ne uspeva?
Ovako lice na ekipu sa ETF-a koji se igraju pravljenja cipova i sve pare koje zarade potrose na nove maturske radove i po koju neuspesnu studenstku zurku (kupovina SeaMicro za 330mil$ i zatvaranje iste firme 2 god kasnije).
I onda mrmot zvaije cokoladu, privuku 20 miliona gamera sa 15 miliona sa 3 grama mozga, i onda svi hackeri sveta se preorjentisu na taj deo trzista
Pa sad ce neko da pita pa oni samo igraju igre, ma samo im obecaj neke chitove i ima da lome sistem da stignu do toga
SteamOS je customizovana verzija Debian distroa linuxa, sa GNOME dodatkom desktopa..... kad bi steam to malo bolje resio da ne bude tako, nego da Steam postane standalone distro linuxa sa postojecim implementacijama da moze da pokrece sve steam igre i podrskom za drivere, svakako bi napravili veliki pomak, cak bi mozda i ugasili dobar deo windows populacije....ja sam prvi koji bi presao da tako nesto postoji, mada mi eto jedino PS i AI fali kao i autocad mada za njega postoje alternative, al navikne se covek nekako da radi u tom okruzenju...da ne skrecem dalje sa teme, jos uvek kako laicki posmatram linux, nek me neko ispravi, on prvo puni CPU usage zatim ram, sto bi mulithread AMDu odgovaralo zbog dostupnosti otkljucavanja, a kao sto G@W rece soft deo im ne ide bas od ruke. da li on treba da se fokusiraju preterano na windows? ne znam...ali ako paralelno rade sa steamom na razvoju linug gaming platforme, kupice veliki broj gamera, jer osim battlefielda(origin) i nekih standalone igara, sve je mahom na steamu
Ma kako da ne, "osudjeni na Win workstation" u kom svetu ti zivis? Toliko studija koristi Win masine i ti pljucnes ovako nesto. Uostalom u tim Apple masinama su danas AMD grafike pa ne vidim da je AMD zgrnuo milijarde zbog toga.G@W je napisao(la):Oni kojima treba jači hardver se polako preorentišu na Apple mašine .Oni što su osuđeni na Windows workstation nisu u dovoljno velikom broju da bi se na njima pravile pare.
Eto ti ga sad, a tamo u gaming sekciji svi trabunjaju kako Sony propada, zarada na konzolama nikakva itd. Uostalom i tamo je AMD prisutan pa je opet u minusu.G@W je napisao(la):Jedino u gejmingu još ima love, što je Sony uvideo (i osetili na svojoj koži da je business PC mrtvo tržište).
Eto ti ga sad, a tamo u gaming sekciji svi trabunjaju kako Sony propada, zarada na konzolama nikakva itd. Uostalom i tamo je AMD prisutan pa je opet u minusu.
zasto lici na to?
AMD ocigledno ne moze da se takmici u proizvodnom procesu sa intelom: ako misle da naprave najbrzi x86 - nemaju teoretske sanse.
ovako su igrali na loptu da se cela industrija prebaci na GPGPU: kupili ATI, guraju open cl... e sad, to sto softwerasi sporo pale (npr. kao i u slucaju Pentiuma 4; intel je tad igrao na kartu "buduceg" software optimizovanog za P4 umesto da maksimizuje izvrsavanje postojeceg (aka legacy) kóda) je vec drugi problem. AMD ima ispravno razmiljanje koje je ocigledno tesko sprovesti u delo.
a povrh svega, upravo sada vidimo najnoviji shift da se cela industrija okrece ka mobilnim GPU jer je tu najveci rast/potraznja...
a sta ce biti sa AMDom? On je ionako proizvodjac samo procesora. Svi smo videli sta se desi kada jedna firma kontrolise ceo lanac: od dizajna CPU, (GPU?), OS, kompajler, jezika... iPhone na 1GHz radi bolje nego tri puta brzi procesor u Androidu. Tragedija je sto je Apple danas jedina firma koja ima ovaj "luksuz". Da je AMD imao svoj OS, i da je mogao nekako da natera npr. Adobe da napravi ekskluzivnu verziju PhotoShopa koja ce 100% iskoristi njihove GPGPU, intel bi bio u problemu. Ovako nije (i fućka mu se za GPGPU...)![]()
Ma kako da ne, "osudjeni na Win workstation" u kom svetu ti zivis? Toliko studija koristi Win masine i ti pljucnes ovako nesto. Uostalom u tim Apple masinama su danas AMD grafike pa ne vidim da je AMD zgrnuo milijarde zbog toga.
Toliko studija koristi Win masine i ti pljucnes ovako nesto..
Filipe, pa ne pravi se VR samo za trenutni hardver. Zahtevnost je možda problem sad, biće značajno manji za par godina, još manji za 5, 10 itd.
Hehe, a sto je najtuznije u toj prici, AMD je kupovinom Ati-ja imao upravo jednu takvu zlatnu koku u rukama koju je, nemajuci trunke vizije u kompaniji, prodao Qualcomm-u (danasnji Adreno tj "rADeoN" GPU-ovi). I to ce ostati zapisano kao samo jos jedan u nizu katastrofalnih poteza AMD menadzmenta.
AMD je po meni bacio peškir onda kada je morao da proda fabrike i postane fabless kompanija.
Sa druge strane, ja uvek ću navijati za underdog-a jer poštujem borbu i inovativnost, verovatno jer me podseća na nešto
Ono što oni postižu sa ovolicnim budžetom kao i sa daleko manjim brojem zaposlenih od konkurencije za ipak sa potovanje.
Od intela imaju grubo 15 puta manje ljudi dok od nVidije oko 3 puta manje. Opet, od prvih ne mogu da budu nikako bolji dok su veoma konkurentni sa drugima. Uglavnom jer obe firme prave grafičke procesore u TSMC-u.
Upravo taj fabless status i manjak proizvodnih kapaciteta je, po meni, veliki hendikep. Zamislite AMD u 14nm. U stvari videćemo sledeće godineJedva čekam nove APU u tom proizvodnom procesu.
Node za node mogu da budu konkurentni. Na žalost, nemaju dovoljno veliki budžet za R&D niti imaju gde da unapređuju litografiju.
Da propadnu neće jer su profil kompanije koja voli inovacije i uči na svojim greškama. Problem je zato što ih previše prave.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari