Šta je novo?

AMD Ryzen APU

Kao neko ko voli AMD APU rešenja ovaj serija 8700G/8600G me je mamila da je uzmem i ''zamenim'' I3 12100F / RX6400 kombinaciju...Ali kada sam se presabrao ispade da bi prodajom moga i doplatom od 600e dobio u smislu GPU performansi maltene isto.

Čitajte svrbeo me novčanik i želja da konačno probam ono što sam čekao , iGPU koji je u rangu moje omiljene karte Nvidia 1650. Na kraju ostadoh na mojoj kombinaciji.

Da se razumemo meni je ovo odlično rešenje , 8700G samo previše košta on i ekosistem koji mora biti oko njega da bi nam doneo nešto tipa CPU+entry level GPU.Da ne spominjem da starije igre vole ( gledajući samo po testovima npr GTA V ) poseban GPU.

Pa APU se ne kupuje ako se dodaje grafička, za te pare imaš bolje 7600x/7700x. Apu je super za mali format a i oni imaju bar neeku grafiku.

U cemu je razlika izmedju R5500GT i R5600GT? Cena im je pa skoro ista.
Kakve su prednosti R5 600GT u odnosu na
R5 5600G?

Da zamolim za pojasnjenje, gledam a ne vidim u cemu je tolika razlika?
Zvanicno na sajtu stoji da R5 5600GT da ima L1 i da je bazni klok nesto nizi a max. nesto visi.
Zanima me gde ce 5600G da biti losiji u kojim zadacima i da li to vredi raliku 4k?

Ryzen 7 8700G
Da li je neko testirao ovaj procesor? Kakvi su vaši utisci i sa kojom konfiguracijom radi?

Има НПУ јединицу за АИ операције.

Процесорска снага :
1737549642317.png

Интегрисана графика 780м, у играма стоји овако:

Kako ovi APU-i imaju die size od 441mm² naspram ~200-250 koliko jedan high end desktop procesor ima, cena proizvodnje AMD Strix Point APU-a bice ogromna, a zbog mogucnosti dodeljivanja puno memorije integrisanoj grafickoj potraznja isto tako nece biti mala. Iako bi odlicno legao za jedan mini PC realno, kostace osetno vise nego full desktop uporedivih mogucnosti.

Desktop racunar slicnih karakteristika po KP cenama
AMD Ryzen 9 7950x 420e
hladnjak za procesor 50e
low-mid range maticna 150e
64 GB RAM 150e
RTX 4060 260e
napajanje 70e
kuciste 40e

UKUPNO 1140e

Ispadne 500e skuplje, dakle otprilike ~45% ako racunamo da ce cene biti pretvorene u evre(mada realno bice to jos 20% vise ako uopste i bude doslo kod nas).
Kao minus je sto manje RAM-a za koriscenje jer deo ide na IGP.
Kao plus je manji form factor. Pitanje je samo kolika ce buka biti.

Nije toliko strasno. Kad bi pravio ITX konfiguraciju verovatno bi razlika u ceni bila manja.

Nazad
Vrh Dno