Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo crteža šta treba i gde oturpijati:

1781079947906.webp

Preklopljeno sa AM5 Socket-om i procesorom:

1781080042039.webp

Da, podsetio si me na to (sećam se da sam negde nešto pročitao), ali me je zaintrigiralo što Noctua navodi da je njihov kit za 7000 seriju (drugačija postavka keš-jezgra od 9000) i za non-X3D, pa me zanima čime bi mogao da se hladi ovaj 9800X3D kad se skine IHS a da nije custom loop, tj šta je potrebno da bih mogao da mu nabacim neki standardni, što reče kolega dominator, drkavi AIO tipa ovaj trenutni nesrećni Cors što imam ili nešto tipa CM Atmos ili šta je već aktuelno sa 240 radijatorima.
Ja sam se isto interesevao za direct die kompatibilan AIO i nisam našao ništa, čak ni sa modovima. Ovo je info od pre oko godinu dana, od tada se nisam interesovao za ovu temu.

Apropo Noctua 7000 versus 9000 serija i podrška za direct die. Oni se vezuju za derbauer-ovu/TG listu kompatibilnosti sa Ryzen AM5 serijama procesora. TG je napravio ovaj previd za 9000 seriju, tj. nisu dovoljno proširili centralni otvor za Direct Die Frame-a pa je DDF nalegao na lak-izolaciju od elektro komponenti oko die-a i posledično onemogućavao coldplate hladnjaka da lepo nalegne na CCD-ove, što je dalje uzrokovalo loše hlađenje. TG to nije primetio kada su lansirali DDFv2 za 9000 seriju. Ovaj problem rešavaš turpijanjem DDF prema crtežu iz moje prethodne poruke.

Osim ove napomene, nema drugih prepreka za korišćenje Noctua hladnjaka sa DDF adapterima na 9000 seriji, ima primera na OCF-u. Obrati pažnju koji tačno hladnjak imaš i da ima što ravniji coldplate, na primer nemoj koristiti NH-D15 G2 HBC nego bar LBC a najbolje Standard.

Screenshot-136.png

Pokusavam da razumem ovaj 9800X3D i kako ga najbolje ohladiti - imao sam privremeno low profile Noctuu, gaming je stizao do 80 stepeni. Sada isprobavam Lian Li GA II 360 - temperature su identicne. Mislio sam da ne naleze dobro, ali telo AIO je vrelo, kao i ceo radijator (coolant temp ide preko 40 stepeni).
PBO -20 all core, boost +100 Mhz, Vcore Soc 1.20, mem sa 6400 spustena na 6000.
Izgleda da ce morati pod vodu ponovo :|

Ako su temperature tela AIO, vode i radiatora visoke to znači da naleže dobro a da ti treba brži rad ventilatora i eventualno pumpe. Ostavi pumpu na 100% ili namesti na 100% ranije, negde oko 60-70c, ventilatore 100% na 80c. Ostatak zavisi i od pozicije radiatora, za CPU najbolje napred da uvlači vazduh, sigurno je hladnije napolju. Čak i kada je radiator napred, potrebno je bar toliko ventilacije kućišta da izbacuje vazduh i tako pomogne i radiatoru.
PS: Maximum 80c nije ni malo previsoka temperatura imaš bar do 95c. bez posledica. Brzina memorije nema veliki uticaj, par stepeni maksimum.

Pokusavam da razumem ovaj 9800X3D i kako ga najbolje ohladiti - imao sam privremeno low profile Noctuu, gaming je stizao do 80 stepeni. Sada isprobavam Lian Li GA II 360 - temperature su identicne. Mislio sam da ne naleze dobro, ali telo AIO je vrelo, kao i ceo radijator (coolant temp ide preko 40 stepeni).
PBO -20 all core, boost +100 Mhz, Vcore Soc 1.20, mem sa 6400 spustena na 6000.
Izgleda da ce morati pod vodu ponovo :|
samo ti se kazalo low profile noctua i nemas brige. AIO je mozda skuvan zato sto je su ventilatpri na 800rmp ili jos manje. Radilo ti stabilno 6400 1:1 mem?

Meni ovde deluje neki problem na izduvu iz radijatora, ako je coolant temp 40 stepeni, nešto slabo taj radijator hladi vodu u sistemu, da li vuče topao vazduh iz kućišta ili je niska brzina ventilatora, tek, nikako ne bi smelo da mu low profile air noctua daje iste rezultate kao 360 rad

Ja bih se kladio na sporu pumpu.

Pumpa i ventilatori su na 100% pri 80C... skinucu blok da vidim kako naleze, ocistiti i staviti novu pastu.
@d0minat0r stabilno je na 6400, spustio sam na 6000 jer sam mislio da cu oboriti temp za koji stepen.

ispada da Nocuta i taj AIO imaju iste performanse? Jel cpu skroz na defaultu ili tvoja podesavanja?

Pa na tom procesoru nije ni čudo sa relativno malim TDPom. Najbolje se vidi razlika na visokim TDP.

Nisi poredio koji su klokovi/TDP postignuti na Noctui i na AIO, moguce da procesor bustuje vise sa AIO pa i otud iste temperature

Nisam poredio max klokove niti Cinebench score, samo mi je gaming jako slican po hladjenju... u CS2 trosi oko 90-100W, pretpostavljam da su zbog toga slicne performanse, ne verujem da bi po ovim vrucinama Noctua mogla da izvrti 10 minuta Cinebencha.

U cs2 imas 80C? Tu nesto nije kako treba, to ne sme tako da radi. Pa 9850x3d koji se vise greje, meni ne moze ni da pridje tome u dosta tezim igrama od cs2.

CS je oduvek bio CPU heavy igra... malo se promenilo sa apdejtom na CS2 ali i dalje zna dobro da oznoji procesor.

Pazi, ume na nizim rezolucijama da napne cpu, ali evo, stavio sam na 1440p da meni bottleneckuje 5090 na 600-800fps-a.
Opet napominjem, 9850 se dosta vise greje od 9800, pogotovo sto je moj trenutno na default, nikakav undervolt.
Tvoj kuler je na testovima bolji od mog bas za 9800x3d...dakle, nema sile da radi kao neka tamo mini Noctua, pa cak ni D15 g2 ne sme ni da mu prismrdi.

Prilozi

• Screenshot (706).webp
    Screenshot (706).webp
    255.6 KB · Pregleda: 12
  • Screenshot (705).webp
    Screenshot (705).webp
    222.1 KB · Pregleda: 12
Nazad
Vrh Dno