Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Postojali su direct die procesori i pre sa običnim hladnjacima ali su mogli da se lako okrnje i/ili pucaju pa je trebalo puno pažnje pri montiranju.. Što se tiče visine od ploče i sa time pritisak na procesor, većina hladnjaka ima distancijale između ploče i baze, oni mogu lako da se isturpijaju ili šmirglom skrate za tih par mm. Jedini problem je da se sve instalira tako da ostane ravno.

Evo crteža šta treba i gde oturpijati:

1781079947906.webp

Preklopljeno sa AM5 Socket-om i procesorom:

1781080042039.webp

Da, podsetio si me na to (sećam se da sam negde nešto pročitao), ali me je zaintrigiralo što Noctua navodi da je njihov kit za 7000 seriju (drugačija postavka keš-jezgra od 9000) i za non-X3D, pa me zanima čime bi mogao da se hladi ovaj 9800X3D kad se skine IHS a da nije custom loop, tj šta je potrebno da bih mogao da mu nabacim neki standardni, što reče kolega dominator, drkavi AIO tipa ovaj trenutni nesrećni Cors što imam ili nešto tipa CM Atmos ili šta je već aktuelno sa 240 radijatorima.
Ja sam se isto interesevao za direct die kompatibilan AIO i nisam našao ništa, čak ni sa modovima. Ovo je info od pre oko godinu dana, od tada se nisam interesovao za ovu temu.

Apropo Noctua 7000 versus 9000 serija i podrška za direct die. Oni se vezuju za derbauer-ovu/TG listu kompatibilnosti sa Ryzen AM5 serijama procesora. TG je napravio ovaj previd za 9000 seriju, tj. nisu dovoljno proširili centralni otvor za Direct Die Frame-a pa je DDF nalegao na lak-izolaciju od elektro komponenti oko die-a i posledično onemogućavao coldplate hladnjaka da lepo nalegne na CCD-ove, što je dalje uzrokovalo loše hlađenje. TG to nije primetio kada su lansirali DDFv2 za 9000 seriju. Ovaj problem rešavaš turpijanjem DDF prema crtežu iz moje prethodne poruke.

Osim ove napomene, nema drugih prepreka za korišćenje Noctua hladnjaka sa DDF adapterima na 9000 seriji, ima primera na OCF-u. Obrati pažnju koji tačno hladnjak imaš i da ima što ravniji coldplate, na primer nemoj koristiti NH-D15 G2 HBC nego bar LBC a najbolje Standard.

Nazad
Vrh Dno