Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Probaj drugo napajanje.

Bolje igraj tj. koristi komp normalno. Aida ako je prošla 90minuta dobar si. Ne kažem da je to pravi pokazatelj stabilnosti ali mislim da će i corecyler isto proći noćno testiranje.

Bio sam u slučnoj situaciji i mnogo duže sam testirao sve. Pisao sam ovde na temi moj problem.

OCCT sat vremena prosao, CoreCycler 90 minuta isto prosao, Aida stability test 90min isto prosao - idem po nove chipset drajvere pa pustam corecycler preko noci
Kratko je to za CoreCycler. A i koji si test pustio?

@Gulftown "24-ZN5 ~ Komari" AMD Zen 5 Granite Ridge [AVX512] x64, ABM, BMI1, BMI2, ADX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, FMA3, AVX2, AVX512-(F/CD/VL/BW/DQ/IFMA/VBMI/VBMI2/GFNI)

Za napajanje - pod opterecenjem 5v grana pokazuje 4.659v, 12v pokazuje 11.597v, deluje mi ovo prenisko (ili mozda hwinfo ne cita dobre vrednosti... ne bih se cimao da merim unimerom)

200W+ Ryzen: Aaaww, how sweet...
200W+ Intel: Hello, human resources?

Anyway, baš me zanima kakve će biti latencije sa duplim kešom i kakve će zvrčke da izazove...

Kako su krenuli s cenama memorije, ne vidim razlog da ne nasade odmah i 32-64GB kao na onim HBM2 Vegama što je bilo da se ne zezamo s DDR5 modulima bez veze... 😀

Osnovna komponenta u AMD R&D odeljenju 😁
Illustration Cartoon GIF

Sigurno ne manjka supstance ni medju menadzerima 😭
the movie drinking GIF

Čitao sam poslednjih par strana gde je bila diskusija o manuelnom podešavanju SoC volataže i crkavanju procesora ako se ista ne podesi.
Nisam baš shvatio kad je to potrebno odraditi?

Skoro sam drugu sklapao highend mašinu 9850X3D, Gigabyte X870 Aorus Stealth Ice, Kingston 6000Mhz CL30 2x16GB i overkill hlađenje Kraken 420 Elite.
Odradili smo update BIOS na poslednji F9b koji izašao sredinom marta meseca i bukvalno samo uključili EXPO profil na 6000Mhz CL30.
Znači nikakvi PBO, curve optmizer ili drugi overclockovi nema drug vremena za to i hoće out-of-box apsolutno stabilnu i brzu mašinu.

Ako sam ja shvatio mora manuelno da se podesi SoC volataža jer kao hoće da crkne X3D procesor (posebno 9800X3D) tokom boota?
Što je meni suludo da ne može biti luđe, jer nije da AM5 postoji skoro ili da ćemo se se zezati oko PBO da moramo to da podešavamo.
Jer da kažem drugu da moramo da smanjujemo SoC voltažu i ako je sve na default i da vrtimo tu neke testove preko noći da znamo da je stabilno mi nema smisla.
Znam šta bi mi rekao posebno ako treba da strepi da mu crashuje tokom upotrebe zbog manje voltaže jer komp već preko 10 dana je rock solid.
Rekao bi mi ma važi ako hoće da crkne neka crkne, samo posle bi napljuvao AMD i Gigabyte u paketu za sve pare.

Pošto i lično planiram skoro da odradim ugprade na 9850X3D i isto neku bolju X870(E) čitao sam poslednjih dana po netu i našao na redditu odgovore da ako se samo EXPO podesi da nikakve voltaže nije potrebno da se diraju. Kako vidim da većini crkava na 600 generaciji chipsetu i/ili AsRock poločama.

PS: Pitanje je da li je potrebno da se i ako na defualt podesi SoC volaža ili ne.
A ne o verziji čipseta na ploči, daću extra pare za X870(E) jer tako hoću. Jer isto kao što sam kad se pojavile X570 pazario jednu i savršeno me služi i bio max. spreman za novije procesore isto ću i sad da odradim.

Kada učitaš EXPO, ploča će sama dati viši SOC napon. Zavisi od ploče, može da da 1.20-1.25, nekad i više. Generalno za 6000mhz ram i 2000 FCLK većina procesora hoće da radi na 1.15v i niže, samo treba istestirati. Ja moj držim na 1.1v i stabilan je. Neki primerci mogu i ispod 1.1v, dok neki malo više od 1.1v traže.

@Gulftown a da li je to potrebno raditi? Jer čitam da procesori su dizajnirani da rade do SoC voltaže maks. 1.30 ?
I FCLK clock nismo dirali, ne znam da li je to potrebno manuelno zakucati ili je to default sa memorijom na 6000 Mhz.

Jesu dizajnirani, ali Ryzen 7000 i 9000 su osetljivi na SOC napon, pa što mu ne dati niži ako već može da radi.
FCLK će ti verovatno sam postaviti na 2000 kada je mem na 6000, kada je na auto.

Gde mogu da vidim SoC volatužu moram u BIOS-u ili može i sa recimo HWinfo?

Nema 15 očitavanja SOC napona u programu. 😀

Kada učitaš EXPO, ploča će sama dati viši SOC napon. Zavisi od ploče, može da da 1.20-1.25, nekad i više. Generalno za 6000mhz ram i 2000 FCLK većina procesora hoće da radi na 1.15v i niže, samo treba istestirati. Ja moj držim na 1.1v i stabilan je. Neki primerci mogu i ispod 1.1v, dok neki malo više od 1.1v traže.
Moja ploča je podesila automatski 1.3v, pa sam smanjio na 1.2v

Problematika je što čim se radi neki undervolt mora da se testira stabilnost za gomilom testova i još uloži vreme. A niko ne garantuje da posle neće da se desi neka nestabilnost.
Ja lično bi se zezao, mada i meni je to glupo raditi kao da inženjeri ne znaju koliko treba da bude SoC voltaža i pluš to može evo radi na na 1.3v i kao crkne posle nekog vremena to mi je najgluplje.

Ja mislim da se zbog crkavanja na Asrock pločama samo stvorila neka paranoja i sad svi gledaju to a ko zna šta Asrock ploče radile tokom boota.
Videću šta kod druga kaže očitavanje SoC voltaže.

Niko te ne tera da menjaš išta. Teraj tako kako ti je i nema šta da testiraš.

@zokocx

Ima i alternativna izmedju opcija za one koji nece da se cimaju sa testiranjem stabilnosti xD

iskljuci u BIOS-u

1. MCR, Memory Context Restore da se sporije trenirana memorija i bootuje sistem,

i u BIOS-u i u Windows-u (ako ima)

2. fastboot

3. iskljuci sleep i hibernaciju

sta je kupio najbolji cpu da sve iskljucuje 😀

Jedna od najvećih budalština koju sam ja video na AM5 i seriji 9000 platormi je treniranje memorije. Pa onda mali milion opcija da podesiš kako ti ne bi crko procesor, praktično ne možeš više da pustiš def i da to radi, a da ne moraš da se mlatiš sa setovanjima. To radi kada namestiš ali se dobro odereš. Pre je nameštanje bilo ako ćeš da overklokuješ. Ovde moraš da undervoltuješ van pameti. Ja sam socV podesio na 1.07 tako piše u biosu a u rzyen masteru hwinfu piše 1.056 pojma nemam sta je od ova dva tačno. Možda mogu još da spustim.

Poslednja izmena:
Ranije procesori nisu bili nategnuti do samog limita.

+ je bila bolja kontrola kvaliteta, bolje ispeglane stvari. sad za to nema kapaciteta zbog globalnih ekonomskih promena.

zaposleni Ljudi sve skuplji kompanijama, a sve manje placeni. Primorani da rade vise poslova koji nisu u opisi njihovog radnog mesta, otpustanja na sve strane, investitori isparavaju, svuda se zuri, svuda se juri, konkurencija se zahuktava, a kolaca sve manje

jer kupci sve oprezniji, sve manje novca, sve redje daju, i puno mere pre nego sto seku, manje impulsivne kupovine od "free money" srednje klase, itd, ...

I to je sve pre nego sto AI udje u pricu, i po nekog "vibe coding" incidenta xD

AMD 7000 serija je bila za 6 meseci sredjenja i ispeglana, i onda plug&play, tehnicki i 9000 seriju su oni ispeglali dovoljno da im je prihvatljiv broj reklamacija, samo sto to za nas koji smo ziveli u proslim vremenima stabilnosti procesora, sad ovo je drasticna promena,

+ kako dolazi smena generacija, sve vise ljudi je na internetu i reddit-u, i % sve visi nekad "tihih" problema i reklamacija postaje javno i pravi nam zvrk sto su ljudi glasniji i bucniji xD

Poslednja izmena:
To su problemi sa biosima a procesori osetljivi jer su fabrički več "nabudženi"

To su problemi sa biosima a procesori osetljivi jer su fabrički več "nabudženi"
Ma problemi su sa celom platformom. Asrock je obležen kao ubica procesora. Ali to se dešava i na pločama drugih proizvođača u poslednjih par meseci ASUS.
KOmpanije su procenile da im se više isplati da kupci testiraju ono što oni proizvedu nego da troše pare na plate onih koji će to da tesatiraju. Ovako ko ima problem RMA, naravno izgubljeno vreme i nerve ne refundiraju, i novac naravno. Pošto nekome ako nešto crkne nema vremena da čeka RMA, jer mora da obavlja posao.
Oni bukvalno leže na parama, džabe da dele consumer čipove ne bi ni osetili, oni to štancuju na lopate, nema detaljnog testiranja, bukvano štancuju kao klikere.

procesori osetljivi
+ zbog veceg uticaja kozmicke radijacije (i bice sve vise i vise uticaja, sto su manji proizvodni procesi, a nece niko preventivno, ili sad dok su kvarovi < 5% uloziti kinte da se ojacaju protiv radijacije, jer ce biti jos skuplje), a tek ECC memorija ko zna kad ce za consumer, a takodje skupoca problem

+ losija kontrola kvaliteta proizvodnje samih procesori i njihovih tehnologija, pa vise dolazi polu-falicno iz fabrike

Nazad
Vrh Dno