Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Aposultno sve. Razne verzije biosa kako su izlazile. Probano sve na defaultu (CPU, ram). Probana i druga grafička.

CPU testiran, memorija testirana. Svaki test prolazio.

Usput sam naučio nešto što nisam znao ni da postoji od podešavanja 🙂

Aposultno sve. Razne verzije biosa kako su izlazile. Probano sve na defaultu (CPU, ram). Probana i druga grafička.

CPU testiran, memorija testirana. Svaki test prolazio.

Usput sam naučio nešto što nisam znao ni da postoji od podešavanja 🙂

Da li si testirao CPU sa CoreCycler?

Verovatno te zeza taj adapter za misa i jos par faktora oko toga, imao sam nedavno problem koji je izazivao bluetooth bas na taj fazon, doduse na laptopu sa matorijim Ryzen procesorom ali ista prica je bila.

Nesto oko odlazenja u sleep izazove BSOD u skroz nasumicnim momentima iako prolazi sve testove bez problema.

Samo da javim,stigao Tomaxawk B650,za sata sve tip top sljaka sa 9800x3d.Onako brzinski sinoc izvrteo par puta Cinebench,nema zapucavanja,sve kako treba. Ispraticu jos par dana,ali mislim da je to to.

Ja da se javim kao vlansik (izgleda) crknutog 9800X3D. Večeras kako sam otišao da skuvam kafu, ostavio photoshop otvoren, vratim se - crn ekran. Hard reset, samo svetli na ploči lampica za DRAM. Nema više slike dok se pali, samo vrti ventilatore i žuta led dioda svetli na ploči. Vadio memoriju, gpu itd, opet isto. Ima li nekoga voljnog da proba CPU kod sebe da potvrdimo da je on?

Ja da se javim kao vlansik (izgleda) crknutog 9800X3D. Večeras kako sam otišao da skuvam kafu, ostavio photoshop otvoren, vratim se - crn ekran. Hard reset, samo svetli na ploči lampica za DRAM. Nema više slike dok se pali, samo vrti ventilatore i žuta led dioda svetli na ploči. Vadio memoriju, gpu itd, opet isto. Ima li nekoga voljnog da proba CPU kod sebe da potvrdimo da je on?
Užas 🙁 koja ploča je u pitanju?

@Slash
Samo me interesuje koliki ti je bio SOC na 6000c28, verujem ne ispod 1.25v, jer toliko bi manuelno ploca stavila, ako ne i preko.

ja jos ne instalira 9850..prodajem corsair platinum xmp ram, pa konto bas cistokrvni expo da uzmem..i tako dok citam par foruma, prica se da 9800 i 9850 crkvaju u kombinaciji sa asrok + g skil ramovima..

Kod mene, na X870E Taichi Lite, 6000C28 testove stabilnosti prolazio i sa vSOC 1,110 V. Sad je vSOC podešena na 1,130 V.
EXPO podešen na 6000C30, vSOC 1,200 V.
JEDEC, mislim da je 5400C40, vSOC je oko 1,050 V.

@spavac22 Moja zapažanje je da nema nikakve korelacije proizvođač matične ploče - proizvođač RAM-a. Molim te za izvor ako imaš nešto konkretno na ovu temu.

rekoh "prica" se po forumima..jedan je overclocker...nisam ni ja nabaso na legalan izvor...

Kod mene, na X870E Taichi Lite, 6000C28 testove stabilnosti prolazio i sa vSOC 1,110 V. Sad je vSOC podešena na 1,130 V.

@spavac22 Moja zapažanje je da nema nikakve korelacije proizvođač matične ploče - proizvođač RAM-a. Molim te za izvor ako imaš nešto konkretno na ovu temu.
Velika razlika izmedju 1.2v auto i 1.130 testirano. Sve to govori koliko BIOS automatski gurne SOC, to nije normalno.
Zato i crkavaju procesori, jer ko zna koliko on gurne SOC u nekom trenutku, tj. posle 50 restarta i memory treninga.

bios gurne soc prilikom restarta bez obzira sto je podesen rucno na recimo 1.15..

Užas 🙁 koja ploča je u pitanju?
Asus TUF Gaming X670E Plus (poslednji UEFI je bio na njoj).
Za procesor još čekam da jave sa reklamacije da li je živ, a za ploču je javljeno da je def gotova. Na kraju nije hteo na paljenju ni ventilatore da okreće, totalno mrtva ploča.
Tako da još ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je 9800X3D gotov, ali svi simptomi su ukazivali na to.

Naponi nisu dirani, EXPO profil memorije učitan, s tim da je latencija sa CL30 nameštena na CL28 i memorija (Hynix A-die) je radila savršeno.

Moraću kad se opet bude sklopilo sve (ne prelazi mi se na Intel) da se pozabavim malo podešavanjima u BIOS-u kako bih potencijalno sprečio da se ovo ponovi.

Корелација постоји једино да Асрок и даље цркава

Asus TUF Gaming X670E Plus (poslednji UEFI je bio na njoj).
Za procesor još čekam da jave sa reklamacije da li je živ, a za ploču je javljeno da je def gotova. Na kraju nije hteo na paljenju ni ventilatore da okreće, totalno mrtva ploča.
Tako da još ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je 9800X3D gotov, ali svi simptomi su ukazivali na to.

Naponi nisu dirani, EXPO profil memorije učitan, s tim da je latencija sa CL30 nameštena na CL28 i memorija (Hynix A-die) je radila savršeno.

Moraću kad se opet bude sklopilo sve (ne prelazi mi se na Intel) da se pozabavim malo podešavanjima u BIOS-u kako bih potencijalno sprečio da se ovo ponovi.
Јеси размишљао да спустиш такт меморије ? Не мислим на jedec варијанте али да упариш меморију онолико брзо колико процесор подржава ?

Samim tim sansa da crkne ti je skocila sa 1% na 95%+.
Onog trenutka kada si spustio na cl28, SOC je otisao u nebesa. E sad, drzao se mucenik dok se ploca nije okurazila i gurnula SOC na ko zna koliko pri treniranju memorije.
Moraju rucno naponi da se postave, jer na JEDEC-u SOC je 1.1, ako ne i nize.

Multi-core score je nesto nizak, kod mene je 18400, nije mala razlika

Samim tim sansa da crkne ti je skocila sa 1% na 95%+.
Onog trenutka kada si spustio na cl28, SOC je otisao u nebesa. E sad, drzao se mucenik dok se ploca nije okurazila i gurnula SOC na ko zna koliko pri treniranju memorije.
Moraju rucno naponi da se postave, jer na JEDEC-u SOC je 1.1, ako ne i nize.
Misliš da je matična ploča otpanjila napon zbog CL28 tajminga?

Nikad ranije mi se nije desilo da matična ploča menja napon koji je zadat u XMP/EXPO profilu.

SOC nije postavljen u EXPO profilu, to ploča sama daje. Moja daje oko 1.2v SOC ako ostavim na auto. Ja sam stavio na 1.1v za FCLK 2000 i ram 6000 CL28.

Nikad ranije mi se nije desilo da matična ploča menja napon koji je zadat u XMP/EXPO profilu.

Ploča je otpanjila u večna lovišta zato što se to dešava sa 9000 serijom procesora i novim pločama......ima priličan broj slučajeva širom planete Zemlje u zadnje vreme

E sad,drugo su mase ljudi sa benchmark foruma,koji samouvereno izjavljuju da im sve radi bez problema 😆...i ne može im niko ništa,jači su od sudbine 🤣

Poslednja izmena:
Ne, to su nagadjanja na forumima i discord-ima,

ja sam jos odavno preneo informacije iz prve ruke, tadasnjeg zaposlenog u Asrock-a, i malo malo kako izadje iz drugih nepovezanih izvora informacija, ili kako izadje nezavisno podataka, od test-ova, ili analiza, svaka sve vise potvrdjuje tacnim ono sto sam preneo bio, ...

Moze naravno jedan od bug-ova da bude vezan i za napone, i moze stvarno da ubije CPU, ali to nije niti glavni, niti jedini razlog, niti najcesci koji se desava

Ne, to su nagadjanja na forumima i discord-ima,

ja sam jos odavno preneo informacije iz prve ruke, tadasnjeg zaposlenog u Asrock-a, i malo malo kako izadje iz drugih nepovezanih izvora informacija, ili kako izadje nezavisno podataka, od test-ova, ili analiza, svaka sve vise potvrdjuje tacnim ono sto sam preneo bio, ...

Moze naravno jedan od bug-ova da bude vezan i za napone, i moze stvarno da ubije CPU, ali to nije niti glavni, niti jedini razlog, niti najcesci koji se desava
Kakva bre nagadjanja? O cemu ti pricas? Javicu ja kada moj crkne, ili kada crkne jedan od podesenih, a do tada pricaj ti da su nagadjanja.
Ja sam lepo rekao sta se desava na b850m mortar kada se napon ne namesti rucno. Pri svakom restartu menja SOC automatski.
Od tvojih informacija i ASRock-a smo culi, to su oni isti sto ubijaju 9800x3d svaki dan, jer ne umeju bios da naprave kako treba.
SOC je samo jedan od napona koji treba rucno podesiti i testirati, tu su jos VDDP/G/IO koji isto polude kad se rucno SOC ne namesti.
Bilo koji od pomenutih moze da bude uzrok, vise njih itd.
AMD nije za svakoga, nego za one koje ne mrzi da malo procitaju, podese, a ne samo da upale EXPO i teraju,.

@kriptoacc, AMD ili intel je na default za svakoga, ako ne radi onda je nesto neispravno. Nema tu filozofije ni podesavanja.
Da li treba da se razumes u popravku vozila da bi kupio i vozio ?
Svako pojedinacno moze da podesava svoje komponente kako hoce ali moraju da rade na defaults.

Voleo bih samo da vidim tvoja podesavanja.
Nema potrebe za gatekeep-ing-om i implikacijama da svi treba da se aktiviraju da budu zagrizeni entuzijasti i overclock-eri, ili mars, da napuste/ne koriste AMD,

sto gurati elitizam i odvracati casual i blage i srednje entuzijaste koji post-uju a i one koji lurkuju, kad su oba puta validna, obe opcije validne, za osobu koja potencijalno razmislja da iskoristi jedan ili drugi savet, njima je nebitno ko je u pravu, samo da radi, ...

Jedna opcija je teza, zahtevnija, ali koja pruza duhovnu nagradu i zadovoljstvo ulozenog tuda, a druga, brza jednostavnija, za sve ostale, ja sam samo tu da izvrsim karmicku ravnotezu/balans, da ponudim kontra-opciju/e svakoj opciji ako postoji/e, nista vise, nista manje

Pogotovo sto je AMD x3D dizajniran/osmisljen i reklamiran kao ultimate plug&play

Poslednja izmena:
kako hoce ali moraju da rade na defaults.
Postoji solidna sansa da se taj stari poredak niskih kvarova i ultimativnog plug&play-a zavrsio (zbog nekoliko razloga a pogotovo ulaska na nove bleeding edge horizonte tehnoloskih polja)

Postoji solidna sansa da ce svaki pojedinac pre ili kasnije morati minimalno da se aktivira, za neki osnovni tinkering, a ko ne ume, nece, AI ce za njega to raditi

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno