Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Crni petak je za ljude koji su spremni za kompromise:)
Znaci zelis odredjeni model ploce/graficke? ZABORAVI
Neki deal ce ispasti, ali je bitno da si brz /odlucan i fleksibilan za izbor.

Ryzen 7 9700X3D – 120W, 8C/16T, 96MB L3 cache

According to the PassMark entry, AMD may soon launch a Zen 5-based variant called Ryzen 7 9700X3D. This SKU would be the second 8-core option, presumably with lower clocks than the 9800X3D, which is AMD’s best-selling CPU for this platform. This is not the only 8-core variant AMD is reportedly planning. The 9850X3D was mentioned earlier by one of the leakers as an even higher-end option than the 9800X3D. If both rumors are correct, AMD would have three 8-core SKUs, which would greatly expand the options in this price bracket (below $500).
The performance rating is based on a single sample and shows it as slightly faster than the 9800X3D. This is not representative. Also, the reported clock speed of 5.79 GHz on PassMark seems too high to be a standard configuration. Either the CPU was overclocked, or the data is incorrect.
The full X3D lineup for Zen 5 SKUs now has six variants, but only three are already available for purchase. Gamers are probably most interested in the dual-X3D model and the faster 8-core SKUs. Adding more options should strengthen AMD’s position in this performance tier, which currently faces no real competition from Intel.

Poslednja izmena:
Da ako montiraš neki veliki kuler ili AIO. učvršćuje ploču oko procesora umesto onih glupih limčića

Nemoj sa Alija, imao sam nekoliko komada i sve sam ih bacio jer je fušeraj. Imaš u domaćoj radnji koja uvozi Thermal Grizzly frame za AM5 na popustu (2600)

Nikakvu. Pogledaj na TG sajtu ostale stvari koje imaju smisla. Custom heatspreader recimo, to donosi boljitak. Ove igračke su sviranje klincu.

i izgubi se garancija

Ma sta ce mi to? Dovoljno je brzo to. Nekada sam se zezao sa tim overklokom, polirao mlatio se
Za CPU? Totalno nebitna stvar.
Osim ako koristite ASRock ploče (u kombinaciji sa Ryzenom). 😂
Crkavaju i na drugim plocama. Crkavanje procesora je bila statisticka greska do pojave 9000 serije. nesto tu nije kako treba. Ploca ubije procesor, to zvuici bas cudno ali eto i to se desava.

Ma i dalje je statisticka greska.
Kako bese, nekih 100-150 slucajeva (ona tabela na redditu) ukupno (ukljucujuci non_Asrock ploce)?
Koji je to procenat u odnosu na sve prodate procesore? Mada da, deluje da se ranije uopste nije desavalo, takav je osecaj.

Mozda gresim sa brojkom, bukvalno sam preleteo preko tog posta na redditu.

Ma i dalje je statisticka greska.
Kako bese, nekih 100-150 slucajeva (ona tabela na redditu) ukupno (ukljucujuci non_Asrock ploce)?
Koji je to procenat u odnosu na sve prodate procesore? Mada da, deluje da se ranije uopste nije desavalo, takav je osecaj.

Mozda gresim sa brojkom, bukvalno sam preleteo preko tog posta na redditu.
Cinjenica je da crkava i kod drugih prozivodjaca, cinjenica je da crkava i na chispetu 670x. b650. A zasto na ASRockui najvise pa verovatno zato sto je ljudi najvise kupuju njihoive ploce sa obzirom na cenu i sa obziorom na to sta nude.

Ma sta ce mi to? Dovoljno je brzo to. Nekada sam se zezao sa tim overklokom, polirao mlatio se

Crkavaju i na drugim plocama. Crkavanje procesora je bila statisticka greska do pojave 9000 serije. nesto tu nije kako treba. Ploca ubije procesor, to zvuici bas cudno ali eto i to se desava.
Na većini onih koje sam video na reddity pad-ovi na CPU su progoreli ili barem osmuđeni dobro... tako da deluje da je problem u socket-u na neki način. Da li nepravilno naleganje, da li loše kalibrisane voltaže koje prevazilaze mogućnosti te površine, da li sam CPU "povuče" previše struje u nekom momentu, ali tek deluje da problem nije do matične koliko do CPU (jer on je taj koji mora da povuče tu struju, osim ako nije overvolt u pitanju).

Nije overvolt jer undervolt u većini slučajeva nije rešio problem. Iz AMD tvrde da je do nekog podešavanja u ASRockovom BIOSu. ASRock traži uzrok, ali do v3.50 nije precizno utvrđen.

Nije overvolt jer undervolt u većini slučajeva nije rešio problem. Iz AMD tvrde da je do nekog podešavanja u ASRockovom BIOSu. ASRock traži uzrok, ali do v3.50 nije precizno utvrđen.
A zasto onda crkavaju i na starim plocama b650 x670 x670e? Ljidima procesori 7000 rade sasvim normalno na x670e i onda neko ubode 9800x3d i on crkne? Jako cudno. Ja sam ubedjen da oni znaju o cemu se radi samo naravno cute. Koja je logika da prihvataju RMA ako su sigurni da je do ploca?
Na većini onih koje sam video na reddity pad-ovi na CPU su progoreli ili barem osmuđeni dobro... tako da deluje da je problem u socket-u na neki način. Da li nepravilno naleganje, da li loše kalibrisane voltaže koje prevazilaze mogućnosti te površine, da li sam CPU "povuče" previše struje u nekom momentu, ali tek deluje da problem nije do matične koliko do CPU (jer on je taj koji mora da povuče tu struju, osim ako nije overvolt u pitanju).
7000 su radili normalno isti socket je, najvise se desavalo na serijama 9000 i to na 9800x3d verovatno jer se taj procesor najvise i prodaje. Jako cudno.

Ne može da ne bude do procesora jer nije bilo ovakve zezancije s Intelima i DDR4 Ryzenima, bar ne u ovoj meri.

Ako je zezancija sa DDR5 Ryzenima i pogotovo X3D modelima, IMC ili X3D cache su prvi sumnjivi. Suviše nežan interconnect između cachea i ostatka čipa? 9000 serija podložnija problemu nego 7000? 800 čipset podložniji nego 600? Nešto sa novim CCD-ovima? Ko zna, ASRock nema dublji uvid u AMD-ove interne stvari i arhitekturu a AMD nije lud da odvoji vreme i resurse na istraživanje i prizna da procesori imaju potencijalne slabe tačke koje mogu izazvati probleme, lakše je okriviti ASRock a procesore će svejedno da prodaju.

E sad, ASRock nešto radi sa svojim pločama što triggeruje tu zvrčku više nego druge ali ajd' sad ti provali šta i kako, pogotovo ako se AMD pravi blesav...

Vrh Dno