Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
takodje je najavljen i 5 9600X3D, 102MB, ne zna se tdp
i 5 7500X3D, 102MB, 65W

Bolje bi bilo da se zna cena, a tdp, dal je 80w ili 90w ili 110w, koga briga...

5 9600x je kod mene trenutno £176..kontam x3d do £250 da ce biti..ne preko...ja cekam crni petak za 7 9800x3d...al kako najavise 7 9850x3d vjerovatno cu odustati..

Jedna zanimljivost koju sam primetio sa mojim primerkom 9800x3D. Možda će nekome biti od koristi ako naleti na sličnu situaciju.

Ukratko: CPU ne radi stabilno na fabričkim podešavanjim pri malom opterećenju ako je u biosu omogućen C-State.

Situacija je sledeća:

Prvo sam sumnjao na negativan PBO. Iako je prolazio sve testove (Y-Cruncher, OCCT, AIDA64 Stress test) dolazilo je do random zamrzavanje sistema i to samo u idle gde je pomagao samo hardverski restart. Event viewer nije pokazivao nikakve greške koje bi mogle da pomognu.
Zatim sam sve vratio na fabrička i ponovila se ista situacija sa zamrzavanjem dok sam čitao forum. Skoro pa totalni idle. Totalno random i to ne svaki dan. Možda jednom u 3 dana.

Ovo se dešavalo na prethodnom i na najnovijem biosu sa poslednjom verzijom AGESA 1.2.0.3g. Ploča je B850m Aorus Elite

Na redditu sam našao sličan slučaj gde je čovek sve rešio isključivanjem C-State. Probao sam i tu opciju i za sad nemam nikakvih problema. PBO je na -15 na svim jezgrima. Voltaža je harmonizovana i svi testovi opterećenja su prošli. Nema više radnom zamrzavanja u idle i pri malom opterećenju.

E sad da li se radi o defektnom primerku ne znam kako bih saznao. Čak i da ga reklamiram nema šanse da će prihvatit reklamaciju kad procesor zakuca totalno random bez opterećenja.

Slično je na svim AM5 Ryzenima, ne probude se jezgra na vreme.a to je zbog BIOSa.

kako funkcionise 9800x3d sa ai overklok opcijom...

@Alex

Ako ti na default podesavanjima cpu zamrzava, cpu ti je za reklamaciju. Neophodno je da objasnis problem prodavcu, da bi uspjesno reklamirao.

Razmišljao sam o tome ali znajući servise kod nas vratiće mi procesor kao ispravan. Ne verujem da neko ima vremena da čeka da Windows zamrzne.

Sad sve radi OK. Sačekaću još revizija biosa pa ću videti.

Razmišljao sam o tome ali znajući servise kod nas vratiće mi procesor kao ispravan. Ne verujem da neko ima vremena da čeka da Windows zamrzne.

Sad sve radi OK. Sačekaću još revizija biosa pa ću videti.
Pa ne mora da ceka, kada ti se desi snimis lepo sve i dokumentujes. Mada ne mora da znaci da je CPU.

Ryzen 7 9700X3D – 120W, 8C/16T, 96MB L3 cache

According to the PassMark entry, AMD may soon launch a Zen 5-based variant called Ryzen 7 9700X3D. This SKU would be the second 8-core option, presumably with lower clocks than the 9800X3D, which is AMD’s best-selling CPU for this platform. This is not the only 8-core variant AMD is reportedly planning. The 9850X3D was mentioned earlier by one of the leakers as an even higher-end option than the 9800X3D. If both rumors are correct, AMD would have three 8-core SKUs, which would greatly expand the options in this price bracket (below $500).
The performance rating is based on a single sample and shows it as slightly faster than the 9800X3D. This is not representative. Also, the reported clock speed of 5.79 GHz on PassMark seems too high to be a standard configuration. Either the CPU was overclocked, or the data is incorrect.
The full X3D lineup for Zen 5 SKUs now has six variants, but only three are already available for purchase. Gamers are probably most interested in the dual-X3D model and the faster 8-core SKUs. Adding more options should strengthen AMD’s position in this performance tier, which currently faces no real competition from Intel.

Poslednja izmena:
Da ako montiraš neki veliki kuler ili AIO. učvršćuje ploču oko procesora umesto onih glupih limčića

Nemoj sa Alija, imao sam nekoliko komada i sve sam ih bacio jer je fušeraj. Imaš u domaćoj radnji koja uvozi Thermal Grizzly frame za AM5 na popustu (2600)

Nikakvu. Pogledaj na TG sajtu ostale stvari koje imaju smisla. Custom heatspreader recimo, to donosi boljitak. Ove igračke su sviranje klincu.

i izgubi se garancija

Ma sta ce mi to? Dovoljno je brzo to. Nekada sam se zezao sa tim overklokom, polirao mlatio se
Za CPU? Totalno nebitna stvar.
Osim ako koristite ASRock ploče (u kombinaciji sa Ryzenom). 😂
Crkavaju i na drugim plocama. Crkavanje procesora je bila statisticka greska do pojave 9000 serije. nesto tu nije kako treba. Ploca ubije procesor, to zvuici bas cudno ali eto i to se desava.

Nazad
Vrh Dno