Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Smor... Za sad nemam nikakvih problema, prošlo je mesec i po dana od kad sam sve sastavio, al ajde bar imam kao domaću garanciju ako se nešto desi, ali svakako mi se ne bavi time.

Nelogično mi je da je već tipa mesec dana aktuelna cela ova priča i da se još uvek ne zna razlog i u čemu je greška.

Asrock X870 Pro RS

Ja tek sad vidim ove vesti i malo ste me zabrinuli. Imam skoro 3 nedelje 9800x3d, upario sam ga sa x870e taichi lite, i nikakavih problema nemam za sad. Bios mi je 3.10, nisam jos nista apdejtovao,ali citajuci ove vesti ne znam ni da li da radim to. Samo sam stavio na expo i to je to. Procesor je, pa malo je reci azdaja..uzeo sam ga prvenstveno zbog onog smeca neoptimizovanog Tarkov-a i neverovatno kako ga zvace ovaj cpu.Prethodna konfiguracija mi je bila 12700k, ali ovo je nebo i zemlja razlika. Igram se na 1080p,fps varira izmedju 170 i 330..Ko je igrao streets zna koji je to pakao,ali sa ovim cpu lagano 140-200 fps.

pa svi oni nisu imali problema za sad, onda je samo poof

Ne baš, definitivno ne svi. Neki su pisali da su imali nasumična zamrzavanja i da je moralo da se gasi na power dugme, blue screenovi i povremena zadržavanja na POST-u kao da ne može da istrenira memoriju.

Dosta njih je prijavilo problem kada je PC prvi put otišao na sleep. I dalje ne znaju zašto je voltaža skočila, ali bez obzira, to nikako ne može da bude problem Windowsa, nešto drugo je u pitanju. A AMD je juče izbacio neki tupavu izjavu koja veze sa životom nema.
Sve u svemu, ASRock x870e Nova mi je bila favorit, ali posle ove drame će izgleda pasti neki Aorus kao statistički najbezbednija solucija.

Jel to uglavnom problem na ASRock pločama?

Da, uglavnom je Asrock. Sledeći asus i onda nekolicina MSI i gigabyte.

To je po spisku sa Asrock subreddita.

Takodje za ova skoro cetiri meseca nemam ni jedan problem sa 9800x3d na ploci asus rog strix b 650e f gaming sa verzijom biosa iz decembra 3067.

Prosto neverovatno da svaki novi release ima neke probleme, postali smo beta testeri za nedovršene/poluispravne proizvode...

Nego je l ovo utiče samo na X3D varijante ili su svi obuhvaćeni?

Piše u komentarima da je greška u očitavanju vrednosti, tj. da su vrednosti duplirane.

Inače, i ja sa nestrpljenjem čekam konačno rešenje ove situacije.

Na 1.8v ne bi ni butovao verovatno, već bi lipsao odmah 😁

Meni se cini da je Nick Shih svojeveremno rekao da sve preko 1.4 1.45 moze momentalno da ubije. Za Bios e koji mogu preko 1.3v nam je strogo govorio da nikome ne prosledjujemo.

Pozdrav i ja da se prijavim u odabrano društvo sa asrock 850 pro rs i 9800x3d juče je riknuo dok nisam ni bio za kompom samo crn ekran komp radi normalno, nije hteo da se restartuje/ugasi na dugme tek posle gašenja napajanja, upalio pokrenuo ventilatore na nekih 50% i to je sve, sija crvena i žuta/narandžasta lampica na matičnoj. Komp sastavljen 13 marta, radilo sve kao sat. 😁

Pozdrav i ja da se prijavim u odabrano društvo sa asrock 850 pro rs i 9800x3d juče je riknuo dok nisam ni bio za kompom samo crn ekran komp radi normalno, nije hteo da se restartuje/ugasi na dugme tek posle gašenja napajanja, upalio pokrenuo ventilatore na nekih 50% i to je sve, sija crvena i žuta/narandžasta lampica na matičnoj. Komp sastavljen 13 marta, radilo sve kao sat. 😁
Kako je bio podesen SOC, manuelno ili auto sa EXPO?

Kako je bio podesen SOC, manuelno ili auto sa EXPO?
Iskren da budem ne znam, mislim da je auto sa EXPO, delove sam kupio u Atomu, oni su sastavili kompo updetovali bios, ja došao kući ubaci ssd instalirao windows i to je sve. Ne sećam se tačno ali mislim da sam jednom ušao samo u bios da proverim da li su upalili EXPO video da jesu išao i to je sve.

Iskren da budem ne znam, mislim da je auto sa EXPO, delove sam kupio u Atomu, oni su sastavili kompo updetovali bios, ja došao kući ubaci ssd instalirao windows i to je sve. Ne sećam se tačno ali mislim da sam jednom ušao samo u bios da proverim da li su upalili EXPO video da jesu išao i to je sve.
Velika verovatnoca da max SOC napon nije nesto kako treba, da je na bios-u prevelik, a posto je auto, isti je otisao do tacke spaljivanja. Jednostavno, mora rucno da se podesi, da se testira memorija itd.
E sad, cudno da se u idle-u to desilo.

Velika verovatnoca da max SOC napon nije nesto kako treba, da je na bios-u prevelik, a posto je auto, isti je otisao do tacke spaljivanja. Jednostavno, mora rucno da se podesi, da se testira memorija itd.
E sad, cudno da se u idle-u to desilo.
I meni je bilo čudno što je se to desilo dok je komp bio što bi se reklo slikom na desktopu jer sam ja spavao. Tako da nisam uspeo da vidim da li je se pojavio neki blue screen ili nešto. Kad sam se probudio imao sam šta i da vidim. Kao za baksuz u petak sam video video na tik toku gde se ljudi žale da imaju problem sa pomenutim procesorom i matičnim pločama mahom asrocka i kažem sebi super ja imam to. I on rikne sutradan 🤣🤣🤣 Videćemo šta će reći gospoda iz servisa. 😁

Da te niko ne zbunjuje, šta god da si uradio, ručno ili automatski, nebitno je. Desilo bi se svakako. Na reditu postoji mega thread gde ljudi pišu svoja iskustva, svašta su radili, ali ne postoji zajednički činilac. Definitivno je ASRock + AMD toksična kombinacija i to je to (87% slučajeva je ta kombinacija). A razlog nije poznat ni AMD-u ni ASRock-u, istraga traje i dalje.

Šta ti je sad za činiti? Kako ide dalja procedura? Reklamiraš Atomu? Jesi li ih kontaktirao? Prihvataju garanciju?

Edit : ploča ti je verovatno živa, CPU je 💀

Da te niko ne zbunjuje, šta god da si uradio, ručno ili automatski, nebitno je. Desilo bi se svakako. Na reditu postoji mega thread gde ljudi pišu svoja iskustva, svašta su radili, ali ne postoji zajednički činilac. Definitivno je ASRock + AMD toksična kombinacija i to je to (87% slučajeva je ta kombinacija). A razlog nije poznat ni AMD-u ni ASRock-u, istraga traje i dalje.

Šta ti je sad za činiti? Kako ide dalja procedura? Reklamiraš Atomu? Jesi li ih kontaktirao? Prihvataju garanciju?

Edit : ploča ti je verovatno živa, CPU je 💀
Čitam celo jutro teme i vidim da je problem sa svakim čipsetom manje više, i da je AsRock vodeći po pitanju problema koje ima.
E sad pročitao sam tu neki post na redditu da su kao AMD i AsRock došli do zaključka kako je problem u RAM memoriji, ljudi su rešavali problem promenom slotova ram memorije i updateom biosa na poslednji. Ja ne bih iskreno da čačkam ništa lakše mi je da im odnesem komp pa nek oni vide kako i šta da ne bude da sam ja nešto čačkao pa da ispadnem ja kriv na kraju. Nisam ih još uvek kontaktirao vikend je ne rade, zovem ih sutra rade od 10 sati pa ćemo videti kako i šta dalje. Ostaviću ovde update oko rešavanja problema. :)

Evo sta kazu gospoda iz AMD i AsRocka.

We are aware of a limited number of user reports involving ASRock AM5 motherboards failing to complete POST. Following a joint investigation, AMD and ASRock identified a memory compatibility issue present in earlier BIOS versions, which has been rectified in the latest BIOS. ASRock has already issued guidance on this behavior and addressed a singular report of a damaged CPU.

It's worth noting that a failure to POST can be caused by a range of factors and does not necessarily indicate a non-functional CPU. We recommend users start by updating their BIOS to the latest version available for their specific motherboard model.

If the issue persists, we encourage users to
contact our customer support team for further assistance and diagnostics

Poslednja izmena:

@Nikola9

Znam, ta izjava je od četvrtka. Budno pratim celu dramu mesecima jer sam gađao ASRock Phantom Gaming Nova WiFi x870e, ali odustao. Stvarno nepotreban rizik pored ovoliko prijavljenih slučajeva.

Inače, sama izjava veze s mozgom nema, to je svima jasno.

@Nikola9

Znam, ta izjava je od četvrtka. Budno pratim celu dramu mesecima jer sam gađao ASRock Phantom Gaming Nova WiFi x870e, ali odustao. Stvarno nepotreban rizik pored ovoliko prijavljenih slučajeva.

Inače, sama izjava veze s mozgom nema, to je svima jasno.
Mora se krivica svaliti na nekog 😂

@faXcooL

Komp je odnet u Atom zvao ljude objasnio im šta je bilo i kako se desilo, upućeni su i znaju za taj problem oko 9800x3d procesora i asrock matičnih ,ali se nisu susretali tako da je moja situacija prva izgleda. 🤣 Korektni su nema šta, sve je pod garancijom da ne brinem i rešiće problem. Tako da mi preostaje sad da čekam da me zovu.

Da li je ovo vezano bas za ovaj specifican kombo, B850+9800X3D ili postoje i slucajevi sa B650? Sklapam drugaru komp sa AsRock B650 Steel legend + 7800X3D pa bih promenio plocu ako je samo AsRocku u pitanju...

Koliko sam ja ispratio, problematična je samo serija 800. Nema slučajeva na seriji 600.

Vrh Dno