Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Nikad nema savršene stabilnosti. Tokom zadnjih 20 godina zezanja sa procesorima mi se dešavalo da prime pukne na neklokovanom procesoru, a onda isto tako da klok testiran po 20 sati pukne u toku igranja igrice. Od tad sam uveo po sat dva maks testiranja, ako ne puca, sednem da se igram ili radim, ako i tad ne puca, to je to, kraj mog testiranja.

Ali da, sad sam radio na savet ovde sa CoreCycler i prolazilo mi je po 2 3 sata, pustim prime i pukne odmah. Pa onda nekom kombinacijom ta dva sam došao do nečega.

Sve u svemu, namešten per core na -33 do -26, sa +50mhz i scalar na +5, testiran sa par stvari po par sati i par igrica, radi kao bombona. Sad i na benchmarcima baca 5-7% bolji score jer održava klok bolje.

E da, i Agesa 2b je malo podigla score u svemu.

Ide uskoro delid i direct die, metal na 9950X, pa ću da bacim rezultate kako je ispalo.

Kao u stara dobra vremena eh ? To sa poklopcem je baš glupo. još jedna prepreka toploti a sve više se greju. Uvek je trebalo samo malo pažnje kod montiranja, nikada nisam ni jedan oštetio a i ako se malo okrnji nije problem.

Thermal Grizzly direct die blok uzet, uz extreme metal trebalo bi da bude najbolja moguća kombinacija.

Da. specijalno sa ovim debelim limom na Zen 4 i 5. to sigurno dodaje bar 10c preko tanjeg lima i 20ak sa direct die. Jedini problei, moguće oštećenje prilikom skidanja i gubitak garancije plus taj adapter. Neznam koliko je potreban taj liquid metal, i obična bezopasna pasta bi bila dovoljna. Kada sam LM stavljao na one sa limenim poklopcen 1-2c je sve što sam dobijao.

Nema adaptera, ide direktno blok na die. Blok je pravljen da se tako koristi. Metal extreme verzija je bolja od obične za 6 stepeni. Očekujem bar 20 stepeni razlike u startu.

Za air i AIO ima valjda neki adapter da drži cooler paralelno ?

Ima custom heatspreader da se uzme, ali nisu iste performanse kao na direct die.
Ima i contact frame, koji zvanično nije podržan za 9000 seriju. Mora da se brusi malo. Za 7000 ne mora.

Ima custom heatspreader da se uzme, ali nisu iste performanse kao na direct die.
Ima i contact frame, koji zvanično nije podržan za 9000 seriju. Mora da se brusi malo. Za 7000 ne mora.
Možeš li me uputiti gde mogu pogledati šta i gde treba ,,bušiti"?

Evo brzinskih rezultata. Power of direct die. @d0minat0r i ja smo se juče igrali i rezultati su više nego odlični.

Default rezultat Cinebench R23

default.png

Temperatura je oko 61-62 stepena. Znači skoro 35 stepeni niže nego bez delida i direct die.

PBO podešen na motherboard limits i Curve Optimizer:

test.png

Temperatura je ovde ispod 85 stepeni nakon pola sata Cinebench R23.

Ostalo je fino podešavanje za Curve Optimizer po svakom jezgru kao što uvek radim za Ryzen procesora. Trebalo bi se poigrati i sa PBO limitima na custom i videti tu šta može da se dotegne još. Svakako, za početak sam prezadovoljan.

Slika setupa i Thermal Grizzly Direct Die bloka.

setup.jpg

Znači bar 10c "uštede" na full performance što ostavlja još dosta prostora za fine tuning i još bolje rezultate. Siguran sam da ćeš još da ga poguraš ali molim te kada stigneš pokaži peak power i napone kao reference.

CPU package power je oko 277W, vcore 1.3v.

Silicon predidiction CPU je negde 117 ili 118 i to nije losa informacija za imati. Od neki 5 ili 6 probanih ovo dva su se izdovjiila jedan je ostao za moje potrebe a drugi evo ga ovde. Jako lep dobitak a sa obizrom kakvo procesori iz generacija sve manje donoso ovo i nije van mozga malo poigrati se, naravno ako ste imalo entzijasta ako gledamo sa neki best buy onda je to sasvim nesto drugo.
Znači bar 10c "uštede" na full performance što ostavlja još dosta prostora za fine tuning i još bolje rezultate. Siguran sam da ćeš još da ga poguraš ali molim te kada stigneš pokaži peak power i napone kao reference.
Mozda mozemo da izmerimo sa elmorovim tool kada se zavrsi fino podesavanje.

Prilozi

• IMG_20250224_192800.jpg
    IMG_20250224_192800.jpg
    133.5 KB · Pregleda: 83
  • IMG_20250224_212001.jpg
    IMG_20250224_212001.jpg
    352 KB · Pregleda: 46
  • IMG_20250224_212021.jpg
    IMG_20250224_212021.jpg
    315.3 KB · Pregleda: 49
  • IMG_20250224_223405.jpg
    IMG_20250224_223405.jpg
    175.4 KB · Pregleda: 91
Hvala, eto vidiš zašto se brinem za VRM. obećali su manju potrošnju. Uvek sam nešto kuburio sa njima, veći hladnjaci i dodatni ventilatori, bolji padovi i termo silly putty. naj gore je bilo na FX 8350, parktično se sve topilo.

Zato nije na odmet uzeti ploču sa što boljom naponskom.

Evo brzinskih rezultata. Power of direct die. @d0minat0r i ja smo se juče igrali i rezultati su više nego odlični.

Default rezultat Cinebench R23

Pogledajte prilog 482415

Temperatura je oko 61-62 stepena. Znači skoro 35 stepeni niže nego bez delida i direct die.

PBO podešen na motherboard limits i Curve Optimizer:

Pogledajte prilog 482416

Temperatura je ovde ispod 85 stepeni nakon pola sata Cinebench R23.

Ostalo je fino podešavanje za Curve Optimizer po svakom jezgru kao što uvek radim za Ryzen procesora. Trebalo bi se poigrati i sa PBO limitima na custom i videti tu šta može da se dotegne još. Svakako, za početak sam prezadovoljan.

Slika setupa i Thermal Grizzly Direct Die bloka.

Pogledajte prilog 482417
Prelep build. Da DD na AM5 platformi se moze debelo isplatiti ako se uradi pravilno, jos uz to pravi se ogroman termanlni headroom i ima dosta vise prostora za OC :)

Za sve ostale evo vam slicica zbog cega je tolika razlika sa DD naspram obicnog setupa bez direct die-a
1740518182640.png

Kao sto mozete da vidite koliko je debeo IHS, ovo je slika 7000 serije procesora, 9000 serija se ne razlikuje nesto previse od 7000, malo je poboljsan termalna konduktivnost sa 9000 IHS, ali ni blizu direct die-a (logicno).

Izvor slike

I evo koliko je delidovanje i direct die napravio razliku na 7950x.
1740518273434.png

Sada sam pogledao klip. Prava priča.

Zato što je najbrži gaming procesor, a i lepi rezultati se dobijaju delidom. Već je radio klip na tu temu.

Par puta probao da vidim sajt, nema teorije.

kontam da je vec sold out :D

Ljudi da li ima nekih informacija za ove CPU-ove u varijanti za lap top-ove?

novi chipset drivers

zzaa.png

edit: i novi BIOS-i

Poslednja izmena:
Pre je šmirglano da se izravnja i ispolira ane da se stanji.

Evo recimo da su ovo finalni rezultati.

CB23 posle pola sata:

30min_custom_pbo.png

CPU Package Power 240W
Vcore 1.26v-1.27v
Max temp 80 stepeni

Kada pojačam limite, CPU Package Power ide do 270-275W, malo jači napon i temperatura oko 85 stepeni. Skor je oko 48k. Mada ne vidim poentu da držim taj profil zbog malo boljih performansi. Ovako je procesor hladniji za oko 5 stepeni, što više volim svakako.
Mnogo se bolje zagreje voda u sistemu, jer se bolje i prenese kada je direct die.
Sve u svemu, odličan posao odradjen i zadovoljan sam.

Razlika izmedju 7900X što je bio u mašini pre ovog 9950X je ta što je on mogao na 1.2v za SOC, pa i niže, za 2000 FCLK. Dok ovom 9950X treba više za SOC.
Trenutno testiram da li može na 1.22v, a na 1.25v je stabilan.

Pa glavno je da si našao upotrebljive limite, malkice spustiš i eto.

Nazad
Vrh Dno