Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
New BIOS fixed memory latency issue.
Added an option “Core Tuning Config for Gaming”.

Nalete danas povoljno jedan 9800X3D, nisam mogao da odolim :D

Prilozi

• 9800X3D.jpg
    9800X3D.jpg
    166.7 KB · Pregleda: 359
Evo i kako je napravljen 9800X3D:

Jel sme da se ovde piše o cenama? :D Ako sme, ja ću da napišem koliko je koštao :LOL:

sto ne bi smelo, pa to nam je najbitnije :)

430 okupatorskih 😁

Prilozi

• PXL_20241203_153329227.jpg
    PXL_20241203_153329227.jpg
    117.8 KB · Pregleda: 343
Vraćam nazad CPU, preskupo :LOL:
Danas ću da vidim kako šljaka komp. Jedino što primetih juče na brzinu je da u RivaTuner-u nemam CPU temp i CPU power.

Danas ću da vidim kako šljaka komp. Jedino što primetih juče na brzinu je da u RivaTuner-u nemam CPU temp i CPU power.
Ma to je feler neki sigurno za te pare. Ne može sve sad da ti radi, mora nešto sutra. :sneaky::cool:

Isti slucaj je kod mene. Ne radi na 9000 seriji a Unwinder (autor) je zatvorio thread na Guru3D forumu. Mozes da probas da podesis da koristi podatke o senzorima od AIDA64 ili HWiNFO64. Za HWiFO64 mora da se ukljuci shared memory a ta opcija je aktivna samo kratko vreme u free verziji.

kod mene danas..😆

Cijena.jpg

Jel "obliterate" dovoljno dobar termin? :cool:

Dobar povratak AMD-a posle FX fijasko dana.

AMD se vratio još sa prvom generacijom Ryzen-a (prvi kvartal 2017.). al' da ne idemo u off-topic

Probah najzad komp sa novim CPU, moram priznati da je odličan 9800X3D. Samo je pitanje po kojoj ceni se pazari. Ko ima 7800X3D, nema potrebe da se cima da prelazi na ovaj :)

Prilozi

• cinebench r23.jpg
    cinebench r23.jpg
    152.4 KB · Pregleda: 168
Asus pustio beta BIOS sa agesa 1.2.0.2b verzijom. Ubačena je opcija "Core Tuning Config For Gaming" sa Auto, Legacy, Level 1 i Level 2 opcijama.

Legacy opcija spustila odziv memorije za 5 ns (sa 69 na 64 ns) kod mene. Da li sam primetio razliku? Naravno da ne 😀

Samo činjenica jeste da i dalje peglaju Ryzen 9000.

Asus pustio beta BIOS sa agesa 1.2.0.2b verzijom. Ubačena je opcija "Core Tuning Config For Gaming" sa Auto, Legacy, Level 1 i Level 2 opcijama.

Legacy opcija spustila odziv memorije za 5 ns (sa 69 na 64 ns) kod mene. Da li sam primetio razliku? Naravno da ne 😀

Samo činjenica jeste da i dalje peglaju Ryzen 9000.
Cek Legacy je da ne ide u rezim UEFI ili? Kao npr za W7

Legacy je sada CSM (Compatibility Support Module), kada se isključi (disable) BIOS prelazi u UEFI mode koji ima neke drugačije mogućnosti, Jedino što stari "legacy" BIOS-i nemaju isti GUI kao oni sa CSM i UEFI funkcijama koje W11 zahteva.
UEFI je pravi BIOS i default a CSM je emulacija Legacy BIOS-a.

Poslednja izmena od urednika:
Da to je to, na to sam i mislio..

Nešto ne verujem u tih 170W, to je TDP i 9950x ume da povuče 220W. struje.

170w TDP može da ugasi svaki osrednji kuler ali struja je veći problem, to već zahteva dobar VRM i X ploče. Zato nisam ni prešao na 9950x jer ova B650 ima komotnih samo180W, više od toga bi bila furuna. 7900x powuče 170W laganice.

Može na tu ploču 9950X. Ja ću ga na Aorus Elite staviti, ima samo da štrika.

Ima B ploča sa odličnim naponskim sekcijama, nije pod moranje X ploča za 12 i 16 jezgara.

Ima po neka ali x gotovo sve. Može svaki VRM da izdrži i 50% ili više od rejtinga ali to nije košer. Tek kada ploča ima bar 8+4 ili 8+8 12v pina možeš da budeš siguran u high power VRM, Dovoljno puta sam se "opekao" i bukvalno opekao na nedovoljan VRM a ni veći kuleri niti dodavanje ventilatora nije moglo da potpuno nadomesti. Može i processor da se malo priguši ili ne tera da radi previše ali to nije to. Popu popovo a kumu kumovo i mirna bačka.

Nazad
Vrh Dno