Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
To je sasvim ok skok u performansama, ni ne isplati im se da daju ogromne skokove. Čuvaju za sledeću seriju.

Izgleda da će zaista biti oko 15%.

to je neki logicni maximum. PRocesori su toliko jaki da je jako tesko da i teorsijski bude beci vec skok a sa druge strane i kada naprave veci skok nekim cudom onda ga ustroje i cuvaju za sledecu generaciju

***a koliko para toliko muzike :)

Nidje veza sa ovim njihovim rezultatima.

Da. jako sumnjivo, par procenata bolje od mog konzervativno nameštenog 7900x (velike vrućine) malo agresivnije nameštanje i bio bi bolji od tih rezultata.

+20% u single thread je odlican rezultat, svakako najavljenih 16% deluje realno.

16% je kad se koriste avx 512 tako da ocukujet reda 11-12 % top u klasicnom radu a u AVX 512 i 30-35% vise
intel da ubaci avx 512 oderao bi amd ko musa mastan dzak u sledecoj iteraciju po testovima

I baba da ima onu stvar bila bi deda. Ima razlog zašto nemaju 512 avx.

Realno ocekivao sam vise za multicore... sta je problem, ne znam (mozda power use bas i nije puno bolji od zen4), single core i ovde pokazuje 14% jer geekbench6 koristi AVX512 za neke testove

R9 9950X (230W PPT), zar ne rekoše 180 ?

Koliko se ja sećam, procesor ima TDP od 170W ali mu je PPT 230W. Kao što je, recimo, kod 5900X TDP 105W a PPT 142W.

Inače, primerak iz vesti je hlađen ozbiljnim hlađenjem (MO-RA3)

Računanje i odnos su uvek isti, kao i do sada.

Tako je i u slučaju 65W TDP je 88W PPT. Zato i nije toliko čudno za 9700X da je 65W TDP, uz to da su jezgra rađena na nižem proizvodnom procesu, jer 7700X treba oko 100-120W PPT, a da se gotovo ništa ne izgubi.

Stižu nove grejalice na tržište

Lepo ga utegao na 80 stepeni. Biće kao i za 7000 seriju da može lepo preko PBO i CO da se postigne nešto ok.
Svakako će biti furune kao i svi novi procesori, to je neminovno.

Kako ga oladiše ? Da li to znači da će svi da rade bez "Hard power limit"-a ili samo engeeniering sample ? Moj 7900x "prokuva" preko 90c već na 129W PPT mada bi Hard limit trebalo da bude 170. Da nisu možda stanjili IHS ? Sa ovako debelim uzme par secundi da počne da hladi. Temperatura jezgra skoči brzo pa onda opadne posle sukundu-2. za to vreme može da skoči i preko 95c pa naravno opadne clock za 200-300MHz i to pokvari benčmark rezultat. Ako smanje za 50ak W biće zabave.

Loše ti onda hladjenje. Ja sam držao 7900x i 7950x na oko 82 stepena u loadu sa custom PPT i CO. Nisam video 90 stepeni kada sam utegao procesore. Single core boost isti ili bolji nego na defaultu, all core bolji nego na default.

Arcitic LF III 360 novo. Mada je sada teška vrućinština.

Nisam isprobavao sa takvim hladjenjem. Imam EK Predator 360 za test i tamo su se super ponašali. Na jednoj mašini sam ukrotio 7900X sa Dark Rock 4 kulerom.

Nazad
Vrh Dno