Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
^ sa 4090, uvek se stavlja najjači model.

Meni je najjace sto svi izbegavaju da malo testiraju u vecoj rezoluciji od HD, a tu se nista ne desava... Naleteo sam na jedan takav test i bukvalno je isto 5800x3D, 7800x3D ili 9800x3D... Tako da su najboji cpu za igrice 5800x3D ili 14600K kada se malo nasvira, sve ostalo je bacanje para za +1~3% posto performansi u proseku... Na duze staze kod intel bolji je izbor 14700k. Za sad ni OC na 5.6 ne donosi nista u vecoj rezoluciji od HD, kao ni memorija 6000 vs 8000mhz. Ko ima para za novo ovo je svakako najbolji izbor, ali ne zbog perfomansi nego zato sto default radi kao sto su predhodne genracije procesora trebale da rade. Laptop trziste najvise ce profitorati od ove generacije.
Sve u svemu jedino sto je hladniji i to je sve, ovo ostalo lepi borojevi ali ne donose FPS.
Zanimljivo... ma koliko Hardware Unboxed napravi videa i objasni zasto se tako ne testira opet ljudi ne razumeju. Evo meni je dosta 2600k na 4500 MHz sa mojom 6600, ali to ne znači da ne postoji brži CPU, 5090 maltene sutra izlazi. Intel je oduvan i narednih 5 godina nema više šta da traži u gamingu... ako bude postojao pošto su na granici bankrota... mada će ih kupiti već neko.

Zanimljivo... ma koliko Hardware Unboxed napravi videa i objasni zasto se tako ne testira opet ljudi ne razumeju.
Evo objasni mi da razumem ?
Zasto tesiraju samo u HD rezoliciji, i zasto je to bitno nekome ko koristi 1440p i vece rezulucije kada u tim vecim rezolucijama igrice rade jednako i imaju isti FPS sa 14600k kao i sa 9800x3D ???

@d0minat0r
Cestitam, fino si se poigrao :)

Da bi ti pokazao šta CPU može naravno. Pa šta drugo evo pogledaj

...jedan do mnogih.

Postoji nešto što se zove metodologija testiranja i statistička validnost rezultata. Kad bi ti pokazali test u 4k to bi značilo da te lažu prostim rečnim, sakrili bi ti koliko je Intel sporiji pošto tada samo GPU igra ulogu zbog sporosti tekuće generacije GPU-a (a svi znamo da jedan CPU izgura i po 3-5 grafičkih, moj 2600k napr. je promenio 5 za ~12g i sad mu je tek vreme za zamenu).

Moze to i drugacije da se gleda, koliko se oni trude da ti X3D cip zavaljaju po vecoj ceni od obicnog derivata...

Ispada 9700X najbolja kupovina, samo da kod nas kosta kao u svetu.

Postoji nešto što se zove metodologija testiranja i statistička validnost rezultata. Kad bi ti pokazali test u 4k to bi značilo da te lažu prostim rečnim, sakrili bi ti koliko je Intel sporiji pošto tada samo GPU igra ulogu zbog sporosti tekuće generacije GPU-a (a svi znamo da jedan CPU izgura i po 3-5 grafičkih, moj 2600k napr. je promenio 5 za ~12g i sad mu je tek vreme za zamenu).
Postoji nesto sto se zove metodologija zaglupljivanja a koristi se u svim sverama zivota, stalno nam to rade... Kome oni pricaju ove price... Nisam ocekivao da ovo negde prolazi.
9800x3D niko nece kupiti za HD i tu pocinje i zavrsava se besmisao takvog testiranja. Koji je CPU brzi u specificnim okolnostima kojih vise gotovo da nema u prakaticnoj primeni, koga to treba da zanima.
Nece se ovde prosalviti ni AMD ni Intel, makar na desktop trzistu... Laptop i server imace koristi od nove generacije a tu je AMD u prednosti. Intel naravno nece propasti jer obe kompanije su projekt americke vlade u privatnom vlasnistvu, samo ce smisliti model kako da odrze intel i za par godina ponovo je na vrhu. To je tako vazda bilo i bice.

Koga zanima 4k/2k odličan test gde su uporedo sve 3 rezolucije na slajdovima

Samo da vidim kakav ce biti 9950X3D, da li sve na jednom CCD-u ili dva razlicita sa X3D memorijom na oba

Necu se sloziti, jesu validni rezultati, samo je pitanje koliko su reprezentativni. Za svakodnevno koriscenje da (vidis ono sto ces dobiti za igranje), za testiranje potencijala ne (jer je najcesce GPU bottleneck).

Postoji nesto sto se zove metodologija zaglupljivanja a koristi se u svim sverama zivota, stalno nam to rade... Kome oni pricaju ove price... Nisam ocekivao da ovo negde prolazi.
9800x3D niko nece kupiti za HD i tu pocinje i zavrsava se besmisao takvog testiranja. Koji je CPU brzi u specificnim okolnostima kojih vise gotovo da nema u prakaticnoj primeni, koga to treba da zanima.
Nece se ovde prosalviti ni AMD ni Intel, makar na desktop trzistu... Laptop i server imace koristi od nove generacije a tu je AMD u prednosti. Intel naravno nece propasti jer obe kompanije su projekt americke vlade u privatnom vlasnistvu, samo ce smisliti model kako da odrze intel i za par godina ponovo je na vrhu. To je tako vazda bilo i bice.

Ja prvi kupujem 9800X3D zato jer igram na 1080p i bottleckovan sam od strane procesora, trenutno imam 7800X3D sa zategnutim tajminzima.

Shvatate da 4090 pravi bottleneck na 1440p i 4k rezolucijama? Kada bude izasla 5090 i 6090 onda uporedjujte, naravno u nekim igricama mi je i graficka bottleneck, ali glavnu igricu mi je ponovo procesor.

Ja prvi kupujem 9800X3D zato jer igram na 1080p i bottleckovan sam od strane procesora, trenutno imam 7800X3D sa zategnutim tajminzima.

Shvatate da 4090 pravi bottleneck na 1440p i 4k rezolucijama? Kada bude izasla 5090 i 6090 onda uporedjujte, naravno u nekim igricama mi je i graficka bottleneck, ali glavnu igricu mi je ponovo procesor.
Za tebe ta kupovina potpuno ima smisla, ima smisla delimicno i za 1440p, ali za 4k nema nikakvog smisla. Ko ima novac dileme nema 9800x3D to je to, ko kavkulise treba da zna koliko gubi sa nekim drugim resenjema, a to je u slucaju 1440p i vecim rezulucijama veoma malo 0~5% a razlika u ceni ogromna.

Meni je fama oko 9800x3D nerealna jer relano sem u HD njegova prednost je zanemraljiva.

Poslednja izmena:
koja to igra bottleneckuje 7800x3d? najjaci gaming cpu koji trenutno moze da se kupi

^ I ja se pitam isto, svašta čovek može ovde da pročita 🤣

Bila je neka informacija od ranije da oba CCD-a imaju dodatni cache za razliku od 7950x3d

Das 400e na cpu i igras se u HD-u, lol. Zali Boze pare, to moze i moj 12 godine star...

Za fps igre koje se igraju na 240-360-540 hz 9800x3d ce itekako imati smisla u odnosu na 7800x3d.

Znači gledate testove gde se trude da maksimalno izoluju CPU performanse i uporede ih sa drugim procesorima bez uticaja ostatka konfiguracije i komentar je "niko se tako ne igra, ovo vam je bezveze test".

Za fps igre koje se igraju na 240-360-540 hz 9800x3d ce itekako imati smisla u odnosu na 7800x3d.
U kom testu to moze da se vidi ??? Ta spektakularna razlika 9800x3d vs 7800x3d.

Znači gledate testove gde se trude da maksimalno izoluju CPU performanse i uporede ih sa drugim procesorima bez uticaja ostatka konfiguracije i komentar je "niko se tako ne igra, ovo vam je bezveze test".
Test nije bezveze i ako je sustinski to je ispravan kometar... Vecini nista ne znaci kakve su perfomanse procesora u HD rezoluciji niti to bilo sta korisno pokazuje kada se igre poteraju u vecoj rezoluciji, narocito u 4k.

Poslednja izmena:
^ I ja se pitam isto, svašta čovek može ovde da pročita 🤣
Ima igara koje bez problema idu na 500+ FPS sa pravim procesorom i monitora koji to mogu da podrže, čak i da monitor ima samo 180 Hz (neki minimum za gaming danas, mada 240 postaje standard), input lag na 500 FPS, a naročito 0.1% low pati jako puno kad je to lošije. Da li ste dovoljno dobar igrač da vam razlika znači je drugo pitanje... ali za competitive igre svaki frejm ispod 200 fps je užas i verovatno vas košta frag-a ako ste u višim rank-ovima i znate šta radite... a to mogu samo x3D procesori konstantno da guraju...

sa kojim to pravim procesorom? ako najjaci ne moze da izgura max negde, koji moze?

U kom testu to moze da se vidi ??? Ta spektakularna razlika 9800x3d vs 7800x3d.

Test nije bezveze i ako je sustinski to je ispravan kometar... Vecini nista ne znaci kakve su perfomanse procesora u HD rezoluciji niti to bilo sta korisno pokazuje kada se igre poteraju u vecoj rezoluciji, narocito u 4k.
Screenshot 2024-11-07 165651.png
Ovde je za cs2 razlika izmedju 9800x3d i 7800x3d ista kao izmedju i9 14900k i 7800x3d, jos ako se doda u obzir to da je moguce overclock-ovati 9800x3d u odnosu na 7800x3d razlika je vise nego primetna.

Ima igara koje bez problema idu na 500+ FPS sa pravim procesorom i monitora koji to mogu da podrže, čak i da monitor ima samo 180 Hz (neki minimum za gaming danas, mada 240 postaje standard), input lag na 500 FPS, a naročito 0.1% low pati jako puno kad je to lošije. Da li ste dovoljno dobar igrač da vam razlika znači je drugo pitanje... ali za competitive igre svaki frejm ispod 200 fps je užas i verovatno vas košta frag-a ako ste u višim rank-ovima i znate šta radite... a to mogu samo x3D procesori konstantno da guraju...
Prosek u igrama na 1080p. Jedino 500fps na 480p. A razlika između 7800X3D i 9800X3D je 5% sa 4090 i on je bottleneck za neke članove foruma 🤣.

Prilozi

• IMG_1138.jpeg
    IMG_1138.jpeg
    116.1 KB · Pregleda: 33
Prosek u igrama na 1080p. Jedino 500fps na 480p. A razlika između 7800X3D i 9800X3D je 5% sa 4090 i on je bottleneck za neke članove foruma 🤣.
Koga briga za prosek, ovo kupuju oni koji igraju CS 2 ili Valorant isl. igre, a tamo je uveliko normalno da se igra na 500 fps. Taj prosek ima igre tipa Cyberpunk koje rade na 100 fps...
Eno stavio je gore kolega SS za CS2... to su oni kojima je ovo trenutno potrebno i namenjeno. Mada ne vidim kojom matematkom neko drugi želi manje za svoj novac od najboljeg??? Jedino ako je Intel barem upola jefitniji (mada ja ga ni tada ne bi uzeo pošto može da crkne sutra kolio su nepozdani 13 i 14 gen, a nova nema nikavu budućnost socket za 1 CPU)... jedino što ima smisla je da kažeš nemam para za najbolje uzimam najboji AM5 koji mogu danas, pa ću da uradim upgrade kad nakupim para.... sve ostalo nema smisla za igrače danas...

Nazad
Vrh Dno