Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Ne zahteva uopste puno napona za VDDSOC, za razliku od Intel cache-a.

Btw. za komentare za mrtve intel HEDT procesore, mahom svi crkavaju kada se cache napon podigne preko 1.25v. Prvo degradiraju, a kasnije i odapnu u zavisnosti koliko napona se rokne.

Narucio R7 1700 i CROSSHAIR VI HERO, stizu najverovatnije sutra, a sto se memorije tice... Jos nista nisam narucio, cu se nacekam dok sklopim sve :d

Ubice te Villy ko zeca :)

Narucio R7 1700 i CROSSHAIR VI HERO, stizu najverovatnije sutra, a sto se memorije tice... Jos nista nisam narucio, cu se nacekam dok sklopim sve :d
Jel jos stizu sa onim bios-om sto ih brick-uje ili su to resili? Asus odavno nije imao ROG plocu sa toliko prijavljenih problema po kojekakvim forumima.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Po ne znam koji put, ne mozes trajno brikovati ASUS plocu koja ima bios flashback.

Nisam ni pominjao trajno brikovanje al' das 40k dinara i brukuje se, pa juris bios po netu pod uslovom da imas drugi komp. Razumem ja da ti radis za Asus al nezreo proizvod je nezreo proizvod.

I Rampage V Extreme je onda bio nezreo proizvod, pravio je razne probleme. To je isto ROG. Pa je posle kroz update biosa bila verovatno najbolja ploca za X99.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ne zahteva uopste puno napona za VDDSOC, za razliku od Intel cache-a.

Btw. za komentare za mrtve intel HEDT procesore, mahom svi crkavaju kada se cache napon podigne preko 1.25v. Prvo degradiraju, a kasnije i odapnu u zavisnosti koliko napona se rokne.

Yup 0.95 za VDDSOC je dovoljan sve dok se ne ide veliki bclk OC za 3000MHz+ ram brzine (REFCLK 140-145 ) sa d.o.c.p i na 2400Mhz ratio stavljeno. RAJA@Asus isto ako se dobro secam potvrdio da brickovanje se desava sa errant skokom preko 1.2 VDDSOC u ranijim biosima.

geil evo x 3000Mhz i 3200Mhz rade, trident z 3000,3200, i neki corsair samsung b-die modeli, amd je spomenuo u blog-u :

https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/03/14/tips-for-building-a-better-amd-ryzen-system

na primer Corsair CMK16GX4M2B3200C16

imas tu corsair i geil evo x za ok cenu x86 shop, a trident z zuto-gazirano-kupujem-prodajem, ne znam jesu li ripjaws sto su ostali u bench shopu b/c-die 1T (mislim da je erik nesto spominjao al ne znam da li za ove).

Takodje ima mozda u monitoru u domacoj garanciji 1x8GB 2400Mhz samsung c-die za ok cenu i 1x16GB samsung b-die ( dual rank naravno nazalost ) sa kojima rusi rade [email protected], za malo jacu cenu :)

Poslednja izmena:
The AMD Ryzen™ processor does not offer memory dividers for DDR4-3000 or DDR4-3400. Users shooting for higher memory clocks should aim for 3200 or 3500 MT/s.

What about this?

Trazim neki 32gb kit G.SKILL ali nema...

Poslednja izmena:
What about this?

Trazim neki 32gb kit G.SKILL ali nema...

ako uzimas crosshair VI, taichi, professional, titanium, stavis bez profila/sa profilom, ratio na 2400Mhz, PLL na 1.8-1.85V, VDDSOC 1.05, lupis 135-145 REFCLK dok ne stignes na koliko hoces, manuelno ukucas timing-e i eto, beta biosi za asrock taichi/professional imaju otkljucane sekundarne timinge btw.

za 32 kit neces da se usrecis, samo 2x8GB radi kako treba na velikim brzinama, mozda uspes da namestis nesto, ali ce da se namucis bez flareX a i sa njim nece ici na mnogo (ne ocekuj vise od 2400Mhz bez heavy voltage namestanja i tweakovanja). 1.175v VDDSOC je absolutni maximum pre nego sto pobrljavis plocu i a to je mnogo, AMDMatt na ocuk forumu isto mislim da je rekao da je u 0902 hard cap-ovan VDDSOC da ne moze preko 1.2v

https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820232536&cm_re=flareX-_-20-232-536-_-Product

tek u maju kad stignu novi biosi za vece RAM brzine od AMD ka Board partnerima.

Eventualno uzmes 2x16GB b-die samsung u monitor firmi probas da ga nasviras na 1.35v 2666Mhz , ili uzmes u x86 shopu trident z isto dobar neki cl14/15 3200Mhz i guras koliko moze i zatezes timing-e do 12/13 CL

Nazalost Cycle Time (tRAS) samo na asrock plocama za sad moze mislim , nek mi ispravi Erik ako moze na Crosshair VI :)

Isto btw Deepcool Gammaxx 400 u benchshop-u, za malkice jacu cenu nego na geizhals/amazon, radi malo slabije od Noctua NH-U12S a moze out of box na AM4 stock kacenje. Savrsen izbor za medjukorak od stock hladjenja do neceg ozbiljnijeg.

Poslednja izmena:
Predstavljanje Taichi-ja
http://www.tomshardware.com/reviews/asrock-x370-taichi-amd-ryzen-am4-atx-motherboard,4967.html
Slika R7/5 konfiguracije jezgara (ako je tacna)
fd4d7ec24cb896fe4d9ffeb590a645ed.jpg

Poslednja izmena:
@Dogzilla

Ovako nesto ?

G.SKILL 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz Ripjaws V F4-3200C16Q-32GVKB

https://www.hardwareluxx.de/community/f12/am4-mainboard-vrm-liste-1155146.html

Poredjenje VRM sekcija za AMD ploce.

http://www.overclock.net/t/1624051/vrm-on-the-new-am4-motherboards/10

Koliko ampera po fet-ovima, nije skroz tacno na drugoj stranici, posle se dopunio i ispravio covek sa novim informacijama kasnije u thread-u

@Dogzilla

Ovako nesto ?

G.SKILL 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz Ripjaws V F4-3200C16Q-32GVKB

Uf to je jos gori dzumbus, 2x16GB jos i nekako, al 4 sticka je toliki rizik, ne mogu da se setim da li je neko uspeo da stabilizuje to na vise od 2133Mhz, ne znam da li ce biti moguce pre maja bilo sta sa 4 sticka uraditi cak i 1T

Mozda, mozda sa BLCK(REFCLK) i na Asus Crosshair VI. morao bi da procesljas ovaj thread : od 180-strane pa nadalje i da nastavis da ga pratis :

http://www.overclock.net/t/1624603/rog-crosshair-vi-overclocking-thread/2370

i ovaj od 17-strane pa nadalje i da ga pratis :

https://forums.overclockers.co.uk/threads/official-ryzen-owners-thread.18771445/page-34

i eventualno licno da pitas Raja@Asus, Elmor,The Stilt na overclock.net i AMDMatt na overlockers.co.uk, ili pack 8pack na overclockers.co.uk

Poslednja izmena:
Ali ako idu kao 32 KIT mislio sam da je moguca deklarisana frekvencija?

Onda ispadne najbolje da uzmem za sada 16gb kit (2x8)?

Yup 0.95 za VDDSOC je dovoljan sve dok se ne ide veliki bclk OC za 3000MHz+ ram brzine (REFCLK 140-145 ) sa d.o.c.p i na 2400Mhz ratio stavljeno. RAJA@Asus isto ako se dobro secam potvrdio da brickovanje se desava sa errant skokom preko 1.2 VDDSOC u ranijim biosima.

geil evo x 3000Mhz i 3200Mhz rade, trident z 3000,3200, i neki corsair samsung b-die modeli, amd je spomenuo u blog-u :

https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/03/14/tips-for-building-a-better-amd-ryzen-system

na primer Corsair CMK16GX4M2B3200C16

imas tu corsair i geil evo x za ok cenu x86 shop, a trident z zuto-gazirano-kupujem-prodajem, ne znam jesu li ripjaws sto su ostali u bench shopu b/c-die 1T (mislim da je erik nesto spominjao al ne znam da li za ove).

Takodje ima mozda u monitoru u domacoj garanciji 1x8GB 2400Mhz samsung c-die za ok cenu i 1x16GB samsung b-die ( dual rank naravno nazalost ) sa kojima rusi rade [email protected], za malo jacu cenu :)

Veoma losa ideja. Ako baseclock promenis, za sta ti treba ploca koja ima external clock generator kao VI Hero, onda preko 104.9mhz ubijas PCI-E 3.0, downgrade-uje se u 2.0. Tako je na svim platformama, osim na skylake-u gde su uspeli da odvoje u potpunosti pci-e.
Postoji delilac za 2933 sto je efektivno 3000 skoro, postoji i za 3200, samo ne sljaka idealno za sada.

Ne postoji C-die. Samo B i E. 1T native memorija ce ici samo u specijalnim Ryzen kit-ovima, ostale su sve 2T.

Nisam ni pominjao trajno brikovanje al' das 40k dinara i brukuje se, pa juris bios po netu pod uslovom da imas drugi komp. Razumem ja da ti radis za Asus al nezreo proizvod je nezreo proizvod.

"Juris bios po netu". Ceo proces traje 3 minuta sa sve nalazenjem bios-a. Mi smo updatovali 3 bios-a na toj ploci i nismo je brikovali.

Ali ako idu kao 32 KIT mislio sam da je moguca deklarisana frekvencija?

Onda ispadne najbolje da uzmem za sada 16gb kit (2x8)?

Nope 32 kit ne garantuje deklarisanu za ryzen, 2x8 je najbolja opcija ako ides na brzinu, a 2x16 ako ides na kolicini i cekas nekoliko meseci na 2133Mhz

Veoma losa ideja. Ako baseclock promenis, za sta ti treba ploca koja ima external clock generator kao VI Hero, onda preko 104.9mhz ubijas PCI-E 3.0, downgrade-uje se u 2.0. Tako je na svim platformama, osim na skylake-u gde su uspeli da odvoje u potpunosti pci-e.

Da naravno PCI-E 3.0 ide na 2.0 to je jedina falinka, zasto je to problem ?, razike u stvarnom koriscenju postoje ali mislim 3200-3466Mhz RAM brzinu ce doneti veci fps dobit kad se uracuna gubitak bandwidth-a. To je sve samo ne losa ideja :)

To je ne toliko dobra ideja za 4K gde GPU luduje, ali da na 1080p da nadomestis razliku ryzen u odnosu na 7700k to je fenomalna ideja.

Poslednja izmena:
.

"Juris bios po netu". Ceo proces traje 3 minuta sa sve nalazenjem bios-a. Mi smo updatovali 3 bios-a na toj ploci i nismo je brikovali.
Insistiranje na tome da ploca koja ima probleme (koji se daju ispraviti, da se ogradim) a kosta kao polovan Jugo, radi savrseno a ako i nesto treba popraviti to je u rangu p******g dima nece uciniti plocu boljom nego tvoju reputaciju objektivnog reviewer-a gorom.
Ocigledno si u sukobu interesa zbog svog angazmana, bolje za Asus da ih ne branis.

Insistiranje na tome da ploca koja ima probleme (koji se daju ispraviti, da se ogradim) a kosta kao polovan Jugo, radi savrseno a ako i nesto treba popraviti to je u rangu p******g dima nece uciniti plocu boljom nego tvoju reputaciju objektivnog reviewer-a gorom.
Ocigledno si u sukobu interesa zbog svog angazmana, bolje za Asus da ih ne branis.

Nisam rekao da radi savrseno, vec da je ceo problem preuvelican. Kao sto je i "rx 480 spaljuje pci-e" itd itd.
Ja nne znam kako su ljudi uspeli da brikuju plocu i da zaseru bios, a mi je jahali van specifikacija i nista. To mi je nekako fascinantno :d Dal smo mi imali srece ili su doticni ljudi malo bogalji...

Moj angazman za asus nema veze sa forumom niti mojem objektivnom komentarisanju stvari.

Ne postoji C-die. Samo B i E. 1T native memorija ce ici samo u specijalnim Ryzen kit-ovima, ostale su sve 2T.

E Erice, erice, postoji i te kako :)

http://geizhals.eu/samsung-dimm-8gb-m378a1k43cb2-crc-a1577390.html

http://www.samsung.com/semiconductor/global/file/resourceMgmt/2016/11/DDR4_Product_guide_Oct.16-0.pdf

10-strana u pdf-u pred kraj stranice

moje znanje ruskog jeste oskudno :) al google overlord sa svojim searchom i translate da mi pomogne za 40-tak % sto ne razumem ruskog cine cuda za nalazanje fringe opreme.

P.S. trulo mi malo da linkujem ne bench shop na benchu forumu, bench shop nam je bukvalno godsend (G.Skill, G.Skill!) :), ak je problem prebacujem na geizhals, ruski link za c-die ram dokaz :)

Poslednja izmena:
Samo ukucas u google Asus crosshair hero vi problem i dobijes impresivan rezultat za plocu koja nije ni mesec dana u prodaji.
Da se razumemo, ja 12 god nisam koristio druge ploce osim Asusovih al kad naprave propust treba ih napadati da im ne padne na pamet, da kucas MSI + problem niko se ne bi iznenadio da izadje prvih 7 strana na search-u al ovako *** reputacija se mora cuvati.

Samo ukucas u google Asus crosshair hero vi problem i dobijes impresivan rezultat za plocu koja nije ni mesec dana u prodaji.
Da se razumemo, ja 12 god nisam koristio druge ploce osim Asusovih al kad naprave propust treba ih napadati da im ne padne na pamet, da kucas MSI + problem niko se ne bi iznenadio da izadje prvih 7 strana na search-u al ovako *** reputacija se mora cuvati.

Msi ima Niko fet tako da bi ja svaki dan radije asus brick uzeo preko stednje na vrm sekciji, Erik je u pravu, to ne da nije problem to je odsustvo problema (naravno ne za obicnog korisnika bez odakle da skine na usb bios da stavi 0902).

Al zato u microcenter ima 195 evra openbox Crosshair VI deda mrazov poklon od nestrpljivih ljudi :), Crosshair VI je jedina sa AM3 kacenjem, i jos kad bi bila msrp

Poslednja izmena:
Pa sta da dam opsirnije, kad nemam to smece. U temi broadwell-e na forumu overclockers.ru - ima sigurno vec 4+ mrtvih 6800k. Umiru u prvih par meseci posle oc. Pretpostavlja se da je imc svilen kod broadwell-e pa da je povezano sa oc ram. Da bi se tacno znalo - mora biti visi uzoraka, ali vise niko ne zeli da kupuje to i savet je uzimati proveren haswell-e.

@Erikce sta kazes ti za ovo? Voleo bih da cujem tvoje cenjeno misljenje :) Verovatno bolje znas ako je ovo istina u cemu je problem :)

@Erik AMDMatt potvrdio na 0902 bios-u na Crosshair VI ako je ram 2400Mhz i ispod ide 1T default, ako je ram iznad 2400Mhz ide 2T default, bice dynamic promene kad im AMD posalje kod.

Zato i savetuje BLCK oc za iznad 2400Mhz da ostane 1T.

Poslednja izmena:
AMD Ryzen naslovna strana: "AMD Ryzen™ 5 1600X Smooth Gaming and Advanced Multi-Processing Performance, AMD Ryzen™ 5 1600 Smooth Gaming and Efficient, Advanced Multi-Processing Performance, AMD Ryzen™ 5 1500X High-Performance Gaming and Processing, AMD Ryzen™ 5 1400 Performance Gaming and Processing". Svaka druga rec gejming, dja gladak, dja visokih performansi a onda izadje video :banana::

I naravno prvi test je AMD blender da dokaze superiornost najnovijeg AMD gejming procesora a najbolji blender rezultat

ima Xeon E5-2683 v3
toliko o optimizovanosti testa za igre :S:
Nije mi jasno sta im je svo ovo potrebno, ako hocu da me prave ludim na moje oci, gledam informativne programe o situaciji u sopstvenoj zemlji, sad vise ni na netu nemas mira :-devil-:

False marketig detected

https://youtu.be/yWdhLXl5a5s?t=59s

To na stranu, ceo klip deluje kao "gašenje požara".Na kraju kažu, "no reason to worry" i " its gonna perfom great in games when paried with fast memory" :D

Tja...Damage control

Asus ima najbolje ploče, ali ova HIV je promašaj i ne treba kupovati dok ne izađe konačno stabilna vezija BIOS-a.

Pitanje, kako se pokzala ova ASUS x370 pro? Je l isto brljavi, ili je manje bagovita??? Ako se isto brickuje, da ih vraćam nazad...

Poslednja izmena:
E Erice, erice, postoji i te kako :)

http://geizhals.eu/samsung-dimm-8gb-m378a1k43cb2-crc-a1577390.html

http://www.samsung.com/semiconductor/global/file/resourceMgmt/2016/11/DDR4_Product_guide_Oct.16-0.pdf

10-strana u pdf-u pred kraj stranice

moje znanje ruskog jeste oskudno :) al google overlord sa svojim searchom i translate da mi pomogne za 40-tak % sto ne razumem ruskog cine cuda za nalazanje fringe opreme.

P.S. trulo mi malo da linkujem ne bench shop na benchu forumu, bench shop nam je bukvalno godsend (G.Skill, G.Skill!) :), ak je problem prebacujem na geizhals, ruski link za c-die ram dokaz :)

U pravu si, izvinjavam se, to je nesto novo izgleda. Po ovome availability Q4 2016. Nikad nisam naleteo da se pominje, niti da neki modul koristi doticne jos uvek.

@Dule
Napisah gore, sve koje sam video da su crkavali, je bilo od prevelikog napona za cache. (preko 1.2-1.25v polako degradiraju i na kraju bace kasiku).

@Erik AMDMatt potvrdio na 0902 bios-u na Crosshair VI ako je ram 2400Mhz i ispod ide 1T default, ako je ram iznad 2400Mhz ide 2T default, bice dynamic promene kad im AMD posalje kod.

Zato i savetuje BLCK oc za iznad 2400Mhz da ostane 1T.

Interesantno, to je sad ovaj novi bios koji nisam koristio. Nama je normalno radilo 1T za 2933 i 3200. Moguce da su videli da nema leba, premalo rama sljaka kako treba sa time i batalili tu pricu.
Mada je to definitivno trebalo PRE launcha da se uradi.

Pitanje, kako se pokzala ova ASUS x370 pro? Je l isto brljavi, ili je manje bagovita??? Ako se isto brickuje, da ih vraćam nazad...

Milina, ne brini se, Tom Logan sa oc3d je radio review na njoj jos na launch-u i stavio na forum bios 0505 koji nema na sajtu Asus-ovom

sljaka cak i hynix 2T na 3000Mhz izgleda, a samsung b/c/e 1T laganica, samo XMP/D.O.C.P profil ne mora nista mnogo da se cacka

evo link :

https://forum.overclock3d.net/showpost.php?p=939975&postcount=102

na 0502-0504, 2666Mhz je max izgleda za hynix, nisam siguran da li je on bese bio probao samsung. jedino pazi jer dok se ne pojavi na sajtu zvanicno 0505, ploca sa tim bios-om nije u garanciji :)

Interesantno, to je sad ovaj novi bios koji nisam koristio. Nama je normalno radilo 1T za 2933 i 3200. Moguce da su videli da nema leba, premalo rama sljaka kako treba sa time i batalili tu pricu.
Mada je to definitivno trebalo PRE launcha da se uradi.

Yup smoren odgovor bio , it had to be done for broader memory compatibility, hopefully in may we got everything tip top, etc, ... a na overclock.net bio AMA sa amd rep-om nekim drugim ubili coveka koliko su ga smorili za brick-ovanje i crosshair Vi thread dobila 200 strana za 3-4 dana, prvo izasao 0902 bios tamo od Raje pa onda bilo gde na svetu :).

U pravu si, izvinjavam se, to je nesto novo izgleda. Po ovome availability Q4 2016. Nikad nisam naleteo da se pominje, niti da neki modul koristi doticne jos uvek.

Np, al otkud kod nekog naseg dobavljaca i to, i c-die i b-die, i ecc nije ni 1-april, a ni bozic jos :)

Poslednja izmena:
Jel zna neko oce li benchshop skoro nabavljati G.SKILL TridentZ RGB 3000mhz ? Oni su planuli jako brzo.

Opet malo pitanja, AMD odgovara.
a5gdj003gsly.png

Vrh Dno