Šta je novo?

AMD Ryzen 7

U pravu si, izvinjavam se, to je nesto novo izgleda. Po ovome availability Q4 2016. Nikad nisam naleteo da se pominje, niti da neki modul koristi doticne jos uvek.

@Dule
Napisah gore, sve koje sam video da su crkavali, je bilo od prevelikog napona za cache. (preko 1.2-1.25v polako degradiraju i na kraju bace kasiku).

Zahvaljujem na odgovoru :)
Nisam znao da se to odnosi na 6800k :d Kazi mi je npr na Asusovim plocama kada ides u Bios da auto oc ona sama da li spada tu da se OC i napon cache ili to radis rucno?

Zahvaljujem na odgovoru :)
Nisam znao da se to odnosi na 6800k :d Kazi mi je npr na Asusovim plocama kada ides u Bios da auto oc ona sama da li spada tu da se OC i napon cache ili to radis rucno?

Ako se ne varam klokuje samo core, doduse nisam 1000% siguran. Na sve HEDT procesore se odnosi - i Haswell-E i Broadwell-E. Ocigledno su najosveljiviji na napon cache-a.

AMD Ryzen naslovna strana: "AMD Ryzen™ 5 1600X Smooth Gaming and Advanced Multi-Processing Performance, AMD Ryzen™ 5 1600 Smooth Gaming and Efficient, Advanced Multi-Processing Performance, AMD Ryzen™ 5 1500X High-Performance Gaming and Processing, AMD Ryzen™ 5 1400 Performance Gaming and Processing". Svaka druga rec gejming, dja gladak, dja visokih performansi a onda izadje video :banana:

Isti/slican marketing ima svaki gaming headset [SUP]a nalazim se u situaciji da koristim headset od nepunih 20 evra pored gaming od 80 cak i u igrama.[/SUP]

Ja sam video jedan post kod Rusa, da ako se oc ram, onda se napon automatski zna da podigne. Da li je to bilo vezano za poseban model ploce i bios ili vazi za sve ne znam. Haswell-e je izdrzljiviji bio (manje slucajeva), ma da su uspeli i dva 5960x da sahrane. U svakom slucaju OC na 2011-3 je vrlo rizican zbog svilenih cpu. Nadam se da je ryzen izdrzljiviji.
upd. Nasao sam originalan post od vlasnika. Ploca ASUS ROG STRIX X99 Gaming. Cpu i7 6850k. Ako se krene OC ram ~3000MHz i preko- ploca sama dize napon VCCA -1.325v, DDR-1.4v i preko. Verovatno vazi za auto.
https://forums.overclockers.ru/viewtopic.php?p=14568662#p14568662 evo link, da neko ne kaze da izmisljam.

Poslednja izmena:
Ja sam video jedan post kod Rusa, da ako se oc ram, onda se napon automatski zna da podigne. Da li je to bilo vezano za poseban model ploce i bios ili vazi za sve ne znam. Haswell-e je izdrzljiviji bio (manje slucajeva), ma da su uspeli i dva 5960x da sahrane. U svakom slucaju OC na 2011-3 je vrlo rizican zbog svilenih cpu. Nadam se da je ryzen izdrzljiviji.

Samo je cache pipav, ubili su daleko vise procesora od 2 HW-E. Onoliko mrtvih na OCN :) Mada vecina ljudi jase preko dozvoljenog napona itd.

Ako se ne varam klokuje samo core, doduse nisam 1000% siguran. Na sve HEDT procesore se odnosi - i Haswell-E i Broadwell-E. Ocigledno su najosveljiviji na napon cache-a.

U svakom slucaju da znam, ja nikad ne bi furao oc na cache samo je jezgra i to je to. Krajem meseca uzimam 5820k pa cu kasnije B-E kada malo opadnu cene. Da vidim da roknem 5820k na 4.0GHz i zadovoljan :d Premda vidim ti ga furas na 4.6, nez da li je to dobar primerak ili stvarno imaju toliko prostora za OC? :D

U svakom slucaju da znam, ja nikad ne bi furao oc na cache samo je jezgra i to je to. Krajem meseca uzimam 5820k pa cu kasnije B-E kada malo opadnu cene. Da vidim da roknem 5820k na 4.0GHz i zadovoljan :d Premda vidim ti ga furas na 4.6, nez da li je to dobar primerak ili stvarno imaju toliko prostora za OC? :D

Dobar primerak, treci po redu proc koji sam kupio dok nisam dosao do ovoga :)
Pre toga sam imao jedan sa limitom na 4.2-4.3 jedan od ranih primeraka, pa sledeci 4.5 i sad ovaj moze 4.6.

Dobar primerak, treci po redu proc koji sam kupio dok nisam dosao do ovoga :)
Pre toga sam imao jedan sa limitom na 4.2-4.3 jedan od ranih primeraka, pa sledeci 4.5 i sad ovaj moze 4.6.

Sto ih izmenja toliko? :D Hteo si da postignes neki rezultat ili :) I jel moze koji savet oko samog 5820k posto sam buduci korisnik tog istog, tipa mane/prednosti :D Cisto da kasnije kada budem radio testove da uporedim sa R5 1600 :)

Da podelim moje dosadašnje iskustvo sa platformom. Uzeo sam Asus B350M-A, Ryzen 1700X i G.Skill Ripjaws 2x8GB DDR4 3000.

Za sada sam jedan dan izgubio u debugovanju problema. Na čistoj instalaciji Windows-a računar posle par minuta ili zamrzne ili Blue Screenuje. Takođe temperature u idle su bile prilično visoke, tj. oko 55 stepeni sa CM Hyper T4. Dodatno što je AI Suite prijavljivao u pojedinim trenucima da temperatura skače ili pada u roku od sekund-dva za po 8-10 stepeni. Prvo sam mislio da nisam montirao cooler kako treba, pa sam solidno vreme proveo isprobavajući razne paste, skidajući i ponovo montirajući cooler, ali be ikakvog efekta. Da ne pominjem da memorija nije htela da mrdne sa 2133.

Na kraju se ispostavilo da su svi problemi do najnovijeg BIOSa koji sam bio flushovao odmah čim sam sklopio mašinu. Nakon što sam flushovao verziju 0405 sistem se doveo u red. Više nema random crushova, a i temperatura se dovela u red (oko 44 C idle). Koliko sam video slične probleme imaju i ljudi koji su uzeli Asus X370 Prime Pro: https://community.amd.com/thread/213223 ili http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-3352007/clock-watchdog-timeout-windows.html.
Tako da ako je suditi po ovim pločama, izgleda da bi valjalo izbehavati Asus, bar dok ne stabilizuju malo BIOSe.

Nakon što se Windows updatuje probaću sutra da vidim šta može sa memorijom da se uradi. Za sada sam stavio na 2666, mada koliko vidim i CpuZ, i Asus AI Suite prijavljuju da je takt memorije 2133.
Ako sve prođe u redu, nosim ga na posao da isprobam kako se nosi sa 6800K koje trenutno koristimo za buildovanje koda.

1700x i 1800x imaju offset za temperaturu i pokazuju 20 stepeni vise nego sto jeste. Taj tip crash-ovanje je verovatno do memorije, odnosno pretesnih timing-a, probaj da ne koristis D.O.C.P profil, stavis manuelno 2666Mhz i da setujes timing-e za 1, eventualno 2 nize za koliko stoji da su kad je Memorija na 3000.

Skini najnoviju beta verziju Hwinfo64 da ocitas podatke za cpu, temp, ram speed, etc, ...

Poslednja izmena:
Zna li neko link za test Ryzen 1700x ili 1800x sa MSI X370 Titanium pločom ??? Hvala na linku !

@Dogzilla
Znam za to sa offsetom, ali meni se sa istim HW temperature totalno drugačije ponašaju u zavisnosti od verzije BIOSa. Pri tom starija (0405) je stabilnija i bolja od novije (0502), što baš nije očekivano niti pohvalno za Asus.

Poslednja izmena:
Ne vredi, pokušao sa labavijim tajminzima i nešto većim naponom za memoriju, i opet neće da se podigne na 2666. Za sada je 2400 krajnji domet ove memorije.
Videćemo da li će neki sledeći BIOS to da sredi.

G.SKILL Ripjaws4 16GB(2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 - F4-3000C15D-16GRK

Imam sličan problem. Kod mene je corsair lpx 3000 cl15 koji je na bios-ima do 0902 radio na 16-17-17@2933 cr1. Na 0902 radio na max 16-16-16@2666 cr2 u oba slučaja na 1.35. Nadam se da će to popraviti sa novim bios-om. Verzija modula je 5.30 (SK Hynix). Videću da li mogu da nađem 5.39 (samsung B)

Sendt fra min SM-G928F

Poslednja izmena:
Ali ako idu kao 32 KIT mislio sam da je moguca deklarisana frekvencija?

Onda ispadne najbolje da uzmem za sada 16gb kit (2x8)?

Mozda bidne 2x16 i 4x16/4x8 pre maja :), verovatno samo na Crosshair VI

I wanted to share this as well, 4x16GB at 3100 MHz. Same settings as 2x16GB just a bit lower frequency, SOC Voltage = 1.15V DRAM Voltage = 1.40V.. This is in the coming BIOS update.

Post od elmor-a sa OCN

900x900px-LL-575efd01_4x163100.png

Elmor naravno ima binovanu plocu. Ali svakako peglaju se biosi lagano.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Imam pitanjce, jel postoji odredjen razlog neki zasto je kod nas r7 1700 400e?

Ima za 360 kod nas, zavisi u kojoj radnji gledas.

P9 Lite TT

Au ***, pa ko će kupovati za te pare...

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Na mindfactory.de, u nemackoj, kosta 357e.
I da je kod nas 370, a malo je manje(oko 362-364 nisam tacno racunao) to je opet manje od 10ak-e razlika u odnosu na nemacko trziste na kome se prodaju preko 10 puta vise racunarskih komponenti.

Koji je problem?

P9 Lite TT

Danas sam sklopio konfiguraciju sa Ryzen-om:
1. Ryzen 7 1700
2. ASRock x370 Professional Gaming
3. Kingston HX Fury DDR4 4x8GB 2666MHz...

Napravio sam upoređivanje sa 2 druga računara koja imam, tj. Q9550 @3,5 GHz i Laptop EliteBook 8760w sa i7-2860QM procesorom.
Još nisam overklokovao; čekam dodatak za pričvršćivanje od Arctic Coolinga Liquid Freezera 240 za AM4 (rezervisao sam - besplatno šalju) i napajanje da mi stigne Corsair HX750i.

DSC_0333.JPG Cinebench R15.PNG CPU-Z bench.PNG RealBench.PNG cpu-memor.PNG

Na mindfactory.de, u nemackoj, kosta 357e.
I da je kod nas 370, a malo je manje(oko 362-364 nisam tacno racunao) to je opet manje od 10ak-e razlika u odnosu na nemacko trziste na kome se prodaju preko 10 puta vise racunarskih komponenti.

Koji je problem?

P9 Lite TT
Problem je sto je procesor hajpovan i prezentovan kako ubija i7-ice za 330 dolara, 330$ i 370-400e nisu isto, ni slicno. Koja je fora da izbacis proizvod i popalis masu (mene prvog) i na mala vrata krknes 50e vecu cenu od reklamirane? Intel, AMD, Nvidia bla bla svi rade isto to...

Problem je sto je procesor hajpovan i prezentovan kako ubija i7-ice za 330 dolara, 330$ i 370-400e nisu isto, ni slicno. Koja je fora da izbacis proizvod i popalis masu (mene prvog) i na mala vrata krknes 50e vecu cenu od reklamirane? Intel, AMD, Nvidia bla bla svi rade isto to...

Covece, imaju istu cenu u 5 evra razlike 1700 i 7700k u nemackoj/austriji/poljskoj, ...

330 USD MSRP w/o VAT = 360 EUR w VAT

Kad je evro bio mnogo jaci od dolara i VAT bio 8% tada je 330 USD bilo 260 evra. Vise nije.

Mislio sam iskreno da ce da potresu intel malo jace sa r7 1700. 1800x mi ima smisla jer za te pare nema nista slicno, ali 1700 nema bas. Za skoro iste pare 7700k je proverena stvar jer su maticne stabilne, nema frke sa ramom i slicno.

Zavisi za sta ti treba komp. Za igrice u ovom momentu ide apsolutna preporuka za 7700K, kao i za mnoge druge upotrebe. Ali ako mozes da uposlis 8c/16t onda je R7 1700 jedinstvena ponuda.

Ne znam sta ocekujes?

Cena na Newegg je 330$.

Cak mislim da je EU najavljena cena bila vise od 357e za koju se u EU prodaje..

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno