Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Jedite kod Dzoa :wall: ovaj kupite 3570k :d

Poslednja izmena:
Pa da, klasika. Osakatio Rajzena sa budjavom memorijom. Ogromna je razlika izmedju onog skupog GEIL-a i ovih narodnih kitova, zna da ide i do 20% zavisno od igre i podesavanja. Plus bagovi itd.

Razumem da ga dobija 6700K u igrama, to je manje vise konsenzus za sada. Ali 3570K na istom taktu, ma nema sanse. Ovo je u nivou onog indijanca sto ga je Vili okacio sto baljezga nesto o cemu pojma nema.

Jos da Kosti neko da posalje paketic pa da i on odradi strucno testiranje...

Edit: Okej u Witcheru razumem, tamo se AMD provodi ko bos po trnju i igri realno ne treba vise od 4t.

Poslednja izmena:
Pa da, klasika. Osakatio Rajzena sa budjavom memorijom. Ogromna je razlika izmedju onog skupog GEIL-a i ovih narodnih kitova, zna da ide i do 20% zavisno od igre i podesavanja. Plus bagovi itd.

Razumem da ga dobija 6700K u igrama, to je manje vise konsenzus za sada. Ali 3570K na istom taktu, ma nema sanse. Ovo je u nivou onog indijanca sto ga je Vili okacio sto baljezga nesto o cemu pojma nema.

Edit: Okej u Witcheru razumem, tamo se AMD provodi ko bos po trnju i igri realno ne treba vise od 4t.
3570k je na 4.0 a 1700 stock ili nisam dobro video?
.
Kosta bi Intele spustio na 3.0, da vidi clock za clock, jedino je tako posteno all prvo da MS ispravi scheduler bug za koji AMD ne zna da postoji:d

Poslednja izmena:
Pise da svi testirani procesori na 4 GHz. Pazi, ovaj RAM kosta Boga oca i verovatno je odlican za X99 platformu ali je za Rajzena smece. Nasao sam test i to je 2T memorija, sto znaci da verovatno nisu u pitanju Samsung cipovi koje je Erik pominjao.

***a, Ryzen je zeznuta platforma i trazi najbolje komponente. CPU je povoljan ali sve ostalo mora biti top inace trpis penale u performansama kao na klipu iznad.

Jbmt narodnu platformu koja trazi najskuplje komponente.

Ne postoji "1T" memorija, vec samo ram koji je sposoban da istera doticno na visokim frekvencijama. Sto je uglavnom samsung.
A ne znam cemu drama oko toga, g.skill ram koji koristi samsung cipove je uglavnom jeftiniji nego bilo sta od corsaira/kingstona itd na istoj frekvenciji. Uz to ti ne treba quad kit za X99.

Primecujem da je jeftiniji ali je opet skup ko krv, osim ako ne uzimas samo osam gigabajta. Nego je lik iz klipa iznad nakalemio 4x4 setup a memorija radi na 17-16-16-36 2T latencijama, ukoliko je podesio da tako radi. U stvari ko zna sta je cackao. U svakom slucaj test nije medju reprezentativnim.

Poslednja izmena:
Kosta bi Intele spustio na 3.0, da vidi clock za clock, jedino je tako posteno all prvo da MS ispravi scheduler bug za koji AMD ne zna da postoji:d

Kad smo kod scheduler-a, ili je MS napravio scheduler po AMD specifikaciji (sto znaci da hardver ne valja) ili je scheduler zabagovan pa ne pokusava da workload stavlja u 1 CCX vec stavlja na random.
Kad se na to doda da su za X modele stavili temp offset od 20 stepeni za sta ne vidim nikakvu poentu osim sto proizvod deluje losije nekome ko ne kopa dublje da vidi zasto je idle temperatura 50+.

Jos kad sam danas procitao da AMD prakticno ne zna kako da izmanipulise steam cloudom, sad razumem zasto AMD jos uvek ne zna da postoji UVD bug na GCN1 kartama.

Kompletan marketing im je gori nego ikada.

Ma sav ram je sad jeziv. Ja ocu da se pojedem sto ne uzeh pre par meseci 32gb za 130e :(

Jel postoji neki dobar razlog zasto Ryzen ima dvokanalni IMC a Opteron osmokanalni? Vidim da ti bljujes vatru na quad kitove, ali ne vidim u cemu je problem ukoliko ih kupis sertifikovane a ne pokusavas da sklapas dva dual channel. Deluje da Intel HEDT postize zavidan protok bez potrebe za super skupim memorijama tj. da nije toliko zavistan od memorije kao Ryzen.

Toliko price o efikasnosti memorijskog kontrolera, iako deluje da je stvarno tako opet su dva kanala usko grlo po do sada objavljenim testovima.

@Crazy Serb
Scheduler bug je patka, ne pali se. Testirao je onaj momak i toga nema, kao sto je zakljucio i AMD-ov covek. Pustite kojekakve tjubere sto lupetaju gluposti.

Poslednja izmena:
Ryzenu je bitan brz ram jer cache skalira sa brzinom rama. Tj OC-om rama, oc-ujes i cache koji na intelu mozes zasebno.

Ako cemo realno, besmisleno je, razlika izmedju 2133 i 3200 je jako mala u realnim aplikacijama. To je cisto moj gust i ljubav prema OC-u :)
Naci dobar quad channel kit koji je uz to i pristupacan (a i ima ga na lageru) je pakao.

dual vs quad.
Mnogo je komplikovano sve za quad channel. Ne znam ni da li bi bilo mesta na ploci za kvalitetan VRM, itx ploce bi bile u problemu itd.
A da ne pricamo koliko to tek otezava ram OC i koliko je teze isprojektovati sve to.
Na kraju svega toga u realnom radu ne dobijes skoro nista, osim ako ne jases winrar i 7zip :d

Poslednja izmena:
Na Intelu je mozda tako, ono sto sam video testova do sada po netu a pogledao sam ohoho sa rastom kloka RAM-a situacija u igricama je drasticno bolja na Ryzen platformi. Ne znam da li se to prenosi u profi aplikacije, posto retko ko testira van klasicne sintetike.

Za Ryzen 5 info sa one prezentacije koja je leak-ovala. A testovi tek 11. aprila.

Jel ce biti 1300 4/8 za 149 dolara ili nece?

P9 Lite TT

To je samo imaginacija wccftecha, osim ako ne znaju vise nego svi ostali.

Ako i bude za 149 bice u Amerikama.

Ako najpovoljniji 4c/8t bude 169 USD, bice kod nas 190-195 EUR tj. 23999 RSD ili 24999 RSD zavisi kako im se cefne. Ako bude 149 USD, bice 170-175 EUR tj. 20999 RSD ili 21999 RSD opet zavisno od toga kako odrezu. Pod uslovom da se cena bude formirala na isti nacin kao R7 modeli (konverzija USD-EUR * 1.23-25 koeficijent). Mozda budu fini pa nam daju po boljim cenama. Ko misli da je Pentium mnogo povoljniji, cini vam se. Jeste nesto bolja cena ali ona u radnji se opet racuna kao gore opisane cene. Nego je mali iznos u pitanju pa samim tim je i manja razlika u ceni.

Poslednja izmena:
Ako najpovoljniji 4c/8t bude 169 USD, bice kod nas 190-195 EUR tj. 23999 RSD ili 24999 RSD zavisi kako im se cefne. Ako bude 149 USD, bice 170-175 EUR tj. 20999 RSD ili 21999 RSD opet zavisno od toga kako odrezu. Pod uslovom da se cena bude formirala na isti nacin kao R7 modeli (konverzija USD-EUR * 1.23-25 koeficijent). Mozda budu fini pa nam daju po boljim cenama. Ko misli da je Pentium mnogo povoljniji, cini vam se. Jeste nesto bolja cena ali ona u radnji se opet racuna kao gore opisane cene. Nego je mali iznos u pitanju pa samim tim je i manja razlika u ceni.

Apsolutno se slazem za ovo. To su nase radnje, ali postoje kolege madjari, kod njih je konverzija 1:1 trenutno za Intel i5 cpuove, cak i ispod toga, prakticno prate cene po EU. U startu ce i kod njih sigurno Ryzen biti skuplji, ali mozda stvarno vidim 4c/8t najjeftiniji za 150e, sto bi bila super stvar, direktni udar na i5 6500 i i5 7500, ali opet ostaje pitanje performansi. Mada mi cpu za 150e kvalitetan sad nemamo u ponudi, i ne samo to, realno Intel ponuda izmedju G4560 i i5 6400 (60-175e, kod Madjara) je ocajna, nista, i3 stvarno necu komentarisati. Tu AMD ima veliki prostor.

Poslednja izmena:
Bez komentara na perf. Odmah nakon vesti o R5ici, akcije su pale. Mislite da je ovo peak, da treba da se prodaju sad? Može li da se očekuje neki "wow" efekat od njihovog PR-a, pa da porastu još malo?

Čekao bih Vegu, ali me strah da će da ljosnu.

EDIT: Pogrešan diagram

Prilozi

• mad.JPG
    mad.JPG
    39.3 KB · Pregleda: 126
  • mad 2.JPG
    mad 2.JPG
    39.3 KB · Pregleda: 125
Poslednja izmena:
Lepo su popunili kalendar i nema segmenta gde neće napasti svojim proizvodima. Što desktop što serverskim cpu pa i gpu i mobilnim procesorima. I već imaju za dalje verzije spiku. Deluje da imaju jasan talas koji planiraju da jašu par godina. A koliko će akcije to da prate, ne verujem da mogu ljosnuti. Može samo bolje da bude sa obzirom gde su danas sa ponudom i prodajom.

Ja sam iz dokolice uzeo 100 akcija u maju 2016. za nešto manje od 3$, sad su 14$. Isto, sam uzeo 10 akcija od nV za neki 38$, a sad su 102$ :D nVidia će rasti još neko vreme, pa se ne sekiram, tamo do Volte barem.

AMD me plaši zbog perf r5ica i gapa između Vege i Zen lansiranja.

Može li neko da napiše manje više očekivan timeline između r5, r3 i Vege? Tražio sam na netu, ali su samo spekulacije...

Pa sta da dam opsirnije, kad nemam to smece. U temi broadwell-e na forumu overclockers.ru - ima sigurno vec 4+ mrtvih 6800k. Umiru u prvih par meseci posle oc. Pretpostavlja se da je imc svilen kod broadwell-e pa da je povezano sa oc ram. Da bi se tacno znalo - mora biti visi uzoraka, ali vise niko ne zeli da kupuje to i savet je uzimati proveren haswell-e.

Samo hajp o r5... Osecam da ce im ipc biti oko 30-35% losiji od 7700k, a cena ne mnogo niza..
Ova najava sto je okacio decko iznad me podseca na one reality emisije na diskaveriju..

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh Dno