Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Da li si procitao info sa linka koji si postavio? Najjeftiniji je 169$ i to bez poreza tamo a ovde se uracunava bese i carina?!
I kod nas ce to da bude min 230e

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Procitao sam, poslednji u tabeli je 4/8 takodje i ovo pise:

203107ce8f28eadff40a00cdaa4692a9.jpg

G4560 se prodaje po intel MSRP, 65e, cak i kod nas u radnjama.
1800x je valjda bio 500$ po najavljenoj, eno ga u Dojclandu za 550, kod nas malo skuplje.

Videcemo kakve ce cene biti za ove.

P9 Lite TT

Ako se cena bude analogno formirala ceni 1800X bice oko 175 evra. Tipujem tu negde oko 170-175 evra sto je dobra cena. Nekad su entry level modeli aktuelnih top procesora kostali bas toliko.

Performanse ne znamo. Ko zna kako ce se manjak kesa odraziti na performanse. U svakom slucaju sa optimista i ocekujem Haswell nivo IPC sto ce znaciti da ce za tih 175 evra procesor biti izuzetno konkurentan. Sandy Bridge IPC je vec prevazidjena kategorija, ali ne vidim razlog zasto bi tako lose radio R5 4c/8t. Mada Sendija kolje DDR3 memorija i generalno praistorijska platforma. Klok ne ocekujem da prebaci 4.2 GHz ni kod najboljih primeraka jer je ocigledno arhitektura takva da postize odredjeni takt i da je na tom taktu najjefikasnija a sa rastom takta drasticno raste zagrevanje cipa. Ne mislim da ce duplo manje jezgara to resiti, jer je do arhitekture i proizvodnog procesa.

Problem ce ostati cena memorije koja je u porastu. Cene ploca ce mozda otici dole, to ostaje da se vidi.

Kome treba 4c/8t, imace finu alternativu za gejming i manje zahtevan rad.

Edit: Sad tek vidim da taj najjeftiniji 4c/8t u turbo modu ne prebacuje 3.5 GHz dok najjaci 4c/8t ide do 3.7 GHz. Moguce je da je AMD skresao fabricke frekvencije da bi sto pravilnije pozicionirao procesore a moguce je i da ne mogu preko 3.9 GHz tj. da su 4c/8t najlosiji primerci Zen arhitekture. U svakom slucaju nece to biti ni blizu i7 4790k ili 7700k ali ce biti skoro pa duplo jefitiniji. Morace Intel da krese cene 4c/8t procesorima jer nece biti ni duplo sporiji ali znacajno sporiji ce sigurno biti R5 4c/8t procesori.

Poslednja izmena:
Prijatno sam iznenađen da R5 izlazi već 11.aprila. Ja ga uopšte nisam očekivao pre sredine maja meseca, tako da je to super vest.

Ne znamo još da li će R5 1600x biti baziran na novoj reviziji. Bilo bi lepo kad bi to bio slučaj.

Inače, ne znam gde sam danas pročitao preko raznih Tapatalk foruma, vest da AMD do maja meseca treba da umnogome reši probleme sa DDR4 memorijama preko 2933 Mhz i BIOS-ima.

Dakle peglanje će trajati još oko dva do tri meseca.

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

99% nece biti baziran na novoj reviziji

Neki R5 i neka skromna ploca i sta ces vise. Ala ima ih rokam u servisu :D pogotovu 4/8 mislim da ce da bude ludilo :D Jos R3 da bude neki cist 4/4 za 129$ leeeeleee :D

6900k je nedovrsen proizvod. To je problem. Preopručiti ga nekome kao all around rešenje je laganje. Dobar je za render i vt i kao ne najbrža alternativa za ostale taskove, pa i za taj gaming, koji je vama najbitniji. Zatim, nikada nije postojao cpu koji se lošije ocovao. FIXED
6800K je fail, koji crkava. I nikom ga ne preporucujem.

Kako mislis 6800k je fail. Nikad nisam cuo da je crko, tj konkretno sta moze da bude uzrok da crkne?

Kakva nova revizija, u mesec dana, spusti se na zemlju.
Znam da nije realno ali rekoh željama nema kraja.

Počeo sam polako, ali sigurno, da stedim pare za Ryzen 7 (koji će biti ne znam), tako da, ako ne bude nekih neplaniranih troškova, Ryzen 7 bi trebao da se nađe na mom stolu negde do septembra ili najkasnije kraja oktobra 2017.

Kako dotle ima da se dese još dva velika komojuterska sajma (Computex i IFA), do trena kad budem imao para za sve to izaći će kako još neke DDR4 memorije za Ryzen, tako i još bolje ploče i nova revizija R7 procesora.

Pretpostavljam da Asus već, u tajnosti, sprema drugi talas X370 ploča za Computex i IFA sajmove.

Ima glasina da se sprema revizija postojecih Asus ploca, ali po Oc forumu Asus to negira. Nova AMD revizija nije najavljena za ovu godinu, mozda i sa razlogom jer se ocekuje i PCIE 4.0 standard koji je najavljivan za kraj 2017 pa nas mozda AMD obraduje pocetkom 2018 ili na samom kraju 2017.

PCI-E 4.0 neće biti na pločama pre jeseni 2018. Nema šanse jer standard još uvek nije finalizovan.

Pouzdana informacija k'o Win scheduler

Radice. 2933 1T 99%, za 3200 je pitanje. Mozda za labavijim latencijama.

ROG CROSSHAIR VI HERO bi trebao da podrzava taj kit?
Nasao sam neki pdf sa supported memorijama i nisam pronasao taj kit. (doduse moguce da je mator pdf)

Ne mora biti na QVL, to je samsung ispod haube. :)

Počeo sam polako, ali sigurno, da stedim pare za Ryzen 7 (koji će biti ne znam), tako da, ako ne bude nekih neplaniranih troškova, Ryzen 7 bi trebao da se nađe na mom stolu negde do septembra ili najkasnije kraja oktobra 2017.

Definitivno je vreme da nadjes neki posao...

Definitivno je vreme da nadjes neki posao...
Ja imam posao odavno ali je problem sto nemam zanat kao ti pa da zarađujem iste pare. Ostane samo vrlo malo za mene mesečno, kad platim sve troškove za stan i ostalo... Ne sudi kad ne znaš!

Ali ja nemam zanat... ali i ja placam stan i imam 2 dece...
Poenta je da ako u Svabiji ne mozes skupiti za 2-3 meseca za Ryzen konfu,onda nigde ne moze...

Poslednja izmena:
Ja imam posao odavno ali je problem sto nemam zanat kao ti pa da zarađujem iste pare. Ostane samo vrlo malo za mene mesečno, kad platim sve troškove za stan i ostalo... Ne sudi kad ne znaš!

Bolje skupljaj pare za 4790k, posto ti je potreban thunderbolt, bolje ce raditi sa maticnom platformom.

Citaj, Misko, citaj. *** coravog. 149$ ryzen r5 1300 4/8.
Ma da ja sam mislio da ce 1400 i 1300 biti r3 4/4.
Sa ovim sta su pokazali, ako je istina, onda bolje uzeti 1400x nego 1500x. 8mb l3 govori da je najverovatnije 4+0 - tj poseban cip, dok 16mb l3 i nizi takt turboboost'a - otpad od r7. Ili bice unlocka jezgara kao nekada sa phenom 2, onda 1500x uz malo srece moze postati najveca pobeda u lutriji, kad se unlock odradi do r7. Amd voli da koristi za marketing takvu lutriju i sa cpu, i sa gpu.

Nema pominjanja 1300, evo identicne vesti posto je ona prethodna uklonjenja.

https://www.techpowerup.com/231519/amd-ryzen-5-series-lineup-leaked
https://www.techpowerup.com/img/17-03-15/774b878655e3.jpg

Dakle kao sto rekoh 169$ za 1400... Super ako bude i 1300 za manje jer je to u sustini isti djavo...

Mora se priznati,prilicno konfuzna situacija sa memarama...
Sto vise citas i pratis,sve ti se vise cini da je sve nekako na vrat-na nos...

@c-p-r
Mene vise raduje ovaj "prosti" 1600.
@Duke
I jeste bilo navrat nanos. A ja se nervirao sto ga nisu lansirali kad i Kaby, ko ce cekati kraj prvog kvartala 2017, ono ni tada spreman. A najbolje sto, izgleda, ni proizvodjaci maticnih nisu verovali da ce biti toliki bum pa je na zapadu tesko doci do ploca.
Ima i dobrih stvari, deluje da nikada vise kritika na racun performansi narocito u igrama, fail tamo, fail ovamo, inkompatibilne memorije, BSOD prodaja ne jenjava a sa najavom R3/5 hajp se zakuvava [emoji1]

Mislio sam na proizvodjace maticnih... bas kao sto kazes,kao da nista nisu ocekivali,nesto sklepase na brzaka i bum,sada frka...
Mada ni AMD nije jasan,kako nije jace drzao uzde...

R5 je super,me like,samo da hipichari ne ukenjaju opet...

Ja sam prvi put video 1300 u onim chartovima na wccftech, a bio sam na R5 briefingu AMD-a :D To govori nesto.

Mislio sam na proizvodjace maticnih... bas kao sto kazes,kao da nista nisu ocekivali,nesto sklepase na brzaka i bum,sada frka...
Mada ni AMD nije jasan,kako nije jace drzao uzde...

R5 je super,me like,samo da hipichari ne ukenjaju opet...
Na dobrom su putu, vec porede R5 4/8 sa 7700k a liniju su nazvali R5 for gamers.

Mislim da sutra istice :)

Vrh Dno