Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Na ryzenu se ne dobija vrv ništa, jer imaju dosta bolji heatspreder (metalni poklopac na cpu sa pastom između čipa i metala), nego intel.

Na intelu, kad se taj "poklopac" skine i zameni se (očajna) pasta sa nekom boljom, nakon vraćanja "poklopca" padnu temperature.

Imaš na YT gomilu linkova... Mene je još uvek strah da sam sečem heatspreader, pa sam naručio alat za tu namenu.
Gde si naručio i mn bi trebao jedan ?[emoji12]

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Gde si naručio i mn bi trebao jedan ?[emoji12]

Daću ti kad ja svoj delidujem, posle 10. aprila, pa ćeš mi vratiti...Naravno ako imaš intel 1151 ili 1155

Hvala na odgovorima, e sad mozda malo noob pitanje ... Zasto Intel vec u samoj proizvodnji ne doda tu pastu kako valja, vec neko treba da se muci, a vrlo verovatno i da uj*be procesor?
Uopste mi nije jasno, jel ta pasta sto se stavlja dosta skuplja pa se Intelu ne isplati da je stavlja?

Hvala na odgovorima, e sad mozda malo noob pitanje ... Zasto Intel vec u samoj proizvodnji ne doda tu pastu kako valja, vec neko treba da se muci, a vrlo verovatno i da uj*be procesor?
Uopste mi nije jasno, jel ta pasta sto se stavlja dosta skuplja pa se Intelu ne isplati da je stavlja?
Pasta nije losa, samo je naneta u debelom sloju.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Pasta je vrhunska, silikon kojim je lepljen IHS za supstrat je previše debeo te je gap između jezgra i IHS-a preveliki i varira od primerka do primerka. Sto puta ponovljeno na forumu. :)

Pasta je vrhunska, silikon kojim je lepljen IHS za supstrat je previše debeo te je gap između jezgra i IHS-a preveliki i varira od primerka do primerka. Sto puta ponovljeno na forumu. :)
A kojim silikonom da lepim kada budem vraćao cover,znam da moze bez silikona da se pričvrsti ali hocu da mi stoji zalepljeno :D ?

^
Ovo je Ryzen tema, trebalo bi da prekinemo.

Evo lepo objasnjenje za delid i zasto se radi. https://www.ekwb.com/blog/what-is-delidding/ pisao nas covek, ali ne nasim recima :p

Sto se tice hladjenja zalemljenih procesora skupim kulerima, mnogo manje se dobije, nego ako uzmes Ryzen ili neki intel HEDT procesor i na njega montiras bolji kuler. Intel consumer quadovi posle Sandy-a su lutrija. Mozda zabodes super primerak sa tankim slojem lepka kao kolosov 3570k i onda vidis zapravo super promenu temperature skupljim kulerom, a mozda dobijes kao moj 4690k koji je sa Cryorig R1 ultimate bio topliji nego kolegin sa foruma koji je hladjen sa CM 612S na istom naponu.

Kad uracunas da Kaby/Skylake trose manje, sve manje benefita jeste uzimanjem skupljeg kulera ako imas primerak sa losijim transferom. Kasa je dokazao da mozes sa 212, koji je ocaj kupovina inace, hladiti i5 na 5.0 ghz i tu dalje diskusije nema. Mozda nije idealna temp, ali nije ni opasna niti preko specifikacija.

btw. pasta, koliko god dobra bila, nikad ne moze biti dobra kao lem ili tecni metal, tako da je u svakom pogledu zalemljen procesor bolji izbor.

Kad uracunas da Kaby/Skylake trose manje, sve manje benefita jeste uzimanjem skupljeg kulera ako imas primerak sa losijim transferom. Kasa je dokazao da mozes sa 212, koji je ocaj kupovina inace, hladiti i5 na 5.0 ghz i tu dalje diskusije nema. Mozda nije idealna temp, ali nije ni opasna niti preko specifikacija.

Gde je ceo test i gde je "dokaz"? kako je vršen test, u kom lućištu, sa koliko ventova i na kojoj brzini. Jedna slika naspram 10 ljudi ovde sa ličnim iskustvom koji imaju ili imali taj kuler? Nije da se prepirem, al ne razumem, kako nije preko "specifikacija" ako intel kaže max što treba da se drži je na 72C, jer kreće degradacija. Pun OC.net da ne teba se mnogo zezati preko 70 i kusur stepeni. Na 80 je već veoma vruć, na 90 se sam gasi komp. I sad šio mi ga djura da je 70C ok za gaming. Pa nije ok. I nije isto testirati kulere na test benchu, kao što svi rade na ytu i u zatvorenom kućištu. Zvekni ga u jedno prosečno kućište i ostavi da radi leti, ili cepa igre par sati, pa da vidiš kako će da prozvrji 212.

Granica od 80C je za HEDT postavu. Quad-ovi throtluju na 100C, kakvo crno gasenje kompa na 90C.

Eno ti Kasini svi testovi na onom drugom sajtu radjeni na 6-7 1151 ploca i 212 kulerom na 5.0 ghz. E sad ubacujemo i kuciste u mix, pa onda ajde da ubacujemo i jel klimatizovana prostorija i koja je prosecna vlaznost :d
Prica se sa nekom ambientalnom temp od oko 25C naravno. Ako ti je u sobi/kucistu 40C naravno da menja situaciju, ali tu nije do kulera vec do airflow-a unutar kucista.

Koji god kuler da stavis ako reciklira topao vazduh koji je vec prosao kroz hladnjak dobijes dosta losije rezultate.

Poslednja izmena:
Pošto vidim da NIKO nije reagovao, ajde da ponovo okačim ovaj link.

http://wccftech.com/amd-ryzen-4-core-benchmarks-intel-core-i7-7700k/

Za gledanje !!!

Jeste, treba pazljivo pogledati ovaj test. Vec si postavljao ovaj link,, mislio sam da odgovorim, ali, reko' nema potrebe, sta sad ovaj opet hoce, pravi se mnogo pametan. :D Ali, posto vidim da se pomalo raspravljalo i diskutovalo u vezi ovog testa, reci cu neko moje zapazanje.

Mene interesuje samo gaming. Ako je tacan test, ( smanjili jezgra, 8 vs 8, slican klok, slican kes ) , onda je AMD u problemu. Zasto ? Zbog rezultata za Far Cry Primal i Tomb 2016 koji su u ovim testovima cpu najzahtevniji za testiranje proceva. Sve ostale igre u testu su vecinom gpu bound i nema velike razlike u perfomansama.

Za Primal razlika je za avrg. oko 13% i za minimum oko 19%. Za Tomb je razlika u cpu sceni koja je Geothermal Valley, za avrg. oko 19%. U ostalim scenama koje su gpu bound, razlike su minimalne.

Ako jos uzmemo u obzir, da postoje igre koje su procesorski vise zahtevnije od ove dve, .....ako uzmemo u obzir da 7700K moze da ostvari prednost i kod overkloka, ocekivano je da razlike budu i preko 20 - 25% u cpu bound situacijama, kada uporedimo 8 vs 8 jezgara Intel vs AMD procevi.

Tako ispada po ovom testu, videcemo, mozda i nesto poprave sa optimizacijom i sredjivanjem bagova.

Poslednja izmena:
Dobro vece svima.
Sto se mene tice ciljam na kombinaciju Asus Crosshair VI Hero sa 1700 non X, mozda 1600X, no ima li neki info da ce ovi chipset-ovi podrzavati eventualne revizije ovih sadasnjeg procesora kao i nadolazece Zen+ ili Zen 2 vec kako ih zovu. Znam vec da ce ovaj socket trajati 4 godine valjda ali nisam siguran za chipset?
Vidm da Hero je jos uvek pod beta bios-om i zbog toga oklevam. Pomno pratim dok ne skocim :d

dobru B350 ploču

Dobra ploca i B350 trenutno ne mogu zajedno. Meni je R7 1700 od pocetka odlican za ono sto meni treba ali me nervira igranka sa plocama i memorijama. Za sada je to slaba tacka platforme. Scheduler bug me ne pogadja, to je valjda W10 bag?

Ako jos uzmemo u obzir, da postoje igre koje su procesorski vise zahtevnije od ove dve, .....

Nisu Tomb i Primal procesorski zahtevne igre. CPU ili GPU igra ce da baci na kolena CPU ili GPU. Neces videti vise od 60 fps u 1080p. To je definicija zahtevne igre. Igre koje pominjes su vec prevazidjene, cross gen. Zato bacaju 100 fps u 1440p sa 1080ti. Mogle bi jos verovatno da je snaznijeg CPU.

1080ti je kartica za 4K ili Gsync gaming, nema igre koja ce tu kartu baciti na kolena. Mozda ME: Andromeda to promeni.

Evo linka danas objavljenog interesantnog i detaljnog testa Ryzena 1700x i poređenja sa 7700k. Stock, OC, Win10, Win 7, gaming u 720p i 1080p, rad. Potrudio se dobro lik.

Poslednja izmena:
Koliko citam po netu , isplativije je kupiti 1800x sa nekom jefitnijom 350 plocom i obicnim kulerom i gurnuti ga na 4gh, nego ici na 1700 sa nekom 370 plocom i skupljim hladjenjem.

Koliko citam po netu , isplativije je kupiti 1800x sa nekom jefitnijom 350 plocom i obicnim kulerom i gurnuti ga na 4gh, nego ici na 1700 sa nekom 370 plocom i skupljim hladjenjem.
Sigurno, mada se narod nada da ce sledece generacije bosti na istu plocu pa zele kvalitetniju u startu.

Upravo tako, posto ne menjam cesto masinu i obicno se odlucujem za kvalitetniju plocu sa mgucnoscu kasnije nadogradnje.

Evo linka koji sam juce obecao, o "prinosu" Ryzen modela www.ocdrift.com/amd-ryzen-binned-processors-by-silicon-lottery/

Ryzen 7 1700
93% reach 3.8 GHz @ 1.376V
70% reach 3.9 GHz @ 1.408V
23% reach 4.0 GHz @ 1.440V

Ryzen 7 1700X
100% reach 3.8 GHz @ 1.360V
77% reach 3.9 GHz @ 1.392V
33% reach 4.0 GHz @ 1.424V

Ryzen 7 1800X
97% reach 3.9 GHz @ 1.376V
67% reach 4.0 GHz @ 1.408V
20% reach 4.1 GHz @ 1.440V

Šteta što nije podržan Thunderbolt 3... Da li preko dodatne Thunderbolt kartice od Gigabyte ili Asusa, Thunderbolt 3 ipak može da funkcioniše?

Može li neko da to proba! Ako ikako ima mogućnost, naravno.

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Ne treba mu, samo ga zanima da li može preko dodatne kartice, pa ako može neko da proba. :D

Ne nadjoh info... koliko trosi OC Ryzen? Recimo 3.8 na svim jezgrima i 1.375V. Da vidim da li je izvodljivo voziti 24/365 OC na 6/8 faznim plocama.

Erik rece za onu Crosshair Hero da isporucuje 40A po fazi, ali to je predrkana ploca za moje potrebe - ja razmatram nesto jeftinije (ne treba mi vise od 6xSATA I jednog PCIE 16x), ali u full ATX formatu.

Mada kad izadje Zen+(2) spustice defaultni napon, ali ce porasti apetiti za jacinom struje, pa ako sad radi sa Ryzen (kecom) ne mora da znaci da ce I sa tim procesorom.

Blizu 200W sigurno. Sa 1.4-1.5V 200-250W orijentaciono.

Ne nadjoh info... koliko trosi OC Ryzen? Recimo 3.8 na svim jezgrima i 1.375V. Da vidim da li je izvodljivo voziti 24/365 OC na 6/8 faznim plocama.

Erik rece za onu Crosshair Hero da isporucuje 40A po fazi, ali to je predrkana ploca za moje potrebe - ja razmatram nesto jeftinije (ne treba mi vise od 6xSATA I jednog PCIE 16x), ali u full ATX formatu.

Mada kad izadje Zen+(2) spustice defaultni napon, ali ce porasti apetiti za jacinom struje, pa ako sad radi sa Ryzen (kecom) ne mora da znaci da ce I sa tim procesorom.
Ima ovde na linku koji je objavio Panonski - https://www.youtube.com/watch?v=Nfv5aF_GfWg

Podatke o oc potrosnji imas u vecini testova/opisa Ryzena na stranim sajtovima i vrte se oko 200 kako je Kolos napisao.
Videcemo kako ce proizvodjaci primeniti AMD ideju o vise oc sposobnih cipsetova, ako se secas 9xx cipseta samo je 990 bio u ROG liniji sa super kvalitetnim vrm. Druge serije su koristile losije komponente/slabije resenu naponsku sekciju ili obogaljen BIOS u smislu opcija. Mozda Asus napravi ROG Strix ploce sa nekim od "slabijih" cipsetova.
Jos jedna stvar koja moze da se desi obzirom na kukanje na performanse, biose, nezrelost procesa, jednom recju sve i svasta je da izadju nove revizije ploca. Zamisli moje razocarenje pre X godina kada sam kupio u to vreme supermegagiga Epox 8rda+ maticnu za oc a ona u prvoj reviziji nije mogla da dostigne potreban napon, naravno da sam ja imao prvu reviziju.

Sad moze lako biti obrnuto: novija revizija moze biti gora, zbog raznih "optimizacija" po smanjenju cene proizvodnje.

Sad moze lako biti obrnuto: novija revizija moze biti gora, zbog raznih "optimizacija" po smanjenju cene proizvodnje.
Danas citam da AsRock ima problema sa Taichi linijom i da se ocekuje mala kolicina ploca za US trziste a ETA za naredne nije poznata. Mozda su poceli sa "optimizacijama" [emoji1]

Vrh Dno