Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Asus Rog Strix b350 F Gaming.

Za memoriju ću videti, najverovatnije ću prebaciti ovu Kingston sa 6600k mašine u potpisu na Rajzen jer će mi tu biti Gtx 1060 koja je bottleneck pa neće biti neki veliki boljitak sa bržom memorijom. Barem je to neka moja teorija gledajući ove testove po jutjubu ali u svakom slučaju ću proveriti to u praksi pošto treba da mi stigne i G.Skill Trident Z na 3000Mhz (planirano za Intel mašinu) pa ću uporediti razliku.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Razlika ce u vecini igara biti zero. Ali dobro, test pa vidi.

Pa ono, gpu ti je bottleneck, ne cpu. Neces dobiti trenutno nista vise s brzom memorijom ali menjaces i grafiku sigurno pre nego platformu tako da podrzavam da se kupi brza memorija.
Koliko rama uzimas, 16GB?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pa da, ovih 16gb Kingstona iz potpisa ;). A za Intel ide isto 16gb g.skill. Jeste, 1060 je bottleneck ali sumnjam da ću je skoro menjati, možda za dve godine jer mi ovo nije primarna mašina.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nista brza memorija ti ne treba, niti ce ti trebati, kako kazes nije ti primarna masina, dakle kada i ako budes ista skorije menjao opet ce to biti karta iz srednje ili vise srednje klase.

Nisam te dobro shvatio, bilo bi bolje citirati poruku na koju odgovaras. :)
Pretpostavio sam da si pitao da li je R5 1600 bottleneck za 1060. Pogledaj ove testove Ryzen 3 procesora pa prosudi sam da li je 1060 bottleneck: https://www.youtube.com/watch?v=fITuIeLOUcQ

zna li neko koliki max oc se može odraditi na 1600 u odnosu na 1600x? za moj posao su podjednako važni i broj jezgara i frekvencija. ako je razlika u 100mhz onda mi se i ne isplati da idem na 1600x

Poslednja izmena:
zna li neko koliki max oc se može odraditi na 1600 u odnosu na 1600x? za moj posao su podjednako važni i broj jezgara i frekvencija. ako je razlika u 100mhz onda mi se i ne isplati da idem na 1600x

Boost mu je 4GHz, racunaj da bi mogao 4.1 ali za vise niko ne garantuje. 1600 3.9 sigurno, 4, vrlo verovatno ali nije ni to sigurno. Preko toga tesko. Sestojezgreni lakse idu na 4GHz od osmojezgrenih. Ako ti treba za posao stabilnost treba da ti je na prvom mestu. Moja je preporuka 1600X ali da ne gledas po radnjama. Za manje para mozes uzeti 1600x nego 1600 u radnji.
Neki teraju 1700 @4GHz na 1.37V, mom treba 1.44V za 3.9GHz. Sve zavisi kakav ces primerak zabosti, niko ne moze da ti garantuje bilo sta.

Zavisi od igre do igre. U cpu zahtevnim okruženjima kao što je cryengine i na 1050ti pravi razliku.

Poslednja izmena:
Crysis 3 (CE3), Sniper: GW 3 (CE4) i Prey (CE5) kažu drugačije. 1600X je poprilično izjednačen sa konkurencijom.

U Techspot testu, Ryzen 3 1200 i i5-7400 su skoro isti sa GTX 1060 (osim u CS:GO, gde i5 ide na 340, a R3 na "samo" 270).
U Anandtech testu, Ryzen 5 1600X je ~30% bolji u Civ 6 (DX12), i ~40% lošiji u Rocket league (DX9).

Po ko zna koji put, to da će određeni procesor "gušiti" određenu grafičku je besmisleno tvrditi ako se u obzir ne uzmu i svi ostali parametri (rezolucija, igra, kvalitet...). Pa se tako i Ryzen 3 1200 može koristiti u kombinaciji sa GTX 1080, i neće je "gušiti" u 4K.

Ko pretežno igra AAA naslove i juri 60-80 FPS (i ima GPU u skladu sa rezolucijom u kojoj igra), nijedan novi procesor neće praviti primetnu razliku. Uostalom, ako neko ovde golim okom primećuje razliku između 68 i 72 FPS, ja ću mu platiti procesor koji želi :)

Crysis 3 (CE3), Sniper: GW 3 (CE4) i Prey (CE5) kažu drugačije. 1600X je poprilično izjednačen sa konkurencijom.

U Techspot testu, Ryzen 3 1200 i i5-7400 su skoro isti sa GTX 1060 (osim u CS:GO, gde i5 ide na 340, a R3 na "samo" 270).
U Anandtech testu, Ryzen 5 1600X je ~30% bolji u Civ 6 (DX12), i ~40% lošiji u Rocket league (DX9).

Po ko zna koji put, to da će određeni procesor "gušiti" određenu grafičku je besmisleno tvrditi ako se u obzir ne uzmu i svi ostali parametri (rezolucija, igra, kvalitet...). Pa se tako i Ryzen 3 1200 može koristiti u kombinaciji sa GTX 1080, i neće je "gušiti" u 4K.

Ko pretežno igra AAA naslove i juri 60-80 FPS (i ima GPU u skladu sa rezolucijom u kojoj igra), nijedan novi procesor neće praviti primetnu razliku. Uostalom, ako neko ovde golim okom primećuje razliku između 68 i 72 FPS, ja ću mu platiti procesor koji želi :)

Ako pogledaš gore klip i c3 test na 1060 videćeš da razlika u FPS-u i nije tako mala kao što si napisao, a još gore od toga su frame time oscilacije koje izazivaju ono konstantno trzanje. To je čak i posebno naglasio.

U većini igara je bitniji gpu, ali u ovako nekim izuzecima džaba ti skup gpu kad cpu guši i osrednje karte.

Evo ovde drugog testa koji pokazuje suprotno
http://techreport.com/review/31724/amd-ryzen-5-1600x-and-ryzen-5-1500x-cpus-reviewed-part-one/5

Pa tu je razlika između 1600X i i5-7600K 1-2 frejma. To je zapravo dokaz da je svejedno koji CPU koristiš :)

Ponovo se vraćamo na činjenicu da testovi istih procesora sa istim grafičkim kartama pokazuju različite rezultate u istim igrama [potpis]

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
I u onom gore testu je bolji, tj. tu je testiran 1600.. Ali to nije poenta ove priče. Diskutovali smo o tome da li postoje razlike između tih cpu-ova u nekim igrama, a kada se testiraju i na srednjim kartama.

Crysis 3 (CE3), Sniper: GW 3 (CE4) i Prey (CE5) kažu drugačije. 1600X je poprilično izjednačen sa konkurencijom
.

Edit: ja sam mislio na onaj klip na vrhu, a ne na ovaj što je okačio dakula74.

Poslednja izmena:
Ne znam šta se raspravljamo test DF-a je sve lepo objasnio.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja kao Intel fan, kazem da je Ryzen 6 bolji od Intel i5 6400, 7400, 6500, 7500, 6600k... Samo ****** sad kupuje I5 pored ovakvog odnosa cene i performansi koji nudi Ryzen 5 1600 uz neku jeftinu a kompaktnu plocu kao sto je Asrock B350 Pro4. I5 ima smisla samo ako neko vec ima Sky/Kaby platformu i zeli da predje sa nekog Pentiuma ili i3 kojem su nabili cenu.

Sta Intel misli o svemu ovome pokazuje to sto izbacuju novu arhitekturu brze nego sto je uobicajeno, a istovremeno pravi eksperimente kao Kaby Lake X.. Ryzen radi odlicno a jos lepse kosta.

Razmisljao sam o prelasku na Ryzen, odustao sam bas zato sto vec imam Kaby platformu. Da li se zna kada tacno izlazi nova arhitektura? Kad i ako dodje do regulacije cene ram memorija, Ryzen ce biti jos neodoljivija opcija.

Nisam siguran da ce memorije pojeftiniti u skorije vreme. Kada se bude sabirala zara u sledecem tromesecju i gledalo ucesce jos vise ce se pojacati AMD udeo. Onaj grafikon od pre 2 meseca je samo pocetak. AMD ce da pokida do kraja godine.

Nazad
Vrh Dno