Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Koju B350 plocu preporucujete za Ryzen 5 1600? Mozda overklok u nekim bezbednim granicama.

Asus Prime B350 - Plus
MSI B350 Tomahawk
MSI B350M Mortar Arctic
GIGABYTE GA-AB350-Gaming

Nesto drugo?

Sve su tu negde oko 100€

Da li vredi dati 20e vise za Asus ROG STRIX B350-F GAMING procesor 1600x?

Боље онда додај још мало за Asus X370pro.
Едит:
Ух, нисам се још разбудио, није баш још мало. [emoji1]
За 20е можеш узети кулер lc 120cc, а опет ако буџет дозвољава и хоћеш стрикс, што да не.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ako uzimaš R5 1600X, onda nema potrebe da išta petljaš oko OC-a, pa ti ni bolji VRM nije potreban. Asus Prime ili MSI PC Mate/Tomahawk i pevaj :)

Poslednja izmena:
Da li vredi dati 20e vise za Asus ROG STRIX B350-F GAMING procesor 1600x?

Uzmi r5 1600 i strix plocu osim ako si r5 1600x naso za iste pare kao 1600. Kod mene 1600 na strix ploci radi na 3.85 ghz bez problema uz offset od 0.08125 tj prilikom stresa na 1.36 je napon. I to sve iz prve, stavio sam ga i na 4ghz i butovao windows ali nisam testirao stabolnost, 3.85 ghz sasvim dovoljno za sad.

Nemam pojma, znam samo da radi na svakoj AM4 ploči bez problema i bez ikakvih podešavanja :)

Zar B350 F nema isti CPU VRM ko svi ostali Asus B350 modeli? Samo je SoC deo dupliran (4 umesto 2), ali on je nebitan manje više

Ako je zbog VRM-a, onda je MSI B350 Gaming Pro Carbon ili Krait Gaming bolji izbor. Tj jedini koji pravi razliku u odnosu na Asusove i MSI Tomahawak/PC mate modele

Poslednja izmena:
Ili msi x370 sli plus, ili bilo koja najjeftinija msi x370 koju nadjes. Isti vrm sa b350 krait i gaming pro carbon. Cena ~ 130-135e. Sledeci i prvi adekvatan vrm za oc r7 je vec kod asus x370 prime pro. A r5 na 3800-3900 gura bez problema cak i asrock ab350m pro4 za 75-80e.

Da, kod nas su te bolje B350 poprilično skupe, pa se ne isplati kad se za 5-10€ može uzeti X370. Zato kažem - MB od oko 100€ (Prime plus, Mortar, Tomahawk ili PC Mate) i R5 1600X za "sipaš i ne misliš" kombinaciju

3.8ghz i oko 1.35v mozes postici i najjeftinjim b350 plocama tipa asrock b350m pro 4. Doduse to je i neki maksimum na toj ploci, a opet ne treba ti vise.

Ne znam ova strix b350 meni deluje kao bacenih dodatnih 20-25e.

3.8ghz i oko 1.35v mozes postici i najjeftinjim b350 plocama tipa asrock b350m pro 4. Doduse to je i neki maksimum na toj ploci, a opet ne treba ti vise.
Strix ima bolju vrm, bolji lan, bolji zvuk, vise sata portova. To ima svoju cenu logicno.

I za 90% korisnika, ukljucujuci i covrka koji je pitao, taj veci broj ulaza ne donosi nista.

Strix ima bolju vrm, bolji lan, bolji zvuk, vise sata portova. To ima svoju cenu logicno.

Ja sam bio izuzetno zainteresovan za b350 Strix ali nažalost ploča ima bezbroj problema, nešto su sredili novim bios verzijama ali ne sve. Neki javljaju da je bios od pre par dana konačno rešio i problem sa LAN. Uglavnom, ploče nije bilo kod dobavljača u Srbiji (mislim da je i dalje nema, da se očekuje u septembru), a nisam hteo da rizikujem kod madjara zbog vraćanja i uzeh asus x370 pro za iste pare sa našom garancijom 3 god i fiskalnim.

Poslednja izmena:
Kupio sam Ryzen 5 1600 pre oko mesec dana,sve radi lepo ali su mi temperature malo cudne.
Kad ne radim nista temperatura je tu oko 45c i kuler je na oko 800rpm, a kad sam u bilo kojoj igri ide do 60-65c na 1300rpm.

Na internetu sam vidjao da je ljudima temperatura na idle 35c a kad je pod stresom procesor oko 55c.
Procesor nije overklokovan,Wraith kuler.

Koliko je potrebno stegnuti kuler i da li da stavim moju pastu MX2?

Ja sam bio izuzetno zainteresovan za b350 Strix ali nažalost ploča ima bezbroj problema, nešto su sredili novim bios verzijama ali ne sve. Neki javljaju da je bios od pre par dana konačno rešio i problem sa LAN. Uglavnom, ploče nije bilo kod dobavljača u Srbiji (mislim da je i dalje nema, da se očekuje u septembru), a nisam hteo da rizikujem kod madjara zbog vraćanja i uzeh asus x370 pro za iste pare sa našom garancijom 3 god i fiskalnim.

Nema bezbroj problema, koristim upravo tu plocu sada. Jedino sto sam morao da namestim, sto se moze podvesti pod out-of-box problem je da se LAN port ukljuci zajedno sa kompom. Ta opcija se nalazi u biosu pod Advanced>APM> Enable Power On by PCIE. I to je sve. I non-X procesori nemaju opciju direktnog unosenja vrednosti voltaze vec samo preko offset-a. Najnoviji Bios je stavljen. To je sve.

Btw, super si prosao sa x370 pro ako si je platio kao ovu b350 Strix (120e) ;). Da sam nasao tako nesto ni ja se ne bi dvoumio, za te pare je bolja x370 pro samo nisam je nasao u nasim prodavnicama za taj novac, vidim da je 20.000 din.

Kupio sam Ryzen 5 1600 pre oko mesec dana,sve radi lepo ali su mi temperature malo cudne.
Kad ne radim nista temperatura je tu oko 45c i kuler je na oko 800rpm, a kad sam u bilo kojoj igri ide do 60-65c na 1300rpm.

Na internetu sam vidjao da je ljudima temperatura na idle 35c a kad je pod stresom procesor oko 55c.

Kolega ispod ti je rekao, to je ok temperatura mada nisi naveo da li ti je provetreno kuciste a zavisi i od ambijentalne. Meni je idle tako izmedju 32,33 i 42, u BF1 do 70 stepeni mada to je na 1,37V.

Wraith Spire kuler ima granicnik i mozes ( u stvari trebalo bi) srafove zatezati do te granice, dalje ne moze tako da nema opasnosti od prezategnutosti i eventualnog pucanja srafova.

Poslednja izmena:

A koje su njima ambijentalne temperature po gajbama i koliko im je provetreno kuciste i na kojim obrtajima imaju te temp?
Ok su to temperature, opusti se. Obzirom da je box to su odlicne temp i smesni obrtaji. Samo uzivaj, sve je ok ;)

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nema bezbroj problema, koristim upravo tu plocu sada. Jedino sto sam morao da namestim, sto se moze podvesti pod out-of-box problem je da se LAN port ukljuci zajedno sa kompom. Ta opcija se nalazi u biosu pod Advanced>APM> Enable Power On by PCIE. I to je sve. I non-X procesori nemaju opciju direktnog unosenja vrednosti voltaze vec samo preko offset-a. Najnoviji Bios je stavljen. To je sve.

Kolega ispod ti je rekao, to je ok temperatura mada nisi naveo da li ti je provetreno kuciste a zavisi i od ambijentalne. Meni je idle tako izmedju 32,33 i 42, u BF1 do 70 stepeni mada to je na 1,37V.

Wraith Spire kuler ima granicnik i mozes ( u stvari trebalo bi) srafove zatezati do te granice, dalje ne moze tako da nema opasnosti od prezategnutosti i eventualnog pucanja srafova.

A koje su njima ambijentalne temperature po gajbama i koliko im je provetreno kuciste i na kojim obrtajima imaju te temp?
Ok su to temperature, opusti se. Obzirom da je box to su odlicne temp i smesni obrtaji. Samo uzivaj, sve je ok ;)

Ne znam bas tacno trenutnu temperaturu sobe ali mislim da je tu oko 26c
(doduse ovih dana kad je bilo vrelo bilo je sigurno blizu 30c)
a sto se tice provetrenosti kucista imam 3 kulera,2 uvlace vazduh 1 izvlaci,rade na nekim niskim obrtajima.

Ne bojim se pregrevanja,kuler i ceo komp su bas tihi ali uvek moze bolje.

Sta ces bolje s box coolerom? Ovo su najbolji box-ovi ikada. Nikada nisam video box koji moze i da ohladi cpu i da bude tih pa i da izdrzi oc. Ja sam cepao i 1700 nedelju dana klokovanog, radi posao, da ne poverujes. Plus izgleda bruka lepo. Da je jos malo veci tacno bi mi bilo zao da ga menjam.

Dvoumim se izmedju corsair CMK16GX4M2B3000C15R (19000din) i Gskill F4-3000C16D-16GISB (17000din), a sto se maticnih tice asus b350 prime plus(oko 14k) ili asrock b350 pro 4(oko 11k). Planirao sam neki umereni oc do 4ghz ako izvucem sa Ryzen 1600.

Poz

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Sto se tice RAMa, oba su Hynix M-die pa ces mozda imati problema sa kompatibilnoscu. Uzmi jeftiniji.

Jel ima nesto od samsunga kod nas za priblizno taj kes (19-20k)?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Umereni OC na Ryzenu je 3.7-3.8 ghz, tih 4.0ghz je prakticno maksimum.

Verovatno je bilo dosta poredjenja kako brzi RAM prija Rajzenu, evo jednog klipa koji pokazuje koliko dobijate u igrama koristeci r5 1600 i mid range graficku kao sto je Rx 480 (pretpostavljam da su isti rezultati primenjivi i na gtx 1060):

Gledajuci ove rezultate ne isplati mi se nesto da ganjam vece brzine od 2666Mhz na kojoj mi sada radi RAM.

Poslednja izmena:
na istu temu , samo prilično jasnije

Nijedna od dva videa ne odgovara na pitanje, dali se brza memorija isplati sa mid range grafikom. Drugi video je sa 1080ti a prvi video je pajser testirao sa jednim stapom, single channel. Realno, bolje da nije ni radio test nego sto ga je tako radio.
Pre nego sto donesete zakljucak sacekajte adekvatno uradjen test.

Kakav 1080ti (samo) u drugom testu?! Ili sam ja slep.
Steve je odradio odlican test kao i uvek. I test, sto se tice gaminga, daje jasne rezultate, brzi ram se ne isplati na grafika reda rx 570, rx 580, gtx 1060 i cak gtx 1070. E sad voli da vidi na svoj nacin, ni ja nisam izuzetak, naravno, ali ovde su stvari jasne.

Poslednja izmena:
Vrh Dno