Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Vise bego dovoljno, u igrama ce tvoja konfa vuci maksimum 300w.

CORSAIR 8GB Vengeance LPX DDR4 3000MHz CL15 ova memorija je na kp 79e.

80e za 8GB?

Koliko kosta 2400MHz 8GB?

Mnogo ti je to para za memaru koju ne mozes da iskoristis, msm na tih 3000mhz zbog gpua. Za 55e-60e imas 8gb 2133mhz-2400mhz.

Moze li predlog koju memoriju da uzmem,ne treba mi vrh neka srednja posto je komp
za igre.

Super ljudi, uvek ima jeftinijih. Ja sam za to da 2400MHz bude minimum ali da se pojuri makar neka 100% kompaktibilna memorija. Ryzen je jos uvek probirljiv. Hajde, ne mora da juri maksimum performansi ako je limitiran budzet ali nisam ni za to da se kupi najjeftinija memorija.

Naravno, samo ovde i dalje postoji problem oko termina maksimum performansi, i uopste oko samog ulaganja/potrebe za istim.

Ljudima koji imaju mid range grafe, ne treba brz ram, prosto ne dobijaju nista, posebno je to vidljivo kod Ryzena. Prica oko kompatibilnosti je manje vise resena u poslednjih mesecak dana bio updateovima.
E sad, svako trosi svoj novac kako misli da je najbolje. Moja logika je da se ne daje (rekao bih cak i ne baca novac) za nesto od cega nemam dobitak/korist, a nikada i necu. Na dve ne bacis 20-25e za nesto sto ti realno i ne treba, i eto ti razlika za bolju grafu (u normalnim uslovima) ili npr. to je razlika izmedju 256gb i 512gb ssd-a.

Bez razmisljanja bih uzeo 2133mhz ram sa tom grafom i eto reda radi probao sa poslednjim updateom biosa OC memare i onda vratio na default. Kao sto sam i uradio, doduse na intelu....

E, pa to bas na Ryzen platformi jos uvek ne ide tako lako. Dok ne probas ne znas ;)
Kad naletis na problem dodje ti da udaras glavom u zid. Intelove platforme su opeglane odavno, tu mozes da uzmes sta hoces. Za 20-25e neces uzeti nikakvu bolju graficku jer je izbor nikakav i cene su uzasno visoke, te pare ne prave nikakvu razliku. Za SSD doduse uvek vredi slupati pare ;)

Imajte u vidu da ce naredni, recimo, gtx 1060 imati performanse aktuelnog 1070 modela, a sa takvom kartom brzi ram ce ispruziti noge. Mislim da sa rajzenom ne treba stedeti na ram-u. Ne menjate ga na dve godine za razliku od graficke.

Samo sto ce naredni 1060 imati i cenu 1070.. Inace bi trebalo da ima performanse 1080 (1060=980, 960=680). Ali me ne bi cudilo da gadjaju 1070 i naplate ga 400e. Pogotovo sa ovakvom Vegom.

Imajte u vidu da ce naredni, recimo, gtx 1060 imati performanse aktuelnog 1070 modela, a sa takvom kartom brzi ram ce ispruziti noge. Mislim da sa rajzenom ne treba stedeti na ram-u. Ne menjate ga na dve godine za razliku od graficke.

Ili da je, prosto, AMD uradio posten posao i nije upropastio celu stvar sa memorijom, mozda ne bi vodili ovu polemiku.

Za takvu pricu je sada kasno zar ne?
Cinjenica je da nekih problema ima ali i da ih resavaju polako. Cinjenica je i ono sto Jovyland kaze mada i ram moze lako da se zameni. Cene memorija su bas jake, duplo jace nego pre godinu dana.
Ako lova nije bas problem ja sam svakako da se uzme brza memorija za Ryzen, sada ili kasnije, iskoristice se to.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Problemi sa memorijom do 3000 su uglavnom rešeni, evo Kingston radi sasvim lepo na 2933 MHz, baš kako je napravljen da radi.

Ispravite me ako grešim, ali to što će neki budući GTX 1160 ili RX 680 imati performanse u rangu GTX 1070 ne znači da će im značiti brži RAM, pošto će igre biti zahtevnije, pa će i dalje grafika biti usko grlo a ne procesor. S druge strane, ko ide na high-end segment, pretpostavljam da ima 1440p ili 4 K monitor, pa mu je opet grafika usko grlo. Brži RAM znači jedino onima koji jure 140+ FPS (u nečemu što nije CS:GO ili Dota 2 :) ), tj onima kojima je CPU usko grlo. A to je znatno ređi slučaj

Upravo to, slicna prica oko cuvene eliminacije gpu bottlenecka pri testiranju procesora koji nisu high end. Kao 1080ti i titan su dobri pokazatelji skaliranja u buducnosti....Bullshit cist. Svi se secamo npr. gtx 780ti i price kako tadasnji haswell i5 nije pak najsrecnije resenje, pa sad i lockovane i5ice od sandya pa na dalje bez problema teraju jedan gtx 1060 koji je nesto brza karta....

Prosto razlicite arhitekture, a neke stvari su uvek iste, srednji segment je srednji segment.

Svi se secamo npr. gtx 780ti i price kako tadasnji haswell i5 nije pak najsrecnije resenje, pa sad i lockovane i5ice od sandya pa na dalje bez problema teraju jedan gtx 1060 koji je nesto brza karta...

Ne teraju, tvoj i5 guši GTX 1060, gušio je i 780Ti.

Moji testovi, odnosno igranje, gpu usage u istim kazu nesto drugo. Govorim za sp gpu naslove, sigurno bi to u bf1 mp-u bolje izlgledalo na i7ici ili r5 zbog vise threadova, ali to nema nikakve veze za gorepomenutom pricom, gpu usage mi ne pada ispod 95% nikada.

Poslednja izmena:
Ajd i ovde da okacim, CPU 3.9ghz RAM 2933Mhz.

31Um1w7.png

Napon sam namestio preko offseta, pod opterecenjem je sudeci po HWinfo 1.387v, a temperatura 66c max u sekciji za plocu, a Tdie 70c max, koja je razlika izmedju tih ?
U sobi je oko 24-25c po nekoj mojoj proceni.

Jesi podesavao LLC? Sa tim skorom skoro si stigao 1700 ;)
Moze to jos, bar na 4GHz kad ga utegnes lepo.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nisam na auto mi je LLC, a napon sam dodao 0.15 preko offseta.
Zbunjuju me dve vrednosti za napon cpu iz hwinfo jedna je 1.38 druga 1.40 pod opterecenjem, prva je u Cpu sekciji druga u sekciji za plocu.

Mozda bi i moglo 4ghz, ali previse napona bi trebalo za bukvalno nikakve dobitke u performansama u igrama u 1440p/4k. Pa me mrzi da se cimam xD

A ram sam probao na 3200mhz nije hteo da se digne sistem, kontam da bi morao rucno tajminge pogotovo onaj command rate da sa 1t prebacim na 2t.
Mada i tu za reze na kojim igram 2933mhz je sasvim Ok ja mislim.

Dolazi ovih dana novi BIOS za ovu našu Asus prime, ch6 ga je već dobio, kažu poboljšava stvari sa naponom.

Bogo moj ala kida ovaj 1600

ma ne ume amd da napravi procesor...samo intel bato... i ti fazoni

+1

Nego, trenutno se u bench oglasima prodaju 1600X-evi po 190€ ;)

Poslednja izmena:
Sad je našo da prodaje za tu cenu, gde je bio kada sam ja kupovao ?

Nazad
Vrh Dno