Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

15+ frejma na koliki prosek?

@PCBeast
Pa to kažem, i tu gde ima razlike, ona bude do 5%. U većini igara je mnogo manja, a u dobrom delu je i nema. Ne može tu Ryzen platforma nešto ne znam koliko bolje da iskoristi memoriju, čak bi kod tebe sa GTX1080 SLi razlika trebala da bude još veća. reviewsrb poredi ~800MHz razliku u taktu u oba slučaja, a to se ne može tako da poredi. Za početak, 1600 je dosta manje od 2400, nego što je 2133 manje od 3000.

Ali, moram nesto da kazem. :laugh: :D

Na onom gornjem sajtu su dobili vrlo slicne rezultate kao na onom mom testu. Ne samo taj sajt. Na onoj mojoj temi postoje jos mnogi sajtovi i forumi, koji se bave testiranjem brzine memorija, i neki opsti utisak je, da postoje dobici.....koji se krecu , ako mogu da kazem, u proseku oko 5 - 15%. Dosta zavise dobici i od latencija itd.

Drugo, moze da se desi da igra bude gpu bound orjentisana, ali, cak i u takvoj igri postoje scene i situacije koje su i cpu bound i memorijski bound.

Trece, ( :d ), zaista, za oko 25e vise love dobiti u proseku ovolike dobitke je apsolutno prihvatljivo. To je , mislim, sustina cele price. Zasto ne ici na boje i jace ?

@nenad 970

Testirao sam u postojecim igrama koje sam koristio za test u opisu za GTX 1080.
Metro Last Light, ROFT. Cak sam i Crysis 3 probao i nista. Posle te tri cetiri igre sam se smorio i nisam ni zeleo vise da probam jer rezultata nije bilo.
Sto se tice ROFT-a moras biti oprezan i najmanje da izvrtis 3 puta test jer su rezultati varijabilni. Nekad ume da pogodi tacno a nekad baci nesto levo.
Ispod 3 kruga ne znas na cemu si tako da ako si probao samo po jednom moguce je da je do samog benchmarka.

Pa, gledaj, smatram da je situacija slicna.

Klokovana 980Ti je slicna kao klokovana 1070 kartica i onda je to neka referentna situacija, za grafike.

Kod memorije, gledamo brzine, pa, ako je razlika kod mog testa 800mhz, slicni rezultati ce se dobiti i sa DD4 memorijom na razlici od 800mhz.

Pogledaj ovde, vrlo zanimljivi testovi za Ryzen proceve sa razlicitim brzinama za memoriju :

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_amd_ryzen_5_1500x_vs_intel_core_i57500?page=0,43

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_7_1700_cenowy_rywal_core_i7_7700k?page=0,42

Vrlo solidni dobici.

Da budem objektivan, sa slabijim karticama od 980Ti i 1070 , dobici su i nesto manji. Ali, i sa karticama jacine 1060 i 480, sigurno postoje odredjeni dobici na perfomansama.

Ne mozes to da poredis razkicite arhitekture gpua i memorije, no dobro raspisasmo se.

Posto verovatno uzimam r5 1600 i 1080 (mozda Ti) i 3200mhz memoriju napravicu bas sto vise testova kada nadjem vremena.

Do tada preporucujem svima da uzimaju 2133mhz ram sta ce vam vise [emoji14]

Kad budes uzeo to, nemoj da te vidim da igras HotS slucajno [emoji14]

Nova pakovanja dolaze sa AM4 kitom za montiranje. Ovako izgleda:
http://ttpremium.com/product/frio-silentnicriing-silent-12-series-am4-bracket/
Moj nije imao pa sam se obratio dirktno TT supportu. Njihov dogovor je bio sledeci:

Ja sam im objasnio da kod nas ne moze da se kupi sa AM4 kitom (tj da su stari boxovi) i oni su mi trazili racun o kupovini i nakon toga mi poslali AM4 kit.
Mislim da sam cekao oko 10-ak dana da dodje.
Inace cooler je asimetrican tako da neces imati problema sa memorijom (kada se montira ne prelazi memoriju nego ide preko mosfet hladnjaka - vidi slike :))
Sto se tice te memorije, koliko sam pratio, sa agesa 1.0.0.6 je taj Patriot proradilo na 3200MHz. (govorim za Asus prime x370 pro)

Mozes li da mi das link njihovog supporta i ako nije tajna da mi kazes tacno sta si im rekao u vezi tog bracketa i pakovanja, pa da probam i ja da prodjem na istu foru :)

Posto verovatno uzimam r5 1600 i 1080 (mozda Ti) i 3200mhz memoriju napravicu bas sto vise testova kada nadjem vremena.

Do tada preporucujem svima da uzimaju 2133mhz ram sta ce vam vise [emoji14]

Mozes da kupis i gtx 1070 i napravis testove.

@toxicm, ja kod Poljaka ne idem, tako da si se presao :D kacio sam sa gamegpu ruskog, test za wot sa foruma overclockers.ru i par video sa youtube od gameone (takodje Rus). I prica nije bila da je fx83** jaci od i7, nego da ga kao OC u testovima i poredjenjima prikazuju moroni na downclock ram freq i stock cpunb. A sad sto u ponekoj igri pravilno nasviran fx83** ispada cak brzi i od stock i7 2600 to je druga prica, ali cesto bude brzi od stock low i5 (2-3 generacije posebno). Ne izvrci cinjenice :smash:

Poslednja izmena:
Kačio si i sa ovih Poljaka jednom, zapamtio sam dizajn sajta. ( :

Nakon sugestija da umesto i5 uzmem 1600 odlucih da vas poslusam, medjutim dok sam gledao na KP koja je razlika u ceni izmedju 1600 i 1600x naleteh na ovo ryzen.png

Sta se desava? Mislim koliko je realno da je covek stavio istu cenu za 1600x kao za 1600?

Ako je to zaista ta cena sta te briga da li je realno ili ne? Kupuj X verziju i pevaj.
Mozda je razlika sto je X bez cooler-a. Ipak proveri.

P.S. Koja ti je ostala konfiguracija?

Poslednja izmena:
Mislim da se 1600 dosta više prodavao i zato mu raste cena, za 1600x obrnuta priča. Slična situacija je bila i kad sam ja kupovao, pre jedno dve nedelje, 1600 je bio 235, a 1600x 245 evra. Ja uzeo 1600x. A pre tri nedelje je 1600 mogao da se uzme za 215 evra. Onda je počeo ovaj skok cena.

Poslednja izmena:
Svi x ryzeni idu bez kulera, pa je, bez obzira na to, pre dvadesetak dana 1600x išao za 290 evra. Verovatno se loše prodavao pa su mu spustili cenu.

Ako je to zaista ta cena sta te briga da li je realno ili ne? Kupuj X verziju i pevaj.
Mozda je razlika sto je X bez cooler-a. Ipak proveri.

P.S. Koja ti je ostala konfiguracija?

Poslah poruku da vidim. Pa svaki X je bez kulera koliko sam informisan ili se varam?

Maticna: msi b350 tomahawk
Ram: hyperx ddr4 2x4gb
Graficka: asus strix rx 480 - koji cu verovatno zameniti za 1060 jer ne moze da se nadje vise.
HDD: Toshiba 1tb
SSD: Samung Evo 850/ 120gb
Napajanje: Chieftech 500s eco
Kuciste: MS Black Widow
CPU: cooler CM T4

Jel to napajanje ima samo 4 pin EPS za napajanje procesora? To mi se ne sviđa, ako je stvarno tako.

bolja naponska je sviranje u frulicu ako vec arhitektura ima jako skroman OC potencijal. sto se tice konektora, za normalnu masinu niko nece ostati uskracen i sa A320 osim ako mozda ne zeli M.2 SSD. jedini OC mogu da priznam za R7 1700 da je isplativ zbog jako niskog default kloka i dosta skupljih X modela. OC R5 je potpuno neisplativ, osim ako nekome to nije hobi.

Ako će stvarno i buduće verzije Rajzena ići na fm4 još bar 3 godine, onda se x-ploča isplati.

Ova moja matična zeza tek tako. prvo prestade da radi u dual channel na 2933MHz ali to nekako sredih mada po nekad neće da prepozna OS na SSD-u. Sada još i Aura svetla prestadoše da rade. Nije mi baš do svetla ali ono služi i za troubleshooting umesto POST lampica. Kupio sam je u EMMI-u i neznam koliko su brzi sa zamenom. Učitao sam BIOS 0803 opet ali bez promene.
Od drugih ploča sa x370 imaju samo MSI X370 GAMING PRO CARBON i X370 KRAIT GAMING da eventualno zamenim. OD opreme jedino ove Asus je dovoljno "bogata".

Poslednja izmena od urednika:
Ova moja matična zeza tek tako. prvo prestade da radi u dual channel na 2933MHz ali to nekako sredih mada po nekad neće da prepozna OS na SSD-u. Sada još i Aura svetla prestadoše da rade. Nije mi baš do svetla ali ono služi i za troubleshooting umesto POST lampica. Kupio sam je u EMMI-u i neznam koliko su brzi sa zamenom. Učitao sam BIOS 0803 opet ali bez promene.
Od drugih ploča sa x370 imaju samo MSI X370 GAMING PRO CARBON i X370 KRAIT GAMING da eventualno zamenim. OD opreme jedino ove Asus je dovoljno "bogata".

Identicne probleme prijavio covek ovde. Deluje da ima neke veze sa 803 verzijom biosa.

Kakve su Gigabyte am4 ploče, konkretno GA-AB350-GAMING? I što se tiče biosa, zna li se koja verzija "zapada" prilikom kupovine i da li bi trebao da obratim pažnju povodom toga, koliko je komplikovan upgrade?

Poslednja izmena:
@zero, koliko sam pratio utiske: kipi im vrm kod b350 modela, dobre za izbegavanje. Imas iz b350: matx - asrock ab350m pro4, msi b350m pro vdh, msi b350m mortair, atx - asrock ab350 pro4, msi b350 mate, asus b350 prime plus, msi tomahawk, msi pro gaming carbon. Nisam siguran da sam ih pravilno rangirao od najgore ka najboljoj, ali tako nekako.
p.s. asrock ima nesto slabiji vrm, i nije pogodan za oc ram preko 3200, jer ne moze da dize napon na soc, llc mu takodje nije jaca strana. Ali pogodan za stock i blag oc, nema nekih vecih problema.

Poslednja izmena:
Zanimljiv test, verovatno najsnaznija karta koju treba uzeti u obzir uz r5 1600:
https://youtu.be/aZjOx3iimr8

Apropo price o ulaganju, potrebnom hladjenju i slicno, koja se povela na prethodnim stranama.
Gaming posebno na 1440p jedno veliko nista, 1080p malo, steta sto pored gta v nije bilo jos cpu bound naslova.
Jasno uz jaci gpu razlika bi bila primetna, ali jasno ko kupuje gtx 1080 ili 1080 ti, uzece r7 ili i7.

Poslednja izmena:
Nema apsolutno nikakve potrebe za r7 1700 uz bilo koju graficku ako su igre prioritet, r5 1600 bez ikakvih problema izvlaci maksimum iz 1080ti dok za 1080ti SLI mozda zaostaje par %.
R7 serija ima smisla jedino za profi upotrebu.

Napomena ako se igrate u 1080p i 144hz onda iskljucivo Intel i7 amd tu nikako nebitno koji.

https://youtu.be/jqEnwwHC5n4

Haha, au *** nisam ni pogledao lokaciju :) Onda si ipak jedini sa tim problemom. Ja bas za vikend porucio istu plocu i proc, nadam se da necu imati istih prob...
Sačekaću sledeći BIOS pa onda da reklamiram ploču. Nemam rezervni kompjuter koji je dovoljno dobar pa bih mora da prepakujem Phenoma ili FX-a opet.

Nazad
Vrh Dno