Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Upravo szigla ploha, cpu i memara. Čekam još i kuler pa montaža može početi u toku dana...
Ploča je "mršavog i, na dodir, krhkog" PCBa ali prostranog i nema zagušenja na njemu (prvi, vizuelni utisak).
Proc i memara, šta reći.
IMG_20170513_104003.jpgIMG_20170513_103911.jpgIMG_20170513_104041.jpgIMG_20170513_104011.jpgIMG_20170513_104028.jpg

Poslednja izmena:
Evo u Crnu Goru može povoljno sve da se kupi.
Naprimjer ja sam procesor 1600 platio 218 eura, ploča ga ab350m gaming 3 - 86e, memorija 2x8gb 2666hz - 134e, sdd samsung 256gb - 84e, napajanje 650w - 56e, cm 590 III kućište - 48e, asus rx480 o4g - 210e, sve završio za 850eura sad sam 3-4 godine miran

Upravo pristigao LC-CC-120 sa AM4 kitom :d ...
Kuler je lepo spakovan ali, 'vako, je tananog Al tela sa krupno raspoređenim rebrima (trebalo bi da ih ima više). No, završiće posao i te kako (totalno sam nezahtevan korisnik kompa (više, ne)).
Montaža svega naj verovatnije u ponedeljak prepodne zbog privatnih obaveza :(
Javiću utiske!

Sent from my Apollo Lite using Tapatalk

Biće to lagani overklok sa tim kulerom na 3,9GHz, temperature oko 50C u gejmingu, zip ili konverzija video oko 60C.

Au sve se plavi tamo kod tomshardwara, a lista datira od 5 maja 2017. Kako to, kim gi se Riđen denuo?

Potonuo pod pritiskom zelenih novčanica ($) :D

Tomshardware nikada nije bio svetionik nezavisnog novinarstva, sa ovom listom se vraćaju na puteve stare slave, kao Intel reklamna filijala.
Nije loše ponekada pratiti trag novca, tj. ko je vlasnik tog medija, naslovna stranica tomshardware, skrolati do dna, tu se nailazi na "Purch Group":

attachment.php

Brat lažov, tj. Anandtech, naslovna stranica, skrolati do dna, vlasnik "Purch Group"

attachment.php

Da skoknemo do "Purch Group":

attachment.php

Toliko o "nezavisnom novinarstvu".

Ako lažu, ne bi bilo loše da to rade na finiji način, da ne upada u oči na prvi pogled, mogli su da ubace 1-2 Ryzen modela u listu, ali kako to uraditi, kada je glavni sponzor i finansijer Intel?

Komentari korisnika na Tomshardware govore već dovoljno, a ko zna koliko ih je već obrisano.

Komentari korisnika sa par drugih foruma:

Reddit 1, Reddit 2, jadan pokušaj opravdavanja od strane Tom's Hardware, diskusija na Overclock.net forumu.

Jos jedan placeni test, ipak nisu skinuli "slavu" PC Gamer-a, oni su napljuvali Ryzen 5 kao da je tesko djubre....

Komentar sa nekog foruma:

Everyone: "Tom's Hardware made the worst CPU recommendations they could've made!"

PCGamer: "Hold my beer."
:laugh:

Prilozi

• tomshardware.jpg
    tomshardware.jpg
    105.8 KB · Pregleda: 624
  • anandtech.jpg
    anandtech.jpg
    101.4 KB · Pregleda: 625
  • purch.jpg
    purch.jpg
    171.9 KB · Pregleda: 598
Poslednja izmena:
Skoro svi testovi su besmisleni jer uglavnom prikazuju scenario koji nije realan za 95% korsnika, možda i više. Znam da je teško odraditi scenario za svakoga, ali sa ovakvim načinom se bukvalno obmanjuju korsnici. Npr. testira se GTX 1080 Ti u 1080p i u kombinaciji sa G4560. Broj ljudi na svetu koji imaju takvu konfiguraciju je verovatno 0. Ili se na primer isključuju svi programi i servisi (anti-virus programi/defender, browser, mail/IM klijenti, cloud klijenti, office...) tokom testiranja. Meni zna i VM da ostane uključena, jer jednostavno samo hoću da napravim pauzu u radu i odigram nešto pola sata, sat. Neću svaki put da gasim sve, samo da bih igrao igru. Pa i kod drugih testova. Ne znam koliko ljudi gasi radio/youtube tokom zipovanja fajlova ili raspakivanja arhive ili konvertovanja velikih fajlova i slično

Ako je cilj testova da pomognu kupcima da se odluče šta je najbolje za njih, onda bi trebalo da se prave tako da oslikavaju realnu upotrebu. U suprotnom, treba pustiti samo ST i MT testove u Cinebench-u ili neku drugu sintetiku i to je to.

Anandtech je imao i clanak o toj prodaji Tom`s Hardwareu, bilo je to pre dve-tri godine cini mi se. No, sve to i dalje ne znaci da laziraju testove, sto je bitno napomenuti. Vec da, eto, povremeno preporuce odredjen brend, ili odaberu tacno odredjene testove kako bi se jedan istao vise od drugog i sl. Lazno reklamiranje je prilicno ozbiljan prestup u USA i to ne prolazi, ali "distorzija stvarnosti" u marketingu je potpuno legalna. U prevodu - onaj ko zna sta treba da gleda, imace prave cinjenice ispred sebe.

Nisam mogao da izdržim pa ustanem jutros u 5h da nameštam Ryzenčića...
Najveći otpor nameštanju pružio je LC kuler, odnosno šrafljenje istog za AM4 plastiku/metalni držač oko soketa...
Rupe se ne gađaju... Ako jednu stranu ušrafiškoliko da šraf uhvati, druga se ne gađa za 1-1,5mm ali dovoljno da ne može lepo da se ušrafi šraf (onaj drugi :d) već sam morao da odvijam metalne držače oko soketa (da ih malo olabavim) i tako napravim neku vrstu "klackalice" i nategnem šraf da se ušrafi... Zaje*ano svakako :(
Šrafovi koji drže metalne adaptere na soketu su jako, jako loši (mekan neki metal) jer mi se jedan razjeo!!! tokom šrafljena i to krstastim šrafcigerom koji pasuje kao du*ence na nošu--- ***. Koliko para toliko i muzike (jeftins+a kopija Hyper 212+a ili kako već)...
Prvo uključivanje kompa proteklo je u neizvesnosti jer je ploči trebalo 30s da dođe do POST Screena... Nakon toga all goes like a charm :)
Odmah sam preflešovao BIOS jer je postojeći bio 0ta rev. a sada su već dogurali do 03 rev :)
Flešovanje je tek procedura. Nagnalo me da cvokoćem jer je isto trajalo 7-8min... ***, 'ću Ryzen... Duša 'oće ali dupe klokoće (narodna)...
Obrni-okreni memorija (kako god da je postavim) neće preko 2667Mhz sa setovanjima koje možete videti.
CPU ladan ko špricer i takoOooo.
Sistem je extra živahan, sve radi ekstra i od jutros me spopao Creators Update i ne mogu nikako da se otkačim od njega :d
Evo par sličica kako sve izgleda (samo SS iz CPU-Za:
ss1.pngss2.pngss3.pngss4.pngss5.png

@dejan87dex: kako da postavim za Bench iz COU-Za... Vazda ima nešto da se izabere?!

Poslednja izmena:
Jel si pokusao sa XMP profilom ili si sam stavljao tajminge?

Poslednja izmena od urednika:
Sugradjanine, nemoj quotovati post od 3 kilometara, koji je pride prvi iznad tvog, da bi napisao jednu recenicu.

Oslepecemo, pogotovo mi na Tapatalk sto gledamo :(

Jel si pokusao sa XMP profilom ili si sam stavljao tajminge?
Pokušao sa XMP i sa MSI Memory trt-mrt opcijom kao i sa direktnom promenom memorijske frekv. ali cvrc. Strapovi su na Auto.
Meni i ovako leti sistem i radi kao Doxa. Više mi ne treba (procesor ladan, čipset ladan, grafa tu i tamo, u kućištu milina, kao i na Desktopu...).
Long live AMD !

i5 7500 najbolja kupovina, skuplji od Ryzen 1400, a losiji u svakom smislu :D
i3 7100 necu ni komentarisati.

I5 nema šta da traži pored Ryzen 1400 koji je nekoliko procenata sporiji od najbržih I7 Skylake ili Kaby Lake modela, a tek i7 pored R5 1600 ili R7 ...... :beat: .....

Instalirah OOCT i čini mi se mnogo bolji program za testiranje sistema od aida64 i realbench
Na 3800mhz posle 10 minuta nestane slika na ekranu, probao sam Doom posle i nema nikavih problema u igri
Smanjio sam na 3700mhz i radi OOCT bez problema 35 minuta.
Napon na cpu mi se smanjio sa 1.272V na 1.248V maksimalno, dok se temperatura popela sa 69c na 76c.

Sad neznam dali da drzim na 3800mhz ili 3700mhz

Nestane slika je su naponi nestabilni, ako je prošao 35 minuta to je to(ja pošteno teram 15 minuta).

Posle OCCT testa u dokumentima potraži folder OCCT tu ima dosta grafikona od kojih možeš da pogledaš Voltage-CPU VCORE.

Ovo ne valja.
2017-05-10-20h53-Voltage-CPU VCORE.png

Na ove dve slike se vidi kako treba da bude ako je napon procesora dobar.

2017-05-10-10h57-Voltage-CPU VCORE.png 2017-05-11-18h25-Voltage-CPU VCORE.png

Poslednja izmena:
Probaj ovo.

Did you get stuck at 2133 or 2400 MHz with faster capable memory?

I recommend that in order to get that Ryzen running properly you do the following:

Clear CMOS, fully power drain the system
Load optimized defaults, save & exit and reboot (DO NOT CHANGE ANYTHING ELSE at this point).
Enter BIOS again and apply the recommended, say, 2933 MHz setting (16-18-18-18-36 and 1.35V), save & exit.
We have seen numerous cases where boards can refuse to run properly following a component change, clear CMOS or memory training fail (i.e. too high clock was applied). The “trick” is the step #2. Normally at that point you’d just go and apply the setttings you want to use but for some reason an extra reboot is needed to properly load those defaults.

Probaću pa javljam ishode, madaaa me mrzi da vadim bateriju i da prčkam po kućištu, ali pokušaću :)

I meni su stigle komponente sutra bi trebalo da mi posalju Ram I Cpu Cooler pa u utorak sklapanje. Konacno.

01a83cc1c234ea3bb7a33bd83a937fb8.jpg

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Koji ram si narucio?

@neo probaj pa javi ishod.

Corsair 16GB (2x8GB) Vengeance LPX DDR4 3200MHz CMK16GX4M2B3200C16

Kod mene na istoj ploči nije htela preko 2133 MHz, ako je nateraš brže, napiši detaljno kako.

Pošto će ovo biti popularna ploča, da napomenem javno da sam imao i neobičan problem sa USB-om. Naime, zvučnici mi se napajaju preko USB porta i uključio sam ih u USB 1.0 port na vrhu, da ne trošim brže portove niže. To je pravilo tiho krčanje koje u prvi mah nisam mogao da provalim odakle dolazi, delovalo je kao zvuk hard diska. Prvo mislio problem neki sa drajverom, juri po netu, onda probao da uključim slualice. Kad ih ubacim u izlaz na zvučniku, krči. Kad ih ubacim direktno na ploču, ne krči. Prebacim zvučnik sa USB 1.0 na USB 2.0 port, krčanje prestane.

Hocu napisacu kad budem sklopio sve. Sa zadnjim updejdtom biosa ti radi na 2133mhz?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
@dejan87dex; DoOobrooo. Odradiću i to. Ma, jeste prosto nego mi nudi reference pa me to zbunilo. Biće odradženo.

Poslednja izmena:
Ova Asus ploča je baš fina i jeftina"" ali sam odustao od nje jer ima ALC887 naspram msi koja ima ALC892 što mi je i trebalo...

https://youtu.be/svELJ15PGPQ
Uz napomenu da fx8300 sad kosta 95e na kp, r5 1400 190e (95e za duplo manju potrosnju, nesto jaci st i mogucnost upgrade, jaci x265 i potencijalno jaci cpu, ali neka svako za sebe sam odluci).
Za mene ryzen pocinje od r5 1600 modela

Poslednja izmena:
Da samo sto se ovde poredi 8350 a ne 8300, "samo" 700 mhz razlike...

@Grunt, iz fx8300 napraviti fx8350 je delo 1 min...ok treba cooler +20e, ali onda oc fx8300 ima da se sravni skoro svud (ponegde i prestigne) sa r5 1400. Ili odmah kupiti fx8350 (ima jaci stock cooler) za 120e. I sve jedno opet perf/$ na strani fx. Moraju spustiti cenu za r5 1400, fx mu pravi konkurenciju.

@Grunt, iz fx8300 napraviti fx8350 je delo 1 min...ok treba cooler +20e, ali onda oc fx8300 ima da se sravni skoro svud (ponegde i prestigne) sa r5 1400. Ili odmah kupiti fx8350 (ima jaci stock cooler) za 120e. I sve jedno opet perf/$ na strani fx. Moraju spustiti cenu za r5 1400, fx mu pravi konkurenciju.
Zaboravljaš samo da je FX 'Dead End' i da se isplati samo ako već imaš dobru ploču i ostale delove i ne želiš da prelaziš na novu platformu bar još nekoliko godina.
Neznam da li je AMD već prestao da proizvidi FX processore ali su sigurno već EOL i da će uskoro biti dostupi samo kao polovni ili kao NOS.

@CountMike, nista ja ne zaboravljam i u postu ranije sam priveo prednosti r5 1400, ali da li one vrede +95e. Za vecinu korisnika glavna prednost r5 1400 naspram fx83** je upravo duplo manja potrosnja (ako neko renderuje 24/7 - to se oseti) i mogucnost buduceg upgrade (ali to malo ko koristi, obicno menjaju sve skupa), ali perf/$ je sve jedno na strani fx, sto me malo iritira.

O čemi vi raspravljate (kao i ovi naši političari)?! "Dal' je bolji lepak ili trava?, i od čega više boli glava?..."- grupa BABE
Pa svako će kupiti ono što misli da mu odgovara i za šta ima para i tu se sva polemika završava...

Vrh Dno