Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Sad istestiraj sa Xmp na 3200 i novim biosom temperature, i okaci ss-ove iz Hwibfo da vidimo

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Glavno je fiksirati napon na ryzenu u biosu, spustiti max koliko dozvoljava na zeljenoj frekvenciji. Posle je sve odlicno. Meni recimo Ryzen 3600 radi na 4.2ghz, 1.27V, temperature oko 33c u iddle, na cinebench max teperature su 67c. Na default naponu temperature isle do 50 stepeni.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

+1. Meni su ovde pomogli da fiksiram napon na svim jezgrima na 1.25v i klok na 4.2. pre toga je bilo haotično gore dole. Ove temperature što Sava ima na stock kuleru mi izgledaju nerealno.

Sent from my SHT-W09 using Tapatalk

napon manji od 1.3 a ne puca vam all core na 4.2? kojom to madjijom? meni 4.15ghz radi na 1.385 i tek tu je stabilan, a o temp da ne pricam 80+ u full loadu lagano i to sa bequiet dark rock pro 4

Nasao sam na telefonu neku sliku kad sam testirao temperature procesora.
6fe38725600dc50f3e2f60d4ebc35a5a.jpg

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Evo istestirao sam Cinebench, AC i Division 2. Maks do 78C je isla temperatura sa memorijom na 3200MHz.
ac test 1.jpg
1.jpg
ac i division 2 test.jpg

napon manji od 1.3 a ne puca vam all core na 4.2? kojom to madjijom? meni 4.15ghz radi na 1.385 i tek tu je stabilan, a o temp da ne pricam 80+ u full loadu lagano i to sa bequiet dark rock pro 4
Nemam pojma ali od kada sam to namestio sve ok. Maks 78c i to u nekim ekstremnim uslovima. Vrućina, furuna od mitx, itd.
d2e90c0565b685d6767b23c86e7fe5cc.jpg

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

a dobro to je 8core, mislio sam da svi pričate o ryzen 3600

Meni na 1.3 radi stabilno al nema boga na 4.2 all core da ga nateram plafon 4157. Na 1.25 takodje stabilan al onda nece preko 4130 da ide
Nemam pojma ali od kada sam to namestio sve ok. Maks 78c i to u nekim ekstremnim uslovima. Vrućina, furuna od mitx, itd.
d2e90c0565b685d6767b23c86e7fe5cc.jpg

Kako si uspeo na 78c ? Ja moj nmg preko 67c u testu da nateram nece baksuz nema sanse al zato nece ni na 4.2 all core vec oko 4157, menjao sam na 1.5 cak isto nece baksuz na 4.2 pre ovog windowsa ( 2004 ) je isao do 4.2.

Najvise me od svega buni sto nece preko 67-68c na testu sto ga sigurno i ogranicava do 4.2 da ode pre je na 4.2 isao sa temp 73-75c i u render 78c kada veti po sat+

Fabricki wraith prism 3700x kuler vec 1god skoro na CPU nije pipan.

Mozda je do ovog skljakavog 2004 wina cak sam i PBO digao na 300/230/230 u biosu a max PBO clock na 200.

EDIT: SAD vidim da si na "manual" aj probaj na PBO i javi koj ti all core sa njim.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa moj je u phanteks enthoo evolve mitx kućištu što nije zahvalno što se tiče temperatura i svi ventovi na minimum. Kakav pbo ne diram ništa. Imao sam spajkove samo takve.

Sent from my SHT-W09 using Tapatalk

Prva serija 3700x. Na PBO (sve na max) 1.316v pod punim opterećenjem (100% zauzeće). 4.372GHz na najbržem jezgru, 4,27 ostala u tom trenutku, čim priđe 70c opada freqvencija dok na 71c već 100MHz manja. Ovaj moj CM 140 xl se već umorio valjda, temperatura pre nekoliko meseci nija išla preko 65c.
U pravu su kada kažu da je najbolji PBO kada je temperatura ispod 62c.

Pozdrav.
Opet ja sa novim rezultatima. Ovaj put sam overklokovao proc. na 4,35GHz i 1.28V. Iskljucio sam u biosu PBO i manueno podesio core clock i napon. Normalno se bootovao komp, testirao sam uspjesno bez pucanja Cinebench sa mnogo boljim rezultatima od default (prethodnih) podesavanja, 5204 u odnosu na 4623.
Temperature su bolje ali su mi malo cudne. Na primer, prolikom Cinebench testa max temp je bila 75C a na prethodnim podesavanjima je bila 70C. Sto se idle temp. tice ranije se na trenutak spustala ispod 40C sada je maltene fiksirano na nekih 42C-45C i nema uopste onih prevelikih skokova koji su isli cak i do 70C. Dosta su stabilnije idle temp. Ono gde je primetno bolja situacija je prilikom igranja AC Oddisey, pre je temp bila konstantno zakucana oko 78C - 80C i preko, a sada se kretala od 55C do 68C.

Sta mislite da li je ovo ok overklok, da li je bolje sa ovim fiksnim radnim taktovima ili ne? Da li je pametno sto sam iskljucio PBO mod u biosu?

4.35GHz test.jpg

Poslednja izmena:
Ako si ručno overklokovao, ne treba ti PBO. Zato su ti i stabilnije temperature, napon i klok su fixirani...

Overklok je vrlo dobar, s obzirom da je samo 1.28V.

Poslednja izmena:
Rucno sam overklokovao, upravo sam pokusao i sa 1.26V i izgurao je Cinebench bez kresovanja, maltene identican skor.

Da napomenem da je zauzece pri Cinebenchu 100% dok je kod AC:Oddisey 50%-90%.

Jesu li temperature OK?

Poslednja izmena:
Isto kao kod mene. Samo cepaj tako mnogo bolje nego sa pbo.

Pozdrav.
Opet ja sa novim rezultatima. Ovaj put sam overklokovao proc. na 4,35GHz i 1.28V. Iskljucio sam u biosu PBO i manueno podesio core clock i napon. Normalno se bootovao komp, testirao sam uspjesno bez pucanja Cinebench sa mnogo boljim rezultatima od default (prethodnih) podesavanja, 5204 u odnosu na 4623.
Temperature su bolje ali su mi malo cudne. Na primer, prolikom Cinebench testa max temp je bila 75C a na prethodnim podesavanjima je bila 70C. Sto se idle temp. tice ranije se na trenutak spustala ispod 40C sada je maltene fiksirano na nekih 42C-45C i nema uopste onih prevelikih skokova koji su isli cak i do 70C. Dosta su stabilnije idle temp. Ono gde je primetno bolja situacija je prilikom igranja AC Oddisey, pre je temp bila konstantno zakucana oko 78C - 80C i preko, a sada se kretala od 55C do 68C.

Sta mislite da li je ovo ok overklok, da li je bolje sa ovim fiksnim radnim taktovima ili ne? Da li je pametno sto sam iskljucio PBO mod u biosu?

Pogledajte prilog 286276
To je jako dobar primerak procesora kada može ispod 1.3v na 4.35GHz. Kada postaviš ručno multiplier i napon, PBO ionako više ne radi. Odlično je sve to ispalo. Jedino što može da bude "mana" ako ti nije svejedno je da nema obaranja takta u idle režimu i troši malo više struje u idle. Sve to naravno ako je stabilnost dobra. To je nadprosečan primerrak processora pa zato može tako da radi.

Evo moj score na 4.35 ali napon oko 1.35v i temperaturom preko 78c kod CB r20 x10 prolaza.
CB 20-3.JPG
Po meni, izbor između PBO i stacionarnog OC je zavisan od upotrebe kompjutera. Alo treba stalno da radi i bude uključen kao kod mene 24/7 onda je bolji PBO jer onda većinu vremena provodi u (skoro)idle a kada zatreba tu je boost.
Ako se kompjuter pali samo da odradi određen posao/igru i ond gasi, onda je bolje ručno pa makar i bez punog/maximalnog OC.

Poslednja izmena od urednika:
Novi batchevi idu bolje. 3800X koji sam ja testirao ide na olo 1.3v na 4.5ghz

Sent from my MI 9T using Tapatalk

To sam i mislio da će se događa, moj 3700x je jedan od prvih izdanja a 3800x nije bio dostupan tada.

msi,i asus bi imao istorijski gledano poprilično liberalan odnos prema naponima.meni deluje kao intelova standardna panika,a i realno i dalje cene proceva nisu strašne da se nešto maze i paze preterano...ja bi gledao da fiksiram napone koliko mogu što mi je i inače praksa sa svim i ne bi davao pet para šta se verovatno intel gica po internetu...

U principu ne bi trebalo biti problema kada se iskljuci PBO i fiksira napon tj clock?
Cak i ako je CPU bolje binovan, kao sto bi trebala da bude nadolazeca XT i 4000 serija, sve iz teksta pada u vodu?

Upravo to sto sam gore okacio u linku...

U principu ne bi trebalo biti problema kada se iskljuci PBO i fiksira napon tj clock?
Cak i ako je CPU bolje binovan, kao sto bi trebala da bude nadolazeca XT i 4000 serija, sve iz teksta pada u vodu?

da,ovo je auto OC i sl gluposti,standardno glupiranje ko će u rivjuovima da izvuče taj jedan jedan i po posto više i bude na čelu nekog besmislenog grafikona na još besmislenijem jutjub kanalu...kupiš prvu najjeftiniju sa krštenim vrm-om i konektorima i slotovima koji ti trebaju,fiksiraš šta ti treba i udri...mada svakako nove ploče nemaju poentu sve i da taj neki 4950x bi kupovao,a realno ne bi...

Vrh Dno