Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Nisam još ništa cackao elem malopre opteretio CPU 100 na exportu. Svih 8 jezgara udara 4150 mhz i malo preko kako koji. To je to otprilike?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Sa default je otrpilike to, samo koji napon prijavljuje u hwinfo?

Ako je igranje u pitanju bez strima, onda 3600, ukoliko hoces da strimujes, onda 3700x, mada moze i 3600+elgato ili slicno, mada to onda dodje skuplje nego 3700x. Resio amd da ubije sve, strim na 3700x kao na 9900k, znaci umereni bez stucanja, dok 3900x jede sve, a mozes da strimujes kako hoces.

Da , to isto kazu svi po youtubu, kao ako ne strimujes da ne bacam pare na 3700x , pogotovo sto za 1440p vise vuce GPU neko procesor.
Meni jedino za godinu , dve sta znam kako ce ici software, gaming, da ce onda dosta vise biti iskoriscen 3700x, mada ne vredi ni gledati tako ;)

Uzmi slobodno 3600, razliku u ceni uloži u jaču grafiku...

Valjda sam napisao negde pre, -0.05 je najbolje što može bez posledica po stabilnost i performanse a to se ne isplatiti čačkati jer temperatura retko dostiže 70c a i to samo tokom dužeg mučenja sa OCCT, u radu retko preko 60c. Prestao sam sa benčovima i testovima za CPU stiglo je dokle je stiglo a radi kao pdmazano sa PBO2 i Ryzen balanced planom, max CPU 5% i radi na (skoro) leru, 2.1GHz ispod 1v.
Minimalne napone, frekvencije i temperature je taško precizno odrediti i pratiti zato što svaki program za to utiče na rezultate a ni windows ne miruju skoro nikada. Sa sobnom temperaturom oko 30c, teško je odrediti koliki bi neki minimum bio a nije ni važno. 38 -41 pa i 45c mi je neki prosek u leru.
Ovaj najnoviji BIOS ima neka intersantna nameštanja za memoriju pa razmišljam da to malo isprobam. DOCP na 3000, memorija na 3600, Cl16 i FCLK 1800 daju dobre rezultate ali iz nekog razloga latencija je 68 umesto 64 sa 2700x. sa istim nameštanjima. Naravno da je to neprimetno u radu ali voleo bih da memorija bude još malo utegnuta. Ovaj najnoviji "DRAM-Calculator-for-Ryzen-1.6.0.3" mi daje opcije koje ne mogu nikako da sprovedem, jednostavno ne butuje sa njima.
Za nameštanja piše Ryzen 2 gen a svi mi kažu da je to u stvari 1usmus mislio na 3rd gen mada takvo imenovanje nema smisla jer je ili Zen2 ili Ryzen 3 gen, nikako Ryzen 2 gen. Možda ga Rusi tako zovu ?
PS:
Treba obratiti pažnju na BCLK jer ako nije u skladu sa frekvenciom memorije, latencije skaču kao lude a to utiče na rezultate. Neko mi reče da je za niže frekvencije (3000 - 3200MHz) bolje malo viši BCLK ali za više frekvencije (3600 up) treba bazna brzina memorije, npr. za 3600MHz, 1800MHz BCLK.

Jedno pitanje, jer si probao opciju na Ryzen High performance umesto Ryzen balance. Kod mene nema razlike ili ja to neprimećujem a probao sam sa nekoliko testova, benča, igru MP BF1, i trenutno a mi je podeseno na High , a dok sam bio na R5 1400 uvek je bilo na balance mada Ryzen High performance nije tada bilo.
A ryzen kalkulator ni meni nije od od pomoći jednostavno kao i kod tebe neće da butuje , pa sam manuelno podešavao ram .

Nemam uopšte AMD Ryzen High performance plan iako sam instalirao posljednje chipset drajvere. Uglavnom sam na balanced planu a kada zatreba samo prebacim na Ultimate performance iz samih windows ali razlika je veoma mala.

Jedno pitanje, jer si probao opciju na Ryzen High performance umesto Ryzen balance. Kod mene nema razlike ili ja to neprimećujem a probao sam sa nekoliko testova, benča, igru MP BF1, i trenutno a mi je podeseno na High , a dok sam bio na R5 1400 uvek je bilo na balance mada Ryzen High performance nije tada bilo.
A ryzen kalkulator ni meni nije od od pomoći jednostavno kao i kod tebe neće da butuje , pa sam manuelno podešavao ram .

Mogu da potvrdim ni meni Ryzen high performance plan ne pravi nikakvu razliku.

Deluje da se isplati malo uloziti u zatezanje memory timinga.

Najvažnjne je zategnuti tercijalne tajminge. :D

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Znaci zeznuo sam se sto sam uzeo 3600 CL16, bolje da sam uzeo Aegis onaj jeftini >.<

Procitaj jos jednom sta je napisao :)

...über rimini 7

Odradio sam nekoliko testova čisto da vidim kako će R5 3600 da isprati ostale komponente, jer po nekom mom razmišljanju nije isto kada se pogledaju na netu 4-5 klipa i kada se uradi u domaćoj varijanti. Moćan cpu može da povuče -50-70W u zahtevnim aplikacijama npr. Aiseesoft HD Video Converter ili HandBrake, ili gejmingu.

4200GHz.JPG R5 3600  RX 470 nitro 1.0mV test 1.JPG

Novi AGESA apdejt uklanja PCIe 4.0 podršku sa starijih non-X570 ploča (@3:06):

Poslednja izmena:
Bas klosarski sa njihove strane..

Totalno nebitna stavka za prosečnog, čak i okorelog gejmera.
Kada bude imala grafa čiji bandwith premašuje mogućnosti 3.0, onda tek treba da nas brine PCI-E 4.0 ili koji već bude aktuelan.
Newegg nema na stanju 3900x, ali zato ima combo sa matičnim pločama, i to je zato što je cpu toliko tražen, pa tako povećavaju prodaju x570, inače bi prodali 1 na svakih 10 r7 i r9.

Dobar komentar "aftermarket chipset coolers are going to be a thing now..." :)

Sklopljena konfiguracija, Ryzen 5 3600, MSI B450 Tomahawk MAX, 2x8GB Patriot Viper Steel 3600MHz. Iz nekog razloga mi ne prikazuje POST na ekranu, iako ga prolazi do sistema. Mogu da udjem u BIOS pritiskom Del tastera.. BIOS je azuriran na poslednju dostupnu verziju sa MSI sajta. Jel imao mozda neko taj problem?

Jes, kako da nije. :D

Ti si verovatno prvi sa MAX pločom na forumu.

Ima dosta tripova sa B450 i Ryzen-om 3000, čak i sa MAX pločama. Po meni, budi zadovoljan što sve radi i čekaj nove bios-eve (ne bete, već stabilne). :)

Uzeo sam i ja MAX ali je Zen+ na njoj :D

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk

@dzoni
U pravu si, ima tripova, posebno kod onih što ne znaju win da instaliraju.

Trebalo bi da ima u biosu da se podesi, ali mora i u win.

-in bios, "Settings \ Boot \ Full Screen Logo Display" = "Enabled" (the default value),
- in windows, inactivate the graphical display (Metro bootloader): run CMD as administrator and enterbcdedit /set “{current}” bootmenupolicy legacy

Druga fora

I'll try to explain how I get the Dragon Logo back. ( My english is not very good)

I installed the MSI fast boot software on C:/
Then in the BIOS: Settings\Advanced\Windows OS Configuration:

Windows 8.1/10 WHQL Support [Enabled]
Windows 7 Installation [Disabled]
MSI Fast Boot [Enabled]

Actually I tried these BIOS Settings before without software, no luck. But after the installing the Software I got my Dragon Logo back.

Možda neka od ove dve bude radila, mada ne vidim koji će ti djavo onaj ružni zmaj. Ja sam to isključio čim sam sklopio postojeći komp.

Memorija radi xmp 3600 bez problema?
Skidaj taiphoon burner, baci screenshot, da vidim šta je u Viperu.

Poslednja izmena:
Gde si uzeo Max ploču?

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

Na kp, i mislim da ako se naruči večeras, stiže na adresu u četvrtak(mada mora da se pita za svaki slučaj). Pitao za neku memoriju za Nes-a, dobio odgovor da u sredu može da stigne kod preprodavca.

@dzoni
U pravu si, ima tripova, posebno kod onih što ne znaju win da instaliraju.

Trebalo bi da ima u biosu da se podesi, ali mora i u win.

-in bios, "Settings \ Boot \ Full Screen Logo Display" = "Enabled" (the default value),
- in windows, inactivate the graphical display (Metro bootloader): run CMD as administrator and enterbcdedit /set “{current}” bootmenupolicy legacy

Druga fora

I'll try to explain how I get the Dragon Logo back. ( My english is not very good)

I installed the MSI fast boot software on C:/
Then in the BIOS: Settings\Advanced\Windows OS Configuration:

Windows 8.1/10 WHQL Support [Enabled]
Windows 7 Installation [Disabled]
MSI Fast Boot [Enabled]

Actually I tried these BIOS Settings before without software, no luck. But after the installing the Software I got my Dragon Logo back.

Možda neka od ove dve bude radila, mada ne vidim koji će ti djavo onaj ružni zmaj. Ja sam to isključio čim sam sklopio postojeći komp.

Memorija radi xmp 3600 bez problema?
Skidaj taiphoon burner, baci screenshot, da vidim šta je u Viperu.

Hah, ma to sam odmah proverio u BIOS-u, vec je na enabled za logo.. Nema nista, crn ekran jednostavno.. samo nastavi da butuje. Nemam windows instaliran pa ti ne mogu proveriti ovo :(

Sto se memorije tice, ukljucio sam XMP profil 2 i radi za sad bez problema na 3600..

@Hector,

anarki mi pretekao :) Kupio sam preko KP..

Neću ja još jedno 3 sata na spavanje, imaš vremena da instaliraš win, I da okačiš screen.
Nećeš valjda sad da pobegneš da spavaš, a tako si blizu da vidiš kako radi mašina? Ja ne bih oka sklopio dok ne probam.

Sklopljena konfiguracija, Ryzen 5 3600, MSI B450 Tomahawk MAX, 2x8GB Patriot Viper Steel 3600MHz. Iz nekog razloga mi ne prikazuje POST na ekranu, iako ga prolazi do sistema. Mogu da udjem u BIOS pritiskom Del tastera.. BIOS je azuriran na poslednju dostupnu verziju sa MSI sajta. Jel imao mozda neko taj problem?

Gde si pazario 2x8GB Patriot Viper Steel 3600MHz i koliko je koštao?

Neću ja još jedno 3 sata na spavanje, imaš vremena da instaliraš win, I da okačiš screen.
Nećeš valjda sad da pobegneš da spavaš, a tako si blizu da vidiš kako radi mašina? Ja ne bih oka sklopio dok ne probam.

Heh, ne spavam jos ali jedva izdrzavam :) Jos podesavam sistem, instaliram neke stvari itd.. Windows nemam instaliran vec dugo, mrzi me da se bakcem sa tim iskreno. Videcu ako ima neki program za GNU+Linux da proverim bar nesto.

@Dimco

Kupio preko KP, kostalo me 104 evra.

Vrh Dno