Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Kao R5 1600 vlasnik, Zen2 izgleda bas odlicno. Mada posto se igram sa 1080Ti u 4K ili 3440x1440, upgrade ce verovatno pasti kada stignu zahtevnije igre [C2077 ili Squadron 42, a treba se obezbediti i za nextgen multiplats koje ce biti pravljene za 8c/16t Zen2 konzole].

Bice ove nedelje dosta rasprave i radu na starijim plocama, ram stickovima, ceka se B550...

Poslednja izmena:
Baci normalan test, koji će nam k azot.
Baci link

Koga briga za ram :D

Sta se moze ocekivati na vazduhu od procesora?

I kod GN-a i kod Der8auer-a sa oko 1.4V idu na 4.2-4.3GHz, sto je slabo i ne predstavlja napredak u odnosu na drugu generaciju.

Moguće da je do bios-a, jer sam viđao na geek-u na x470 gde 3900x ide preko 4.4ghz. Možda geek pogrešno očitava, ko će ga znati.

Znaci mocni AMD od 7 nm samo 100 mhz veci OC, kakve vucibatine, nadam se da kad prodje ovaj nicim izazvan HYPE da ce komentatori mirne glave zakljuciti da nije vredno davanja para kupiti 3000 seriju, ako vec posedujete prvu ili drugu generaciju Ryzena!

Da ne pominjemo što je dosta ispod reklamiranog kloka, što baca mrlju na AMD, retko ko pominje to usred svog hajpa. Čak ni Der8auer nije uspeo da ih natera da OC/boostuju koliko je AMD rekao, uz delid i šta sve ne...

@dakula74: Ako imaš 2000 seriju, ne mnogo. Sa 1000 serije već vredi razmisliti, ima dosta napretka.

Poslednja izmena:
ja sam iskreno razmisljao da apgrejdujem drugu masinu i probam jednog rajzena, konkretno 3700X ali je po mom misljenju ipak bolje ici na delidovani 8700K @ 5Ghz i proverenu plocu.

Bolje po čemu? U igrama je jako mala razlika, 3700X dere 8700K u skoro svemu ostalom, biće dosta hladniji, ne treba delid, može na jeftinu ploču, kasnije može apgrejd na 12 ili 16c...
Da si rekao 9700K, pa i nekako (za igre), ali 8700K stvarno nema šta da traži, osim ako ga ne nađeš za 250€ ili tako nešto.

Max klok na vazduhu cenim da je oko 4300-4400mhz. Staju procesori tu. 3900x sa testa je isao na 4300mhz, ali mislim da može na 4400 na dobroj vodi. Vazduh ne može da ohladi tu mrcinu. Oko 1.33v za 4300 na svih 12 jezgara, to je sasvim ok.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Da ne pominjemo što je dosta ispod reklamiranog kloka, što baca mrlju na AMD, retko ko pominje to usred svog hajpa. Čak ni Der8auer nije uspeo da ih natera da OC/boostuju koliko je AMD rekao, uz delid i šta sve ne...

@dakula74: Ako imaš 2000 seriju, ne mnogo. Sa 1000 serije već vredi razmisliti, ima dosta napretka.

Naravno da ima, isto kao kod Intela na kasicicu, ali nije vredno prelaska, isplativije da predje na 2000 seriju sa 1000 nego na ove nove kasicica mamipare!
I da, evo javno cu reci, smatram da je ovo prevara od strane AMD-a!

Poslednja izmena:
Baš si ti kompetentan to da kažeš.

i ja čekah sve ovo vreme tog "ubicu" 9900k kad ono ništa. ipak ću uzeti intel, a amd nek i dalje bude "tek par procenata lošiji" i samo nek prilazi flagship intelu . meni je tih par % i sirova ST snaga itekako bitna za daw, a da ne govorim što se sve bitne aplikacije i plaginovi optimizuju za intel. amd je jedino u prednosti što ne mora da se menja ploča za sledeće generacije procesora

Naravno da ima, isto kao kod Intela na kasicicu, ali nije vredno prelaska, isplativije da predje na 2000 seriju sa 1000 nego na ove nove kasicica mamipare!
I da, evo javno cu reci, smatram da je ovo prevara od strane AMD-a!

Sad već pričaš gluposti. Pogledaj lepo sve one testove po netu i vidi da li je "na kašičicu", koliko je 3000 serija bolja od 2000 i naročito 1000, koliko malo troše i cenu/performanse u poređenju s Intelom. Takođe pogledaj koliko je 2000 serija koštala kad se pojavila da bi poredio sa cenama ovih kad su se pojavili, umesto da porediš trenutne cene, nakon silnih padova...pašće i cene ovih, ko može da čeka.
Jedina prevara sa 3000 serijom su reklamirani boost klokovi vs. realnih, ali se to ne odražava na performanse. Čak je impresivnije šta postižu s nižim klokovima od najavljenih...

Ne valja ni kada ima skok u IPC-u, a Intel od Skylake IPC nije povećavao uopšte do sada, samo jezgra i taktovi drugačiji.
Ljudi bi 16c/32t na 5ghz za 200e verovatno, pa ne ide to tako.

Nisam nigde pominjao cenu, ono sto je brzo mora da kosta, ovde imas razliku 15% u brizni, a da li je cena prati??? Crv sumnje je poceo da me izjeda i ranije da ce ovako da se zavrsi kad sam saznao za sumnju jednog testera da je novi AGESA ustvarti limitiraju faktor za klok. Kad sam video na promociji da neki primerci bustuju na 4,7 , poverovao sam u to i mislio da lik lupeta, ali nije tako, sad vidimo da nece preko 4.4 i nije mi jasno zasto je AMD onda to lazno prikazao!

Testovi pokazuju kako procesori rade. Uvek postoji izbor, kome se ne svidja, taj ne mora da uzima. Niko nas ne tera.
Za mene je ovo fin pomak, a što se cena tiče, opet je to jefitnije od Intela. Za istu cenu se ima 12/24 procesor, kod Intela 8/16. Mada ljudima će uvek faliti nešto, to je normalno.

Nisam nigde pominjao cenu, ono sto je brzo mora da kosta, ovde imas razliku 15% u brizni, a da li je cena prati??? Crv sumnje je poceo da me izjeda i ranije da ce ovako da se zavrsi kad sam saznao za sumnju jednog testera da je novi AGESA ustvarti limitiraju faktor za klok. Kad sam video na promociji da neki primerci bustuju na 4,7 , poverovao sam u to i mislio da lik lupeta, ali nije tako, sad vidimo da nece preko 4.4 i nije mi jasno zasto je AMD onda to lazno prikazao!

boost-clock-analysis.jpg

boost-clock-analysis.jpg

Testovi pokazuju kako procesori rade. Uvek postoji izbor, kome se ne svidja, taj ne mora da uzima. Niko nas ne tera.
Za mene je ovo fin pomak, a što se cena tiče, opet je to jefitnije od Intela. Za istu cenu se ima 12/24 procesor, kod Intela 8/16. Mada ljudima će uvek faliti nešto, to je normalno.

U pravu si , ja samo mogu da se izvinim kolegama komentatorima na HYPe koji sam bezrazlozno dizao povodom ove serije procesora.

@gulfi
Koliko W troši na tih 4.3? Ljudi bi 5ghz, 100w i još da košta 200e, 12/24 da bude.
To tako ne ide, niti će ići. Ja sam znao kolike su mogućnosti još pre testova. Malo sam razočaran OPB-om, ali ima vremena da se popravi to sve. Što se svega ostalog tiče, po meni bolja kupovina od Intela, pa čak i za igranje. Intel gubi prednost na 2k i više, čist egal, ali jedno sigurno nije, a to je strim u kojem Intel može samo da plače na visokim rezolucijama.

Kao što zeleni kažu za crvene, tako ću i ja reći za plave.

Furuna za ogrev bez delida, samim tim OC njesra, troši 70-80w minimum više od 3900x.
Potrošnja mi je nebitna totalno, dok temp I gubljenje garancije je bitno, makar za CPU od 500e. Tolike pare, ne mogu ni krštenu pastu da stave.
To niko ne pominje, a ovde se hvatate za sve.
Mnogo vas je AMD razmazio, više za manje, pa od svake generacije očekujete 40% gore. Još da to može, bilo bi super, ali zid je tu već odavno.
Ljudima ušlo tih 5ghz u mozak, kao da je ne znam šta.
Klok za klok, Intel nema šta da traži, nije ni do kolena AMD-u.
To je pravo stanje stvari, svidelo se vama ili ne.

24t na 4.2, koliko to košta kod Intela????
Prestanite da sanjarite, imate poklon od 200e koji Intel naplaćuje 300+.

Poslednja izmena:
Nije loše, napredak je očigledan. Jeste ispod Intela u ST, mada je to i bilo očekivano. Mislim da je dobra investicija pogotovo za nekog sa prve serije Ryzena

@anarki1302
Kako se deliduju 9700k/9900k?

Verujem da će i taktovi da budu viši u narednoj seriji, jednostavno nešto mora postepeno. Da se Ryzen nije pojavio, još bi bio i7 4c/8t sa 5% pomaka. Nije valjalo tada, ne valja ni sada. Ljudi su čudo. :)
Zar nije lepo uzeti čak i Ryzen 2600 iz starije generacije za te pare koje pominjete da može da se uzme. To je 6/12 procesor, sasvim lepo. Ja pričam ovo kao čovek koji ima 3 kompa i lap na Intel platformi, ali da treba da uzimam nov komp, išao bih na AMD.

Za platformu koja treba tek da sazri, za koju su biosi tek svezi, do 30% bolje gaming performanse (koliko su bolje u Assasins Creed Origins) u odnosu na prethodnu generaciju (stock 3600 vs stock 2600) po istoj ceni, i ljudi se zale?!

Na Benchu je uvek ista prica, bila to mobilna sekcija ili za hardver, kako se ne isplati uzeti novo parce tehnike u odnosu na staro kome je drasticno pala cena. Ne mogu se porediti babe i zabe, cena drugoj generaciji je pala s razlogom, ja bih radije za PC opste namene uzeo R5 3600 nego R7 2700, bez razmisljanja.

Bolje po čemu? U igrama je jako mala razlika, 3700X dere 8700K u skoro svemu ostalom, biće dosta hladniji, ne treba delid, može na jeftinu ploču, kasnije može apgrejd na 12 ili 16c...
Da si rekao 9700K, pa i nekako (za igre), ali 8700K stvarno nema šta da traži, osim ako ga ne nađeš za 250€ ili tako nešto.

nije bas mala razlika, evo baci pogled ovde odakle krecu igre a ovo su skorovi pri stock klokovima. zamisli scenario gde je 8700K na 5Ghz:

8700K pominjem bas zbog delida i nizih temperatura. zasto bih pominjao 250e kad i 3700X kosta $329 a bice svakako skuplji u radnjama?!
ali ok, samo napred, ja gledam iz svog ugla i opet mi je bolji intel i neka Z370/390 ploca za igre i ostalo. gomila jezgara ce mi trebati kad pocne softver da ih iskoriscava.

Jednostavno, svako bira procesor u zavisnosti za šta koristi računar. Niko ne spominje da je 3900X bolji od Threadrippera, ubačeni su na platformu procesori koji mogu i za rad da se koriste, to je skroz ok potez.

Nije loše, napredak je očigledan. Jeste ispod Intela u ST, mada je to i bilo očekivano. Mislim da je dobra investicija pogotovo za nekog sa prve serije Ryzena

@anarki1302
Kako se deliduju 9700k/9900k?

Platiš 20e, ima alat profi, odradi momak, ali garancija ćao.

@Gulfi
Može li BIOS da reši stvari povodom all core max???

@eric
Ima logike u tvom razmišljanju, ali nema svako budžet kao ti niti može da menja kada god poželi.
Moguć scenario:
2020. izađu igre koje jedu cpu, ti si brate bacio pare na 9900k ili 8700k, dok ja kupovinom 3900x nisam. Tebi to bacanje nije problem, dok za 99% ljudi jeste.
Imaš testove gde je 9900k 5.1 protiv 3000 serije stock. Nije to više 30%,nego max 10-15 u 1080p, u 2k se topi prednost kao luda.
3600 je cpu za 1080p, dok je r7 za 2k igranje. Tako da dođem do zaključka da je AMD opet bolji, jer Intel i sa prednošću od max 5% na 2k može da zaplače kada pustiš strim.
Možeš da gledaš kako hoćeš, r7 i r9 su za one koji gledaju unapred. Ja igram samo cs go, i to nekoliko puta sedmično. Mogu da ga igram na kanti od 300e sve u 16 300fps-a.
Odlučio sam da idem na R9, kako bih bio miran sledećih 5 godina, igrao se ili ne. Sa 9900k ja nisam siguran ni 2 godine. Možda mi se ćefne na strimujem, imam poprilično dobar net, 150/10. Da mi zaštuca 9900k na cpu bound igri za 2 godine, bacio bih ga u kantu. Svoj 4670k stavljam u office mašinu, max što će da radi je G Sheets.

Poslednja izmena:
3900x se kupuje, čekam da vidim za koju ploču izbacuju monoblok.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

Platiš 20e, ima alat profi, odradi momak, ali garancija ćao.

@Gulfi
Može li BIOS da reši stvari povodom all core max???
Razlika je 5% prilikom flešovanja novijeg biosa, a još uvek nema na sajtu da se skine official bios za ploču na kojoj je testirano. Tek mislim da će peglati stvari neke.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno