Sinko (iako si vrlo verovatno stariji od mene [emoji23]), kad sam ja cackao Ryzen kalkulator, ti nisi sanjao Ryzen procesor, a kalkulator nije bio na TechPowerUp-u niti je bio popularan koliko i sada 😉
Ne znam sto uvek okreces na licnu osnovu kad nemas ni jedan validan argument (zapravo znam, zato sto nemas argument, a da priznas da nisi u pravu ne umes 😀), to sto ja ne koristim kalkulator sada i sto smatram da je skupa memorija bacanje para (sto u principu i jeste, sve vise od 80-100 eura u zavisnosti od trzista je bacanje para za 16GB kit) nema nikakve veze sa bilo cim sto sam ja iznad napisao 🙂
Sinko, da ti cika od 32 godine kaze nesto.
😀
''Ima mnogo istine u tome sto si rekao, samo sto to nikoga ne zanima''.
''Da si glavni razlog naveo podmazivanje, rekao bih da si u pravu''.
Sto se Ryzen Calculatora tice, to si u pravu, ali njegovo cackanje nema veze sa vezom kada udjes u BIOS, jer kako si ti to rekao, ili hoce ili nece. Ako nece, tvoje cackanje i gledanje u RC je cisto gubljenje vremena.
Nisam uopste aludirao na cene memorije, nego na njhovu frekvenciju, kao i tajminge, znas one SAFE i FAST, koji lagano mogu da ne rade.
Sto se tice licne osnove, ja po tvojim recima pricam napamet i ne znam, isto tako kao sto ti pricas, a jos manje znas, ipak je to za tebe hoce ili nece.
Intel ima bolji mem kontroler, to smo valjda ustranovili? Posto taj isti kontroler mnogo losije skalira od amd kontrolera, i da stavimo iste frekv memorije na oba(recimo 3600c14 na oba), ti stvarno mislis da je tolika razlika da Intel-ov inferiorniji proizvod moze da nadoknadi, i jos napravi 5-10% prednosti, samo na osnovu kontrolera, i to u igrama? To nema sanse, i jedno od objasnjenja toga je podmazivanje, drugo, kao sto si rekao, cinjenica da Intel vlada odavno, sto spada opet u neku vrstu podmazivanja, jer njihovi procesori imaju vise frekv, a losiji ipc od konkurenta. Da stavis 9900k na recimo all core 4ghz, 3700x na 4ghz all core, video bi ti koliki uticaj ima kontroler na fps u igrama, zato molim te, nemoj pricati gluposti.
https://www.techspot.com/article/1876-4ghz-ryzen-3rd-gen-vs-core-i9/
Podmazivanje 98%, bolji kontroler 2%.
Jos koristili Flare 3200 xmp, bas su ga odradili, u pm.