Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Ryzen 3600 + Tomahawk + 16gb 3200mhz ram, + 5700 XT + m.2 + Freesync monitor (1080/1440p)= zla i opaka masina! :D

Upgrade se blizi!

Hehe, ma valjda ce da bace novu verziju, sa novim tehnologijama i podrskom, sve u svemu mislio sam na kartu u tom rangu i takvim kvalitetom.

X570 je preskup i ko fura stock, bespotreban.

Dok oni ispeglaju ja se lepo igram i sa 2600 i RX570 :D
Kakva je situacija sa X470? Drugar ima Aorus plocu pa planira da ide sa 1600 na 3600, dal se isplati upgrade? Radi 3D modeling, ima GTX1080.

Hehe, ma valjda ce da bace novu verziju, sa novim tehnologijama i podrskom, sve u svemu mislio sam na kartu u tom rangu i takvim kvalitetom.

X570 je preskup i ko fura stock, bespotreban.
Pa ne znam baš, Tomin bios čip je od 16Mb dok je kod recimo AsRock 128Mb... Mogu oni da peglaju i peglaju al ako nema mesta... Još je onaj Msi lik na reditu napisao da je malo verovatno da izbace jednu granu Bios update koja će imati podršku samo za 3x generaciju, kao bilo bi im isuviše komplikovano da uporedo izbacuju nadogradnje za dve Bios grane...

Ne zaboravi jednu molitvu da proradi na Tomahawk... :/

Ima bios flashback, tako sa te strane nema problema, moze update bez procesora u socket-u, a za velicine bios-a, to prave huku i buku i plase, samo lepo izbace podrsku za gomilu stvari i rade 2 generacije procesora bez problema, ...

Samo ce da potraje dok izadju varijacije ogoljenih bios-a, bez boljki :).

Poslednja izmena:
Nije do toga. Taj deo radi (za flashback).

Biosi su im još bagoviti pa može da se desi da nećeš uspeti da upališ komp (cpu debug greška). Pun reddit problema. Ima i kod nas u prodavnicama istih problema - zvao i pitao, ljudi odgovorili da neretko ne mogu da poteraju Tomahawk-a sa 3000 serijom.

Prati se sad situacija, ali ko uzima taj kombo ploče i procesora, ide malo i na sreću jer nije garantovano da će da radi.

U jednoj firmi mi rekoše da MSI tomahawk ne radi, ali da MSI B450-A PRO radi super. Ja sam se nešto uhvatio za ASUS TUF B450-pro jer na Asus sajtu piše da podržava nove procesore, ali verovatno bi mi bilo pametnije da poslušam savet i uzmem B450-A PRO jer ne izgleda uopšte loše.
Dajte još neka konkretna iskustva dok se (još uvek) nisam prešao.
Inače, kupujem za firmu i rešio sam da mora, za promenu, da bude AMD.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Pa ne znam baš, Tomin bios čip je od 16Mb dok je kod recimo AsRock 128Mb... Mogu oni da peglaju i peglaju al ako nema mesta... Još je onaj Msi lik na reditu napisao da je malo verovatno da izbace jednu granu Bios update koja će imati podršku samo za 3x generaciju, kao bilo bi im isuviše komplikovano da uporedo izbacuju nadogradnje za dve Bios grane...
Obrni-okreni podrsku za trecu generaciju na Tomahawku ima da naprave, ili da nude neki povratak ploca i zamenu za nove, problem bi napravili sebi da veliki broj ljudi ne bi kupio MSI posle toga.

Kad radi na drugim plocama koje imaju istu velicinu bios chipa, radice i na Tomi.

MSI je do sad sto se tice ryzena i ploca pravio dosta dobre, tako da verujem da ce da ispeglaju stvar.

Na koju foru vrse upgrade na PCIe 4.0 support i m.2_1? I da li vrse uopsteno na nizim plocama?

Ako je sam slot isprojektovan kako treba (tj. "over-engineered"), moze da podrzava 4.0 brzine.

Zna li se za Mortar kakva je situacija sa 3000 serijom? Isti problemi kao Tomahawk ili radi sve?

Bolje da su ove, tj na jesen/zimu.. Ovako mnogo ima da se ceka.. :(

U jednoj firmi mi rekoše da MSI tomahawk ne radi, ali da MSI B450-A PRO radi super. Ja sam se nešto uhvatio za ASUS TUF B450-pro jer na Asus sajtu piše da podržava nove procesore, ali verovatno bi mi bilo pametnije da poslušam savet i uzmem B450-A PRO jer ne izgleda uopšte loše.
Dajte još neka konkretna iskustva dok se (još uvek) nisam prešao.
Inače, kupujem za firmu i rešio sam da mora, za promenu, da bude AMD.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

B450-A Pro je sasvim ok ploča, praktično isti B450 Gaming Plus minus gejming šminka. E sad, kako se snalazi s novim Ryzenima i BIOSima, ne znam...

Pa i Toma i Pro i Gejming sve isti andrak. Aj Toma ima onaj USB c pozadi i hladnjaci su drugačijeg oblika. Eto. Mislim možda ima još neki priključak razlike ali ništa bitno u suštini šminka.

MSI B450 Tomahawk radi odlično u kombinaciji sa Ryzen 3600 samo je bilo potrebno da se flešuje novi bios, ako vas nešto interesuje pitajte. Izašao je novi bios koji rešava problem sa RAID-om, inače da bi omogućilo podršku MSI je morao da izbaci podršku za starije procesore kao sto se pomenuli. Mislim da je ovo jedna od najboljih kombinacija uloženo - dobijeno jer Tomahawk će moći da podrži i Ryzen 3950 zbog dobre naponske jedinice.

Moći će verovatno da podrži, ali OC je upitan. Ali svakako i na defaultu je dobro da može.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

MSI B450-a pro nekom gura 3000 nekom ne. 3600 videh nekoliko kuka ne radi dok nekima radi, naleteh i na par likova koji furaju 3700x kazu sve ok.

Kakva je situacija sa MSI B450M Gaming Plus? Nisam hteo da idem na obicnu verziju jer me overclock i crossfire ne zanima, samo 3600 u buducnosti.

Evo sada ima nešto konkurencije bar za 3700x u našim radnjam, i do 5 soma razlike od najskuple (znamo svi koja je) i naj jeftinije. Mislim da ću naručiti 3700x u ponedeljak. Čim stigne ide moj 2700x na prodaju (za razumnu cenu) :D

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno