Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

1680337360536.png

Izasao BIOS 1004 za ProArt plocu pa sam probao novu rundu PBO i CO na -14 za sva jezgra. CCX0 na 5325MHz a CCX1 na 5250MHz u MultiCore osim u Cinebench gde obara na 5.1GHz. Ako se podesavanja pokazu stabilnim onda je to to sto se mene tice. Prikaceni rezultati, ako neko hoce da uporedi sa svojima.

Na kraju situacija sledeca:

7950x3D, nema ga nigde u radnjama u EU.
7900x3D, sakatog ima uvek na stanju.
7800x3D, u ovom momentu mi se cini da ce se ponoviti situacija kao sa gore pomenutim 7950x3D. Ostaje mi sakati dzindzer.

1680700415363.png

Cupavac:

Poslednja izmena:
Па, 7800х3D је од сад најбржи процесор за игре. Победио је 13900к за 6-7% што уопште није мало, с обзиром да су га уштројили на само 5 гигахерца ( са типа 5,7 на 7950). Морали су, јер би са 10+% већим клоком растурио целу АМД понуду скупљу од 450 долара.

Ono što mene kopka je koliko će ta činjenica što je brži biti realno vidljiva na 1440p gde sam sad ili na 4K gde preferiram da idem u nekom sledećem periodu.
Drugo, svi ovi testovi su sa 4090 GPU koja nije baš u svakoj konfiguraciji tako da će i tu smanjenja razlike jer je ipak na grafičkoj najveći posao, posebno na višim rezolucijama.

Bice onoliko vidljiva koliko je ~6% performansi vidljivo - vrlo malo. Ali to je za procesor, ne za graficku, samim tim je veoma mnogo, jer je jako tesko napraviti procesor koji ce davati daleko veci FPS od drugog procesora; kod kartica je to daleko jace, mozes i neku kartu da klokujes za 6% i prestignes iste takve. Plus, jeftiniji je od 2. najboljeg za 1/3, plus trosi 3x manje struje.

Ko hoce ultimate gaming masinu, uzece 7800x3d, ne zbog 6% (na nekoj midrange karti tipa 3070 to je verovatno 3%), jer to nije fokus, fokus je da je bolji od 50% skupljeg (za konkretnu namenu za koju se taj racunar sklapa).

Upravo mi je to i poenta. Ovaj procesor je zapravo bacanje para za 90% korisnika jer realno neće dobiti ništa.
I tu ne ubrajam samo budžetske mašine već i one "mid to high" konfiguracije koje su za najveći broj gejmera u svetu i najčešće, a za većinu Srba sanak pusti.
Ako dođemo do 4090 nivoa grafičkih, onda opet tih nekoliko procenata ne znače ništa jer će ubedljivo najveći teret da nosi GPU i da li je nešto 120 ili 125 fps je bitno samo kod merenja čiji je veći. FPS, naravno.

Naravučenije, prejak je "hype" oko ovog, inače odličnog procesora. Neće on nikome bitnije popraviti gaming experience. Prosto, performanse se traže negde drugde.

@NenadG

Poenta ti je veoma losa. Za one koje zanima samo gejming, ne postoji bolja kupovina od ovog procesora na planeti Zemlji.

U budzetske masine ne ide procesor od skoro 500e.
Ni u mid masine.

Ne postoji nikakav hajp oko ovog procesora, tu je gde jeste, koga zanima to za sta je dobar, znace sta da rade ako mogu da priuste, za one koji ne haju za igre, ovo im je kao da su izasle neke random slusalice.

Masis poentu po svakom kriterijumu, dajes pogresne premise, pa onda zakljucujes na osnovu njih.

@NenadG

Pa, u našoj opštoj situaciji svaki "high end" procesor koji ne služi za posao je bacanje para. Ali, ako si igrač koji može sebi da priušti to, ovaj CPU je sve samo ne bacanje para. Bar, u svetu, naše tržište ne uzimam za relevantno. Za 450 dolara/evra procesor koji jede igre bolje od 13900K sa tri puta manjom potrošnjom, dva puta manjom temperaturom je apsolutni "best bang for buck" za svakoga ko se igra na PC-u.
Ja nameravam u junu da zamenim moju AM4 platformu za AM5 i planirao sam R9 7900 (bez X) i neku 670E matičnu, ali ako kod nas 7800X3D bude maksimalno 50€ skuplji od 7900, nema potrebe da razmišljam šta ću da uzmem. JEdnostavno, dobitak u igrama je MNOGO veći nego što je gubitak u poslovnim aplikacijama.

uštrojili su mu radni takt i tako dobili fascinantnu potrosnju, savrsenstvo.... kapa dole

@fingon82
Pa ***, može mi se. Slobodna država, valjda i forum pa izvin'te molim vas, imam pravo na mišljenje.

JEdnostavno, dobitak u igrama je MNOGO veći nego što je gubitak u poslovnim aplikacijama.

Eto vidiš, to je hajp. Razmisli da umesto tog 7800X3D uzneš npr. 7700 i razliku u novcu uložiš u GPU, dobitak u igrama je MNOGO veći

To je moja poenta, šta god neki mislili o njoj. Deluje mi da je neki generalni stav uzmite 7800X3D i poleteće vam komp u igrama. Neće. Biće možda 5% brži i to pomozi Bože. Ako već imate viška novca a tražite bolje performanse u igrama, uložite u GPU.

I da budem potpuno jasan, i sam razmatram ovaj CPU. Ali nemam nekih preteranih ambicija da će doneti nešto MNOGO, a običnom korisniku opipljivo.

Ako ti neće doneti to mnogo, zašto razmišljaš o njemu onda? Uzmeš nešto što ti odg i kraj, CPU nije za tebe. Ko hoće svaki fps da izvuče, uzeće ovo i 4090 kartu i imaće to što mu treba. Vrlo prosto.

Pa eto, volim hardver. Volim da se zezam sa njim. I nije da mi ne bi odgovarao, ali to sad nije ona moja poenta.

Poenta je za ljude koji traže način da pojačaju svoje performanse u igrama. I pritom ne mislim na one koji kupuju 4090. Za ljude koji imaju/planiraju 4090 zaista ne brinem.
Sve što hoću da kažem je da je procesor sjajan ali da ako se ide u upgrade gejming konfiguracije, na prvom mestu treba sav raspoloživ novčani potencijal uložiti u GPU pa tek onda gledati procesor. Mogu u dva piva da će mnogo bolje rezultate da da konfiguracija sa npr. 7600X i grafikom višeg ranga nego 7800X3D i grafikom nižeg.

Pa mene zanima "samo" gaming ali uz 4090 graficku kartu ga ne bih uzeo svakako. Uzeo bih najbolji procesor za sve a to je 13900K ( sto i jesam ) ili 7950X koji su "best of both worlds". Pogotovo sto se sa 4090 igra u Ultrawide/4K gde njegova brzina od 5-6% u 1080p ne znaci nista. Prethodni procesor mi je bio 5950X i AMD platforma a sada sam presao opet na Intel. Sto se tice potrosnje u gaming-u bas sam zavrsio A Plague Tale: Requiem i potrosnja procesora je bila oko 55-60W a temp nije prelazila 45-50 stepeni. Atomic Heart 60W/45 stepeni,...Idle trosi oko 25-30W, temp oko 35-40 stepeni. Trenutno igram Elex II i potrosnja je 75-80W, temp 40-45 stepeni. 4090 sam ogranicio na 80% power ( 360W max ) + overklockovao za +200Mhz core/1500Mhz memory i dobio bolje rezultate od stock-a sa dosta nizom potrosnjom. Meni je potrosnja kao stavka nebitna ali 13900K nije veliki potrosac u gaming-u bar od igara koje sam do sada probao. Niti se greje puno.

Eto vidiš, to je hajp. Razmisli da umesto tog 7800X3D uzneš npr. 7700 i razliku u novcu uložiš u GPU, dobitak u igrama je MNOGO veći
Razlika u ceni u normalnim državama je nešto malo preko 100 dolara/evra. Što je jedna četvrtina cene 3060 u tim istim državama. :)

Uglavnom, ja sam se dvoumio da li da moj R5 3600 zamenim za R7 5800X3D i kad u junu dobijem lovu prodam moju 6800 i kupim neku jaku grafiku. Ali bi me sledeći upgrade koštao debelo.
Ili da za 900€ kupim jak CPU i matičnu (sad je 7800X3D BBFB), pa ako prodam moju RX6800, R5 3600 sa AF 34 Esports DUO, 32GB RAM, 2TB HDD; Corsair RM850 dodam još nešto kinte za 7900XT ili 4070Ti. Za 1440p to je i više nego dovoljno.

Da ne znači ništa tih 5,6%, ne bi se Intel i AMD jurili da izbace procesor koji daje najviše fps-a u 1080 rezoluciji. Meni to nema smisla, jer ne igram igre, ali oni tu vide poentu. Da je ne vide, ne bi napravili i jedni i drugi furune od procesora koji udaraju u 95 stepeni kada se procesor valjano optereti, a sve to samo da bi izvukli što viši boost clock.

@Arthur Morgan
Eto vidiš, ima gomila kombinacija :) I ja sam u nekoj sličnoj situaciji i planiram da pređem na AM5 s' tim što neću da menjam grafičku kartu (6900 XC OC) jer mi je sasvim dovoljna.
Manje više sam složio konfiguraciju i generalno je još samo pitanje da li da uzNem 7700X ili 7800X3D. Nećemo o potrebama, jer mi sve završava i trenutni komp :)

zamolio bih da se vratimo na temu. hvala na razumevanju

@fingon82

To je moja poenta, šta god neki mislili o njoj. Deluje mi da je neki generalni stav uzmite 7800X3D i poleteće vam komp u igrama. Neće. Biće možda 5% brži i to pomozi Bože. Ako već imate viška novca a tražite bolje performanse u igrama, uložite u GPU.

I da budem potpuno jasan, i sam razmatram ovaj CPU. Ali nemam nekih preteranih ambicija da će doneti nešto MNOGO, a običnom korisniku opipljivo.
Potrefio si...7700 se odlično pokazao i razliku u ceni je bolje uložiti u jaču grafiku, kome je do igara. Isto sa 13600K, ko hoće Intel. Za posao ima 7900/7950x ili 13900K...

@fingon82
Pa ***, može mi se. Slobodna država, valjda i forum pa izvin'te molim vas, imam pravo na mišljenje.

Ja ti nisam branio pravo na misljenje, samo sam obrazlozio zasto ti je misljenje bez veze.
To su dve potpuno razlicite stvari. Kad neko osporava tacnost tvog misljenja, ne znaci da ti brani da ga imas. To je valjda jasno. Cisto me zanima, koliko imas godina? (nije trik pitanje)

Zrela stvar bi bila, da umesto sto si butthurt, kazes: "Znas sta, u pravu si".

Pa kad nisi :)
Al' da ne offtopikujemo...

Vrh Dno